Thursday, March 16, 2017

36 weeks pregnant



You are now 36 weeks pregnant, or in your 37th week if that's how you prefer to count it.


How your baby's growing


Congratulations! By the end of this week, your pregnancy will have come full term. This means your baby can be born any day now. Babies born before 37 weeks are premature or pre-term, and those born after 42 weeks are post-mature or post-term. All babies are different but a typical 37-week-old weighs 2.8kg.




Your baby is still gaining weight, about 28g a day. She weighs nearly 2.7kg and is 45cm long from head to toe.

You may begin to feel an increased pressure in your lower abdomen and notice that your baby is gradually dropping. This is called lightening or engagement, and your lungs and stomach will finally get a chance to stretch out a little. Breathing and eating should become easier. 

However, walking may become increasingly uncomfortable. Some women say it feels as if the baby is going to fall out. 



Also, you may still feel as if you need to go to the toilet all the time. Stock up on those last minute nutrients with our eating well guide.



The good news is that by the end of this week, your pregnancy will be full-term and you could give birth any day now. Babies between 37 and 42 weeks are considered full-term; a baby born before 37 weeks is premature and after 42 is post-term. 

At your weekly visit, your doctor may check to see if you've started dilating (when the cervix opens) and effacing (when the cervix thins). The doctor will also check what position the baby is in, in order to estimate how far the baby has dropped into the pelvis. This information will be entered into your maternity notes so that your doctor in will know the position of the baby when you go into labour.


My update from last session with Dr Ratna , baby is now weight at 2.5 kg.patut la rasa dah makin berat.alhamdulillah, i still have a good sleep.terjaga dua,tiga kali sebab nak pee pee to normal la.mujur dapat tidoq balik dengan jaya nya.

Can't wait to see you little E. Kakak eryna hari-hari kiss perut mama ,cium adik katanya 😃😃.

💋
xoxo.

Tuesday, January 24, 2017

Mengidam scone cameron highlands

As salam.

Last week saja jalan-jalan carik pasal kat Cameron.lama tak p sana,last was eryna setahun macam tu. Bolatnya dia masa ni,comellll sangat.sekarang dia cakap dia cute.hahaha.konfiden anak mak kan 😃.

So,book hotel satu malam je kat Century Pines through booking.com.cuma tak perasan yang harga stated dekat booking tu exclude GST and charge.Masa kat kaunter ,instead of RM 223 dah jadi RM 260+.ciss betul.lepas ni,kalau travel dalam mesia,better book through Agoda.com jer sebab display actual price kita kena bayar.
Actually,kalau travel oversea, i prefer booking.com sebab price dia better dari Agoda and oversea takdak tax.dah few times la booked thru them ni la first time,tiba-tiba kena extra pulak 😤.





Cilok dari website je.macam ni la lebih kurang bilik,luas and selesa.yang penting ada bath tub untuk eryna berendam.dia dah berzikir ja nak swimming.maklum la haritu belikan new swimming pad tu dia dah excited la.cakap kat dia,cameron sejuk la,mana da swimming pool.berendam dalam tub sudah.


Gambar cilok dari website restoren



Tak jem langsung,smooth ja.hujan renyai-renyai tapi ok ja.best.sebelum exit tapah nak naik cameron, singgah makan kat restoren sungai klah ( exit sungkai ye ) makan nasik bamboo.ok-ok ja la.konsepnya berhidang seperti di rumah.amik makanan letak dalam talam,pastu bayar.haritu ambik kerabu pegaga,gulai kawah,set ulam,ayam bakar bunian seketul,ikan talapia bakar sekor and sayur dalam RM25 kot.




Nasik bamboo tu.overall ok jer to my liking.sebab lauk tak berapa panas kot.boleh la try.tempat luas and parking pun senang.cuba dulu,maybe preference kita tak sama.ingat ye,exit Sungkai,lepas toll amik kanan ,jalan sikit dah sampai.pakai waze confirm jumpa.

Aktiviti kat Cameron takdak apa pun.lebih to rileks ja.sampai 630 pm,terus check in,then malam makan steamboat.new happening place, steamboat and grill tanah abang.parking luas,dekat ja dengan century pines ni.beria guna waze,tak sampai 5 mins dah sampai.hujan malam tu,sedap makan panas-panas.





Ni pun cilok dari FB taman abang buffet steamboat & grill.tema harini,semua pic cilok.sebab tak dapat detect files dari kamera.ramai orang ,full house.dewasa RM 35 per pax,budak bawah 6 tahun kot free.eryna makan bihun punya la banyak.suka dia hirup panas-panas.ada banyak choices macam lamb,chicken,seafood,sayur,nasi lemak,nasi goreng,bihun goreng,bubur,buah,ais krim and air ada la dalam 5 jenis termasuk kopi panas.kalau yang makan banyak memang berbaloi.

