Tuesday, July 11, 2017

Review : PMC sungai buloh

As salam.

Pengalaman bersalin kat pmc sungai buloh.I would honestly recommend la sapa yang plan nak bersalin sini.first, of course doc yang best.aku pilih dr ratna, kecil molek orangnya dan sangat lembut.sorang lagi doc yang famous is dr zarul.,this time kami decided to choose doc perempuan.

PMC sekarang ni tengah under construction,dorang tengah tambah kan ward.currently rasa nya ward single ada 5 bilik je kot.yang lain bilik empat and maybe three bedded.tak sure..building sebelah je pun.last year masa start check up,dr ratna bagitau by april dah siap,and aku might be antara yang bertuah la dapat rasmi ward baru.tapi,sampai sekarang rasa nya ward baru belum siap.



For me,its ok la as long aku dapat bilik single tak kisah la ward lama ke baru.nurse layan elok.Alhamdulillah sepanjang admit 2 hari 1 malam kat sini,semua best.aku pilih bilik single, even though construction kat sebelah jer,tapi tak dengar bunyi apa pun.sound proof kot.

Bilik boleh dikatakan ok,tak la secantik KPJ ward eryna admit dulu,tapi ok la.ada tv,ada toilet sendiri,yang penting selesa and layanan tip top from nurse & staff.dari admit malam tu,cepat je depa settlekan admittance, terus bagi baju,bawak air panas and satu tupperware dalam tu ada biskut and air 3 in 1 tu.pagi-pagi dah datang bawakkan sarapan and tukar air panas.baju tukar 2 kali,tak payah la beria bawak.kalau nak bawak jugak,kain batik and stoking will do.yang lain semua provided.and baju untuk discharge la sebab takkan la hospital nak sediakan untuk mak kan 😄.

Makanan dalam ward pun sedap.dorang sedia 5 kali sehari.nasi 3 kali dari breakfast,lunch and dinner.untuk lauk pantang tu,depa akan bagi ikan & ayam.so,kalau nak makan dua-dua pun boleh,nak makan salah satu pun boleh,semua dah include in package.sebab dia kata ada yang tak nak ikan,so boleh makan ayam.macam aku,mak tak bagi makan ayam lagi,so ayam tu aku bagi eryna.ikan pun depa bagi yang boleh makan macam sup ikan merah & tenggiri.hari kedua tu aku request bubur and lauk still sama la depa bagi,ada ikan,ayam,buah and sayur.




Untuk baby pun sama tak yah la bawak barang apa-apa.aku beria la bawak beg baby,sekali depa bagitau,semua depa sediakan.After baby mandi,pakai kan baju hospital punya,pamperspun hospital punya,and bila discharge, baby dah siap pakai baju baru hospital bagi siap selimut,topi bagai.dah wangi baru balik tau.😤..dapat la diapers beg complete dalam tu ada cream rashes jenama sudo cream ( i personally loves this cream) ,susu jenama sd 2 ( elisya fully bfeed so tak guna pun),susu anmum untuk mak,pampers mamy poko & disposable breast pad pigeon.

Overall, aku bagi full marks hehe.dari admittance yang super cepat ( masa nak admit tu,depa akan suruh kita isi form.kat situ kita tick la,nak bfeed anak after delivery atau tak,nak skin to skin dengan anak tak after delivery.macam haritu,elok je push and Elisya keluar,dorang terus letak atas dada,,and hasben aku gunting tali pusat & terus azan kan..elok masuk ward semula after labor,terus depa send baby untuk latch..time tu Elisya tak mandi lagi,depa bersihkan je..tu yang muka kembang semangkok tu 😁),

Labor time yang sangat smooth,alhamdulillah,staff and doctor yang best, insya allah kalau rezeki lagi,nak la bersalin kat sini lagi.haritu kos aku bersalin RM 3,600+ sebab ada extra cost untuk induce.kalau normal bilik single and takde extra induce ke,pain killer ke, epidural ke ,rate around RM 3000..untuk ward baru tak tau la berapa harga.bilik single tak mahal pun, RM 180 je,kalau four bedded RM 90 so better la amik single kan,beza sikit jer.yang penting privacy.

Yang penting,masa labor tu,nurse sangat membantu sementara tunggu doc datang.dalam labor room ada ayat quran untuk kita baca nak ease the labor.rasa tenang jer.air masak pun ada tersedia,so masa "waiting game" tu ,aku tak selera nak lunch,tapi aku dah get ready kurma and keep makan.bila dahaga,mintak la hasben tolong amikkan.jangan sampai lembik takde tenaga nak push.

Doc ratna pun sangat supportive.selama ni dengar suara dia lembut jer,sekali masa labor,ha semangat kau dia suruh push.dia pun sempat ajar macam mana nak push tu.kali ni takde gunting ,doc ratna guna gel pelincir jer untuk bantu bukaan.yang kena gunting tu sebab uri aku terlekat kat dalam.doc kata tak keluar sendiri,so dia terpaksa la gunting sikit and keluarkan secara manual.owh,tak rasa apa pun,sebab kena bius.and gunting pun sikit sangat sebab after labor,aku boleh kencing and memberak dengan jaya nya tanpa sakit 😂..and staff pun semua cakap lembut.even aku mengerang sakit pun depa layan and takdak nak marah nak buat muka 😊..

