LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, February 25, 2016

Day 4 : Main salji di Gala Yuzawa

As salam.

Dah masuk hari ke empat.kejap jer tup-tup kang dah balik mesia.isk,kalau ada bajet lebih,we should have extend our holiday to at least 10 days.sobs sobs. 
Anyway,plan main salji macam datang tiba-tiba jugak.kalau ikutkan takder dalam itinerary pun.Yang ada dalam itinerary masa book tiket tu ,osaka,tokyo ,disney and mount fuji.kira nya kyoto and gala yuzawa only came after several discussion and suggestion.

Alang-alang bercuti di kala winter,dan tokyo pulak confirm tak bersalji,maka wajib la main salji betul-betul.so,the nearest place to experience snow is Gala Yuzawa.ni pun atas cadangan adik hasben yang p jepun last year.masa tu baru la kita start goggle macam mana nak ke sana and how much will be the rent or fees.

Ni amik dari website Gala Yuzawa ,boleh read further kat sini :

GALA Yuzawa is in the town of Echigo Yuzawa in Niigata Prefecture. Located about 200kms to the north of Tokyo, the area is famous for its impressive snowfall, and with skiing from 1,181m down to 358m, GALA Yuzawa resort is the perfect place to enjoy the excellent snow conditions.




We are so lucky sebab train untuk ke Gala Yuzawa from tokyo station ni cover untuk JR pass.so,erti kata free la.kalau yang takder JR pass,harga tiket untuk ke sini rasa nya around 7,000 Y = RM210 return untuk sorang .giler mahal kan.mujur ada JR pass,kalau tidak mungkin tak p dah... 
Untuk shikansen kena g platform 23-34.dalam pic nampak cam lengang kan.pandai snap pic,padahal penuh jer manusia.





Hensem kan shikansen ni.nama dia Max-Tanigawa.kali ni dapat naik train 2 tingkat.masa p tak dapat dok atas,tapi masa balik dapat dok tingkat atas.view sangat la awesome :).

Perjalanan dalam 75 mins jer.laju tak laju.200 km macam nak g melaka ke perak dah tu.naik shikansen kejap jer sampai.
Shikansen ni route dia rupanya tak sebanyak other train.kami sampai kat shinjuku station pukul 830 pagi,ingatkan ada la shikansen awal,rupa nya the earliest masa tu adalah 945 pagi.so,nak dekat sejam la kami melepak kat Tokyo station.rugi jugak masa,sebab kami dah terlepas shikansen pukul 815 huhuhu..sebab nya gala yuzawa ni open sampai kui 5 pm jer kot.and rental baju and skii item semua ikut half day am atau half day pm.plan tu nak g half day am so that by 2 pm dah sampai tokyo and boleh jalan-jalan banyak tempat.ni macam dah takder harapan nak balik awal la.




Muka ceria awal pagi,tu pun jenuh umpan macam-macam,kalau tidak,susah jugak moody dia tu.mujur la eryna jenis ok duduk dalam stroller.yang penting ada makanan and susu.kalau tadek susu,beli jer la air apa-apa ,done.




Le familia.masa ni orang tak ramai sangat.rasa nya sebab depa dah naik yang trip awal kot.tempat kami booked siap-siap kat kaunter JR.tapi,banyak lak tempat kosong.oh ya,dalam shikansen atau express train selalu nya boleh makan.dalam train biasa tu jangan la makan.
Nak tau boleh makan ke dak,tengok seat tu ada tray ke tak.kalau ada,sila kan makan jangan malu-malu yer.

Untuk perjalanan jauh macam ni,biasa nya ada jual makanan.nanti datang la waiter atau waitress tolak troli ala-ala pramugari.cuma,harga a bit pricey.so,beli la siap-siap kat station.macam-macam kedai jual segala macam makanan.mujur la pekerja  boleh paham english a bit.so,tadek la masalah kot termakan yang tak halal khen...amik vege jer.




Awal pagi dah makan sushi oiii.vege sushi beli kat station tadi.harga dalam 300 Y kot.ok la,banyak jugak kami bertiga makan.eryna pulak,dia sukaaaa sangat sushi.so,no hal at all.makan kenyang siap-siap kang takder la kelaparan.tau ler,cuaca sejuk memang cepat lapar.



