LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Monday, December 21, 2015

Mood Republic

As salam.

Finally,buat pertama kali i mencemar duli singgah Mood Republic kat pwtc.itu pun last minute plan sebab ada wedding member kat masjid wilayah ,so singgah kejap.memula tu,cuak gak kot la hasben takmau lalu sana sebab jem.selalu kalau sale cenggitu ,tau la macam mana susah nak masuk pwtc tu.

Btw,since dah ke masjid wilayah tu,kita try la pusing ke sana.kira nya,kalau ada spot parking,dapat la masuk dalam tengok.tapi,kalau susah nak park,maka bye-bye jer la.




Oh ya,first time i attend wedding kat masjid wilayah.ada hall kecik kena bukak kasut sebab dorang pakai karpet.boleh muat 500 pax rasa nya.berdasarkan sususan meja la.
Masa sampai tu,kawan-kawan semua dah sampai,siap dah sudah makan.mula-mula tu memang nak p awal,dah siap by 12 settle.tapi,sebab weekend kan asben ada kelas,so,dia balik rumah nak take nap pulak.last-last dari 1230 jadi 130 sebab alang-alang baik la i zohor terus jer.tak yah leceh-leceh nak kena bukak tudung segala :).

Wedding ni,kawan satu opis lama dulu.ada la dalam 8 tahun tak jumpa.kira nya,ni lah first time depa nampak eryna.dah besaq anak aku weh.mujur la tak jumpa time eryna kawen jer.
Yer la i ni bukan jenis hang out sangat dengan ex-opis ni.setakat sembang tegur kat FB gitu jer la.so far,orang i selalu i kuar pun,as always my bff la.tu pun 2,3 bulan sekali baru jumpa.sekali jumpa memang berejam-jam la.

So,habis majlis,maka ke pwtc.jalan nampak jem,tapi moving,rupanya pakat parking tepi bukit,chisss patut la slow moving jer.lega jugak la sebab kalau susah nak park,maka takder chance la nak masuk.huhu.memang aim nak beli tudung sugarscarf jer.itu jer pun.
Jangan tetiba terpengaruh dengan benda lain pulak,bahaya oooo.




Masuk jer dalam dah nak pitam.sebab gerai penuh,.rapat-rapat pulak tu.dah save awal-awal booth ss,tu pun lost gak dok cari number.tahap,ni kalau tak jumpa habis la.hasben dah warning,jangan tak beli sudah.penat datang.hahaha.
Dia dapat spot kat luar tu.lepak dalam keta jer ngan eryna.better la sebab kalau bawak budak tu,silap-silap tak leh beli apa.risau kot ilang jer di celah-celah baju jer.mau haru biru kat situ.


Lama jugak cari,jumpa jugak.rasa nak lompat bintang jap.nak beli selai jer pun,tapi sebab tengok promo,kalau beli satu RM90 ,beli 3 helai RM250 ,maka terpengaruh la jugak.tu takder dalam agenda pun,.tetiba kan,mudah cair sangat la.huhuhu.
Dalam wallet ada ngam-ngam duit RM50 lima keping.kira cukup-cukup la.terima kasih la kad kredit atau debit tak leh guna,kalau tak mesti habis ranap dek mood republik.hihihihi.




Habis beli,tengok asben wasap eryna nak kencing.huwaaa lari mak siap sesat.risau kot terkencing dalam keta.eryna sekarang dah fully diapers free.waktu tidor jer la belum diapers free.sebab dia suka minum susu waktu malam,payah sikit nak train suruh bangun kencing.ni pun dah ok sangat sebab tak payah susah payah ajar pun.dia pun pandai cakap "eryna dah big girl,mana boleh pakai pampers".good girl sangat.walaupun ada orang dah diapers free umur setahun,dua tahun.tak per lah.tak la susah pun.kira nya umur 3 tahun la eryna diapers free.saja kena tulis,supaya nanti dah tua boleh recall balik.+_+.

Dalam wallet masa tu ada RM10, ngam -ngam dapat beli air cafe latte jenama farm fresh tu.sedap wooo.rugi tak beli lebih sebab susah nak dapat la cafe latte tu.selalu jumpa yang susu biasa.memang jenama farm fresh tu sedap.cuma expiry date dia cepat.tu pun dapat korek-korek jumpa duit singgit-singgit,cukup la nak beli sebotol tu.sadis betul.nak g atm entah kat mana.

Masuk keta,tengok eryna dah siap ber pampers.hahaha.mujur ada spare dalam keta.tu pun dia tak kencing dalam tu pun.dramatik betul.shopping laju-laju kekdahnya.
Masa i pegi semalam tu,dah pukul 3 pm macam tu,orang tak ramai pun.rasa nya penjual lagi ramai dari pembeli jer.mungkin sebab start jumaat kot,and ada yang tunggu last minit ahad tu waktu malam.mana tau ada jualan murah lagi.

After mood republik singgah sogo.lama sangat orang tu berzikir nak p sogo.dah pukul 4 pm pun ramai lagi orang masuk sogo.rezeki betul,tak lama tunggu parking,in 5 mins,dapat parking dekat entrance.sempat la beli baju and seluar eryna 2 pasang.nak cari kasut dia takmau tunggu dah.sebab sebelum tu,bawak dia g main.dua jam pun tak jemu-jemu.bila ajak keluar nak cari baju dia,mula la buat perangai.malam jugak la baru sampai rumah.

Very hectic weeekend tapi meaningful.sebab mission nak beli tudung ss accomplished.hahaha.
Xoxo.



Tuesday, December 15, 2015

Jumaat dan ahad haritu

As salam.