So,yang nak bersalin di sini,sila kan lah yer.nak check up every month tu,kena bertabah la sikit sebab doc busy banyak pesakit kan.aku dah biasa je,sampai ambik number pukul 8 pagi,pukul 12 tengah hari pun pernah baru dapat jumpa doc,sebab nya bila sampai turn,tiba-tiba ward panggil sebab patient nak beranak.kos check up mothly around RM 100-200.kalau kena buat MGTT ke ,CTG scan ke harga boleh jadi sampai RM 250-RM300.aku MGTT buat kat klinik kesihatan jer,free hehehehe.

xoxo.
💋

Monday, July 10, 2017

Elisya @ 60 days

As salam.

Masa 2 bulan haritu, berat Elisya dah naik sekilo.masa sebulan haritu naik 500 gram.bila second check up ni dah 5.2 kg,tinggi 60 cm.tapi,tetap tak boleh lawan kakak eryna la sebab dia naik 1 kg tiap bulan.naik banyak ni pun dah hantap orang kata.lenguh weh..



On the way g Demc ,cucuk dengan paed, Dr koshy.everything normal and ok..alhamdulillah.very easy and cool baby.orang kata baby ni berubah perangai kan..yeah,waktu pantang siang tiduq malam berjaga..now,siang tidoq,malam pun tidoq.haha.bangun menyusu sekali.kadang dah pukul 6 pagi bangun lagi..so my new alarm clock.

Dua kali cucuk ,so far takdak demam.khamis ni nak cucuk 3 bulan,nak ambik extra vaksin sebab dia duduk taska and ada ramai babies and kids,nak kena prevention siap-siap.the rest we leave it to Allah to take care both of my angels.




My sweet baby..bangun tidoq jarang la nak dengaq dia meraung keriau.selalu dia steady ja,main sarung tangan,hisap sampai lencun..agak lama takdak respons baru dia start keriau.tu pun sat ja,bila orang angkat dia cool ja siap boleh sengih.

Dah pandai gelak bila di agah.cuma suara belum keluar time ni.now dah dengaq la sora.and yes,rajin bersembang.macam-macam dia cerita 😊.



Kakak yang lagi baby dari adik.elisya pulak jenis redha ja dengan kakak dia obses dengan tu.bagi chance la kakak dah lama takdak adik.




Pumping routine dah start since dalam pantang.alhamdulillah ,macam eryna.susu pun banyak and sentiasa ada.walau cuti 3 bulan,stok dah buat awal sebab bulan puasa takut drop since puasa.cabaran la jugak sebab dehydrate kan.tak banyak buat stok time puasa ni...dapat puasa 22 hari..lega ganti 8 hari jerrrr...

Medela ni masih berjasa.tapi,tetiba dia punya adaptor rosak pulak.after 4 years tak guna,hmmm..dah beli baru tapi macam tak menjadi...hmm macam nak kena beli yang baru.tapi,i love this medela fs soooo much.kalau beli baru pun ok jer since dapat claim tax next year 😄.




Golden liquid for Elisya.seriau balik kampung haritu kot tetiba power shot ka apa.doa banyak-banyak mintak susu elok.balik dari kg,serbu peti ais dulu..tengok masih keras elok .lega..phew...😝..

Semoga mama dapat bfeed Elisya until 2 years minimum macam kakak Eryna..ameen.so far,bottle feeding pun dia ok.bagi jenama Pegion.dah test hantar taska 2 hari,so far so good.hopes everything goes well...

💋
xoxo.

Pantang story

As salam.

Alhamdulillah,kali ni pantang pun mak aku jaga kan selama 30 hari.mula ingat nak bersalin kat kg ja macam eryna dulu,tapi mak aku kata dia boleh datang sini.lagipun eryna dah masuk sekolah,better la dia p tadika.deal dengan cikgu taska,so eryna pergi sekolah dengan teacher.lagi la dia suka.saja la suruh p jugak..kalau ponteng pun takpe,baru tadika,tapi tahu kah anda,bila dia p sekolah,baru la aku dapat rest.haha.ye la kalau tak,asyik uli adik jer,mak aku nak masak nasik pun seriau.aku pulak dah mak tak bagi gerak sangat.so bila dia p tadika,time tu la aku pulun lena ( yer la tu,padahal layan FB la,layan insta la,shopping online la 😂 ).




Mak aku jaga dalam pantang memang tip top.pagi mandi dengan air herba.untuk kali ni,aku beli jenis bunjut danita.tapi mak aku tak puas hati sebab dia kata tak wangi.yer la,kat sini mana nak cari daun macam kat kampung tu kan.mak aku suruh adik aku tolong bawakkan ,kebetulan dia balik kampung.seplastik besaq ayah aku bagi daun pandan,daun serai wangi and daun apa entah.puas mandi and untuk balut tungku.segar wei mandi ayaq herba setiap pagi.petang pun sama la.cuma lepas 15 hari,aku mandi herba waktu pagi ja.sebab nya daun dah tak banyak .hehe.masa time eryna dulu,sampai nak dekat dua bulan kau aku mandi herba hari-hari.