Selingan : nak tunjuk toilet dalam bullet train atau express train ni bersih and boleh tahan luas.nak masuk guna sensor jer tau.canggih canggih.mana tau nanti malaysia pun buat camni.ETS train dari kl ke perlis pun dah ada.mungkin kena tambah speed.2 jam jer dah sampai.hehehehe.




Salji memutih sebaik saja train menghampiri kawasan perkampungan Echigo Yuzawa.jangan confuse ya,sila turun di station Gala Yuzawa.kalau tersilap turun,kena tunggu next train.kalau jalan jauh la jugak.mungkin ada bus around,i am not sure.




Dah sampai Gala Yuzawa.ikut jadual ,pukul 1115 dah sampai.keluar station,naik escalator,terus ke information counter.nanti ada ramai staff yang boleh assist.they can speak english,don't worry.
Untuk JR pass,ada discount 1100 Y untuk return cable car and rental sled set.so,dua orang 2200 Y.eryna free.untuk wear set and boots harga lain pulak.boleh tengok sini.

We spent around 7000 Y untuk sewa baju,locker,cable car,boots semua.mahal nyer....untung la sapa punya bisnes ni.boleh kalau tak nak sewa baju,tapi merasa la kesejukan macam apa kat atas tu.

Brader baju merah kat dalam pic tu kan,dia tegur hasben dulu.bagi salam,rupa nya orang perak.wife dia orang jepun ok.cun giller.ada anak umur 3 tahun.ramah brader ni.kat sini ramai gak jumpa malaysian.





Sebab sampai 1115 am, so kami tunggu dalam 30 mins sebab 1145 am start untuk half day pm rental.kalau beli time tu,rugi la nanti by 12 pm dah kena return.banyak la jugak habis masa gitu.sambil-sambil tu,usya kedai souvenir beli fridge magnet dulu.kat sini,ada mamat and minah omputih yang handle.




Simpan barang kat locker,pakai baju rental and terus nak g naik cable car.naik jer escalator ke tingkat 2.banyak cable car tak payah tunggu lama.tak zabarrrrrr..




View from cable car.speechless.tengok salji memutih.alhamdulillah,rezeki eryna la kecik-kecik dah merasa salji yer.mama dah tua baru dapat nak pegang real snow.hehe.eryna tak habis dengan olaf dier.siap bawak carrot mainan dia sebab nak buat hidung olaf.hehe.




Eryna yang tak gayat.excited naik cable car tengok salji.




Belanja la satu gambaq saya.punya la excited amik pic,tak rasa dah nak gayat ke apa.haha.kampung.com sangat masing-masing.




Hooray...gala yuzawa akhir nya.menyampah la baju tu,dah la kaler biru,pastu terserlah gemok.haha.jacket tu memang bagus sebab tahan sejuk.dalam tu pakai la sweater,cuma tak pakai winter coat jer.boots tu pun better sewa depa punya sebab salji tebal.




Dalam quran ada disebut,supaya kita mengembara,untuk kita lebih luas minda,luas pengetahuan dan belajar dari setiap tempat yang kita lawati.pengalaman pegang salji mesti la sangat best :).




Eryna yang sempoi,topi dah jatuh habis basah.selamba jer dia ni.pipi dah start merah tapi syok punya pasal,apa ada hal kan.




Ni bapak orang yang hover,kalah budak kecik.syok jugak baring gini.hehe.



Tu lah sled,yang eryna bubuh salji dalam tu.tak yah nak verangan la nak skii ke snow board ke apa.itu untuk yang terror jer.yang tak tau main,dok bawah jer yer.orang yang nak main snow ni,depa akan naik lagi sampai atas.






Us,sebab eryna takmo bergambar.dia teruja main salji.siap di makan nya.iskkkkk.





Ada la dalam sejam kot kat luar tu,eryna dah kesejukan.so kami masuk dalam ni kejap.ada cafe and yang penting ada heater la.hehe.siap ada tempat untuk budak-budak.tapi,saja je distract eryna takmau la satgi dia tetiba nak masuk bilik tu,kang sampai ke sudah takmo keluar.rugi la dah bayar tetiba lepak dalam ni jer.