Jumaat haritu ada makan sempena krismas & new year.of course kita orang islam tak sambut,tapi,sebagai menghormati non-muslim yang organised the party,so,ok la.

My boss,invite we all gathering kat rumah dia.memula macam malas gak,tapi dah member ajak,and ada satu party haritu tak dapat join,maka beramai-ramai la p sana.
After opis terus shoot ke sana.mujur dekat jer pun.dalam 15 mins dah sampai.

Hari jumaat tu kebetulan selangor cuti,so eryna memang dah kat umah dengan abah dia.kalau tak cuti,memang dah planned ,suruh hasben balik awal and amik eryna kat taska.
Kira nya haritu,mama bergumbira sat la dengan kengkawan.depa makan la apa-apa kat rumah tu.hahaha.bukan selalu pun +_+.

Cantik giller rumah my boss sewa ni.dia bukan orang sini,so company bayarkan.luxury kondo,dah la spacious,view cantik pulak tu.puas tour the house.lagipun,kami antara orang terawal sampai.






Macam biasa,posing dulu.balkoni ni cantik hoi view dia.dah la time ni hujan renyai-renyai.memang cunsss.balkoni saja dah leh muat ramai orang.dah besar bilik kat rumah aku tu ha >_<.

Makanan semua sedap.sebab my boss ni indian,so harus la dia order indian food.depa order siap pakej restoren tu hantar waiter sekali.
Senang cerita,kami just duduk jer and waiter tu la yang asyik bawak makanan.kejap kang bawak minuman,kejap kang tanya nak makan apa.feeling orang kaya sangat tu.






Yang terpaling best chicken tikka.makan berketul-ketul sedapppp.tak tau la pulak masa waiter tu dok bawak makanan,itu bukan main course.
Imagine la,food tu semua yang berat ,dia kata itu appetizer,by the time main course dah siap,pakat kenyang dah.ada nasi ,curry,roti,salad,fruits,desserts and so on.

Nothing much,we just lepak and chatting.ramai jugak turn up.dalam 20+.riuh rendah kejap sebab my colleague leh tahan weng-weng jugak.

Dalam pukul 9 lebih,gerak balik.tu pun sebab tengok nkve dah tak jem.from the balkoni,boleh nampak traffic kat sana.masa tu,hujan pun dah stop,so elok la balik.




Weekend pulak,ada akikah cum house warming anak sedara sepupu kat saujana putra.makan free lagi,alhamdulillah rezeki khen.
Hari ahad tu pun hujan lebat.sekarang ni memang rainy season kan.tinggal tak turun salji jer kat malaysia ni.sebab tu la kena melawat negara bersalji nak lepas gian.hihihi.




Lepas tu,singgah Mitsui Outlet.as usual,kat sini memang boring la.lebih kepada tempat untuk visitor habiskan RM kot.nothing else,tak beli apa pun.
Pastu, ada pulak mainan ni kat bawah tu,kena la bayaq cukai dulu +_+.

xoxo.




Thursday, December 10, 2015

Lepas 40 minggu.

As salam.


Semalam, tiba-tiba dapat e-mail dari babycenter.com.
Memang la ada subscribe situ,so every month depa akan update baby's development and progress.
Kira nya,as mom tu,kita dapat la agak masa baby dalam perut sebulan,dua bulan sampai la dah bersalin.bagus ni,mommy semua elok subscribe jer kat situ,so that dapat la info.kadang-kadang ada jugak parenting tips yang berguna.









Selalu tu,kalau dapat pasal monthly development tu takder la kisah sangat walaupun 'baby' nyer dah takder.tapi,semalam dapat tu, untuk congratulate newborn.
Maknanya ,kalau la tak miscarriage haritu,kira nya dah ada new baby la sekarang ni.
Mungkin tengah sibuk berpantang kat kg atau pun pantang kat kl dulu ka.
Pastu,kena tengok-tengok eryna kot dia rasa terpinggir ka ada ahli baru.

Tapi,takder rezeki kan.aku pun dah redha.cuba lagi tahun 2016.hoyeahhhh :).
Ada la hikmah nya tu.
Lagipun,anak sedara kan baru lepas operate,kesian mak nak kena jaga cucu la,anak la,cucu baru la.mentua pun tak berapa sihat sangat.
Kalau ikut aku ni,pantang jer la sendiri kat sini,tapi knowing my mak atau mentua,depa mesti nak jugak mai sini.kesian la depa pun tak ler sihat sangat.

Macam shafiq tu,bukan la mak jaga pun.sebab my sis sekarang dah duduk sekali dengan depa.bagus la ada orang teman kan.kalau tidak semua anak-anak mana ada kat sana.
Tunggu cuti,baru la bilik penuh.kira nya rumah ayah tu,ada bilik untuk sorang satu pun,sunyi ja sebab anak-anak balik time cuti & raya saja.

Apa-apa pun,aku percaya mesti la ada hikmah nya.
Eryna pun dah makin bijak sekarang ( puji sangat ) ,mesti la nanti  bila ada adik dia sayang and tak jeles.lagipun dia dah ok dah kalau tanya nak baby tak.sebab dok berkawan kat taska la tu,tengok orang lain ada adik.walaupun kekadang tiba-tiba mintak jugak nak kakak dengan abang. +_+.

Dia tarik yang ini,Dia bagi yang lain.
Dari segi kerja,alhamdulillah..dapat kenaikan gaji lagi padahal baru jer join tak sampai setahun.kira nya dari gaji lama masa tahun lepas, dah naik almost 40%.
So far, tak pernah la balik lambat sebab kerja,by 615,paling lewat 630 pm dah ambik eryna and sampai rumah.dapat berehat-rehat.masuk kerja pun tak la awal sangat.
Itu pun kira rezeki jugak.nikmat kesihatan ,nikmat hidup,nikmat kasih-sayang.