Ok,pantang aku bermula lepas deliver elisya.masuk ward ja,terus lumur minyak herbanika jenama NR kat kaki,celah paha,kepala and tengkuk.rambut kasik tinggi.sedap wei berangin je rasa..nak elak pitam atau pening la sebab kita kan hilang banyak darah..jamu tak makan la sebab takut jaundis.tapi,aku minum ayaq herbanika tu buat pekat.takut la orang kata kot kena rengat.alhamdulillah,aku tak kena langsung...mak aku cakap,sakit dia lagi teruk dari contraction 😌..

Time doc ratna masuk nak check post delivery tu,sempat la dia cakap " tu dia..tu dia..bau dah minyak angin 😂😂..ni mesti kes dah biasa bau gitu lepas post delivery.




Makanan pulak,first 2 weeks mak aku masak nasik lembik,sayur and satu lauk.sayur of course la sawi,lobak putih,brokoli atau carrot.selang-selang.ikan pulak, laki aku belikan ikan merah,tenggiri,siakap,selar.




sedap masak camni.nasik lembik,tabur bawang putih,halia ,sayura and ikan.harus lah ikan yang tak gatal yer.




Ada hari mak aku buat la sup and kadang grill..daging bakar tu,seminggu dalam 2 kali mak aku buatkan.nak elak jemu,aku order halia +bawang goreng  buat perasa,bestt,,buah aku makan oren jer hari-hari sampai sekarang.tak jemu pulak aku dengan oren sunkist.




Lempeng ni bila dah masuk 2 minggu baru mak bagi makan ( sebab tepung kot ) time petang.sebab pulak makan lempeng pisang..

Jadual pantang:

Pagi - breakfast milo/horlicks/susu kambing dengan oat.

Lepas tungku pagi - air kopi sendayu tinggi d folia ( best weh kopi ni,baik untuk rahim jugak ) ,biskut jacob/ hup seng /roti.




Lunch - nasi with ikan ,sayur and buah.

Petang- roti/biskut ,air panas .kadang makan capati,atau mak aku buat kan lempeng.




Malam - nasi with ikan,sayur,buah.

Air herbanika aku minum hari-hari anytime haus.dalam pantang tak boleh minum air putih banyak nanti boncit,tapi air herbanika ok sebab dikira air akar,boleh bantu cepat kan penurunan sebab badan sentiasa peluh..air until now aku masih bertahan minum air panas.badan kita kena sentiasa panas.kalau badan rasa sejuk,itu tanda bentan.bahaya ye...stokin aku pakai hari-hari.no air cond at all.dulu masa eryna,aku air cond hari-hari.hahahaha.mujur tak de apa-apa 😝,tapi tu pun mak aku set 27'c sebab kesian eryna ada ruam teruk.elisya jenis kulit ok,so kipas je.tu pun no 1 je kau.ha,peluh tak peluh tapi sedap la peluh,badan ringan.

Aku start berurut hari ketiga.ambik 3 hari,segar je badan.haritu masa hari ke 44 ,aku amik lagi urut sekali dengan tangas.yang ni aku book dengan BBC ( beauty bless confinement ).ada set tangas tu kena buat 14 hari.ni malam-malam after bukak puasa aku buat la tangas.eryna kata busuk,cisss 😳.sebab bau kunyit and pepper tu kot.hahaha.paste tangas tu depa bagi include dalam pakej.

Bertungku pulak,aku buat hari-hari pagi & malam.sempat buat sampai 44 hari.ikutkan nak buat sampai 60 hari,tapi sebab jatuh bulan puasa,leceh sikit la nak bakar tungku la apa.sebab kami nak gilir buat terawikh kan.bengkung pakai everyday,tapi masuk hari ke berapa entah,malas nak ikat bengkung aku pakai korset jer.sama je kan,yang penting ramping u olls. 💃.

Waktu pantang ni buat la betul-betul jangan ngelat.aku masih bertahan makan lauk macam dalam pantang even until now.maksud nya buat grill atau sup la.gulai kari tu aku makan jugak tapi tak la letak banyak sebab santan kan.ayam pun dah start makan ,tapi aku grill ja.lagi sedap apa..

Jamu tak makan.aku amik phyto natal herba tu ja.and shaklee.Only now,aku baru start amik RV ,herba dari owner sendayu tinggi,bonda rozita (Jamu Ratu Malaya) .and majun dhuha,sort of jamu.ni pun lepas 44 hari baru start.tak amik awai sebab selain takut jaundis,kang asyik memberak pulak elisya.sian baby kan.




Berat aku,lepas 30 hari,dari 85 kg turun sampai 70 kg.yehaaa..turun 15 kg u olls.tapi,ni dah 60 hari aku belum timbang.rasa nya tak berapa laju kot turun.huhu..takda la aku expect 2 bulan pantang turun 30 kg.sebab sebelum mengandung haritu,aku tak slim mana pun.berat aku pun naik lepas gugur dulu.time tu aku tak diet apa sebab nak conceive lagi.and betul la,tak lama lepas tu aku mengandung elisya.now,dalam proses turunkan lagi sampai 55 kg.harap nya dapat la.aku target penurunan tu dalam masa 6 bulan.dengan cara yang sihat la of course...