After kenyang,balik bilik jer sebab hujan.sedap jer mentidoq lepas tu.buffet breakfast dekat century ni tak best langsung.limited choice,best lagi strawberry park resort.
Check out at 12 pm and p makan scone kat KHM Farm kampung sedia.try la p sini.quite nice place,jalan sempit sikit.scone dia sedap.tapi scenery takleh compare bharat tea la.cuma sebab dah penah makan scone kat situ and for me tak sedap,nak try tempat lain pulak.





Sangat sedap and recommended.set ni harga RM 17.pastu beli strawberry 3 pack dip dengan choc.malas nak singgah Kea Farm sebab eryna dah mengantuk.hujan memang sedap tidoq.

Nak balik kl pun smooth ja.pukul 3 pm gerak,dalam pukul 7.30 camtu after few stops kat R&R.
Sekali sekala buat weekend escapade ni best jugak.

💋
xoxo.


Sunday, January 15, 2017

Munich part 2

As salam.

So yeah,sambung la entry Munich..dah tertunda dari tahun lepas dah ni 😰.

Masa kami travel sana,time tu bulan puasa.so kat sana puasa 19 jam.sahur habis pukul 245 pagi and berbuka 915 malam.subuh dalam pukul 3 pagi.tapi,yang pelik tu,siang dia pukul 5 pagi.bukan la jam 3 pagi dah terang benderang.subuh pun pendek jer.sebab tu,sepanjang kat sana,bangun sahur around 215 ,lepak jap pastu subuh and tido balik.

Dalam pukul 630 am nanti hasben dah kena keluaq nak p kerja.time tu,eryna pun dah bangun and kami siap-siap jugak,nak keluaq jalan-jalan.hihihihi.

Kalau tanya safe ke tak,yes,munich ni selamat ja.hotel kami stay ni tak la dekat sangat dekat town,ibarat kami duduk di area selayang,pastu naik train ke klcc.gitu la lebih kurang.

Dari hotel tu,jalan kaki ke stesen Riem dalam 15 mins.cuaca sejuk kena pakai coat.best sangat,memang betul feeling salam perantau.awal pagi,bagi eryna breakfast dulu, ( since puasa,hotel siap tapaukan untuk kami makanan,tapi benda-benda healthy la macam susu,yogurt,buah,muesli .nasi lemak semua dalam igauan saja ).

Sebagai persediaan bawak budak kecik ni,berdua pulak tu,memang dah standby la segala snack,choc and paling dia suka kat sini kinder bueno. surprise egg depa lagi gempak dari kita.siap dapat figurin yang besar and best.suka la dia pau..kat sini lain sikit kinder bueno dia.mujur lain,kalau tak jenuh la nak beli,dah la seketui tu RM4...

Apa tempat yang menarik yang boleh visit kat Munich ni :

Marienz-planz.




Ni tempat wajib la kena singgah.in fact ,train kami akan lalu kat sini.main stesen adalah Houtbahnhof.sebelum sampai Hbh tu,akan lalu marienz-planz.

Apa apa kat sini ?

Tempat pelancongan utama.Marienz-planz ni nama bangunan yang dijadikan train station.kat europe kebanyakan nya macam tu la.binaan dia cantik and unik.so,dekat dataran ni la,korang akan nampak ramaiiii pelancong lepak-lepak sambil bagi burung makan.

Ada jugak yang jadi statue.pakcik ni paling best,ingatkan patung,rupanya orang betul.so sapa nak bergambar ,sila la hulur duit.
Kat sini ada gak yang mengemis,macam pelik pulak tengok mat salleh mengemis.abis tu,dah p europe ,takkan nak jumpa muka orang asia pulak kan.huhuhu.yang penting depa buat hal sendiri and tak kacau orang.




Kat marienz ni ada hard rock cafe,pastu ada banyak muzium.yang suka sejarah sesuai la.macam aku,tak minat satu,tapi nak masuk tak tercapai sebab eryna tak nak.hewhew.dia suruh je la mak dia tolak stroller tu,aku pun berjalan je la dari satu street ke another street.konon masa tu nak cari butik designer la.nak try masuk.kat malaysia tak berani masuk sebab sales kat malaysia ni berlagak macam kan depa kerja kat kedai bapak depa.kalau p luar,orang layan baikkkk jer.dengan sesama depa pun baik jer.kita ni pulak ,dengan orang sendiri berlagak ,dengan orang luar nak tunjuk hebat.ha,kan dah mengumpat +_+.

Ada few butik designer macam LV, Tods,Prada,Gucci and so on.aku masuk la jugak nak feeling jer.hihi.baik jer depa layan tu yang suka tu.first time merasa yer masuk butik..maklum la selama ni pakai henbeg coach ,Mk and Mbmj jer.tu pun beli kat factory outlet.kahkah.

