LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, February 28, 2014

Anak beranak demam

As salam.

Hari isnin haritu cik eryna demam.sian dia.lama jugak dia tak demam.ingat haritu masa kena jab yang 18 bulan tu kot dia demam.tapi rileks jer dia tak demam pun la.tup tup after seminggu jab ,dia demam pulak.takper lah demam ,orang kata antibodi dalam badan akan kuat kan.janji tak memudaratkan.huhuhu.padahal kesian la sebab ,dia kan jarang demam,so bila sesekali kena demam, tu dia suhu up sampai 39 -40 c waktu malam.memang kena monitor sentiasa.

Oh yes, to mommies semua, belilah termometer yang cepat dapat detect suhu.invest la mahal sikit takpe janji berbaloi nak guna.masa dulu ,sebelum beli jenis Braun ni, en asben beli cap apa ntah kat farmasi RM24 jer.tapi sampai sudah takleh guna.boleh ker rosak.guna pun belum dah rosak.sabaq je lah.

Lepas tu, kita beli jenis Braun.ada 2 jenis, satu yang ada memori ,satu lagi tadek memori.yang ada memori ni bagus gak at least kita leh pantau la sejam lepas berapa suhu, yang sejam sebelum berapa.Memula nak beli yang biasa jer, tapi beza harga pun dalam RM30 camtu ,so beli yang ada memori jer.


Bagus jenis ni, in one second dah dapat detect terus.price kat mothercare dalam RM 295 kot tak ingat dah, lama beli since eryna lahir dulu.memang berbaloi la,kita demam pun senang nak check suhu.doctor pun guna jenis ni.yang macam ada cap kat muncung tu kan,boleh tukar kalau dah lama sangat guna.ada provides sekali in pakej.

So,since isnin haritu tetiba demam.asal malam jer suhu tinggi terus letak ubat bontot.bila siang tak demam.lepas tu, mula la batuk.so far takder flue.aduh, sian sebab time batuk dia memang bunyik cam orang tua2 jer.jenis nak kuarkan kahak tapi tak gheti.sengsara sangat bunyik.
Dah jumpa paed ,so dah check semua alhamdulillah paru paru semua clear.liver pun ok.risau sebab sekarang kan banyak kes denggi.Paed tu ada la bagitau simptom2 denggi for us to beware :

- anak kerap muntah & cirit birit
- tidak aktif
- demam berpanjangan.means siang malam tetap demam.suhu 37.5 c dikira demam untuk kanak2.
- ruam2 mula naik
- hilang selera makan & menyusu.

Ada lagi lar, tapi ini yang dia highlite yang penting.so, isnin tak keja.selasa pulak amik time off half day.rabu keja.khamis ,mama pulak demam.suhu 38.5 c terus.tak tau sebab berjaga malam pastu eryna pulak bfeed sepanjang malam tak nak lepas.memang banyak dia minum.sebab taknak makan, so dia menyusu kaw kaw punya.sakit abis satu badan.tapi, takpa lar janji dia menyusu.mama dah risau sangat si bam bam makin menyusut tak debob cam dulu.+_______+.



Melepak di hari Isnin.layan kartun je lah kerja cik kak ni.ni siang tak demam sangat la.masih aktif panjat sana sini sinun.malam pun time2 dah lewat sangat baru suhu naik.awal2 tu still melasak.



Hari ni datang keja pun half day.tadi pergi check lagi sebab dr chua dah pesan ,if khamis still demam, jumaat kena datang.so, tadi dia check semua ok.plus eryna pulak semalam pukul 11 malam bagi supp tu ( ubat bontot ) sebab suhu dah 40 c semalam, then sampai pagi tadi pukul 10 memang tak demam, so dr chua kata its a positive things.dia kata demam ni macam prolong,will take another 3-5 days to fully recover.hopefully cepat2 la sembuh kan.takmo la tunggu lama sangat.& tadi dapat la neb sekali kasik cairkan kahak.