*seperti dijangka,raya haritu timbang berat bertahan dekat 67 kg.ha,ni sebab dok tibai macam-macam la time raya ni.tapi ku masih berpantang laksa and pulut.time raya ni,makan rendang dengan nasi himpit.back to office nak cuba displin makan.takuittt berat naik wooo.


xoxo.
💋

Thursday, June 22, 2017

Balik kampung harini

As salam.

Yeay..harini balik kampung 🙌🙌.barang belum kemas sibuk nak hupdate blog pulak.
Apa-apa pun, di ucapkan selamat hari raya aidilfitri Maaf zahir dan Batin kalau ada segala keterlanjuran menulis.

Alhamdulillah, walaupun puasa tak penuh sebab baru habis pantang, mujur tak kena ganti banyak.kita tak puasa 7 hari je.sehari tu terpaksa berbuka sebab dehydrate.cabaran ibu menyusu ni tu lah,lapar tu tidak,tapi dahaga and dehydrate sangat. Nak-nak bila baby ada dengan kita,every 3 hours menyusu,lagi la rasa nak pitam.

Excited nak raya sebab ada new addition to the family, baby Elisya.Tak sabar nak matchy baju kurung kedah dengan kakak eryna.mesti cute anak mama kan .lols...😍
Insya allah raya ketiga nanti buat akikah dekat rumah ayah di perlis.sapa yang beraya kat perlis tu dijemput mai la no.kalau nak mai,sila la email 😝..

Ok,nak sambung kemas,mandi and tunggu kakak eryna balik sekolah,then kita challooo..doakan perjalanan kami dipermudahkan.and yang masih kerja tu,jangan asyik tengok jam jer,kerja dulu,esok pakat balik no.





💋
xoxo.

Monday, June 19, 2017

Eryna's first school trip

As salam.
*backdated entry lagi.

Harus lah cerita jugak sebab first time kan bagi permission nak jalan-jalan dengan kawan tadika.Kat tadika baru ni ada whatsapps group parent & teacher.senang cikgu nak update apa-apa.kadang tu cikgu tangkap gambar and tunjuk aktiviti yang student buat.lega la sikit sebab dapat tengok anak buat apa.compared tadika dulu tu..hmmm..malas nak cakap dah 😠 .tinggal kenangan je la.

So,tetiba dalam grup ada yang propose cikgu buat trip g zoo.tapi kemudian kak wan,atau pengetua tadika cakap,dorang dah plan nak buat trip ke Aquaria KLCC and choc mesuem.ok la tu at least tak la panas kan.zoo tu dh pernah p dulu,memang lencun la peluh.at least Aquaria ni sejuk sikit.eryna pun suka tengok ikan.

Dari awal asyik pesan kat dia,nanti pegang tangan kawan,nak pegi toilet bagitau cikgu..bla bla..tapi at the end,dia pulak cakap "cikgu dah pesan mama,kena pegang tangan,kalau tak nanti hilang.kena ikut cakap cikgu"..amboi,bagus la sebab i rasa cikgu memang asyik bagitau dorang hari-hari apa dorang kena ikut.sebab asal dia balik sekolah je,asyik ulang benda yang sama."mama,nanti naik bas kan,kakak kena duduk & pegang tangan kawan.kalau nak g toilet kena bagitau teacher wani." sebab teacher wani tu guru kelas untuk 5 years.siap lagi dia pesan,tak payah bawak bekal atau botol air sebab teacher kata semua dah sedia dalam bas.ok ok,ye lah,mama ikut je cakap awak 😁.

So,hari trip tu,excited la dia.awal pagi dah bangun sebab dia kata cikgu pesan,sapa lambat nanti kena bye bye.

Cikgu wasap pic dorang beratur depan school nak naik bus.ada 28 murid join and 5 cikgu pengiring.mula tu cuak jugak kan nak lepas dia pergi.ye la kita ni risau kot la dia ralit ke ,atau ter'melencong' tempat lain.tapi,bila tengok cara cikgu jaga budak senang la hati.


Duduk sebelah pie xie,kawan sekelas dia.tu suka la tu.ish,dah besar la anak mama nampak kat sini.soon to be kakak pulak.eryna ni,rasanya kalau dapat adik dari dia kecik dulu mesti dia lagi matured.because at her age now pun,nampak dia very the kakak type.

Pukul 10 pagi,teacher wan bagitau dah sampai Aquaria.kira on time la.pastu dorang masuk theater tengok fish agaknya kot.


Cute giller yang ni.tu la teacher wani,cikgu kelas eryna,untuk 5 years.yang pakai tudung tu teacher wan.i panggil kak wan.she is so niceee..kalau whatsapp cepat je reply.takde la tunggu 2,3 hari baru nak reply.as principal,memang patut macam tu pun kan.baru la mak senang hati nak kerja.sebab tu nanti adik eryna pun akan hantar kat sini insya allah.



