Monday, September 18, 2017

Monday reminder

Self reminder :

Suami isteri kalau nak bertelagah atau bincang sampai meninggikan suara ........ masuklah dalam bilik tidur. Tak bagus bertelagah depan anak-anak.
Itu pesan bapak saya lah.
Manalah tahu dah masuk bilik-tidur .... perbincangannya lebih damai dan tidak menganggu psikologi anak anak andai kata dilakukan di depan mereka.
Father figure ini amat penting. Kawal lah suasana sedemikian.
Copy paste : Dr Zulkifli Sharif

Wednesday, September 13, 2017

Elisya @5 months.

As salam.

Hey little baby ( as what kakak eryna loves to call you everyday 😍 ), you are 5 months old today.cepatnya masa berlalu,macam baru beranak je rasa.tapi ,tengok elisya yang makin debab day by day,confirm la memang dah 5 bulan..next month dah boleh makan,tapi same as kakak eryna,makan lambat sikit lah 😁..bak kata paed dr koshi, let them enjoy and absorb fully all the nutritious that comes from the breast milk. they have their whole life to eat kot,so tak payah kalut.which i strongly agreed. minum susu badan pun dah debob setiap bulan naik 1 kg minimum,so parents,tak payah nak excited sangat no ( padahal malas pun ada nak siap baby food hahahaha )..ada tu i tengok anak 4 bulan dah sibuk hai nak bagi macam-macam unless mmg doc suggest tu lain la.tapi,again no offense anak hampa,pandai-pandai hampa la.while to me, kids...enjoy the breast milk as long as i can still provides to u 😀.





Super girl now can already rolled over. Masa umur 4 bulan dah boleh meniarap.tapi,masa tu,kita kena tolong tolak sikit la.now, dah tak payah,asal letak je,terus automatik meniarap..and these few days,dah tak boleh letak atas katil sensorang sebab dia dah mula berpusing.buat kubu pun macam tak function..seram..dah la katil tu tinggi...
and ,dah kuat jari jemari tu pegang barang,plus suka masuk barang dalam mulut.




That is sophie the teether , perasa vanila so bila dia gigit takde la macam teether lain..tapi,dia tak berapa suka sophie,dia lagi suka gigit tangan dia yang debob tu.




Dah boleh duduk with support.sometime saja lepas pun dah stabil duduk,tapi tak le bagi selalu sebab nanti pinggang dia la kesian kan.let her do /sit with her own,don't force.

Very easy baby,cry only when she's hungry and needs attention 😜.always smile and happy.alhamdulillah...

Next week dapat hadiah jab ,and decided to take extra jab, pneumococcal sebab stay taska selalu kena flue and cough.rotavirus still think nak amik tak.mahaiiiii 😅😅..


Alhamdulillah,still fully bfeed.hopes until 2 years..i will never bored of doing this.ada orang penah cakap,after few months dah malas nak pam ( kalau takde tu i faham,ni susu still ada cuma sebab malas ) ,so again,it's up to individual..i akan pam until 2 tahun,after that,hanya direct feed je.g taska akan bagi fresh milk je ,sama as kakak eryna dulu.still long time to go..

💋

Tuesday, September 12, 2017

Anak baru

As salam.

So,semalam ,i dapat anak baru, iaitu 7 ekoq anak kucing 😸.euwwww.geli wei anak kucing kecik sangat.mujur kaler hitam bulu dia.imagine kalau kaler pink macam anak tikus.

Alkisah nya,every morning kitaorang memang notice ada sekor kucing ni suka sangat melepak dekat tangga depan pintu rumah ni.semalam ,baru perasan rupanya bunting.aduh,anak sapa tak tau sebab rasa nya kucing jiran atas & bawah ni selalu dengan tuan dia.main kat bawah tu pun kena tuan ada,kalau tak dia mencicit lari time tuan dia lepas kan dia tu.and kucing tu semua nampak muda remaja compared to si mak kucing macam dah masuk umur warga emas.

I ni memang tak fancy kucing but eryna and abah dia suka sangat.kucing ni boleh dikatakan stray cat la tapi pelik tu bersih and bulu cantik.nak kata ada orang bela can't be la sebab mana boleh tinggal kucing sesuka hati.rules dekat apartment ni,pets kena jaga dok dalam rumah.kalau dok berkeliaran tanpa tuan,guard akan ambik ( letak dekat mana lepas tu wallahualam).even dah ada notice dah warned all owners pasal cats rules. ( well,haiwan lain tu macam anjing is not allowed, even so,neighbour bawah ni ada anjing yang bapak besar tapi dia bawak masuk rumah.yang amazing tu,anjing tu tak menyalak buat bising tau,bagus tuan dia train.ada sekali je kot dengar.sebab tu malas nak complaint ..as long anjing kau tak berak & kencing merata sudahhhh..pagi-pagi anjing tu dah naik kereta tuan dia ikut g opis.dah macam baby.

Back to kucing tu pulak..petang semalam balik opis,i ni dah macam supermom la.sebab husband outstation,usually dia akan bawakkan beg baju,beg susu semua naik atas bila dia balik.kira nya setiap pagi & petang ,i hanya bawak turun elisya turun..eryna bawak beg dia sendiri.beg-beg lain ( read : beg baju elisya, bekas sejuk beku susu elisya ,beg pump susu ) le hubs akan bawak kan.nanti petang dia balik kerja dia g kereta amikkan.

Tapi,sebab dia takde,kena buat sendiri la.so,i pakai carrier senang bawak elisya.bahu kiri sandang handbag,tangan kanan pegang bekas susu,beg pump susu tu galas belakang..kira nya depan galas elisya.belakang galas beg pump..eryna pulak galas beg dia & tolong pegang beg elisya.mulut pulak dok jerit eryna jalan elok-elok sebab sometime kereta bukan nampak ,padahal kat area rumah,tak reti nak bawak slow..can you imagine how serabut nya kitaorang bawak barang macam nak p berkelah 😅😅.

