LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, July 16, 2014

Selamat hari lahir Eryna 2 tahun

As salam.

Harini special sikit lah, 18 Ramadhan ,besday eryna kalau ikut kalendar islam.
Sehari selepas Nuzul Quran.ingat lagi ,masa nak bersalin tu ,elok jer masuk 41 minggu.hari yang sama gynae kata,kalau tak bersalin jugak dia nak induce.huwaaa memang dup dap jer tapi kita rileks2 dulu.
Hari hari pujuk jom la keluar cepat.mentang mentang la time tu bulan puasa,buffet 24 jam,steady ja nak lepak lama lama.dah la berat dia makin naik,masa check 40 weeks dah 3.4 kg macam gitu.



Yang pernah baca kisah bersalin eryna mesti tau ,masa dia lahir kena warded sebab lemas.
Masa lemas tu,eryna tak menangis pun,tapi dia sangat aktif.nampak clear la waktu dia keluar tu,siap karate do.
So,kena tahan ward 5 hari.orang lain baby warded sebab jaundis atau prematured, eryna pulak sebab lemas.dalam 24 jam gitu,oksigen yang hospital supply tu dah fully bukak.lega sangat masa tu.
Of course la susah hati kan.lega sikit bila dia boleh breathe sendirik.

Cuma,prosedur hospital kerajaan,kena stay sampai abis antibiotik.
Masa dia complication tu,gynae terus transfer ,dari INS ( swasta ) ke sultanah bahiyah.
Mujur jugak ada buku pink klinik kerajaan (kk ) tu.
Sebab tu lah advisable kalau check up tu buat je dua2 tak rugi.


Ni baru kuar ward.gemok kan pipi dia.labuh.hahahaha
Abis dah lahir 3.8 kg kot.lepas tu tiap2 bulan naik berat.


Ni stok susu hari hari hantar kat spital.
Banyak pulak tu dia minum.syukur susu banyak.


Kena buli dengan mama.ni dalam pantang lagi ni.rasa ni baru sebulan lebih,lepas akikah.
Akikah buat hari ke 15 ,masa tu raya ketiga.
Nampak lengan tu ....+______+.


Cakkkk.suka sangat makan mana tak debot.
Masa ni macam2 masak semua dia makan.berbaloi la masak banyak2.kehkeh.


Model tak berbayar mama.ni dah nak umur setahun.
Orang order,stok balik raya ,bawak balik shaklee sekali.
Korang nak order shaklee, sila sila ok ( sempat iklan hahahaha ).


Gambar ni amik tengah2 malam buta.hahaha.eryna muka dah ngantuk.kihkihkih.
Alamak ,masa ni dah kecut sikit, kalau ikut kalendar kuda, besday eryna 0708.tahun lepas kira just nice, hari raya pertama tu besday dia.
So,ada buat makan2 sikit kat umah mak mentua.
Tahun ni insya allah buat awal sikit since semua sedara ada.kiranya buat kat kg jugak la.

Sekarang dah banyakkkk akal.
Asik nak main i pad ja.
Pantang tengok upin ipin ,dia pun sebuk nak "betul betul betul".
Selain tu suka frozen jugak.

Dah pandai cakap macam2 dah,and faham ja apa dia cakap.
Tak berapa pelat,sebut sebijik2 so senang paham.
Ayat utagha yang dia boleh sebut " ayaq".hahaha.


Apa pesen pun tak tau la yang ni.ikut suka dia ja tu.



Tak suka bergambaq.candid dia suka.boleh ???
Mama doakan eryna dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki,selamat dunia akhirat & jodoh yang baik & kaya ..eh ? tehehehehehehehe.



Friday, July 11, 2014

KLGCC

As salam.

Last week buka kat klgcc atau kuala lumpur golf club.
Tahun lepas pun ada buka kat sana,masa tu eryna baru nak setahun.
Ni tahun ni nak masuk 2 tahun dah.

Syok buka kat sini.
Tempat besar,spread banyak & organised.Lepas tu paling penting dekat dengan rumah.kuar ikut toll nkve damansara tu ,dalam 15 mins je tak jem sampai lah.
KLGCC ni kat INTAN, sebelah sime darby convention.jangan confuse dengan KGPA club pulak.


Parking dekat luar ,ada parking bertingkat.usya usya orang kaya main golf dulu.
Oh ya,harga buffet kat sini ikut date.Awal beli voucher, dapat murah.makin lambat beli makin mahal.
Voucher kami dapat ni RM60 jer.mak kawan tolong belikan.every year pun dia beli banyak2.
Sapa ada membership kat sini senang la.kami tumpang menyibuk jer.hehehe.