As for now, eryna kawan la dengan kazen-kazen yang ramai tu.
Kawan-kawan taska pun best.cuma balik rumah,boring sikit la sebab takdak kawan.hahaha.
Takpa,mama la besfren eryna .kuikuikui.

Dia ni,kalau dengan abah dia,ada jer la nak merengek.nak perhatian sangat la ini budak.
2 malam lepas,dah start tidur katil baby cot tu.baby cot tu memang beli yang besar terus.so,budak sampai 5 tahun pun muat.
Selama ni tak mau dia tidoq dalam tu,tiba-tiba start 2 malam lepas nak tidur situ.hihi.
Dah besar dah anak mama ni kan.tengah fikir nak hantar tadika ke tak tahun depan.
Sebab eryna ni suka bab-bab study ni.tengah nangis,bagi buku terus ok.
Ikut mama sangat >_<..

Nanti la kita fikir kan.lagi 2 minggu nak balik kg yeay !!!!.

xoxo.


Thursday, December 3, 2015

Update shafiq

As salam.



Sedikit update.
Lepas operate haritu , alhamdulillah, shafiq pun dah sedar.
Time tu agak fragile la,sebab kena make sure 24 hours after operation takder bleeding and air masuk jantung.scary kan dengar.kita yang dengar ni rasa sakit,apatah lagi orang yang kena.
Dah la budak kecik lagi ,kesian sangat.






Pembedahan tu ,doc buat menegak.so,untuk yang tak pernah operate mesti la tak tau nak imagine rasa tu.especially bila ubat bius dah habis.
So,one of my sister ,pernah bedah apendiks and c-zer anak.Dia kata memang sakit la bila dibedah macam tu.what to do,doc mesti la tau apa yang terbaik.

Hari-hari kami tunggu ja update dari my sis.kesian la dia nak kena handle sendiri.
Actually bukan handle apa,sebab sekarang  ni, after operation ,dia dah tak tahan sakit.sebab kesan bedah.
Semalam my sis bagitau, dorang dah pindah ke PICU ( paedatrik intensive care unit ) and wayar pun dah cabut.condition dia alhamdulillah ok.
Doc pun dah bagi dia makan aiskrim and pizza.lega jugak dengar.cuma sedih tu bila dia asyik nangis tak boleh tidur.


This morning,my sis update lagi,semalam shafiq tak leh tiduq sebab sakit kat perut.bukan bahagian jantung tu.
Rupanya kat perut tu,depa tebuk sikit letak tiub supaya darah kotor keluar and air tak masuk ke jantung.gitu la explain ,i pun tak berapa arif,tapi kita faham la sikit-sikit.
Kata nya,after this doc nak letak morphine untuk kurangkan sakit.allahu,moga shafiq kuat.kesian sangat sebab dia kena hadapi macam tu.


Insya allah kami positif dan percaya mesti ada hikmah yang Dia aturkan buat kami.
Doa kami,moga shafiq terus kuat.and moga my sis pun sama kuat.
Ameen..ameen ya Allah.


xoxo.

Tuesday, December 1, 2015

Alhamdulillah ,sudah selamat operation.

As salam.


Lama nya nak ambik mood menulis ni.
Banyak nak tulis, banyak nak cerita, tapi last-last masuk ke draft jer.

Haritu dok teragak-agak jugak,nak tulis ke tak.nak cerita ke tak.
Sebab masa haritu macam emosional sikit la,asal tulis jer ,teruih ayaq mata semua meleleh keluar.sekarang ni,alhamdulillah,dah ok.




Kawan-kawan dekat insta and FB mesti dah tau,haritu ada update pasal my anak sedara (anak sulung my sis ),diagnose jantung berlubang and nak kena buat operation.
Selalu kan,kalau jantung berlubang ni,masa kecik dah dapat detect,tapi kes shafiq ni,cuma dapat kesan 8 tahun selepas dia lahir.
Padahal selalu jugak dia kena warded.tapi takdak kena mengena dengan jantung.
Bila discharged,result dia mesti sebab virus and batuk.

Last shafiq warded kat pantai hospital cheras.lepas tu,my sis pindah balik transfer mengajar kat perlis.alhamdulillah,sepanjang balik kg ni,sihat jer dia.
Only after jerebu haritu,dia sakit dada.so,check doctor and masa tu la depa found something weird kat jantung dia.

Refer to pakar,and sah la dia ada heart problem.dalam 2 cm macam tu.
Aku ni tak la pandai bab-bab biologi tubuh badan ni,cuma yang tau 'Large ASD'.dalam erti kata,salur dia sempit,laluan darah dah tekan laluan tak sepatutnya.
Jadi,kena operate a.s.a.p sebab jantung dia makin lemah.

Sepanjang dia membesar ,tak pernah la ada masalah semput ke apa.cuma batuk la tak elok-elok.
Tak sangka pulak rupanya masalah jantung.sebab  dia pun makan semua tak dak masalah,tumbesaran pun normal.kuasa Allah,insya allah ada hikmah nya kan.
Kami satu family mula-mula terkejut,tapi bak kata my sis,walaupun sedih,tapi dia bersyukur at least dapat tau..kalau tidak,memang susah hati,tiap-tiap bulan sakit.
Mujur jugak dapat tau sekarang ,sebab doc kata ,if la lambat sikit,mungkin mengancam nyawa.





Selasa minggu lepas,kena cabut gigi dalam 15 batang.itu pun tak paham pasai apa.
Tapi,kena remove sebab ada kena mengena dengan jantung.
Sepatut nya plan,selasa remove gigi,hari jumaat lepas kena operate jantung .