Lepas minum,makan and panaskan badan, keluar semula.eryna nampak playground ni,so dia nak keluar balik.kalau tidak tadi dia dah tak nak main dah.mujur la.




Time ni salji turun lebat..best sangat .apa lagi terus amik pic banyak-banyak.sukaaaa.





Budak buat hal takmau balik pulak.saja dia guling-guling atas salji.time ni dah nak dekat pukul 3 pm.next train ada 345 pm,so nak catch up takut kalau terlepas,kena tunggu pukul 5 lebih..rugi masa pulak.lagipun memang dah bajet,nak lepak main salji at least sejam.merasa la main dalam sejam lebih.tu pun dah terketaq-ketaq sejuk.




Hahaha,ni la rupa seluar sewa tu.budak-budak nampak cute la pakai.cer kalau orang tua,buruk oii,dah serupa clown.tapi,bagus la seluar camni,sebab takkan jatuh punyer.ala-ala pinafore gitu.pakai dengan winter jacket ,tak nampak pun ler.



Dah nak balik.ramai dah start queue.guna JR pass,dapat special lane.yang beli normal ticket.panjang gak queue depa.untung beli JR pass ni :).




Gala Yuzawa ni last station.masa stop kat Echigo Yuzawa,tu dia punya la ramai manusia.time balik,kami tak reserved seat,so kena duduk jer kat mana-mana asalkan di koc non-reserved.mujur dapat tempat gak sebab ramaiiii yang nak naik time ni.view dari second floor max-tanigawa.

Sampai tokyo,still awal,around 5 pm.oh ya,solat,sila la settlekan dekat sana jer.boleh solat kat locker room atau mana-mana tempat yang nampak kosong.tak yah pakai telekung,pakai jer stokin and make sure pakaian bersih.

Since masih awal,elok la jalan-jalan lagi.rugiii la dok melepak dalam bilik.dah la bilik sekangkang kera jer.kepam lah dok dalam bilik.so,let's go to Odaiba.kat sini la yang ada rainbow bridge,statue of liberty and boleh gak naik cruise.orang kata waktu sunset sangat cantik.

Dari tokyo station ,kena tukar train nak ke odaiba.means kena beli tiket,rasa nya 280 Y kot per person.turun di odaiba station.jauh gak jalan.tempat pertama nak g Aqua Diver City Mall.time masa ni dah almost 6 pm ( tersesat kejap masa cari train nak transfer tu ) ,dah gelap,so kansel naik cruise.





Singgah makan restoren jepun di tingkap 6F.kedai ni dekat dengan daiso.ramai gak la orang beratur masa ni.nak makan soba.sebab kedai ni takder nasi.



Masa tengah queue ,tetiba eryna kata dia nak kencing.adoi,panik la kejap sebab dia ni kalau dah nak terkeluar baru nak cakap.sejak diapers free dari haritu,dia taknak langsung pampers.malam nak tido jer.so,sepanjang kat jepun ni pun dia tak nak pampers.

Nampak la toilet tak jauh jer dari situ,berlari-lari ,dia dah tak leh tahan agaknya.elok sampai depan pintu,dah bukak seluar kot,boleh dia kencing.huwaaa.mujur la takdak orang kat situ.laju-laju ku tolak dia masuk toilet.maklum la,seluar pulak pakai 2 lapis,belum lagi stokin,boots.hadoiyai..terpaksa la keluar toilet tak pakai seluar.ni kali kedua dia kencing depan toilet.haritu masa pas balik disney kot.kes sama la,tak tahan dah.sabaq jer la.

Tengok2 kedai nak cari seluar.stokin p beli kat daiso jer.pants dia g beli kat uniqlo.takder la murah sangat,bila convert dalam RM50 standard harga kt msia jer.



Penat berlari sana sini,tengok dah dapat seat.amik gambar la dulu.hehe.eryna tu ada jer benda dia nak explore tu.tak leh blah betui budak ni +_+.




Kami order set ni.actually ada lagi yang lain,tapi dia tunjuk yang ni jer.sebab hasben tanya english menu.yang dalam eng menu cuma ada 3 set jer.bila tengok japan menu banyak jer.tapi sebab dah order,makan jer la.sedap and tempura tu thorbaik sangat.soba tu makan waktu sejuk,best...