Ada budak dah boring.mula sampai,kena duduk luar.cam tak best la sebab panas sikit eventho ada kipas macam kat mamak tu.
Tiba2 staff situ tanya nak move masuk dalam sebab ada orang kansel.
Eh,mesti la kita mau.dalam ekon & kalau budak ni nak round round pun senang sikit.
Kalau luar tu kang susah sikit tempat sempit.


Ni jer dapat snap.tu kanopi tu tempat seating gak.ada banyak sections.
And very organised.
Kena call for booking.and memang dorang kira berapa pax kasi ngam2.
So takdak la kes tiba tiba ada orang datang walk in lepas tu duduk je kat mana mana.
Best la tempat dia.ish nak amik pic memang susah sebab everytime nak ambik lauk,ada budak mengikut.so baik tak payah.



Menu wajib : kambing bakaq la.sedap.lembut.moist.


Gearbox.ni bukan sup.ni dari mee rebus nyer sections.
Huwaaa chef tu perli ke apa tak tau ,seriously besar gedabak.
Mau besar lengan aku ni >_<.
Konfirm la tak abis banyak kot.isi luar dalam penuh.


Mee goreng.satay.dim sum.kopok lekoq.
Ada macam2 la banyak tak ambik.
Pening nak pilih kalau dah banyak cenggitu.


Ni paling win.lidah bakar.uish sedap cicah ngan kicap pedas.terangkat.
Nanti next week nak p sana lagi,wajib amik ni jugak.


Budak paling busy.makan sikit main je lebih.
Tu sirap tu tak lepas.aku memang tak bagi dia minum benda2 manis ni,
Tapi dah datang sini,waiter tu plak asik refill,ish pejam mata je la bagi.kang ngamuk payah.
Tu yang syok asik nak minum je tu +_+.


Suka pic ni.tu eryna tengah tengok nak buat peace.ehek ehek.
Tengok kat belakang dah kosong,semua orang dah balik.time ni almost 10 pm.
Best makan kat sini.relax, tak bising & walaupun ramai orang still tak crowded.
Rasa nya seating kat situ dalam 500-1000 pax jugak tu.kat dalam ni saja ada la dalam 200 pax or more.

Pastu meja belakang kami tu Tun Musa Hitam and family.
Masa dia nak balik,meja sebelah tepi tu rupanya kawan dia.so dia datang borak borak.
Aku tak kenal pun,laki aku jer yang kenal.kawan dia kot.kihkihkih.
Lama jugak dia sembang2,pastu anak pakcik tu ambik2 gambar,aku rasa muka aku pun ada masuk sekali.hahahah

So,yang plan nak buka kat sini bawak family pun best.
Call la KLGCC tanya voucher.rasanya ada kot lagi.
And surau pun kata nya ok.haritu aku cuti so tak tau.last year pun sama,aku cuti.sebab tu aku tak tau surau dia ok ke tak.but menurut shuben, surau dia ok.eh,last year aku ramai2 dengan kengkawan,depa kata ok jer,senang nak solat.


Saturday, July 5, 2014

Lauk buka puasa ,gulai ikan masin ibu mertuaku

As salam.

Suka betul kan asal bulan puasa nak up pic makanan.
Padahal,hari hari biasa pun kita tetap la masak and pergi kedai jugak.
Tulah specialnya Ramadhan, bukan saja untuk kita amik peluang ibadah ,tapi untuk masak2 juga.eh,masak pun ibadah jugak kan..dapat pahala lagi :).

Ni saja suka suka buat coretan kenangan jer.sebab tu tabah amik gambar tu.
Ok,ni lauk buka hari rabu.masa balik kg haritu ,mak mentua ada bagi ikan masin.lebih masa kenduri adik ipaq.
Feveret laki saya ni,jadi kita masak gulai ikan masin.letak ubi keledek.sedap....selalu letak nenas kan.ni resipi mak mentua.

Bahan bahan :

Serbuk kari ( saya suka mix rempah cap O & babas )
Santan
Tomato/asam jawa
Ikan talang masin ( paling sedap )
Ubi keledek









Untuk tumis :

Bawang merah & bawang besar
Daun kari.



Steps :

1. Rebus ikan masin dengan cuka untuk buang rasa yang terlalu masin.toskan.
2. Rempah bancuh dengan air,lepas tu terus masuk dalam periuk.
3. Agak dah garing sikit, masuk santan.masukkan air.
4. Masukkan tomato/asam jawa & ubi keledek bila santan dah mendidih.
5. Lepas keledek masak, masukkan ikan talang .
6. Adjust la rasa.tutup api.done



* ikan dah masin toksah garam dah.
* keledek akan pekatkan kuah ,so boleh letak air lebih sikit.jangan sampai cair sudah.