Tapi,lepas operation,dia demam and doc tak nak proceed sebab tengok dia tak stabil.
Untuk orang yang tak sakit,demam lepas cabut gigi tu perkara biasa,tapi tidak untuk patient macam shafiq.itu akan make it worst.
Hari rabu,demam on-off.khamis tu,dah makin ok.
Hari jumaat,hari yang patut operate tu,dah kebah,tapi doc decide buat selasa.
Sebab nya,doc tak nak jadi macam kes sebelum dia,patient ada komplikasi.
Since condition dia ok,doc kata tunggu selasa ( which is today ).





So,ahad haritu,dek kerana rindu kat shafiq ( maklum la,dulu masa shafiq kecik,memang dok jaga dia kat sini.masa bujang dulu,menumpang rumah depa la.dah biasa dok babysit dia jugak,terasa la jugak.).
Eryna pun asik sebut nak jumpa shafiq,so jom la visit dia.
Syok la tu dah jumpa geng dia. :)





Berlari je la kerja budak-budak ni.
Mula-mula la konon eryna tu malu kucing,makulm la lama tak jumpa,
Lepas tu,dah tunjuk taring.






Gerak dari kl dah pukul 9 lebih ,sampai penang pukul 2 pm macam tu.
Mujur hari ahad boleh masuk dalam,so lepak la kat situ until pukul 5 macam tu.
Alhamdulillah,walaupun badan dah susut,tapi dia sihat.

Pagi tadi,pukul 8 shafiq dah masuk ward.berdebar-debar la tadi.
Mak ngan ayah dah sampai kat penang dari perlis.ada kazen dok penang,so tumpang tidur sana.
Pastu,pukul 11 tadi,kakak wasap bagitau,operation dah settle,alhamdulillah shafiq ok.dia stabil.

Doc bajet lagi 4 jam baru sedar lepas operate,sekali dia terjaga pastu nak cabut wayar.kelam kabut la kejap.tapi,tadi depa bius balik.
Mula-mula query jugak,awat anesthetic tak bius ikut jam.tapi,kakak bagitau,takpa,sebab itu tanda dia tindak balas.mujur dah habis operate.seram pulak dengar tadi.

So,my sis dah masuk dalam bilik ICU tengok dia.so far,dia kata semua ok dan stabil.bekalan darah pun cukup.shafiq kena dok ICU dalam seminggu untuk observation pastu baru ke ward biasa.
Alhamdulillah,syukur sangat.semoga lepas ni shafiq sihat tak payah la keluar masuk hospital lagi.

Doakan supaya shafiq terus sembuh ok :).

Xoxo.


Friday, November 13, 2015

12 November

As salam.

Semalam , 12 Nov adalah hari penuaan i.dah bertambah lagi usia.tu,tanda jugak kena tambahkan amal ibadah and jadi lebih baik.kita pun tak tau bila nak dijemput pulang kan.eh,tetiba nak syahdu segala pulak.

Alhamdullillah,segala puji dan rezeki hanya kepada NYA.hari-hari bila bangun tidur,kita tau masih bernafas,masih mampu untuk gerakkan anggota badan,dah syukur sangat.
Lately,banyak benda yang tak berapa best kita dok baca and dengar.mudah-mudahan kita sentiasa di bawah lindungan NYA.insya allah...

Well,sebagai memperingati hari kelahiran,maka dah ambik cuti awal-awal.malas nak datang kerja pulak.rasa nya ni first time ambil cuti.sebelum ni ,masuk jugak kerja di hari lahir.
Dah planned nak p spa,nak tengok wayang.itu je pun nak buat.takder la nak g bercuti bagai.lagipun,insya allah bulan Feb nanti,ada nak p holiday somewhere.itu nanti la kita cerita.mudah-mudahan dipermudahkan.auw..tak sabaq nyaaaaa....

So,semalam,bangun pagi,lepas hantar eryna p taska ( hantar la jugak sebab kalau tak,jenuh la nak g sana sini bawak dia.boring pulak cik mek tu nanti ),balik rumah,konon nak siap-siap keluar la.hasben pulak,amik half day petang.tak suruh dia cuti pun,tapi tetiba dia bagitau,nak amik half day so that we can celebrate the birthday together.





Pastu,dok melayan telefon,maklum la,kat FB kan kengkawan dah wish birthday.seronok dok reply,tengok-tengok jam dah 10 lebih.bagus jugak FB ni kan,sebab bila ada memori tu,dapat la kita tengok sapa yang wish last year.hahahahaha.

Dalam otak,dah tau nak buat apa.benda pertama,nak breakfast kat nasi lemak kat village park.sapa yang dah biasa mai sini,mesti tau,betapa susah nya nak parking and betapa ramai nya orang datang makan kat sini.macam setiap waktu penuhhh jer orang tau.






Yang special nya harus lah nasi lemak ayam harga RM9 ni.sambal sedap,kalau nak extra tambah 80 sen.makan tu jer,tak perlu nak tambah side order.
Semalam,sebab weekdays,dapat la selit parking kat tepi-tepi tu and dapat tempat.weekdays pun orang ramai.good businesssss sangat.

Dah habis makan,singgah OU.nak usya lagi baju and kasut untuk feb trip nanti.dah beli few things,tapi penting eryna jer sekarang ni sebab nak g tempat sejuk khen.tapi,budak tu tahan sejuk.ekon kat bilik 20 pun dia rilek tak mau selimut.mama dah gigil-gigil siap comforter sampai muka.