Alololo..ni time dah pasrah.so,kena balut macam ni pun dia redha jer sebab takder tenaga kan.cer kalau demam biasa2 tu, mau dia mengamuk letak towel basah cenggini kat kepala dia.tapi semalam terus bungkus badan & kepala dengan towel basah.lepas tu pakai pampers jer,terus on ekon ,suhu dalam 25 c macam tu, lepas masuk ubat bontot dalam 3 jam macam tu dah turun demam sampai 37 C.


Okies, ni macam promosi la pulak kan.tapi,saja la nak share, memang bagus nutriferon ni sebab tujuan utama pun kan melawan influenza & menguatkan antibodi, so bila eryna demam ,amik jer hari2.insya allah walaupun demam tapi still terkawal.macam semalam aku demam pun ,alhamdulillah masih boleh bfeed kan dia,masih boleh buat kerja2 rumah & drive semua.perlu diingat, nutriferon ni supplement, ia membantu mempercepatkan pemulihan bukan serta merta yer.at least ,walaupun sakit ,takder lah kita terlepek tak boleh nak bergerak kan..eh...terpromo banyak pulak kat sini..>_<.

Oklah,nak mengepam sat lepas tu amik cik kak dekat babysitter.sian dia tu..



Wednesday, February 19, 2014

Tudung instant yang tengah glemer

As salam.

Ok,sapa tengok arianna rose sila angkat tangan..konfem ramai kan.tapi, ai cuma sempat tengok sekali jer kot.lepas tu mmg tak tau apa jadik.tengok kat wall FB pakat pakat sendu drama tu dah abis.amboi, masa keith foo tu berlakon dalam Mr Arrogant tu ,takdek sapa pun nak havoc kat FB tuh.mentang2 la dia second lead jer kan.padahal ai dah lama perasan dia dari Mr Arrogant tu.nampak tak ai lagi alert dari korang.

Btw, bukan cerita tu la nak cakap.cuma ,nak bagitau la tudung si arianna rose pakai yang cantik meletop tu rupanya from sugarscarf.bila ramai yang start beli sebab tudung dia pakai.ai pulak start membeli shawl madison ni bukan sebab pengaruh arianna rose, tapi sebab kawan ai beli dulu.yang lawak tu, bila dia update kt FB ,ada la komen..wah, u pun tengok arianna rose eh.terus kawan ai blur,ha,citer apa tuh.hahahaha..kiranya sama set dengan ai la,tak follow cerita.pergi beli kat butik sebab tengok kat ig sugarscraf kaler cun2.



Cantik ke tidok nih.senang sangat nak pakai,pusing 2 kali jer zass settle.sebab dia buat, sebelah kiri pendek,sebelah kanan panjang.so,yang kiri boleh biar mcm tu jer or letak pin.and just lilit belah kanan jer.pastu dia ada pemberat tag sugarscarf tu so mmg senang nak adjust.
Masa pergi butik sugarscarf ni, kaler dah tak banyak tinggal sebab bila dah follow ig depa baru tau dah lama madison ni kuar.so, tinggal yang baki2 jer.nangis la tengok actually banyak kaler yang cun meletop.
So,kita rembat kaler olive green & grey.cantik nak terus feeling gojes.mihmihmih.


Kaler ni dah abis.banyak kaler yang ai tengah usya.dengar2 next week keluar.kena alert la selalu.kita dah plan, nak kaler salmon, gold, black pastu pink pun mcm cantik.dah la butik kat wangsa maju tu tak jauh from opis, mmg lagi laju la beli.maklum la, akak ni jenis tak menyabar.tsk..tsk...


Lepas tu, semalam kan,pergi lagi sebab madison limited edition pulak kuar.kali ni kain tu instead of chiffon ,jenis glitter.arghhh cantik jugak,tapi dapat kawal napsu, so beli selai jer.mmg rasa lagi suka yang jenis sifon tu sebab kainnya membelai2 jatuh.so,kita beli yang ni lah.awning kaler fink & kain biru sebab muka ai ni jenis kalau pakai biru ,ntah lain macam jadiknya. +_+.so,kena blend kaler pink jugeks.

Actually, ai ada jugak la beli instant shawl from alhumaira ,tapi lagi selesa madison.coz lagi senang nak pakai.humaira buat both side panjang.but, kaler mmg win la.best jugak la inner humaira.apa2 pun both butik pun ai sukey.