Dalam kuali, tumis bawang & daun kari sampai naik bau, lepas tu masukkan jer bahan tumis dalam periuk tadi,tutup.biarkan mewangi kat dalam tu.




Hidangkan dengan nasi putih & sayor campoq.
Sedap,mak martua lalu pun tak sedar.padahal dia yang bagi resipi..tehehheheehe..

Masak apa pulak harini ?
Oh ya,jangan lupa jengok blog SHAKLEE untuk update terkini tentang shaklee.hehehe.
Kalau nak beli barang pulak ,boleh klik terus kat sini tau SHAKLEE PRODUCTS ,nanti korang terus direct masuk laman web shaklee dan barang akan terus dipostkan oleh shaklee.

Selamat berhujung minggu

Wednesday, July 2, 2014

Buka puasa

As salam.

Salam Ramadhan.dah masuk hari ke 4 alhamdulillah.tapi,aku belum dapat puasa pon since day 1 :(.
Tahun ni, insya allah kalau diizinkan tu nak khatam quran.aci tak sambung je dari Juz 3 yang aku delay berbulan bulan.semoga dapat la khatam tahun ini.
Terawikh tu rasanya hanya kat rumah kot.so far, en asben tiap2 malam pergi ( as of today la..hahaha )

Pastu azam nak masak selagi boleh.tang masak tu ok jer.
Tahun lepas pun kocoh2 sampai rumah pukul 530 macam tu aku masak jugak.
So haruslah masak tahun ni sebab nya dah duduk rumah khen.eh duduk rumah..ok lar later kita story morry pasal ni.

As usual haiwan2 semua aku dah potong2 & asing siap2.senang tinggal nak masak jer.
Hari pertama masak gulai ikan ,sayur & daging pekasam.
Hari kedua masak tomyam campur,kailan ikan masin & telor dadar.
Hari ketiga ( semalam ) masak kat Ar Rawsha ( hahaha ).

Ok,semalam en asben cuti so after kemas rumah vakums segala kami p sogo.
Lengang & happily lenggang kangkung pilih barang.
Beli kasut & baju mickey mouse eryna jer.
Aku skang ni beli semua on9.so barang raya dah settle.

Pastu,terus ke Ar Rawsha kampung pandan tu.
Pukul 7 pm gerak dari sogo,elok2 jer sampai orang azan.
Takper,aku tak puasa pun.kihkihkih.

Tak ramai orang semalam,so parking pun sangat senang.
Tapi,parking space sini memang heaven.tanah lot yang sangat besaq kot.
And of course la kat dalam pun sangat luas.Aku pernah datang dulu,lama dulu dengan member opis.so tak ingat jalan kena guna waze jugak.



Dorang ada buffet RM59 nett tapi kami tak amiklah.rasa cam membazir plak if tak abis.
Eceh ,yo yo jer..
Untuk ala carte tempat duduk kat atas.lengang jer & order pun cepat dapat.
Surau pun ada so senang betul lah.


Eryna suka kurma.she can finish 3-5 bijik sekali hadap.
Kami order lamb kabsah,chicken kabsah & lentil soup ( soup kambing ).





Benda wajib kalau makan kat restoren arab ,tak kira la saba ke, wadi hadramawt ke ,d arab cafe ke..kat sini dia tambah yogurt.ada certain kedai depa bagi kuah macam dalca.


Mango lassi ni aku punya.sedap lemak.eryna pun tumpang sibuk.



Haip ada tangan menyibuk tak menyabaq.nak acik kata nyer.
Ok la dia makan dalam 3-5 sudu penuh tu.


Buffet spread dari atas.nampak sepanjang2 tu dia punya selections.tapi tak ramai orang pun.
Weekend mesti ramai ni datang sini.
Nampak dari corner sini sampai ke hujung sinun ? Buffet tu semua.

Oh ya,dorang pun dah bukak kat shah alam.tapi tak tau la area mana.


Ni kat atas.besar betul dah macam dewan.
Kalau buat receptions ni pun boleh ni.mau leh muat dalam 1000 pax jugak ni.

Taste wise takder beza sangat dengan mana2 arab restoren yang pernah ku makan.
Daging lembut,nasi sedap.ok lah semua sedap.
Price wise pun ok.
Apa kami makan semalam dalam RM60 kot.entah sebab orang lain bayar.tehehehehe.

Yang nak cuba makan kat sini, boleh la call for reservations.
Ni address :
8 Jalan Kampung Pandan, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
+60 3-9200 6600

Dari bulatan kampung pandan tu,tepi jalan jer.ala ala istana jer.

Selamat berbuka.hari ni masak semula.
Menu :
Gulai ikan masin dengan keledek.
Sayur.
Ikan pekasam.

Bye.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...