Tunggu hasben balik,kitaorang jumpa kat parking rumah,pastu p tengok cter James Bond tu.best cerita tu,tapi i suka lagi james bond lama.lagi hencemm.yang ni ok la,abang sado sahajer.>_<.
Rupanya, TGV ada offer hari khamis.guna kad maybank,dapat beli buy 1 free 1.semalam,dapat la beli tiket wayang harga RM 15.




Lama giller wei tak tengok wayang,mau bertahun-tahun.tengok sesama la.selalu kami tengok asing-asing sebab malas nak bawak eryna sekali takut dia boring.
19 nanti ada sambungan mockingjay,harus la p tengok.

Habis wayang,terus g taska .eryna siap salin baju dalam keta.haha.sebab lupa nak bagi baju baru.tapi,ok gak sebab dia main sampai peluh-peluh.kalau pakai baju elok,kang sama gak peluh dia.

Cik mek tu rilek jer i saja cakap " mama p kuaq ngan abah,eryna kena tinggal" ..pastu dia balas, " yela,eryna g skool.mama ngan abah keluar la..skool best"..sporting sangat anak kan.bagus-bagus.

Tempat seterusnya adalah The Curve,dah berapa kali p sana.minggu lepas pun p.tak jemu-jemu.kekadang tu,boring-boring balik kerja pun boleh singgah sana.
Decide makan kat Bubba Gump jer.lagipun hasben tak pernah try.eh,sapa punya birthday entah.
Memula macam nk p Marche,tapi macam dah boring sebab dah pernah p.nak try benda lain.
Tony Romas dah celebrated kat sana last year.
So,ke Bubba Gump jer la.




Order calamari as appetizer.ok jer boleh tahan.




I makan ni.apa entah,cajun and prawn.



Hasben punya.salmon.orang datang sini makan prawn,tapi dia makan salmon pulak.




Kids eat for free.habis spageti tu dia makan sorang.siap mintak lagi.tapi,tak yah la kang takut sakit perut makan banyak.dia sekarang in the phase,makan-makan-makan,mulut tak berenti mengunyah.tapi,badan haluih jer.sebab aktif kot.




Dapat free dessert untuk birthday girl,tak sempat nak tiup ada orang dah sibuk dulu.
Kalau tony romas best sikit,sebab dapat brownies sedap.
Yang ni,just yogurt jer +_+.

Lepas dah habis,siap eryna boleh pulak verak,hadoi sabar jer la.makan pastu verak.sungguh tinggi metabolisme mu wahai anak.siap dia nyanyi-nyanyi pulak dalam toilet time verak.ish..
Eryna sekarang kat rumah dah tak pakai pampers.kat luar and taska still pakai.
Dia dah pandai cakap bila nak kencing and berak.
Senang jer nak diapers free.hehehehe.




Overall,happy alhamdulilah atas segala rezeki.
Rezeki sihat.rezeki anak.rezeki kerja,rezeki kasih-sayang.semua nya rezeki.
Banyak ke sikit ke,jangan lupa bersyukur.

xoxo,





Wednesday, November 11, 2015

warung cikgu cikgi :)

As salam.

Semalam ,deepavali melepak kat rumah ja.cuma,petang sikit kuar p pasar malam.lama sangat tak p pasar malam.selalu,setiap selasa,memang hasben ja yang p sebab malas nak heret eryna sekali lepas amik dia kat taska.semalam,exceptional sebab terperuk seharian kat rumah.dah la hujan,perghhh terus lentok tidoq lepas zohor tu.

Yang ni backdated entry la,sebab kejadian makan ni adalah hari ahad.
Lately ni macam syok pulak makan nasik kelate tu.ada orang panggil nasik kak wok,ada panggil nasik manggey.kalau vanggey tu kat perak sana.

Selalu tu,makan kat nasik kak wok TTDI jaya sana.kali ni,kita try tempat lain la pulak.
Ada la dari haritu hasben dok sebut pasal nasik cikgu kat puchong.ada cawangan jugak kat kg melayu subang.mula-mula try yang kat subang tu la sebab dekat dengan rumah.waze jer ok.
Yang di kg melayu subang tu,nama dia "Warung Kita".dari tol sungai buloh tu dekat jer.keluar arah ke hospital.waze jer,confirm sampai.






Masa sampai,queue panjangggg sangat.orang ramai giller.dah serupa pesta.konsep kedai makan cenggini ni kan kena self service.sebab lapar sangat ,so ini jer sempat snap pic.
Ada kaunter khas untuk amik makanan, then kaunter air.after dah amik semua baru bayar.

Restaurant ni punya la besar, pun penuh.siap ada tempat untuk budak.siap ada court untuk budak-budak main mainan.tapi,panas terik memang tak ler nak bagi eryna main kat situ.
Makan time panas,fuyohh berpeluh ha.orang laks ramai,tak tenang nak makan.hahaha.





Yang ni baru warung cikgu.dekat bukit puchong.sila waze jugak.sebab i olls ikut jer orang bawakkan.
Ni cawangan warung kita kat atas tadi.
Sampai dah pukul 2 pm,pun orang still ramai beratur.
Tapi,no hal la,sebab tugas i cuma amik tempat jer.tunggu makanan sampai.




Besar jugak sini,tapi lagi besar warung kita la.
Sini lebih kurang besar nasi kak wok tu.
Menu dia sebijik jer sama ngan warung kita.takder beza pun.

The killer untuk nasik ni,for me,is dia punya sambal belacan.kalau takder  ni,macam takleh telan sebab tak pedas.mujur la tak manis kuah dia.kalau tak,memang tak leh makan kot.