Lagi nak tambah cerita jadi menarik,eryna nak kencing,so i cakap ok,kejap je nak sampai rumah dah.sekali bukak pintu grill......





what ?????

is ...

thisss 😲😲😲...




aku masa tu macam geli,terkejut and 😡😡.kucing bunting pagi tadi yang dok buat muka kesian tu,beranak depan pintu weh.how dare uuuuuuu...

Yang pelik bin ajaib tu,macam mana dia boleh lepas masuk dalam situ sebab grill aku jenis yang takde lubang.ada lubang only paling atas.means,if aku berdiri,dekat paras leher.macam mana kucing tu boleh lompat and macam mana pulak dia turun ke bawah..well,nak turun bawah rasa nya tak susah sebab ada kabinet kasut.agaknya,lepas berjaya panjat grill,dia naik atas shoe cabinet,lepas tu lompat.


lebih kurang macam ni la,tapi grill aku bertutup dari bawah sampai ke paras leher.so,can you imagine yang kucing tu kena make extra effort dengan perut bunting nak melompat so that dia
boleh lolos masuk dalam tu ???? - image : goggle

Tapi tapi,terror weh sebab perut bunting pun masih mampu melompat.agaknya lepas tu beranak terus 😆..and yang pelik ajaib jugak,why la dalam banyak rumah,hang mai beranak kat rumah aku...apartment aku ni style,ada 4 pintu je every unit.so depan rumah aku ada 1,sebelah 1,and rumah depan 1.ada 3 tingkat je.every blok cuma ada 16 unit.4 unit setiap floor...jiran aku ni semua grill yang jenis ada lubang which lagi easy untuk dia loloskan badan..tapi,lepas tu aku terfikir,agaknya sebab grill aku ni takde lubang,so dia pilih nak beranak dalam tu so that waktu dia beranak tu,takde la kes orang nampak sebab tertutup.

Aku ni dengan stress penat semua cukup.takleh nak fikir.kucing pulak garang siap bunyik ingat orang nak amik anak dia.padahal kau tu beranak depan pintu nak masuk pun tak boleh.eryna dah seposen muka tahan kencing.

Terus call guard..mujur sentiasa save no kalau tak satu hal nak kena g kereta and drive ke post guard.elisya pulak dah start merengek,dia time tu jugak la nak susu & tdoq.😵...

Mujur la guard tu cepat sampai,depa p carik kotak pastu amik kucing.tu pun payah gak sebab kena pujuk,ibu kucing taknak masuk kotak.so,depa amik anak,then ibu kucing tu masuk la sekali dalam tu.and tragis tu depan rumah ada sisa darah dia ,mujur takde bau kalau tak muntah aku kat situ.
And mujur jugak,kucing pandai bersihkan darah and segala uri sebab kalau tak ,boleh imagine tak nak clean all those things..uwekkk..

Masuk rumah,bagi elisya susu,mandi,solat,dia tidur,aku terus mop cuci semua.siap tonyoh kuat-kuat adoi rasa cam what theeeee...tapi,ada la hikmah kucing tetiba beranak kat rumah tu kan,kot dapat rezeki best ke mana tau hahaha.

Laki aku ? dia biasa la,boleh rileks2 je nak buat lawak bodo time aku tengah stress.mendapat la ayat kena sembur kat wasap.hangin je ahkak ni.dah la tengah stress,time dia takde tu la nak jadi.kalau ye pun,nape kau tak beranak hari ahad je kucingg..so that laki aku boleh basuh je bekas beranak tu.sebab dia kata hikmah nya maybe kena bela kucing 😤😤..

Itu lah dia part of the drama yesterday 😫..sebab aku trauma,pagi ni bukak pintu terus rasa meremang sebab dok teringat anak kucing 7 ekoq tu..haish la.jangan kau datang balik sudah.takut nak balik rumah ni huhuhu..

💋.


Monday, September 11, 2017

Eryna is five years old-07082017

As salam.

Our cutie pie, kakak eryna is turning 5 years old on 0708..she's been asking and wanting poney little cake every single day since January 😓. so,mama ordered one for you.




We loves you so much kakak. Siap mama dah ajar sila senyum bila amik gambar sebab dia punya payah nak senyum. cikgu sends all the pictures sebab kali ni mama kat ofis. beli bihun and nugget untuk cikgu goreng kan.memula nak tempah je, tapi cikgu cakap ,beli je bahan mentah nanti dorang masakkan.so lagi easy.




With her class teacher.




With her friends from 6 years old class.


5 years old class.



4 years old class.



Kakak with baby elisya. tak nampak pulak adik pakai baju super Girl 👧..suka dia dapat pegang adik.kakak sayang sangat dekat adik.semoga terus sayang adik and close as siblings forever ya...

We love you so much kakak eryna, our first born, our first angel...semoga menjadi anak yang solehah, berjaya dunia akhirat and membesar dengan sihat dan sentiasa di dalam lindungan NYA..ameen...

xoxo,

💋

sixth anniversary-23072017

As salam.

So,every year we will celebrate our anniversary ( read : makan-makan ,lepas tu balik rumah-sambil makan tengok phone 😑 ),no romantic what-so-ever. Mujur la masih ada hati nak celebrate kan.well,that's how us as a couple do every year..

This year, ada additional baby in the family,nak pilih tempat makan pun dah susah sebab kita kesian kan baby.priority is always on her. Eryna dah besar and tak choosy sangat, so boleh la kalau nak rasuah apa-apa while we enjoying our food.