Lepas Aquaria,dorang g mekdi untuk lunch.dapat la sorang satu hadiah dalam happy meal tu.

Pastu ,on the way back to kd nak ke choc museum pulak,masing-masing dah terlentok habis.penat la tu.bagus gak depa tidoq sebab lepas tu nak kena p satu lagi tempat.mujur la choc museum tu dekat je ngan tadika.


Kat choc museum,nampak tinggi pulak eryna kat sini.among 5 years memang dia tinggi.dah macam budak 6 years,obviously gen bapak.makan banyak tapi slim.itu bagus.nanti jadi model muslimah LOLs...



Kejap je dorang kat sana kot sebab by 4 pm cikgu whatsapp kata dah sampai tadika.mak pun lega sangat.very organize this trip.cikgu pun dah sediakan tentative and memang on time.next time kalau ada trip lagi boleh la mama bagi permission sebab eryna kan behave.budak-budak ni kalau dengan cikgu dengar je cakap.kita je yang risau lebih.balik tu mulut riuh tak berhenti la cerita dia g sana.

xoxo.
💋

Elisya @ 30 days

As salam.

*This post supposed to be one month ago.Dah siap draft tapi tak post sebab picture tak boleh transfer to lappy.so frustrated.kena log in dekat phone,lepas tu attach gambar pulak from there.



So yeah..cepat nya masa berlalu. Elisya dah dua bulan lah.Tapi,entry ni untuk sebulan lah.try to maintain updating her progress as much as i can so that nanti bila rindu time kecik boleh refer blog jer.sama la macam kakak eryna.



Macam baru je bersalin haritu. Baru je merasa sakit gigil-gigil dekat labor room.tengok dah habis pantang dah.takde perasan pun.sama je pun.tak la merasa nak keluaq rumah.ni la first time keluar after 60 days,tu pun sebab nak cucuk elisya kat demc.bukan tak boleh,tapi malas lah.nak bawak baby kecik lagi kot .kang kalau kena virus ka apa ka,sapa yang susah kan.

Alhamdulillah, Dah 30 hari ni, Elisya ni very easy baby. Siang tido, malam berjaga. Haha. Tengok dari badan yang debab tu rasanya nak 5 kg la kot. Padahal baru sebulan. Hihi.tapi,bila check up ,owh berat 4.2 kg jer.takleh lawan eryna la.sebulan naik sekilo.😄

Elisya tak kena jaundis haritu. Mula tu cuak gak sebab dia darah O, lega la tak kena. Sama macam kakak eryna la jugak, takdak kuning.




Baby senang nak jaga, yang payah nak jaga hati kakak baby. Aduh, dia punya obses tu buat kau kelam kabut. Penyek la elisya kena peluk dengan kakak. Dah tu kalau mai geram tu, macam kena lenyek dah. Asyik la kena marah, aduhai la anak. Pastu merajuk la dia siap dok hiba lagi "semua orang taknak kawan dengan kakak".." semua pun tak boleh".. Pastu kang pujuk sikit, ok la balik. Memang tak boleh tinggal adik kejap la. In second pun macam2 boleh jadi. Tak berani aku nak tinggal dia berdua dengan Elisya. Seriau oii.



Mula-mula nak inject kat KK je sebab free tapi sebab susah nak dapat slot kat KK TTDI ( luar kawasan, kena p KK Kelana Jaya ),last2 kami sepakat p dekat koshi jugak.lagipun dr koshi tu best.paling ku tak tahan gelak kuat dia tu.

Haritu cucuk elisya tak demam.masa cucuk tu dia menangis la,of course la kuat giller.tapi,dah peluk diam jer dia.eryna balik sekolah asyik cakap,kesian adik kena cucuk.amboi,penyayang sangat.tu yang peluk adik macam apa tu tiap2 hari.😝.

xoxo.
💋


Thursday, June 15, 2017

Salzburg, Austria part 2

As salam.

Sambungan yang tertunggak.nak kena habiskan untuk kenangan sendiri dan jugak eryna.semoga awak baca ni bila dah pandai baca and knows that how lucky are you been travelling to various countries while you are still young 😁.

Masa sampai tu,kami macam exhausted giller.padahal dah sahur pun.maybe sebab travel ,bawak beg lagi.lepas tu ke hulu ke hilir cari informasi.lama jugak kami dok bersidai kat train station salzburg tu.eryna macam biasa la,rasuah kinder bueno,diam la dia.masing2 dah lapar,boleh pulak luar je dari train station tu ada kedai turkey halal.so,decided to bukak puasa.lagipun musafir kan,bukan tak boleh.order and makan lelaju 🙈.




Lepas dah makan,lepak sat nak ambik balik tenaga..pastu terus la kami melawat di sekitar bandar salzburg.naik bus and turun ikut laluan peta.ada tour untuk ke tempat-tempat must visit ,tapi hasil dari research from cik goggle, it's really easy pun and since tempat kecik boleh je jalan kaki.bus pulak banyak.tak yah risau,naik jer.