So yeah,banyak la kedai ,butik and cafe along the road.ada H &M and ada la masuk few shopping malls nak beli choc.kalau nak tau,kat german ni memang banyak pilihan choc and murah.sedap pulak tu.dulu,masa kerja dengan boss german,dia selalu belikan choc everytime dia balik berlin.so,dah tau nak beli choc mana sebab en boss selalu belikan choc yang confirm takdak alcohol.maklum la,ingredient in german bukan english.




Kalau jalan seharian kat sini memang penat la.actually,kalau lost,korang boleh jugak join walking tour.ada yang berbayar and ada yang free.kalau nak try yang free, boleh cuba contact sini.haritu nak try,dah dapat confirmation e-mail dah,tapi sampai ke sudah tak jumpa yang mana satu group tu sebab ada few group yang offer walking tour tu.takut silap.basically ,walking tour ni akan bawak p tempat bersejarah kat area sini.

Since aku ada 4 hari full untuk merayau di munich dengan eryna alone,so aku tak la pulun nak pergi semua tempat.penat la jugak since puasa.bukan lapaq ,cuma letih tolak stroller.haha.mujur eryna ok.sebab tu,hari-hari keluar awal pagi,pastu by 2pm dah balik bilik tidur.siang kan panjang,sementara tunggu hasben nak berbuka nanti,kami bantai la tidur dulu,hihi.eryna as usual mandi bath tub la kerja dia.

Lepas tu,hari yang seterusnya.aku ajak eryna naik bus hop on hop off.at least dapat la visit tempat lain yang jauh dari Marienz ni.kalau nak naik train agak bertabah la nak bawak eryna..

Nanti kena cerita next entry sebab tetiba macam dah panjang sangat post ni.hahaha.

xoxo.


Thursday, January 5, 2017

New year and new school.

As salam.

So,its been 5 days after the New Year.i have been neglecting this blog for a while sebab selain malas,i don't have enough time to really write.lepas ni nak merajin kan diri tulis waktu malam pulak,

So yeah, time flies so fast, that we are now 2017.Lot's of thing happened in 2016, alhamdulillah,i would say a good one.yang tak elok kita jadikan pengajaran.it's ok.

Apa-apa pun.yang paling tak sabar harus la nak jumpa my little one inside.tahun 2016 mengandung,tup-tup bulan april ni insya allah akan menjengah dunia.doakan semoga both of us sihat dan selamat.can't wait.as for now, update la sikit pregnancy kan..monthly check-up semua ok.cuma berat je tambah.hahaha.itu sejak pregnant kan si eryna memang membelon.yang lain semua alhamdulillah ok.buku merah kita tagging warna putih tau.baru tau ada makna di sebalik sticker tu.bila check buku lama time eryna dulu pun,towards the end putih which mean takde masalah.kalau ada hijau ke,kaler apa ntah lagi ada la sebab tu.

Weekend ni nak buat 3D/4D scan.zaman dah canggih,boleh buat sampai 6D kau.zaman eryna dulu,sampai 3D jer.mujur ada kat klinik dekat rumah,so lets see your face baby.😊...

Kakak eryna pulak dah tukar sekolah.no more tadika lama.ada la sikit reason,here and there,so we decided to enroll here to other kindy which is close to our house and much better kot.yang lama tu,antara sebab berhenti sebab turnover cikgu sangat tinggi.lepas tu,susah nak communicate with the owner.payah la kan...sayang la sebab ingatkan eryna will stay there until 6 years old tapi takpelah rezeki tempat lain kot.bestfren eryna pun tukar,tapi sekolah lain.




First day school,budak ni memang senang.enjoy je nak p school.so far,i tak pernah la nak kena pujuk dia depan sekolah ke apa.she is so excited to go to school.pagi tu hantar around 730 pagi,she was the first.ingat kan nak tunggu dia,tapi tengok dia ok je,siap lambai pulak,ok lah,mama p kerja je la.semalam hantar pun dia memang happy,alhamdulillah.cikgu-cikgu pun pandai ambik hati and kindy pun cantik jer,mana la budak-budak tak suka kan.so yeah,harap dok la situ until masuk standard one .malas dah nak cari sekolah tau.




Just sharing my best nine of 2016.saja la buat suka-suka.hihihi.basically, 2016 is about travel and rewarding myself.jangan tak tau,i terjebak jugak beli jam lopa tau..tetiba jam swarovski tu jadi jam lopa.hehehe.dah lama tak pakai jam,finally ,i get myself a good one.and siap order bangle swarovski from my fren yang duduk kat UK. Ni tak sabar nak tunggu dia balik end of January.

Anyway,harap lebih rajin tulis kenangan kat sini.and yes, entry yang dah masuk kat draft tu i will publish soon so that 2016 memories will remain here in this blog.

💋.
xoxo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...