Entah macam mana, Jibby & Co pulak dalam list haritu. oh ya, i never been there while hasben had it twice with his friends 😏 ..ok lah, Jibby it is.malas nak fikir. 
Sebab tak penah p,i can't imagine how the table arrangement semua.sebab kita ada baby,usually kalau masuk restaurant, i prefer to sit at corner ( less people walking by ),or more convenient kalau ada sofa ,boleh letak terus atas tu. unfortunately, being a hipster cafe, table seated macam tak sesuai for small family like us.they do have the sofa ,tapi tu lah,untuk 8 orang.last kena duduk je la any table. Tapi, hats on to the staff they are helpful enough when we request to change table sebab kesian baby hingaq sangat kat tepi.


Bila ada anak makan kena cepat,semua kena pantas.tak payah nak lepak lama sangat la.serabut rasa.order pun nak laju-laju 😂😂.

Apa kitar order :




Me - ribs.



Hasben - spageti aglio olio





Eryna -pizza ( well pilihan mak,makan je ok 😄😄 ).



And calamari.

Food verdict : sangat puas hati semua sedap.ke sebab lapaq 😆,but i do think, memang sedap. pizza tu paling tersedap.tak habis sebab portion banyak, esok nya aku yang bedal semua.mana la tak gemok.blame on elisya sebab mama sentiasa lapaq bila bfeeding 😌.

Price wise : ok for the place, foods and portions. around RM 230 kot for all.tak ingat sebab bukan saya bayar ,ye terima kasih belanja.




Don't say this often,but everyday i always pray may our marriage last forever ,even we fight so often ,but that makes us stronger every single day 😍😍...to the many more yearsss to come insya allah.

Love,

💋


Friday, July 28, 2017

happy mother's day

As salam.

My 3rd flower received from le husband after 6 years of marriage 😏. Received my first one when we were dating back then. Time tu, sejambak besaq kau. nak beli jiwa khen. Laki ai tak romantik ,time nak bagi bunga tu pun, kitaorang baru lepas dating la,he sent me back home.Pastu lepas drop tu,suddenly he called cakap tunggu sat dia tengah pusing nak pass barang. Ingat kan tertinggal barang dalam kereta dia, nampak kereta dia, berhenti, pastu hulur bunga 😍 ,then pause..krik..krik.

Second time,masa birthday ,awal pagi dia dah kuaq p mana entah. Tiba-tiba keluar bilik, there is a bouquet of fresh red flowers at the sofa.after that..is a history 😝..



To be truth, i am not a flower person. sebab tu laki aku tak bagi sebab i am not appreciates it,dia cakap.abis nak buat camna kan.bunga tu mesti layu.nak kena frame kan ke camne...that's why he prefer to ask what did i want ( or i will ASK , sebab nanti dia buat-buat lupa 😉 ).




So,this flower was delivered to my house ( sebab tengah cuti confinement ), terkejut i bila budak tu datang bell loceng.menjadik la surprise dia. ni untuk mother's day, tapi send 3 weeks after sebab time tu bunga murah lolssss 😒😒. Eryna yang pecah rahsia dia habaq, masa hari mother's day tu both of them p cari bunga tapi sebab over priced so abah tak beli. we went for dinner instead.




Ini budak meraung melalak nak bunga siap tak nak kawan mama.haish,at one point masa dia merajuk tu ,i cakap, kakak p la kawin,nanti dapat la bunga 😂😂 ,pastu haku yang panik kang dia nak kawin pulak ..

muka sengih terpaksa after dah pujuk and told her, we will buy you flower next time...during your convocation day..😁.




Simple but nice and pretty. i really like it.loves the way they wrap it nicely.it lasts at least a week plus before i threw it away 😆😆 and of course not in front of my husband or eryna ( because she will make up the stories like i did it purposely padahal bunga tu dah reput lah ).

happy mothers day all ( i know its way too late ).. i am a mother of two beautiful girls now.to the many more headache on the way 💆 with the drama queen .

xoxo.
💋

Influenza A

Backdated entry :

Eryna admitted due to Influenza A. Tak tau kat mana dapat. Can be tadika or outside.Paedatrik cakap it can be both. Now influenza is becoming common virus in Malaysia.

Macam mana dapat detect ? Suhu maintain at 39-40 'c throughout the night.usually kalau demam, after makan ubat,suhu dia akan turun especially kalau day time.sebab malam cuaca sejuk, usually budak-budak akan demam.tapi,kali ni statik even ubat konsisten every 4 hours.

Two weeks earlier dah bawak jumpa doc sebab demam.kebah after 3 days.then demam semula,which followed with vomitting,so the next day terus decided ke KPJ emergency.





Draw blood test and hingus, confirmed she positive Influenza A. Kena kuarantin,which lega tak payah share bilik.ward pun penuh, tapi in her case kena duduk sorang.yeay at that point 😄. I was heavily pregnant at that time, so stay in single ward is the best option.





Kena pakai mask and visitor is not allowed. Her case, sebab bawak awal,jadi kuman baru nak start ,on antibiotik . Hingus dia tak banyak ,if banyak then will be difficult for her. Alhamdulillah, we noticed it earlier. So, parents, know your kid well..



The hospital food which most of it goes to mama and baby 😅😅. Eryna banyak main-main makan, so meh sini mak abiskan .




On the fourth day dah boleh balik since takdak budak kecik kat rumah. Kalau ada, kena stay until 7 days. All covered by the insurance , so thanks to the office for that 😛 .at least i can save her personal insurance for her education .Total bills around RM 4,500. Since all covered ,we got our deposit return ( sebab masa admittance to, it was weekend ,they asked for deposit RM 500 ).