Sedap sedap.kalau kat malaysia memang tak berapa nak makan soba ni.tapi kat jepun,we do what japanese do la kan :).




Eryna punya.cold soba.setengah tu habis dia makan.ni set for kids.tu amik gambar dia kata versi marah.sabor jer la mak kau ni nak.pants tadi pun pakai dalam kedai jer.

Tengah makan tu,tiba-tiba rasa cam gegar sikit.ingatkan apa.dalam 5 second macam tu.pastu nampak auntie meja sebelah dah muka panik and tunjuk dinding.kat situ ada frame gambar ,nampak bergoyang.alamakkkk.gempa la ni.nervesssss oii.cepat-cepat makan sambil doa,jangan la jadi apa-apa.at least until we go back .huhuhu.lepas tu dah ok ,semua orang pun rileks jer.




Antara sebab lain,nak jumpa si hensem ni la.si gundam ni.time ni dia tukar-tukar lampu.siap bercakap apa tak tau la dalam bahasa dia.angin boleh tahan kuat masa ni.eryna dah bising nak balik bilik.sejuk kata nya.yer la,seluar dia pakai satu lapis jer.sapa suruh kencing.

Dekat odaiba ni ada macam park gitu,kalau siang boleh la amik gambar dengan statue.dah malam tengok lampu jer la.ada big wheels kat sebelah sana.time naik train nampak clear dari atas.memang cantik sangat.tak amik pic pun ,tapi kekal dalam ingatan.gitew....

Sampai bilik around 930 pm macam tu.paksa eryna tido sebab esok nak p mount fuji pulak.takut lambat sangat ,tak nampak mount fuji..

End of day 4.
xoxo.

Day 1
Day 2
Day 3


Wednesday, February 24, 2016

Ikea Rules.

As salam.

Weekend haritu,melawat kawasan.dah lamaaa la jugak tak makan kat ikea.tahun ni,baru first time la nak singgah >_<.selalu tu,balik opis ja kami p sana.sebab kalau weekend tau la hazab nak dapat parking kat sana.

Then,terbaca ada sapa post kat Fb entah, cakap sejak Ikea cheras dah buka,ikea damansara dah tak berapa busy.hoorayyyy .suka sangat.please please go to ikea cheras k.dengar cerita kat sana lagi best.biar i olls ja yang melawat ikea damansara ,nanti kesian dia sunyi sepi :D.
So,tak tau nak lunch apa,makan meatballs jer la harini.actually nak tengok deco kat sana.hajat di hati nak revamp la sikit rumah ni.bosan la,nak 3 tahun dah move in,dok macam tu jer.




Dari duluuuu lagi,nak letak para atas rak tv tu.tapi memang kena reject jer la sebab le hasben tak suka.dia kata kacau pandangan nak tengok tv.eh,pulak..ok jer.dalam rancangan tu,nak letak segala gambar la.abis tu,entah zaman bila nak siap gantung.kalau buat para macam ni,takyah gantung dah ,terus letak jer.




Eryna main henfon.padan muka,upload pic dia mulut herot gitu.tu nama nya kepoh,sambil nak bergambar sambil nak selfie.gitu la jadi nya.penuh gallery dengan selfie dia saja.




Cute jer gini.ni pun sama....lamaaaa dah dok aim nak beli kufi art ,nak letak kat dinding next to dining table tu.pun sama,nan hado.entah bila nak buat dah.
Anyone tau kat mana nak beli kufi yang cantik lagi murah.hehehe.




Nak simple macam gini.cantik kan.very nice.color pun soft jer.konon nak la beli cat and buat double cat, tapi ada orang takmau buat.huhu.kalau harapkan cheq,memang tak jadi la.macam cantik jer tengok orang main warna kat rumah.nak wat camne,tak berapa kreatif,tangan lak keras,kalau dak boleh ja nak kaler sendiri.




Suka karpet ni.yang ni dah aim and dah include in bajet.rugs yang lama nak letak tempat lain.saja la kasik kelainan.dah takmau cat.so,tukar yang lain la.pastu berangan nak beli sofa/kerusi kaler terang sikit.geram tengok rumah nani idayu tu.lawaaaa ok dia deco.dah sebijik macam ikea showroom.nak tengok deco dia,g follow FB dia.cantik ok.