Yang best kat sini,sambal boleh refill sendiri.itu yang paling terbaik.tak payah la time dia nak bungkus nak kena bagitau,sambal nak lebih.
Sambal tu nampak jer gitu,tak ler pedas sangat.
Setakat 2 bekas tu,memang licin ku kerjakan..siap tak cukup,tapi sebab malas nak bangun,maka,berebut-rebut la sambal tu.




Rupa bentuk nasik tu.simple jer.nasi,kuah lemak ke kari entah kaler kuning.pastu ayam goreng.done.makan panas-panas.sambal kena lebihhhh baru sedap.
Nasi manggey biasa RM 5.50.yang special RM6. tapi,nasi biasa and special macam takder beza jer.so,agak confuse di situ apa yang special.





Ayaq nyoq beli sebekas jer,sebab nanti tak habis.macam haritu beli dua,last-last tak habis.
Boleh jugak order coconut shake,tapi sebab nasi banyak and macam full jer,so tak order,nanti rugi jugak kalau tak abis.




Budak ni baru paw train baru.kalau i,tak beli dah.haha.sebab koleksi train dah banyak.
Dengan abah dia,boleh la mintak.dengan mama,amik masa sikit.hahaha.




Masih lagi orang datang makan,padahal dah nak dekat pukul 3 petang,.cuaca pulak hujan,asyikkk jer makan kan.simple jer konsep,yang penting berpatutan dan sedap.
Boleh repeat datang lagi :).

xoxo.


Thursday, November 5, 2015

Thomas and friends

As salam.


Eryna suka sangat Thomas and friends.from my observations,she don't really fancy girly things.
At her age, i can see that some kids will starting to love princess,hello kitty or what-so-ever.
Eryna ? no ,thank you.she just loves robocar poli, thomas ,tobot,lego ( with animal thingy ) ,transformers.sometimes,she even asked me to search "superman" in the youtube.

Well,itu yang paling unik kan.she even have tortoise as her pet.hahaha.it's that strange ? Of course la tak.mama lagi rasa ok.dah la berani,she's not scared if u ask her to feed cat,rabbit or deer , but she do scared of cockroach.hihihihi.
Lagipun, mama pun rasa macam ,takper lah tak minat girly-girly pun.janji perangai elok sudah. +_+.




Last few weeks, dekat Atria, PJ ada Thomas and friends fair, sebab nak celebrate their anniversary.
Apa lagi,menjerit-jerit la dia nak p tengok.tambahan pulak, the billboard promoting thomas tu is everywhere along the road.



Almost 2 weeks jugak i guess pameran tu.ingatkan macam ada apa jer,sekali ,alahai,takder menda sangat la.just ada bounce untuk kids main ( have to pay RM 15 kot ) ,lepas tu ada la satu meja depa letak thomas.lepas tu budak-budak berebut nak main.habis,dah korang letak satu jer,bebudak sah-sah la berebut.




Eryna ni pulak jenis tak reti berebut.dia dah pegang thomas tu actually,tetiba sorang budak ni mai sambaq,dia terkedu jer kat situ.ganaz kat luaq jer u ollssss.
Geram pulak rasa tengok budak tu selamba badak jer rampas gitu.at least mintak la.
And i didn't see his parents anywhere near.if eryna ever do that, i swear will warn her and ask her to give back to the kids.if you really need that, ask first...of course la kid being kid,not to blame them right...





So,since tak leh nak main kat situ,we just sit there and do coloring and main puzzle.
Lama jugak la lepak situ.sebab eryna suka kan thomas.tapi,dia boring la jugak sebab time tu depa dah stop aktiviti.lama sangat nak tunggu next session,so we just jalan-jalan and lepas tu,pegi hamleys jer.
Orang pun makin lama makin ramai,better we leave and give chance to other kids pulak.




Hye angel, i loves u sooo much tau,walaupun anak mama ni kekadang manja melampau and selalu kena marah,just so u know that we just want to teach you the best.not to be soo manja.
Selalu,kalau mintak apa-apa,we didn't give u blindly,tapi kena letak syarat so that u know, there's nothing easy and have to work hard for it.eh,macam kejam jer kan padahal anak baru 3 tahun.

Tapi,i notice, bila kami buat macam tu,we teach her how to be patient.
Contoh, dia nak new toys.i will not just buy tapi,kitaorang akan bagitau macam ni.
If you behave, dengar cakap mama & abah, then only you can get the toy.sebab selalu dalam mall,dia tetiba dah pandai escape pergi sendiri tengok apa dia nak,and we got in panic la of course,so,ubat dia,if u not behave,then no more toys or books for u.

Selalu dia memang paham.sebab ada sekali,dia still buat perangai and we end up tak beli pun sebab dia tak dengar cakap.we even go back home straight and let her cried.
Balik rumah,after dia ok,then only we explained why she didn't get what she want.
So,next time,dia tau yang dia kena jadi good girl dulu.
Tapi,bukan la selalu dia nak jer terus dapat.once in a while la.

Macam semalam,sebab dia teman i pergi beli barang,and buat perangai elok-elok,so she get to eat ice-cream yang dia dah mintak few days time..and that reward bukan la selalu buat.takkan la nanti nak suruh tolong lipat kain pun nak upah kan.ada la times kita buat gitu.

Btw, lain orang lain cara didikan kan.
Semua pun nak the best ikut cara masing-masing.tak yah la nak kutuk cara orang tak betul,cara kita jer yang betul.respect each others ,semoga anak kita menjadi anak yang soleh dan solehah.ameen.

xoxo.



Wednesday, November 4, 2015

Sushi king bonanza

As salam.


Peminat sushi sekalian !!!!