Seronok dia duduk ward. nurse baik,doc pun baik.foods sedap ( yang ni mak suka ) . and now ready to back home and goes to school. tapi eryna tak p sekolah la until the other week. tak mau la jangkit virus lain pulak. sebab nya, dia yang kena, she will not spread sebab dah recovered, tapi she might be infected with other virus pulak..kena stay at home until a week.



My happy girl. we love you so much.semoga Allah sentiasa melindungi mu..Ameen insya allah.

xoxo,
💋

Thursday, July 27, 2017

Bila anak masih tak pandai baca ......

This deserve my post.

Credit to owner , Hazhari Ismail , which aku tak kenal pun.someone on my friend list shared this..An i thought it is really true. And betapa tenat nya isu anak-anak ni.which aku akan hadap once eryna masuk darjah 1 nanti.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heboh bila ada seorang guru memberi 'nasihat' kepada ibu bapa supaya pastikan anak mereka sudah pandai membaca sebelum melangkah ke Tahun 1. Walau apa cara sekalipun, seperti yang dicadangkan oleh si guru itu iaitu dihantar tuisyen dan sebagainya - asalkan anak pandai membaca.

Gila (saya cakap idea ni gila, bukan guru yang gila. -.-)

Ibu bapa mana yang tidak panik kalau itu kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang guru. Ditambah pula sekarang adalah penggal kedua sebelum persekolahan sampai ke penghujungnya. Lagilah ibu bapa bertambah resah!

Guru antara benteng-benteng terakhir untuk meletakkan kepercayaan yang tinggi kepada anak muridnya walau macam mana pun kurikulum itu berubah. Tapi, kalau benteng terakhir ini pun rapuh, ditambah dengan tekanan ibu bapa yang turut sama bersungguh, dekat mana lagi anak-anak nak mengadu yang mereka sedang tertekan?

Tempoh sekolah rendah itu panjang. Nak cepat-cepat itu nak kejar apa?

Nak kejar kelas nombor satu?
Nak bercerita dekat sahabat handai anak dah pandai membaca sebelum masuk sekolah?
Nak buat perbandingan dengan anak-anak sedara tentang anak siapa paling bijak?

Allahu, untuk apa semua ini?

Berapa kali dah ulang, TIADA signifikan kebaikan pun jika anak itu boleh membaca seawal 5 tahun. Apatah lagi yang muda dari umur itu. Kanak-kanak yang start membaca pada umur 5 atau 6 tahun, SAMA sahaja perkembangan dia dengan kanak-kanak yang start membaca pada umur 9 atau 10 tahun.

Ya, SAMA. Tolonglah jangan risau.

Maksudnya, pada umur 5 atau 6 tahun, mereka mengambil masa yang lama untuk expert dalam membaca berbanding umur 9 tahun yang mengambil masa yang singkat untuk mahir membaca.

Sebab itu saya cakap tempoh sekolah rendah itu panjang. Anak-anak boleh catch up. Tapi, sokonglah mereka. Jangan tambahkan beban mereka.

Di negara orang lain (yang mungkin menjadi rujukan pembuat polisi negara kita), assessmet itu adalah proses pembelajaran. Tetapi tidak di negara kita, iaitu belajar untuk assessment!!

Biarlah KSSR (kurikulum rendah) buat semakan pun. Kita yang melatah, anak yang jadi mangsa.

Macam mana mereka boleh buat semakan pun kita tidak tahu. Berapa kerat je kanak-kanak boleh follow kurikulum yang baru, sedangkan beribu-ribu lagi menjadi mangsa jurang bandar dan luar bandar yang makin menjauh!

Benar, membaca itu perkara yang menyeronokkan tetapi perlukan persediaan (readiness), kalau tidak kanak-kanak boleh frustrated. Benda-benda macam ini yang boleh naikkan statistik mental health problem di awal usia! Cukup-cukuplah KBAT dipeperiksaan-kan.

Biar jelah semua kanak-kanak masuk program
Linus itu. Biar orang atas sedar status masyarakat hari ini di tahap yang mana.

Mungkin guru-guru tertekan berada di tengah-tengah antara orang atasan dan ibu bapa. Sampai sanggup memberi 'arahan' sebegitu kepada ibu bapa.

Dan yang paling penting ibu bapa. Anda sendiri tahu dan nilai anak anda di level yang mana.

Sudah banyak kita baca, kanak-kanak perlu masa bermain di awal usia.
Sudah banyak diperingatkan, masalah mental health telah menjadi ancaman biasa.

Tolonglah percaya dengan anak-anak.

Tolonglah.

Kadang-kadang kita terlupa, yang membunuh jiwa kanak-kanak itu bukan mereka..tapi kita sendiri.



Tuesday, July 11, 2017

Review : PMC sungai buloh

As salam.

Pengalaman bersalin kat pmc sungai buloh.I would honestly recommend la sapa yang plan nak bersalin sini.first, of course doc yang best.aku pilih dr ratna, kecil molek orangnya dan sangat lembut.sorang lagi doc yang famous is dr zarul.,this time kami decided to choose doc perempuan.

PMC sekarang ni tengah under construction,dorang tengah tambah kan ward.currently rasa nya ward single ada 5 bilik je kot.yang lain bilik empat and maybe three bedded.tak sure..building sebelah je pun.last year masa start check up,dr ratna bagitau by april dah siap,and aku might be antara yang bertuah la dapat rasmi ward baru.tapi,sampai sekarang rasa nya ward baru belum siap.



For me,its ok la as long aku dapat bilik single tak kisah la ward lama ke baru.nurse layan elok.Alhamdulillah sepanjang admit 2 hari 1 malam kat sini,semua best.aku pilih bilik single, even though construction kat sebelah jer,tapi tak dengar bunyi apa pun.sound proof kot.