Sistem bus kat sini,tiket bus tu tap je kat button.yang best tu,driver tu check pun tak samada tiket tu valid ke tak.kami pun confuse sebenarnya betul ke tak tiket ni boleh naik bus yang mana satu.belasah je la.driver tu pun main angguk jer.EUR 3.60 ni valid untuk 24 jam.so,naik je la sampai lebam.




First stop ,kami turun kat mirabelle garden.ni wajib la singgah.cantik taman ni.tapi macam berbau tahik 😔🐕 anjing jee....mujur la cuaca cold gitu,so bau tu dapat la dikurangkan.dari garden ni kami jalan je ikut kaki and jugak ikut orang.hehe.sambil baca map la.selalu kan map mesti tunjuk tempat yang kena visit.





Jambatan yang ada mangga ala-ala love note macam dekat seoul.maybe it's a wish kot.angin kuat masa ni,nampak orang naik boat kat bawah seram jugak sebab ada bawak budak naik stroller.cantikkkk sangat tempat ni 🌞,picture don't do justice.itu je nak cakap.ni pakai kamera henfon je pun dah lawa scene kat belakang tu.i must say,so lucky to be here ,alhamdulillah.walaupun with quite tight budget ,it is a rezeki from HIM.

After lepak kejap kat bridge ni,nampak macam ada khemah banyak kat bawah tu,owh rupanya ada pesta ala-ala cultural fair.so,g la tengok.ada Thai & Phillipines take part,tapi malaysia takdak.depa bawak kraftangan untuk jual.




Jalan sikit ke depan,tengok ala macam dah rintik.kebetulan nampak macam kedai ala-ala speedmart.boleh la riki dalam tu.sejenis la kan,both of us laki bini memang jenis suka explore masuk semua tempat.teringat masa kat US dulu, kami p Tops nak dekat 2 jam siap belek macam-macam,adik aku kutuk dia kata 'loghat' sebab mall ja pun.tapi,for us,beza apa.sebab apa yang jual kat sana tak sama macam malaysia.and also their pay system pun beza.well,if u go to other people countries, u not only see the scenery but appreciate the whole things,their culture, their life and etc..depends to orang jugak la.aku suka belek dari many aspects.tapi jangan bawak ke muzium,mau mengantuk tak ingat.😂😂..




Lepas dah beli susu eryna,and few things,tetiba ternampak satu group tour,so apa lagi kami join la dari belakang.tapi jangan la rapat sangat.kang kena cepuk lak ,dah la tak bayar,tetiba join 😇.rupanya tour tu nak bawak ke tempat Mozart.sapa tak tau Mozart, sila baca sejarah Mozart . laluan sempit tapi ada kedai kat kiri kanan so cute..aku suka la style macam ni,so overseee gitew.orang kat kedai tu senyum-senyum je tengok kat lorong ni pun nak bergambar.eh,suka lah janji cantik okeh.

Ada nampak kedai indian and bila check from apps Zabihah,kedai ni listed as halal.so,lega la dapat la menapau untuk sahur nanti.and eryna pun dah kelaparan boleh la beli.




Jalan depan sikit jumpa cafe Mozart,haruslah bergambar..bila nak sampai lagi kan.kalau dapat chance lagi,of course la nak ke tempat lain pulak,Vienna ke,Halstatt...kami ikut kaki je jalan and jumpa few main atttractions.actually dah tak ingat apa nama tempat ni,so layan je la pic ni semua.

Dah almost petang and penat la menapak,so decided nak balik hotel je.esok nak sambung jalan-jalan lagi.sebenarnya kalau ikutkan nak ke Halstatt tapi macam tak tau sempat ke tak.tanya tour pulak macam pricey jugak la.ralat tu memang la tapi hmm takpe la takde rezeki.siap plan nak g Swarovski crystal world jugak,tapi pun sama tak sempat.


pic from goggle

Ni lah Halstatt, tempat perkampungan di Austria yang famous.cantikkk sangat.teringin nak tengok struktur rumah yang unik and also boleh nampak pergunungan Alps dari sini.ada tasik-tasik yang cantik .tapi,,,,apa kan daya.😓...one day insya allah,one day.





Sebelum balik hotel,beli makanan dulu kat kedai indian tu.naik atas nak g toilet,nampak ada surau,lega la sebab confirm la halal,bukan sekadar logo.hehe.
Aku beli beriani ayam untuk share dengan eryna and hasben beriani udang.portion besar and kenyang giller lah.makan lewat,sahur pun ulang nasik yang sama sebab tak habis.alhamdulillah,the next day kami berjaya puasa hehehehe.takde la tinggal posa banyak pun, 3 hari jeeee.darurat kata ko.yang penting wajib ganti.






Ni pulak hotel kami stay. Turnerwick hotel,agak lama and ala-ala rumah country cowboy.ni gamble ja ni book dekat booking.com.kat hotel ni ada playground untuk budak,so layan eryna main dulu sambil suap nasik.laki aku pulak asik kompen itu ini,dia kata dalam review dia baca kata bilik kami duduk tu haunted.wow,mistik sangat.tengah imagine hantu mat salleh haha.cakap english u alls,bagi aku ok je.dapat two single bed yang dah dirapatkan,elok je untuk kami bertiga.plus nak stay dua malam je pun.