Dua atas tu dari sugarscarf.dua bawah from sugarscarf.so,sekarang dah ada 5 helai tudung instant senang.eceh, dulu kan tudung instant jenis sarung lagi la mudah.ni saja la tudung instant nak belit supaya tetap vogue.hihihihi..



Monday, February 10, 2014

Balik kampung di hari raya cina

As salam.

Ni lah dier orang msia kan, apa raya pun sibuk nak sambut.since CNY ni dah bersambung sampai ke hari wilayah, molek lah kita cuti lama sikit.so,khamis dah start amik cuti.ni memang kalah cina nak beraya.sebab dah expect jumaat mesti jem.malas nak stuck dalam jem apatah lagi di R&R.

Kali ni balik ,mak ayah aku ada sekali.sebab depa since kenduri kahwin kazen aku kat putrajaya itu hari depa stay kat sini.tolong jaga anak abang aku yang tak baru baik demam.sian budak zarif ni, haritu kena neb 4 hari berturut setiap 4 jam.lama la jugak mak ayah nya kena cuti.sebab baby ni kan cepat berjangkit.haritu dah kena warded masa balik kampung, pastu baru nak elok, hantar taska kena balik.sian dia.so, mak aku stay la kejap tolong jagakan.ni dah kena balik taska lar, what to do.

So,khamis tu dalam kul 10 pagi dah gerak balik.bekpes dulu then selamat tinggal key ell.all the way tak jem langsung.tiba tiba, masa kat ladang bikam gitu ,ter stop plak.upernya waze bagitau ada accident, sekali eh ,ada asap..eh, memula light2 jer asap tu, tetiba makin lama makin tebal.pastu nampak api.upernya ,keta yang accident tu dah meletop.


Jarak kami ada la dalam 50 meter camtu, hanya dipisahkan beberapa keta jer.syukur la tak jadi apa apa.since kami paling depan, pastu RELA and bomba sampai, so cepat cepat depa take over jaga lalu lintas.nampak la ah so dah terbaring kat jalan.upernya ada 5 keta terlibat.baca newspaper ,takder yang meninggal.kalau tak ,kesian nak beraya wei.memang keta tu lost control ,langgar divider & keta lain terus hentam tu yang meletop.depa kat dalam tu sempat keluar keta.

Balik perlis, cam biasa melepak umah lagi best.ingat nak la rasa suasana sejuk ,tapi takder pon.dah abis.kena bukak ekon la jugak.huhuhu.

Aktiviti buat haritu :

- makan besar kat kuala perlis.belanja my family & in law.sebab ramai giller orang ,so order kul 830 malam ,kui 1100 malam baru dapat makan.kalah makan kat jeram kuala selangor kot.patut kena kol dulu, tak teringat plak.huhuhu.lauk malam tu as usual ,ikan bakar ,sayur kailan,sotong goreng tepung,tomyam.semua buat 2 sets.tapi makan dah tengah2 malam tak feel lar.

- bawak eryna naik kuda kat kuala perlis jugak.ni p the next day.dewasa RM5 & budak RM2.ok lar pusing sikit ja, better than KL tower ,charge per head RM 10.


- melawat wang kelian & padang besaq.since umah in law tak jauh nak p sini ( dalam 30 mins kot ), so apa lagi harus la p.both tempat ni lebih kurang sama ja.tempat jual barang2 siam.tujuan p sini nak beli kereta untuk eryna & bear mickey mouse.tapi ,tak jumpa yang cute pun.beli keta ja.tapi bukan keta bateri yang mahal beratus tu.yang 40 hengget jer.sebab aku tau eryna ni cepat boring.so, bazir ja beli.

Apa apa pun tak sempat jumpa kawan nak reunion. except kawan sek men dulu datang rumah invite kenduri kahwin adik dia.cuti sekejap sangat memang tak sempat nak berjimba jimba.


Si budak yang kena paksa makan.takmo bersuap.yang penting dia nak makan, sepah pun takperlah.

Itu saja cerita cuti CNY. k bai.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...