Bilik boleh dikatakan ok,tak la secantik KPJ ward eryna admit dulu,tapi ok la.ada tv,ada toilet sendiri,yang penting selesa and layanan tip top from nurse & staff.dari admit malam tu,cepat je depa settlekan admittance, terus bagi baju,bawak air panas and satu tupperware dalam tu ada biskut and air 3 in 1 tu.pagi-pagi dah datang bawakkan sarapan and tukar air panas.baju tukar 2 kali,tak payah la beria bawak.kalau nak bawak jugak,kain batik and stoking will do.yang lain semua provided.and baju untuk discharge la sebab takkan la hospital nak sediakan untuk mak kan 😄.

Makanan dalam ward pun sedap.dorang sedia 5 kali sehari.nasi 3 kali dari breakfast,lunch and dinner.untuk lauk pantang tu,depa akan bagi ikan & ayam.so,kalau nak makan dua-dua pun boleh,nak makan salah satu pun boleh,semua dah include in package.sebab dia kata ada yang tak nak ikan,so boleh makan ayam.macam aku,mak tak bagi makan ayam lagi,so ayam tu aku bagi eryna.ikan pun depa bagi yang boleh makan macam sup ikan merah & tenggiri.hari kedua tu aku request bubur and lauk still sama la depa bagi,ada ikan,ayam,buah and sayur.




Untuk baby pun sama tak yah la bawak barang apa-apa.aku beria la bawak beg baby,sekali depa bagitau,semua depa sediakan.After baby mandi,pakai kan baju hospital punya,pamperspun hospital punya,and bila discharge, baby dah siap pakai baju baru hospital bagi siap selimut,topi bagai.dah wangi baru balik tau.😤..dapat la diapers beg complete dalam tu ada cream rashes jenama sudo cream ( i personally loves this cream) ,susu jenama sd 2 ( elisya fully bfeed so tak guna pun),susu anmum untuk mak,pampers mamy poko & disposable breast pad pigeon.

Overall, aku bagi full marks hehe.dari admittance yang super cepat ( masa nak admit tu,depa akan suruh kita isi form.kat situ kita tick la,nak bfeed anak after delivery atau tak,nak skin to skin dengan anak tak after delivery.macam haritu,elok je push and Elisya keluar,dorang terus letak atas dada,,and hasben aku gunting tali pusat & terus azan kan..elok masuk ward semula after labor,terus depa send baby untuk latch..time tu Elisya tak mandi lagi,depa bersihkan je..tu yang muka kembang semangkok tu 😁),

Labor time yang sangat smooth,alhamdulillah,staff and doctor yang best, insya allah kalau rezeki lagi,nak la bersalin kat sini lagi.haritu kos aku bersalin RM 3,600+ sebab ada extra cost untuk induce.kalau normal bilik single and takde extra induce ke,pain killer ke, epidural ke ,rate around RM 3000..untuk ward baru tak tau la berapa harga.bilik single tak mahal pun, RM 180 je,kalau four bedded RM 90 so better la amik single kan,beza sikit jer.yang penting privacy.

Yang penting,masa labor tu,nurse sangat membantu sementara tunggu doc datang.dalam labor room ada ayat quran untuk kita baca nak ease the labor.rasa tenang jer.air masak pun ada tersedia,so masa "waiting game" tu ,aku tak selera nak lunch,tapi aku dah get ready kurma and keep makan.bila dahaga,mintak la hasben tolong amikkan.jangan sampai lembik takde tenaga nak push.

Doc ratna pun sangat supportive.selama ni dengar suara dia lembut jer,sekali masa labor,ha semangat kau dia suruh push.dia pun sempat ajar macam mana nak push tu.kali ni takde gunting ,doc ratna guna gel pelincir jer untuk bantu bukaan.yang kena gunting tu sebab uri aku terlekat kat dalam.doc kata tak keluar sendiri,so dia terpaksa la gunting sikit and keluarkan secara manual.owh,tak rasa apa pun,sebab kena bius.and gunting pun sikit sangat sebab after labor,aku boleh kencing and memberak dengan jaya nya tanpa sakit 😂..and staff pun semua cakap lembut.even aku mengerang sakit pun depa layan and takdak nak marah nak buat muka 😊..

So,yang nak bersalin di sini,sila kan lah yer.nak check up every month tu,kena bertabah la sikit sebab doc busy banyak pesakit kan.aku dah biasa je,sampai ambik number pukul 8 pagi,pukul 12 tengah hari pun pernah baru dapat jumpa doc,sebab nya bila sampai turn,tiba-tiba ward panggil sebab patient nak beranak.kos check up mothly around RM 100-200.kalau kena buat MGTT ke ,CTG scan ke harga boleh jadi sampai RM 250-RM300.aku MGTT buat kat klinik kesihatan jer,free hehehehe.

xoxo.
💋

Monday, July 10, 2017

Elisya @ 60 days

As salam.

Masa 2 bulan haritu, berat Elisya dah naik sekilo.masa sebulan haritu naik 500 gram.bila second check up ni dah 5.2 kg,tinggi 60 cm.tapi,tetap tak boleh lawan kakak eryna la sebab dia naik 1 kg tiap bulan.naik banyak ni pun dah hantap orang kata.lenguh weh..



On the way g Demc ,cucuk dengan paed, Dr koshy.everything normal and ok..alhamdulillah.very easy and cool baby.orang kata baby ni berubah perangai kan..yeah,waktu pantang siang tiduq malam berjaga..now,siang tidoq,malam pun tidoq.haha.bangun menyusu sekali.kadang dah pukul 6 pagi bangun lagi..so my new alarm clock.

Dua kali cucuk ,so far takdak demam.khamis ni nak cucuk 3 bulan,nak ambik extra vaksin sebab dia duduk taska and ada ramai babies and kids,nak kena prevention siap-siap.the rest we leave it to Allah to take care both of my angels.