Start 2-5 Nov 2015 ,orang area selangor and yang terlibat untuk sushi king bonanza boleh la terjah beramai-ramai. ada 3 hari jer masa nak men sushi.
As always, sebagai pencinta sushi ,harus la i makan sana.kebetulan semalam 'off day' ,so lepas amik eryna kat taska,terus laju-laju p aoen big kd .untung la sebab sushi king bukak restoren kat situ.or else, kalau nak p the curve atau OU memang tak la kan walaupun tak ler jauh mana.

Mujur sampai awal dalam pukul 640 pm macam tu.itu pun dah full house and kebetulan jugak ada satu table.cuma tak best tu,tak dapat kat sushi bar .kalau tidak,lagi mudah la nak makan.
Sebab duduk kat meja, depa bagi la talam,g amik sendiri.maka,menunggu la susunan sushi tu terkedek-kedek.

Masa untuk makan sushi 3.18 hengget sepinggan ni cuma 45 mins.so,masa tamat adalah pukul 710 petang.sila makan laju-laju.hehehe.

I belasah jer semua sushi,takder la spesifik nak makan sakae sushi sajer ker.atau sushi kat hilton ker,majestic ker.semua pun ok janji halal.





Mampu makan 9 jer.dua pinggan eryna punya.
I kalau datang sushi, benda yang sama jer pun makan.
Wajib amik salmon, prawn,telor ikan kaler merah atas dia tu,unagi.pastu kekadang amik la crab roll.sedappp.itu pun dah cukup kenyang.
Jarang nak makan set.kalau amik, selalu amik mackerel set jer.

Untuk sushi king bonanza ni,kalau tadek kad, boleh jer beli masa nak bayar.kalau tak,depa tak la bagi harga promo tu.and dapat lagi voucher RM 20.cuma,voucher tu hanya boleh guna on next visit.
Ibarat bagi free jer la,sebab kad tu harga RM 20 and dalam tu ada voucher sekali.

Macam semalam, supposed kitaorang memang dah ada sushi kad tu,tapi,sebab selalu orang lain yang bayarkan ,maka kad tu tadek kat i la.sebab nak makan punya pasal,beli la kad baru.lagipun kad tu yang 2016 punya.yang hasben ada tu,2015 punya,so,ok la kan.next year tak payah la beli baru.





Dating berdua dengan budak ini.opss bertiga dengan si minnie mouse.bapak eryna ada course,so padan la muka dia sebab tak dapat nak sushi.hihihihihihihihi.
Sibuk nak  bawak minnie tu,last-last mama la jugak kena pegang.
Tak tenteram sangat la nak makan sebab bila dia dah sudah, mula la tak mau duduk diam.
Kejap g sana kejap g sini.terus i ugut dia.kalau duduk tak diam,tak yah g main kat atas tu.

Eryna pulak memang dah tau,kalau p sini, maksud nya kena la singgah play ground kat atas tu sekejap.macam kena cukai pulak.sebab tu jarangggg nak mai sini.selalu g Giant sebab situ playground dia tak obvious.boleh ikut laluan lain takyah lalu situ.





Dok aim nak makan yang ini.salmon skin.tapi,kedekut sangat sos nyer pun.
Lama menunggu ,rupa nya tepung habis,g beli kat atas.sabar jer la.
Dah habis makan,terus la bayar.lagipun ramai yang dok menunggu dah.

So,untuk yang  nak try sushi,sila la ke sana.macam nak repeat lagi makan jer.esok last kan, :).

xoxo.




Tuesday, October 27, 2015

Eksrem guna bekas daiso

As salam.

Entah cemana ntah haritu, tengok kat IG sapa ntah, dia buat eskrem kat anak-anak dia.so,baru teringat,ada jugak beli bekas eskrem tu kat daiso.dah nak dekat setengah tahun beli ,dok elok jer dalam plastik.

Mula-mula ingat nak buat eskrem milo.siap plan nak wat nescafe susu lagi.sedap nyaaa.tapi,teringat pulak,ada ribena tu banyak lagi.nak kena habiskan sebab expired ujung bulan ni.
Tulah dia,terpengaruh tengok harga RM10 dapat botol ribena besar, sekali tu,ha expired tahun ni jugak ,pembeli tu confirm bukan i yer, sebab  kalau i memang tengok expiry date dulu.walaupun senang terpengaruh jugak +_+.

Haritu, siap bawak balik milo 3 in 1 dalam 3 plastik, koko krunch kotak besar 2.pastu,siap bangga2 giler la bagitau dia beli tu semua harga RM30 kot camtu.dapat pulak free mug sempena world cup dulu.sekali ,ha,tengok expired lagi 4 bulan.hahaha.dah satu hal hari-hari kena minum sampai kembong.milo tu ok lagi la,tu koko krunch sapa nak makan.suruh eryna bawak g skool sekali.






Berbalik kepada eksrem mudah lagi senang tu,bahan nyer senang jer.
Ribena.kalau ada puding ke,nata de coco ker leh potong masukkan sekali.
Haritu ada kiwi,so letak kiwi.
Guna ribena senang,tak yah letak gula.bancuh dia saja sudah.




Mula-mula kupas kiwi.letak kat bawah.
Pastu bancuh ribena letak jer dalam tu.
Dapat la 4 bekas.senang jer kan.
Ni budak kenteng ni sibuk jer nak tolong konon nya.





Kedekut nau letak sehiris sebekas.hahaha.sebab nya kiwi tu dah masuk mulut dulu.
Semua pakat berebut nak kiwi.dah la manis..tu yang ada 4 jer cukup-cukup tu.