Ingatkan weekend macam ramai la queue,so tak beli apa-apa.sekali,turun bawah,tengok la,tak panjang pun queue.nak patah balik amik barang macam malas pulak.so,solutions nya,balik,kemas dulu barang apa yang nak and tak nak.kosongkan ruang and decide balik nak beli apa.
Kalau tak,semua barang pun aku rasa nak hangkut.last-last penuhkan stor jer.



Ni queue kat bawah,untuk aiskrim.eryna dah tau ,kalau mai sini,baru masuk parking jer pun,dah demand nak aiskrim.
Ha,satu la nak tegur,sayang nyer la ikea ni cantik-cantik tapi kita ni tak pandai jaga.contoh nya masa kat cafe.bersepah main longgok jer pinggan atas meja,apa la salah nya,angkat and kemas.letak kat tempat yang disediakan,nak harap pekerja kat situ,berapa ramai jer pun.ada tu,sanggup tunggu ok.duduk dengan meja bersepah tunggu pekerja datang kemas.pastu nak marah kalau lambat.

Ish,tu la dia kalau mentaliti,dia pekerja ,orang bagi gaji,so dia buat.ada couple meja tepi ni,brader tu makan dah la sepah,pastu dok mengadap phone jer.anak ramai-ramai bini yang jaga.bahagia nyer hidup.last-last i la jugak dengan le hasben amik pinggan dia,angkat dalam tray and letak kat tempat tu.bini dia pandang cuit-cuit dia buat bodo jer.iskkkkk.




Tengok tempat deco ni pun orang buang sampah.irresponsible punya worang.maklum la,mat bangla kan ada nak tolong kemas +_+.




Budak comot makan aiskrim.suka la tu.padahal tengah batuk.ubat kepada batuk la tu.tapi,elok pulak pastu takder batuk.haha.i as usual makan karipap ikea jer.le hasben makan hot dog.dulu ada bawang,sekarang roti and hot dog semata.




Ada orang dapat beg baru.mujur dapat yang murah.beli kat Toy s R us. RM 29 jer,murah la kan,dah la original barney.saja jer masuk toys r us usya-usya.selalu tu jarangggg la nak beli sebab mahal.nampak jer ada beg murah and cantik,terus la offer.dok cari beg baru sebab yang lama dah koyak.g one utama,beg kat jasko tu pun mahal oii. RM70 kot,mak aih..budak sekarang ni cost tinggi uuuuu..

Mujur la eryna jenis tak banyak kerenah.i know she's been eyeing for frozen or mickey.tapi harga RM 100 macam tu and she know,i will not buy.mahal kot.haha.tunggu la masuk sekolah betul-betul.ni baru kindy jer kot.beg tu pun dah kali ketiga beli.
And now,she is one happy kiddo,hari-hari sebut beg barney dia cantik.hehehe.pandai amik hati mak kan :)

xoxo.



Tuesday, February 23, 2016

Hari ketiga : Tokyo Disneyland

As salam.


Yang ni paling ditunggu sekali oleh cik eryna.
Dari start book tiket dulu,hari-hari sebelum tidur,nanti dia akan cakap, "kita nak g jumpa mickey kan mama.".pastu bukan main lagi dia makan vitamin hari-hari.alasan dia "eryna kena sihat,kan mama".
Masa sampai tokyo tu,dia tanya jugak,bila nak g jumpa mickey.tak sabaq lettew.mama pun sama la tak menyabaq.
Dulu,mama planned disneyland HK jer,tak sangka dapat rezeki bawak eryna sampai tokyo disneyland.

Ada kawan kata,rugi bawak budak kecik ni,sebab nanti depa tak ingat.
Bagi aku pulak,tak rugi sebab budak-budak kan free.haha.
So far,ok jer,kan boleh print gambar,nanti pasang la besar-besar kat rumah tu,confirm depa ingat.
Eryna pulak,ingat jer.even last 2 years kami p hello kitty and legoland tu,dia still ingat.
Yang dia tak ingat time p kuching and kota kinabalu ,sebab kecik sangat baru setahun.