My sweet baby..bangun tidoq jarang la nak dengaq dia meraung keriau.selalu dia steady ja,main sarung tangan,hisap sampai lencun..agak lama takdak respons baru dia start keriau.tu pun sat ja,bila orang angkat dia cool ja siap boleh sengih.

Dah pandai gelak bila di agah.cuma suara belum keluar time ni.now dah dengaq la sora.and yes,rajin bersembang.macam-macam dia cerita 😊.



Kakak yang lagi baby dari adik.elisya pulak jenis redha ja dengan kakak dia obses dengan tu.bagi chance la kakak dah lama takdak adik.




Pumping routine dah start since dalam pantang.alhamdulillah ,macam eryna.susu pun banyak and sentiasa ada.walau cuti 3 bulan,stok dah buat awal sebab bulan puasa takut drop since puasa.cabaran la jugak sebab dehydrate kan.tak banyak buat stok time puasa ni...dapat puasa 22 hari..lega ganti 8 hari jerrrr...

Medela ni masih berjasa.tapi,tetiba dia punya adaptor rosak pulak.after 4 years tak guna,hmmm..dah beli baru tapi macam tak menjadi...hmm macam nak kena beli yang baru.tapi,i love this medela fs soooo much.kalau beli baru pun ok jer since dapat claim tax next year 😄.




Golden liquid for Elisya.seriau balik kampung haritu kot tetiba power shot ka apa.doa banyak-banyak mintak susu elok.balik dari kg,serbu peti ais dulu..tengok masih keras elok .lega..phew...😝..

Semoga mama dapat bfeed Elisya until 2 years minimum macam kakak Eryna..ameen.so far,bottle feeding pun dia ok.bagi jenama Pegion.dah test hantar taska 2 hari,so far so good.hopes everything goes well...

💋
xoxo.

Pantang story

As salam.

Alhamdulillah,kali ni pantang pun mak aku jaga kan selama 30 hari.mula ingat nak bersalin kat kg ja macam eryna dulu,tapi mak aku kata dia boleh datang sini.lagipun eryna dah masuk sekolah,better la dia p tadika.deal dengan cikgu taska,so eryna pergi sekolah dengan teacher.lagi la dia suka.saja la suruh p jugak..kalau ponteng pun takpe,baru tadika,tapi tahu kah anda,bila dia p sekolah,baru la aku dapat rest.haha.ye la kalau tak,asyik uli adik jer,mak aku nak masak nasik pun seriau.aku pulak dah mak tak bagi gerak sangat.so bila dia p tadika,time tu la aku pulun lena ( yer la tu,padahal layan FB la,layan insta la,shopping online la 😂 ).




Mak aku jaga dalam pantang memang tip top.pagi mandi dengan air herba.untuk kali ni,aku beli jenis bunjut danita.tapi mak aku tak puas hati sebab dia kata tak wangi.yer la,kat sini mana nak cari daun macam kat kampung tu kan.mak aku suruh adik aku tolong bawakkan ,kebetulan dia balik kampung.seplastik besaq ayah aku bagi daun pandan,daun serai wangi and daun apa entah.puas mandi and untuk balut tungku.segar wei mandi ayaq herba setiap pagi.petang pun sama la.cuma lepas 15 hari,aku mandi herba waktu pagi ja.sebab nya daun dah tak banyak .hehe.masa time eryna dulu,sampai nak dekat dua bulan kau aku mandi herba hari-hari.

Ok,pantang aku bermula lepas deliver elisya.masuk ward ja,terus lumur minyak herbanika jenama NR kat kaki,celah paha,kepala and tengkuk.rambut kasik tinggi.sedap wei berangin je rasa..nak elak pitam atau pening la sebab kita kan hilang banyak darah..jamu tak makan la sebab takut jaundis.tapi,aku minum ayaq herbanika tu buat pekat.takut la orang kata kot kena rengat.alhamdulillah,aku tak kena langsung...mak aku cakap,sakit dia lagi teruk dari contraction 😌..

Time doc ratna masuk nak check post delivery tu,sempat la dia cakap " tu dia..tu dia..bau dah minyak angin 😂😂..ni mesti kes dah biasa bau gitu lepas post delivery.




Makanan pulak,first 2 weeks mak aku masak nasik lembik,sayur and satu lauk.sayur of course la sawi,lobak putih,brokoli atau carrot.selang-selang.ikan pulak, laki aku belikan ikan merah,tenggiri,siakap,selar.




sedap masak camni.nasik lembik,tabur bawang putih,halia ,sayura and ikan.harus lah ikan yang tak gatal yer.




Ada hari mak aku buat la sup and kadang grill..daging bakar tu,seminggu dalam 2 kali mak aku buatkan.nak elak jemu,aku order halia +bawang goreng  buat perasa,bestt,,buah aku makan oren jer hari-hari sampai sekarang.tak jemu pulak aku dengan oren sunkist.




Lempeng ni bila dah masuk 2 minggu baru mak bagi makan ( sebab tepung kot ) time petang.sebab pulak makan lempeng pisang..

Jadual pantang:

Pagi - breakfast milo/horlicks/susu kambing dengan oat.

Lepas tungku pagi - air kopi sendayu tinggi d folia ( best weh kopi ni,baik untuk rahim jugak ) ,biskut jacob/ hup seng /roti.




Lunch - nasi with ikan ,sayur and buah.

Petang- roti/biskut ,air panas .kadang makan capati,atau mak aku buat kan lempeng.




Malam - nasi with ikan,sayur,buah.

