Thursday, June 23, 2016

Teaser : I am back :0

As salam.


Tengah jet lag lagi.maklum la,kalau dekat germang sana,baru pukui 8 pagi gitu.over sangat kan.baru ja p seminggu lebih dah nak lebih-lebih.

Teaser gambaq dulu masa kat sana haritu :




Masa ni baru sampai Munich.kebetulan, sempena Euro 2016, german lawan apa entah.so depa buat live cast kat airport.meriah.and german won the game that night.






Sempat singgah factory outlet di Ingolstadt Village, Munich,quite far around 2 hours dari bandar. worth a visit.hehehe.




Yang ni, di salzburg, austria.cantik kan,macam lukisan kat belakang tu.jatuh cinta sangat dengan kecantikan bandar salzburg ni....2 hari jer masa yang ada untuk visit the town.

Nanti kita blog out :).

xoxo.


Thursday, June 9, 2016

hari ke empat puasa

As salam.

Masuk hari ke-empat puasa dah.cepatttt betul macam tetiba dah seminggu.ceh,yo yo jer,padahal bukan posa pun.kahkah padan muka jenuh nak mengganti nanti.actually,puasa tak puasa sama ja.macam la boleh makan & minum di public pun.so,lapar dia tetap sama.baiklah aku puasa ja kan.

So,dah masuk hari ke-empat ni,so far lauk berbuka yang masak cuma nasi putih sahaja.yang lain beli.pastu sahur ( orang utagha panggil soq ) ,so far goreng telur, pastu goreng ayam and pagi tadi nasi goreng bodo ja.kami dua ja pun nak makan.siap bawak bekal nasi goreng makan laju-laju sebelum orang lain sampai +_+.

Harini,dapat ramadhan's gift dari my colleague.actually he is on leave, beria dia drop by kat opis dengan wife dia nak bagi hamper tu dekat my fren and i.so thoughtful of him.colleague i ni from fiji.selalu kalau dia travel mana-mana mesti bagi souvenir.sebab nya salah satu,kitaorang work close together.haritu dia bagi fiji's special gift ,set toiletries from pure olive oil.bukan lai sorang dapat,ada la few yang dapat.tapi,yang ni kami dua ja dapat,so boleh eskyen sikit la.haha.




Bukan la benda-benda luar biasa pun,kurma ja pun.tapi kita excited tu sebab non-muslim pun sama appreciating ramadhan and kita puasa.

Ok lah, maybe lama sikit baru dapat bersiaran kembali.as i said in my previous entry, we will be going to munich for a week ( tumpang menyibuk ) and lepas tu insya allah akan singgah austria sat.bertabah la puasa 18 jam,tapi tak sabar pun ada nak rasa puasa kat sana.

Kalau rajin,nanti i cuba update blog dari sana buat kenangan.
Xoxo.

Monday, June 6, 2016

Selamat berpuasa :)

As salam.

Salam ramadhan.excited sambut puasa.harapnya i dapat buat terawikh.selalu nya kat rumah ja la.ada anak kecik ,better la kat rumah .no harm bawak p masjid tapi since in my area and the nearest masjid tu always full ( even semalam hasben p terawikh dia kata parking full,so he has to turn back and instead terawikh dekat surau in our apartment jer ).so,fikir balik,takper la kang bwk eryna i am sure she will naik 'sheikh' and join budak-budak main kat tepi tu.i yang tak khusyuk pulak.tapi,it depends la,ada orang tak kisah,so that's up to you la.

Btw,last year i ingat puasa masa tu baru lepas miscarriage.rupanya dah setahun berlalu.kalau i beranak haritu,baby dah 5 months and for sure i tengah bfeed dia.tapi,takpe la,ada rezeki tak ke mana kan.so,macam last year,i tinggal puasa end of ramadhan dah pun.tak banyak ganti.harung sekali ganti time syawal tu.bila tahun ni,dok pikiaq pulak,eh dah ganti puasa ke belum entah.boleh pulak confuse.rupanya dah settle lama .tahun ni nak ganti time syawal jer senang.

Harini,orang first day puasa i dah ponteng.haha.jenuh la tahun ni ganti.as usual,my office bagi privilege balik awal at 4 pm if datang at 8 am.harini sampai awal 750 am bestnya dapat balik awal.untuk bukak puasa nanti (padahal tak posa kan ),nak beli dekat cafe bawah jer.dalam fridge tu cuma ada ayam cukup sampai end of the week.


Insya allah next week, we will go to somewhere quite far, 16 hours by flight and that's mean kena puasa 18 jam fuyohhh terus imagine tahap kecerdasan dan kewarasan fikiran.hopefully dapat la kami survive.i tumpang menyibuk jer betulnya.rezeki la jugak ni,rezeki berpuasa di tempat orang.






Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya :).

xoxo.

Friday, June 3, 2016

Dotty's TTDI

As salam.