Layan pic tempat-tempat menarik kat Salburzg.personally i love the place.sangat tenang,bangunan lama still terjaga.sesuai untuk visitor.walaupun town kecik tapi banyak kedai designer macam prada,hermes,swarovski,tods and others.









That is patung mozart,the one yang menjadi kebanggaan rakyat salzburg.the only pic we satu family sebab ada orang yang tolong amikkan 😁.




Esoknya,bangun tetiba hujan.jalan semula tempat yang sama.explore town lagi la sebab hari semalam tu macam nak cepat je.tak sempat betul-betul jalan.asyik jugak mulut tu cakap,ruginya tak book tour g halstatt.tapi mana tau kan,Allah bagi rezeki dapat g sini lagi.kena la doa selalu.hari ni just jalan around the town je.bawak budak kecik kena la ikut mood dia.tak dapat nak slot banyak tempat.

Masa dalam bas nak balik semula ke hotel,jumpa this indonesian boy,dia belajar master kat sweeden.nama yuda.dia datang tegur kitaorang dulu.he is on trip dengan kawan-kawan dia tapi yang lain malas nak keluar katanya.and lagi syahdu,dia baru je p Halstatt semalam.huwaaa.saja je kan.so,esok nya dia nak g Munich.kitaorang cakap,kami pun nak ke Munich sebab flight nak balik on lusa.tidur lagi semalam kat Munich.




So,itu je la aktiviti kami kat salzburg.tak buat apa sangat pun,esok nya bangun pagi,jalan kejap kat situ,kedai pun tak bukak lagi..terus g naik train,kali ni dapat seat okeh and sampai Munich around 11 am macam tu kot.orang tak ramai dalam train kali ni so dapat la duduk lena.

💋
xoxo.

Salzburg, Austria part 1

*backdated entry.entry selepas setahun 😃😃😃😃.

Alang-alang dah sampai Munich, adalah satu kerugian kalau tak lajak ke salzburg ,Austria since it just located next to Munich.ibarat kata,sampai ke perlis,singgah la danok kat siam tu 😛.

Untuk ke sini,kami beli tiket train promosi, beli online je.mula-mula downloads apps D-Bahn ( nama co train ) ,then kat situ ada promo tiket .rajin la tengok & baca.usually tiket kat sini valid untuk 24 jam and ada jugak combo ticket untuk family which is cheaper.

So,aku beli 'bayern ticket' yang valid untuk 24 jam ,price EUR 25 per person.kids free .bayern ticket ni boleh ke mana-mana destinasi bavarian region selama 24 jam.untuk ke Salzburg,hanya boleh naik train kaler biru sahaja ye.nama train tu 'Le Meridian'.tak laju macam train kaler merah tu,tapi still ok.perjalanan amik masa 1 jam 30 mins. further information boleh baca kat SINI.

Nak tengok train schedule ,boleh check from the apps saja.lebih kurang sama ngan Jepun je.senang hidup nak agak masa.bawak beg berbondong ala backpackers dengan bawak budak agak memenatkan.tiba-tiba nak kencing,tiba-tiba nak makan.so,kalau tetiba nak kencing di saat train dah nak sampai,ku paksa je eryna pakai pampers.tak koser nak carik toilet sebab nak bukak and pakai semula seluar,stokin & kasut boleh buat tertinggal train kot.

Dalam train penuh,kena berdiri kejap pastu dah dapat tempat.letih tak yah cakap la kan.selalu macam ni la travel,masuk je lebih dari hari kelima memang kepenatan.insya allah ada rezeki nak visit tempat yang boleh sewa kereta je macam kat perth ke.tak la rushing segala benda.   





Sampai je kat salzburg,round town dulu kejap.lepas tu owner hotel yang kami sewa tu bagitau,tiket bas ada jual kat dalam kedai tobacco.kat sini,mode of transport is bus.train dalam bandar takde.lagipun salzburg ni kecik je.pusing-pusing kat situ.famous sebab bandar kelahiran mozart,ala sound of music tu.mana-mana kedai banyak je jual souvenir and choc mozart.




Kami sampai awal,around 10.30 am,so lepak kejap,sempat gak masuk H&M sebab nak beli suar tidor and spender 😂😂sebab nya laundry takder,so dah abis stok baju lerrrrr...pastu,masing-masing masa ni dah macam penattt sangat padahal awal lagi,pikiaq punya pikiaq,kami burn puasa 😀..musafir kan.kira nya ni hari kedua la tak puasa.nak muntah pun ada masa ni.nak jalan heret beg pun dah takde tenaga.mujur ada kedai kebab halal right next to the station, so beli je kat situ.makan laju-laju and settle.walaupun takde orang kenal,tapi macam tak best nak lepak lama-lama dalam kedai makan waktu bulan puasa ni.