Simple jer kan.yang penting murah.hahaha.
Beli 5 hengget kena la buat banyak-banyak kali baru balik modal kan.
Owh bukan 5 hengget,sejak GST ,dah jadi 5.30,kuang asam kan,dulu,kita beli 10 item,ngam jer RM50.skang dah ada nak kena bayar RM3.giler kan.tiga hengget tu boleh beli nasi lemak kosong 2 bungkus tau.pftttt.nak marah pun tak guna kan,.bukan nya depa dengaq pun suara rakyat marhaen ni.





Lepas seharian,esok nya tak menyabar si eryna nak makan eskrem dia buat tu.
Cute jer kan.besar pulak tu.
Dulu-dulu kita makan eskrem malaysia tu.kat sekolah jual sekupang ja ( 10 sen ).
Pastu,mak pun rajin bancuh.paling best eskrem milo.buat pekat-pekat.owh,lagi satu asam boi.srup srup hisap asam boi tu.best.waktu panas tu rasa heaven ja kan.
Tapi,tu la,guna plastik tu kena buat lek lok,kang time nak ikat,habis terkeluar air tu.
Guna daiso ni memang senang betul.





Suka la budak ni makan.
Rupa nya,yang muncung tepi pemegang tu,boleh jadi straw,
Sebab bila eksrem dah cair,air tu akan bertakung dalam tu.so,boleh sedut srup srup.
Kesian kan.peghak..hihihi..

Try la beli ajak anak-anak buat.mesti depa suka.
Lepas ni nak buat eskrem kopi susu.sedapppp.tapi,untuk mak nyer jer la.eryna tak leh.

xoxo.


Monday, October 26, 2015

Belajar buat roti simple

As salam.

Semalam ,join kelas baking kat taska eryna.saja suka-suka.
Ajak 2 orang member join.depa ni pun jenis suka baking.siap buat menjual lagi ha.
Seriously,nak buat kek ke,cookies ke, roti ke memang kena sabar.kang ada la risiko kek tu bantat.dah la,buat donut asik failed jer.+_+.
Ada sekali tu,konon nak buat la sardin gulung tu.dah goggle resipi ,siap ikut sebijik-sebijik.elok jer lipat sardin segala dalam pastry tu,pastu letak dalam tupperware.sekali ,tu haaa...terus melimpah-limpah.yis dah mengembang,habis melimpah ,terus kena buang semua.since then,memang tak laaaa nak buat from starch .haha.guna jer pastry jenama kawan tu.confirm sedap :).

So, ahad tu jenuh la nak suruh eryna bangun.sebab janji pukul 8 pagi dah sampai.
My two fren pun dah otw,sekali,sampai sana..cehhh cikgu taska pun belum sampai.
Lepak la kejap situ.





Baking benda basic jer.ajar cara nak wat roti sosej and kacang merah.ajar nak buat bentuk-bentuk yang kita selalu nampak kat cafe tu.
Inti red bean tu,beli yang dah siap jer.so,takder la dok mengentel inti dia.


Kelas tu ada kitaorang 3 orang jer pun.kahkah.saja suka-suka.
So,mula-mula cikgu ajar la camne nak campur kan bahan dalam mixer.
Untuk buat roti ni,bahan nya senang jer rupanya.
Tepung gandum ,tepung roti,yis,butter. dah tu jer...pastu campak dalam mixer.
Sebab guna mixer kitchen aid agak nya,in 5 minis dah mesra sebati.


So,1 kg tu cikgu bagi la sorang sikit and ajar nak buat simple bentuk.
Ada bentuk bunga, ala-ala ulat beluncas pun ada .kitaorang buat 7 bentuk.
Senang jer rupanya.hahaha,terus rasa terror sekejap.
Lepas tu,terlupa pulak macam mana nak design.





Seperti biasa, buat baru sikit,dah sibuk bergambar.terasa seperti persatuan wanita gitu.
Akak dua dari kanan tu lah yang ajar buat roti tu.yang baju hijau tu,mak sedara owner taska ni.
Seronok la semalam,ada 5 orang pun riuh kemain lagi.
Eryna macam biasa la,main dengan kawan-kawan baru.





1 kg adunan tu boleh buat dalam 35 pcs macam tu.wahhh,kalau juai seketui singgit pun dah balik modal sangat.tu yang semalam masing-masing dok merepek pakat nak buat jual tu.
Tapi,betul gak tu.bukan lama pun amik masa.lagi cepat dari nak buat kek atau cookies.
Sebab bahan dia yang basic and bila nak buat bentuk tu,pun tak payah mana.
Ecewahhh..cakap kemain,ni skang dah lupa macam mana nak buat bentuk bunga tu >_<.





Lepas dah siap bentuk tu,kasik dia rest sat.masa ni la,bun ni semua mula menggemok.
Dah macam sebelum mengandung & selepas pulak.sebelum slim,selepas tetiba menggebu.
Tanjat i olls tengok dia gebu gebas.
Agak dalam 15-30 mins, so boleh la letak mayonis & sos untuk bun sosej,
Mentang-mentang la untuk makan sendiri, berlimpah-limpah picit.hihi.



Lepas dibakar.cute kan.
Sedap sangat.tak sangka pulak,resipi simple gitu pun sedap.hihihi.

Setiap design dapat bawak balik sorang satu.
So,semalam bawak balik la 7 pcs roti.puas makan roti sampai pagi ni.



Loaf ni pakai bread maker jer.sedap jugak.lembut.
Yang ni 2 jam duk dalam bread maker tu.
Sambil loaf tu masak,tu yang kami duk menguli tu.
Pukul 1 pm ,kelas habis,balik rumah.

Letih sangat bangun pagi tu,balik qada tidur.
Petang kuar p Atria ,PJ nak cari baju winter.jeng jeng jeng...

xoxo.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...