So,seperti dijangka,punya la payah dia nak bangun.puas la aku kejut.
Aku pulak,lepas subuh,sama la sambung tidur sebab still awal ,baru pukul 5 pagi.
Tapi,pukul 7 aku dah bangun sebab nak g buat laundry.lupa pulak,laundry cuma boleh buat start pukul 9 pagi.grrrrr.leceh sikit la sebab orang dah nak keluar jenjalan kot.

Pukul 9,aku naik atas nak laundry,suruh asben kejutkan eryna.umpan mandi bath tub la.
So,dia bangun and lamaaa pulak berendam.
Since harini memang nak p disneyland semata,so tak kisah sangat la sebab nak stay sana sampai malam.kena ikut mood budak jugak.so far,eryna tak susah nak handle pun.




As expected,pukul 11 lebih baru nak keluar hotel.tu pun sempat amik pic dulu.hehe.
Hari-hari aku pakai winter jacket yang sama,tudung and sweater jer tukar.padahal ada jer bawak lagi satu winter jacket,malas pulak nak tukar.selesa yang ni.

Dari sakura hotel-hatagaya kami naik train,amik 'keio new line' ke shinjuku station.harga tiket 180 Y per adult.beli dulu kat mesin,sebab JR tak cover untuk keio line.

Tak sampai 10 mins dah sampai shinjuku,terus g kaunter JR.tanya macam mana nak ke disneyland.
Actually,kami ada jer download "hyperdia" apps kat phone,tapi saja la tanya lagi.hehe.
Hyperdia ni sangat membantu untuk panduan jadual train and sangat accurate.itu tips later ya.

Dari shinjuku ,amik 'chou line' ( ini pun cover by JR ) , turun di tokyo station.dari tokyo station amik express train ke maihama station.since JR tu cover everything,so,i am not sure how much ticket untuk ke disneyland kalau korang nak beli.mungkin tak sampai 500 Y untuk one way.

Sampai disneyland dalam pukul 12 lebih macam tu.tak la jauh sangat,dalam 20 mins jer dari tokyo station tu.yang jauh tu nak jalan dari train kat tokyo tu nak ke line train disneyland.masa tu,tak tau kat mana lift,naik turun escalator ada la dalam 3 tingkat.belum lagi kena jalan jauh giller.uiii,kurus woi dok jepun :).mujur ada stroller,umpan i-pad,dok diam-diam dalam tu.

Seronok sangat dah kat disneyland.tokyo disneysea tu kat sebelah tu jer.
Kami masuk disneyland sebab eryna.kalau ikut orang tua,masuk disneysea jer.
Harga tiket sama jer untuk both parks.kalau beli 2 day pass rasa nya lagi murah.
Boleh refer kat website tokyo disneyland ni.

Kami beli tiket kat JBT malaysia.harga dewasa RM 270 sorang.kalau beli online atau di kaunter sana,lagi murah kot ikut currency.agent pun amik la komisen sikit.
Harga di website 6,990 Y dewasa dalam RM260.ni ikut tukaran semasa 100 Y = 36.50.\

Reason kami beli kat malaysia,sebab susah nak beli online.
Kalau nak beli online,kena letak date yang nak p.let's say la tak jadi p,burn la.
Macam tiket yang beli kat JBT ni,open ticket,boleh masuk anytime.
And takut queue panjang kat kaunter.sia-sia jer mai jauh-jauh tak dapat masuk kan.
Kalau beli tiket dari JBT ni,kalau park tengah sesak pun boleh masuk.sebab kalau peak hours,depa akan tutup kejap.






Hari kami sampai tu,so to happened,orang tak ramai.kira rugi la sikit.tapi takper la,better be prepared.
Jangan lupa naik train mickey yang cute tu.nanti dia bawak la pusing ke disneysea tu.harga 200 Y untuk adult.kejap jer pun train tu pusing.tiba-tiba dah sampai.hehe.
Cuaca sejuk best jer.





Hello disneyland.sapa yang excited lebih ni.hehehehe.
Syok kot disney.character semua cute mute.





Nampak mickey mouse belah sana.,tapi malas nak queue.ramai jugak orang.
So,kita amik gambar kat mana-mana yang kosong jer.