Actually,heard few times about dotty's ni.tapi tak ler rasa nak try sangat pun.paling femes of cros la salted egg cronut tu.kata nya,nak beli pun kena queue.and ada time nya.if habis.then you have to wait for next pre-order or the next day.gitu la kisahnya.

So,ada satu hari masa p main kucing dekat purradise cafe tu, lalu la depan kedai ni.tengok orang queue ,masa tu wonder jugak,ada apa yang pakat dok beratuq ni.ingatkan ada nasi kandaq ke apa lolsss...

Pusing tengok,owh la sini ka dotty tu.balik dari cat cafe tu,alang-alang dah dapat parking,apa kata kita try la best ke tidak.sebab kalau harap nak mai lagi payah kot sebab susah nak dapat parking spot kat situ.

Kena queue tapi orang tak ramai.kira nya turn kami selepas tu.dalam 5 mins lebih tunggu dapat tempat.since orang ramai,jangan pakai nak terjah masuk ja.
Ada satu geng amoi ni,selamba ja p masuk, ( potong my queue la of cos ) ,pastu depa p duduk kat tempat orang kira macam chop tempat la.kang tak memasal waiter suruh keluar tunggu kat luar.tu la,lenkali sila tengok kiri kanan dulu yerk :).




Amik pic dulu la.nampak cantik jer dari luar.ni nama nya posing tunjuk ketiak.hahaha.
Kecik jer cafe nyer pun.agak sempit kiri kanan.tapi nice arrangement.style cafe-cafe omputih gitu.rupanya cafe anak-anak naza tu ha.pandai depa buat duit kan.





The femes cronut is sold out..ni rupa dia amik dari depa punya insta...masa tu dah pukul 5pm.sobs sobs.tak dapat la nak makan.Order jer la apa-apa yang ada kat menu.





I order spageti meatballs.sedap.portion besar.meatballs besar and home made rasanya sebab patty tu besar and rasa pun original bukan macam frozen meatballs tu...puas makan.share bertiga.tapi eryna duk sibuk makan fries pulak.






Hasben order salmon smoke sandwish.sedap jugak,tapi termasin sikit.ke memang camtu tak tau la.portion pun besar jugak.air order green tea sudah.masing-masing macam dah kenyang sebab late lunch masa tu.

Overall,nice cafe,nice food.price range jenis standard cafe yang tengah banyak kat malaysia ni.tak sure nak mai lagi ke tak sebab parking susah,unless kalau tetiba ada kosong mungkin la sebab nak rasa cronuts.






Btw, selamat berpuasa semua.i dah raya awal ni.puasa start next week jer la,.sobs sobs....baru ja dok excited nak sambut puasa ni.nampak nya mungkin raya pun super awal la kalau gini.huhu.lepas ni,jom pakat update menu ramadhan pulak no.hehe.


Wednesday, June 1, 2016

Pindah katil

As salam.

So,semalam ada budak dah tidoq katil dia sendiri.bukan la katil mana pun,baby cot lama tu.The cot can tahan until 30 kg,and usually budak umur up to 6 years boleh sumbat lagi dalam tu.ingat nanti la bila dah masuk sekolah,nak belikan katil ikea yang boleh adjust tu.so that she can have her own room with furnitures sendiri.

All this while memang payah la nak bagi tidur dalam tu.sebab nya cot tu dulu kami letak hujung sangat ,so air cond macam tak kena.eryna pulak.jenis cap tahan sejuk.dia mana boleh panas-panas.selalu nya,awal tu dia masuk dalam cot.esok pagi tengok dah elok jer bersidai kat katil.pastu dah le jenis suka kencing sampai kena tilam.penat oo nak memberus.dah la tilam vono tu tebal,nak jemur pun susah sebab tilam king kan luas ( perlu la mention jenis sebab kalau jenis standard queen tu senang sikit nak bawak keluar bilik ).

Jadinya semalam,i ajak hasben ubah cot tu ke tengah.so,tolak ja katil kami ke tepi.i pulak jenis tak berapa tahan sejuk.25'c pun aku kena berselimut dalam comforter.eryna pulak kalau suhu macam tu ,mau pakai blanket ,terus peluh mencurah-curah.

So,bila dah pindah,dia excited la bawak segala kawan-kawan dia join the cot.suka betul dia,tidur pun nyenyak.selalu malam kalau share tu,dia kan suka wrestling orang kiri kanan.end up bapak dia selalu la tidoq depan sebab eryna konker katil.





Tema nya belum la pindah bilik pun.cuma pindah katil ja.sebab dia sorang ja,agak susah la nak suruh tido sorang2.kalau ada geng tu senang sikit.or kena deko bilik bagi cantik-cantik baru dia nak kot.later maybe nak kena buat jugak.tapi so far,mak dia la pulak satgi tak leh tidoq,typical asian parent la katakan.hehehe.

xoxo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...