Dah settle kat sini,naik bus nak g melawat kat old town.sini la best nak visit.kalau new town takde menda sangat.oh ya,luggage kami tinggal dalam locker je.since kami cuma 2 hari 1 malam je kat sini,kena la visit harini and esok dah nak check out nanti tak sempat..

💋
Till next entry.


Wednesday, June 14, 2017

Munich part 3 -selepas setahun baru nak update

Sambungan dari Munich haritu - baru perasan dah setahun dah wei p sana.
Munich -Part 1
Munich -Part 2

Actually,naik train memang best,tambahan pulak,cepat and efficient.tapi tapi,sebab nak kena tolak stroller ,kejap bukak,kejap tutup,so aku fikir,alang-alang jadi tourist, baik la naik hop on hop off.at least,bus ni nanti bawak je la p mana-mana main attractions area.tak payah sibuk nak baca line and tukar naik train.

Dekat hotel ada brochure macam mana nak beli tiket bus hop on hop off tu and kat mana nak tunggu.ada dua kaler bus ,which different company.merah and biru.i chose biru sebab nampak cantik ( haha ) and kata blogger redmummy ( she was there before ),yang biru murah 1 EUR dari merah.so,malas nak cerita panjang,blue it is.harga EUR 22 and eryna free.hoyeahhhh :).



Kena cukai dengan budak ni.paling murah la bear ni, EUR 10 (jangan convert ).beli dekat olympia park.kalau tak beli buat takmau jalan la apa la 😠.


Kami naik bas kaler biru.

Nak naik bus ni, kena turun kat marien planz,jalan kaki cari Randstad mall ( kebetulan hari sebelum singgah kat sini sebab nak beli choc ), so dah terror jalan.syabas ..syabas..memang dah boleh claim diri as penduduk kat munchen ni.😆

Elok sampai,around 930 am macam tu,bas almost nak jalan,rugi kalau naik lambat,sebab nanti dah petang nak kena datang esok pulak.oh ya,btw tiket tu valid for 24 hours, operate from 9 am until 630 pm and last pick up at Olympia park..kalau tak sempat p semua tempat,esok boleh naik lagi, but for me.better finish in one full day.

Basically,bus bawak ke :

Marien-platz

Tak turun sebab dah selalu sangat p.bawak pusing-pusing ada rumah kelahiran hitler jugak rupa nya kat sini.lepas tu lalu macam ala-ala tugu negara .bus ni ada dwi-bahasa,so don't worry,confirm paham.







Tapi tapi,baru syok duduk,tetiba eryna nak kencing 😔,so terpaksa la stop kejap kat shopping mall nearby.itu pun mujur mak bijak sebab mall tu dah pegi semalam and sempat nampak toilet,jadi senang..observant sangat i olls.dah habis hajat, lari-lari naik bus balik.every stop ada bus datang in 15 mins.

Nyphemburg palace





Besar la ada mesuem and big lake.sayangnya eryna tidoq waktu ni,huwaa nak turun dia mengamuk pulak.jarak palace ni dari marienz planz tu dalam 30 mins jer pun,itu pun dia tdoq.agaknya sebab angin sepoi bahasa dia suka.so,bye bye je la.huhuhuhu...bus stop dalam 15 mins tapi aku ambik pic dari atas bus je la.



BMW museum






Time ni dia dah bangun.tapi,kalau tak bangun pun,kena paksa jugak sebab bukan senang nak datang sini balik.ini agak jauh from bandar.




Pencinta bmw suka la kot.aku jalan-jalan,amik gambar and beli souvenir.lepas tu singgah olympia park.


BMW building dekat belakang tu.attach with the BMW museum building.dalam BMW museum ni selain kereta ada la jugak souvenir shops kereta tu ha.





Olympia park


Actually olympia park ni bersambung dengan BMW museum.stadium ni pernah jadi host untuk olimpik,so that's explain the name.





Naik train dari sini ,saja pusing-pusing.harga EUR 3.kid as usual free.time ni hujan sikit,sebab tu ajak eryna naik jugak train comel ni.

Allianz Arena.

Bus ni bawak gak p allianz arena ( stadium FC Bayern Munich ) .wajib yer singgah.kebanggaan rakyat munich ni.tapi,kami tak p harini sebab dah janji dengan hasben nak singgah sini sama-sama on final day kat munich.so,we skip allianz arena.

Sebab asyik skip banyak tempat,so we managed to come back to munich town at 430 pm.kali ni balik lambat sikit.tak letih sebab naik bus.eryna pulak,ku rasuah dengan kinder bueno.suka dia dapat macam-macam toys.best la kinder bueno versi depa,kita punya toys kecik yang amat.

so,itu je la basically apa kami buat and visit kat munich.
Sampai bilik, tidoq sementara tunggu berbuka pukul 930 pm.penattttt..

*pic yang kat bawah ni kami p Allianz Arena masa last day kat Munich, balik from Salzburg.singgah for the last stop sebelum rush ke airport Muchen and bid farewell to Munich.bila la dapat ke sana lagi.overall, Munich is nice and kalau ada chance p lagi,rasa boleh jer.sebab dia macam tenang jer and selamat.makanan halal pun senang cari*









💋
xoxo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...