Dah lama aim cekak minnie tu.beli kat eryna satu.mahai la jugak,untuk orang dewasa 1200 Y ( RM40 ) .untuk budak 1000 Y.pastu eryna tak mau pakai sebab lagi excited nak olaf.cisss,kalau tau,tak der la nak belikan.bazir jer.huhu.






Ada gerai kecik-kecik ni jual pop corn.bekas pop corn tu pun cute ,ada bentuk olaf,mickey,minnie and macam-macam lagi la.mahal la,2000 Y,so tak beli.makan pop corn jer.
Gerai churros pun ada kat merata-rata.harga 300 Y seketul.sedap makan panas-panas.





Tengok jadual,pukul 330 pm ada parade.orang dah start duduk tepi jalan tu book tempat.
So,kami pun sama la.duduk siap-siap.dalam 30 mins la jugak tunggu parade.nak dapat seat depan punya pasal.
Cute dak kami pakai cekak minnie tu.hihihihi.,kejap ja eryna pakai tu,pastu takmau dah.uhuk uhuk.
Tema sempena winter tu,harus lah frozen.ni tengah tunggu frozen parade.






Mai dah frozen versi jepun.so cute kami nyanyi sama-sama.walaupun tak paham bahasa jepun,tapi semua orang pun tau lagu frozen kan.layan kan jer la.happening.best dapat duduk barisan depan.hehe.




Si minnie mouse yang terlepas dari istana nya.hehe.nun jauh di sana,disney castle.wajib la amik pic kat sana nanti.
Actually,masa kami banyak wasted macam tu ja.takdak main apa-apa games pun.lebih kepada menikmati suasana.




Habis parade,dah pukul 430 pm.nak solat,boleh ke information counter kat main entrance .nanti bagitau dengan reception nak solat.depa akan bagi bilik,bolehla solat.

Kat sini,baru la jumpa orang malaysia.ramah la kami bersembang.depa baru sudah sembahyang.kat sini ,wuduk kena la amik kat toilet.tak jauh mana pun toilet,jalan jer kat sebelah tu.
Lega dapat solat tempat proper.kudos to disney yang berusaha untuk cater muslim needs.




Tiba-tiba dah malam.haha.banyak jer gambar amik,tapi tak larat nak upload semua.eryna masa ni tengah minum susu.so,kami laju-laju mintak pekerja disney amikkan.,hehehe.ni orang tengah tunggu parade.yang ni ada mickey and friends.





Parade yang ni best.cinderella tukar-tukar baju kau.eryna siap jerit-jerit nampak mickey.hihihi.puas hati bawak dia masuk sini,walaupun satu games pun kami tak main.




Lepas habis parade,sementara tunggu final one dari disney castle,makan waffle mickey ni.,yang ni seketui 1000 Y.beli dua,share .tu pun tak habis sebab besar.makan panas waktu sejuk sangat best.
Budak comot makan waffles.mula-mula takmau,last-last dia yang habiskan.




Lepas tu,kami tengok fireworks.best giller.itu rekod kat video tak dapat la share sini.memang superb la,terbaikkkkk.pukul 830 pm,habis la semua show.





Kami singgah kedai disney cari souvenir.
Tak beli sangat pun sebab mahal.just beli baju untuk eryna,and cookies frozen.
Comel-comel souvenir disney ni.tapi,dok cari fridge magnet sampai ke sudah takder.ada macam-macam la tapi harga mak aih,menangis oiii.mahal nyer la.




Kat entrance disney hotel kot rasa nya.tak sure.haha.kuar dari disneyland jumpa ni,amik gambar jap.suhu masa ni negatif kot,sejuk semacam.eryna sebab tidoq.

Kami sempat catch up train and orang pun tak berapa ramai.eryna tidur dari train disney sampai ke tokyo.dari tokyo tukar lagi ke shinjuku and ke hatagaya,sikit pun dia tak sedar.padahal itu pun amik masa dalam sejam.mujur jumpa lift,tak payah susah nak escalator.sebab tu dia tak sedar kot.

Tiba-tiba masuk bilik sedar pulak,terus nak mandi kolam.sabar jer la.
Tapi,sebab letih,habis berendam,minum susu terus tidur.

Esok nak p main salji kat Gala Yuzawa.yeay :)

End of day 3.
xoxo.

Japan - Day 1.
Japan - Day 2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...