Air herbanika aku minum hari-hari anytime haus.dalam pantang tak boleh minum air putih banyak nanti boncit,tapi air herbanika ok sebab dikira air akar,boleh bantu cepat kan penurunan sebab badan sentiasa peluh..air until now aku masih bertahan minum air panas.badan kita kena sentiasa panas.kalau badan rasa sejuk,itu tanda bentan.bahaya ye...stokin aku pakai hari-hari.no air cond at all.dulu masa eryna,aku air cond hari-hari.hahahaha.mujur tak de apa-apa 😝,tapi tu pun mak aku set 27'c sebab kesian eryna ada ruam teruk.elisya jenis kulit ok,so kipas je.tu pun no 1 je kau.ha,peluh tak peluh tapi sedap la peluh,badan ringan.

Aku start berurut hari ketiga.ambik 3 hari,segar je badan.haritu masa hari ke 44 ,aku amik lagi urut sekali dengan tangas.yang ni aku book dengan BBC ( beauty bless confinement ).ada set tangas tu kena buat 14 hari.ni malam-malam after bukak puasa aku buat la tangas.eryna kata busuk,cisss 😳.sebab bau kunyit and pepper tu kot.hahaha.paste tangas tu depa bagi include dalam pakej.

Bertungku pulak,aku buat hari-hari pagi & malam.sempat buat sampai 44 hari.ikutkan nak buat sampai 60 hari,tapi sebab jatuh bulan puasa,leceh sikit la nak bakar tungku la apa.sebab kami nak gilir buat terawikh kan.bengkung pakai everyday,tapi masuk hari ke berapa entah,malas nak ikat bengkung aku pakai korset jer.sama je kan,yang penting ramping u olls. 💃.

Waktu pantang ni buat la betul-betul jangan ngelat.aku masih bertahan makan lauk macam dalam pantang even until now.maksud nya buat grill atau sup la.gulai kari tu aku makan jugak tapi tak la letak banyak sebab santan kan.ayam pun dah start makan ,tapi aku grill ja.lagi sedap apa..

Jamu tak makan.aku amik phyto natal herba tu ja.and shaklee.Only now,aku baru start amik RV ,herba dari owner sendayu tinggi,bonda rozita (Jamu Ratu Malaya) .and majun dhuha,sort of jamu.ni pun lepas 44 hari baru start.tak amik awai sebab selain takut jaundis,kang asyik memberak pulak elisya.sian baby kan.




Berat aku,lepas 30 hari,dari 85 kg turun sampai 70 kg.yehaaa..turun 15 kg u olls.tapi,ni dah 60 hari aku belum timbang.rasa nya tak berapa laju kot turun.huhu..takda la aku expect 2 bulan pantang turun 30 kg.sebab sebelum mengandung haritu,aku tak slim mana pun.berat aku pun naik lepas gugur dulu.time tu aku tak diet apa sebab nak conceive lagi.and betul la,tak lama lepas tu aku mengandung elisya.now,dalam proses turunkan lagi sampai 55 kg.harap nya dapat la.aku target penurunan tu dalam masa 6 bulan.dengan cara yang sihat la of course...

*seperti dijangka,raya haritu timbang berat bertahan dekat 67 kg.ha,ni sebab dok tibai macam-macam la time raya ni.tapi ku masih berpantang laksa and pulut.time raya ni,makan rendang dengan nasi himpit.back to office nak cuba displin makan.takuittt berat naik wooo.


xoxo.
💋

Thursday, June 22, 2017

Balik kampung harini

As salam.

Yeay..harini balik kampung 🙌🙌.barang belum kemas sibuk nak hupdate blog pulak.
Apa-apa pun, di ucapkan selamat hari raya aidilfitri Maaf zahir dan Batin kalau ada segala keterlanjuran menulis.

Alhamdulillah, walaupun puasa tak penuh sebab baru habis pantang, mujur tak kena ganti banyak.kita tak puasa 7 hari je.sehari tu terpaksa berbuka sebab dehydrate.cabaran ibu menyusu ni tu lah,lapar tu tidak,tapi dahaga and dehydrate sangat. Nak-nak bila baby ada dengan kita,every 3 hours menyusu,lagi la rasa nak pitam.

Excited nak raya sebab ada new addition to the family, baby Elisya.Tak sabar nak matchy baju kurung kedah dengan kakak eryna.mesti cute anak mama kan .lols...😍
Insya allah raya ketiga nanti buat akikah dekat rumah ayah di perlis.sapa yang beraya kat perlis tu dijemput mai la no.kalau nak mai,sila la email 😝..

Ok,nak sambung kemas,mandi and tunggu kakak eryna balik sekolah,then kita challooo..doakan perjalanan kami dipermudahkan.and yang masih kerja tu,jangan asyik tengok jam jer,kerja dulu,esok pakat balik no.





💋
xoxo.

Monday, June 19, 2017

Eryna's first school trip

As salam.
*backdated entry lagi.

Harus lah cerita jugak sebab first time kan bagi permission nak jalan-jalan dengan kawan tadika.Kat tadika baru ni ada whatsapps group parent & teacher.senang cikgu nak update apa-apa.kadang tu cikgu tangkap gambar and tunjuk aktiviti yang student buat.lega la sikit sebab dapat tengok anak buat apa.compared tadika dulu tu..hmmm..malas nak cakap dah 😠 .tinggal kenangan je la.

So,tetiba dalam grup ada yang propose cikgu buat trip g zoo.tapi kemudian kak wan,atau pengetua tadika cakap,dorang dah plan nak buat trip ke Aquaria KLCC and choc mesuem.ok la tu at least tak la panas kan.zoo tu dh pernah p dulu,memang lencun la peluh.at least Aquaria ni sejuk sikit.eryna pun suka tengok ikan.

Dari awal asyik pesan kat dia,nanti pegang tangan kawan,nak pegi toilet bagitau cikgu..bla bla..tapi at the end,dia pulak cakap "cikgu dah pesan mama,kena pegang tangan,kalau tak nanti hilang.kena ikut cakap cikgu"..amboi,bagus la sebab i rasa cikgu memang asyik bagitau dorang hari-hari apa dorang kena ikut.sebab asal dia balik sekolah je,asyik ulang benda yang sama."mama,nanti naik bas kan,kakak kena duduk & pegang tangan kawan.kalau nak g toilet kena bagitau teacher wani." sebab teacher wani tu guru kelas untuk 5 years.siap lagi dia pesan,tak payah bawak bekal atau botol air sebab teacher kata semua dah sedia dalam bas.ok ok,ye lah,mama ikut je cakap awak 😁.

So,hari trip tu,excited la dia.awal pagi dah bangun sebab dia kata cikgu pesan,sapa lambat nanti kena bye bye.

Cikgu wasap pic dorang beratur depan school nak naik bus.ada 28 murid join and 5 cikgu pengiring.mula tu cuak jugak kan nak lepas dia pergi.ye la kita ni risau kot la dia ralit ke ,atau ter'melencong' tempat lain.tapi,bila tengok cara cikgu jaga budak senang la hati.


Duduk sebelah pie xie,kawan sekelas dia.tu suka la tu.ish,dah besar la anak mama nampak kat sini.soon to be kakak pulak.eryna ni,rasanya kalau dapat adik dari dia kecik dulu mesti dia lagi matured.because at her age now pun,nampak dia very the kakak type.

Pukul 10 pagi,teacher wan bagitau dah sampai Aquaria.kira on time la.pastu dorang masuk theater tengok fish agaknya kot.


Cute giller yang ni.tu la teacher wani,cikgu kelas eryna,untuk 5 years.yang pakai tudung tu teacher wan.i panggil kak wan.she is so niceee..kalau whatsapp cepat je reply.takde la tunggu 2,3 hari baru nak reply.as principal,memang patut macam tu pun kan.baru la mak senang hati nak kerja.sebab tu nanti adik eryna pun akan hantar kat sini insya allah.



Lepas Aquaria,dorang g mekdi untuk lunch.dapat la sorang satu hadiah dalam happy meal tu.

Pastu ,on the way back to kd nak ke choc museum pulak,masing-masing dah terlentok habis.penat la tu.bagus gak depa tidoq sebab lepas tu nak kena p satu lagi tempat.mujur la choc museum tu dekat je ngan tadika.


Kat choc museum,nampak tinggi pulak eryna kat sini.among 5 years memang dia tinggi.dah macam budak 6 years,obviously gen bapak.makan banyak tapi slim.itu bagus.nanti jadi model muslimah LOLs...



Kejap je dorang kat sana kot sebab by 4 pm cikgu whatsapp kata dah sampai tadika.mak pun lega sangat.very organize this trip.cikgu pun dah sediakan tentative and memang on time.next time kalau ada trip lagi boleh la mama bagi permission sebab eryna kan behave.budak-budak ni kalau dengan cikgu dengar je cakap.kita je yang risau lebih.balik tu mulut riuh tak berhenti la cerita dia g sana.

xoxo.
💋

Elisya @ 30 days

As salam.

*This post supposed to be one month ago.Dah siap draft tapi tak post sebab picture tak boleh transfer to lappy.so frustrated.kena log in dekat phone,lepas tu attach gambar pulak from there.



So yeah..cepat nya masa berlalu. Elisya dah dua bulan lah.Tapi,entry ni untuk sebulan lah.try to maintain updating her progress as much as i can so that nanti bila rindu time kecik boleh refer blog jer.sama la macam kakak eryna.



Macam baru je bersalin haritu. Baru je merasa sakit gigil-gigil dekat labor room.tengok dah habis pantang dah.takde perasan pun.sama je pun.tak la merasa nak keluaq rumah.ni la first time keluar after 60 days,tu pun sebab nak cucuk elisya kat demc.bukan tak boleh,tapi malas lah.nak bawak baby kecik lagi kot .kang kalau kena virus ka apa ka,sapa yang susah kan.

Alhamdulillah, Dah 30 hari ni, Elisya ni very easy baby. Siang tido, malam berjaga. Haha. Tengok dari badan yang debab tu rasanya nak 5 kg la kot. Padahal baru sebulan. Hihi.tapi,bila check up ,owh berat 4.2 kg jer.takleh lawan eryna la.sebulan naik sekilo.😄

Elisya tak kena jaundis haritu. Mula tu cuak gak sebab dia darah O, lega la tak kena. Sama macam kakak eryna la jugak, takdak kuning.




Baby senang nak jaga, yang payah nak jaga hati kakak baby. Aduh, dia punya obses tu buat kau kelam kabut. Penyek la elisya kena peluk dengan kakak. Dah tu kalau mai geram tu, macam kena lenyek dah. Asyik la kena marah, aduhai la anak. Pastu merajuk la dia siap dok hiba lagi "semua orang taknak kawan dengan kakak".." semua pun tak boleh".. Pastu kang pujuk sikit, ok la balik. Memang tak boleh tinggal adik kejap la. In second pun macam2 boleh jadi. Tak berani aku nak tinggal dia berdua dengan Elisya. Seriau oii.



Mula-mula nak inject kat KK je sebab free tapi sebab susah nak dapat slot kat KK TTDI ( luar kawasan, kena p KK Kelana Jaya ),last2 kami sepakat p dekat koshi jugak.lagipun dr koshi tu best.paling ku tak tahan gelak kuat dia tu.

Haritu cucuk elisya tak demam.masa cucuk tu dia menangis la,of course la kuat giller.tapi,dah peluk diam jer dia.eryna balik sekolah asyik cakap,kesian adik kena cucuk.amboi,penyayang sangat.tu yang peluk adik macam apa tu tiap2 hari.😝.

xoxo.
💋


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...