Monday, December 17, 2012

Cek up Eryna 4 bulan

As salam.


Kejap sungguh masa berlalu.Dah 4 bulan si tembam busyuk nih.Actually , 4 bulan tak dak cucuk or cek up. tapi, kami p follow up sbb doc serena bagi refer letter kat hosp selayang. 
So,both of us cuti on friday since nak bwk Eryna p spital & malam tu ada dinner kt flamingo ..so ,alang alang better cuti terus.

Sampai spital dah kui 11 pagi.first time p hosp selayang.ingatkan tak dak parking, upenya ada covered parking.senang jugak terus park.kat luaq nampak cam buruk ,tapi kt dalam cantik jugak.baru renovate kot.Kami terus p klinik pakar paed bwk refer letter.sekali,kena appoinment lagi sebulan baru mai.


lengang kan klinik paed sini



with her abah..mcm bapak penyayang eh..yep..he is


Aiyak..mcm malas la nak tunggu lg sebulan.ada 2,3 famili ja kt situ so, tak pasti mana p habis paed.maybe byk kes baby kt ward kot.some more nak p spital selayang tu itself rasa mcm bercinta ja.
So,we decided to go to demc.refer to pakar sana pulak.smpi kui 1 ptg ,so asben drop sebab nak jumaat.lepak la dgn eryna kt situ sebab kui 230 pm baru kaunter buka.sedap jgk lunch kat kopitiam situ.murah pun ye.makan nasi,ayam msk merah & lemak nangka dgn teh ais cuma RM6.90.sedap & murah.

Eryna sempat beramah mesra dgn 2 org budak laki.auw...kecik2 dah pandai ye..main gelak gelak lagi.hoho..elok kaunter buka, terus cepat ja dpt turn jumpa Dr Koshi.

Update Eryna :

Berat : 7.94 kg
Panjang : 71 cm

* ehem..berat cik kak naik 500 gm saja.ni mesti sebab dia dah start aktif..hiks hiks..

Dr tu baca referral letter terus dia kata ,she do not need to go under special treatment.even tho still early to say ,but ,since she's responding very well to sound & sight ..plus growth semua ok.he confirmed that eryna is fully recovered from her birth trauma.alhamdulillah.. :)

Eryna ada sket la ekzema.mmg dah noticed yang tu must be ekzema.sometime ada merah ,sometime ok.so,next month masa cucuk 5 bulan nak wat allergy test kt sana.

Now,dah ada 2 paed la plak.laki aku prefer Dr Serena.so, tak tau la nk continue ke tak Dr Koshi. for me both pun best.sebab they explain semua details.so,tgk la after cucuk 5 bulan nak lari p kat serena ka pulak.sebab klinik tu selalu penuh.dr koshi pun ada tnya jugak..pesal tak continue serena sebab lagi dekat.dia kenal doc tu.siap ckp "owh,tulisan serena ni still sama" masa bc referral letter tu.

DEMC of cos la best compared to klinik.ada baby's room some more sgt cepat.eh..ke sebab kami p weekdays..tak pernah plak try p klinik serena time weekdays.tgk la gena kan..kalu emergency ,maybe go to dr koshi sbb dr serena ni time buka klinik pun tak brp user friendly.


klinik paed DEMC yang comey

Eryna main air liuq..see the red spot kt both cheek


After settle semua ,dapat la ubat ekzema .standard la kan,actually ,boleh beli kt farmasi ja. Moisturizing lotion ,shower gel cap Cetaphyil.cuma yang krim sapu tu ja tak dak jual over d counter.so far, baru pakai,she respond quite good.nampak kurang sket la.ke sebab aku tak makan benda yang bagi allergy ke tak tau lah kan.




ubat ekzema eryna



Pastu sempat melencong p tengok home decor.Nak tgk model tilam ???



Oh yeah..beli tilam percuma itu baby................T______________T



ermmm...macam best ja tilam nih

testing testing



Wednesday, December 12, 2012

Tarikh yang tak berapa keramat itu 1212

As salam.

Hari ni date keramat ke ? Kemain lagi kat radio suma dok citer pasal 121212. Kalau hari ni weekend,mesti majlis kawin bersusun kan. Tapi, aku bet, mesti ramai ja buat wedding hari ni. Skang ni kan nak kawin ,buat ja bila2 pun. Nak harap tunggu date yang best ka apa ka melopong la kalau tetiba dewan full booked, katering full booked. paling kesian kalau kat kampung lar, kan banyak sgt kenduri ..alih2 orang p for the sake of courtesy ja, pastu tak makan pun. dah membazir makanan..itu memang sgt kasihan.

Aku takdak la special sgt pasal date ni. tapi ,remind me of those days. Actually ,kalau member aku tak post kat fb dia pasal anniversary dia & hubby dia ..sumpah aku tak perasan pun..haha..
Sebab hari kawin dia tu lar , hari aku membuli laki aku. masa tu tak jadik laki lagi la.Minah ni set2 besfren jugak la.geng sama2 bising dlm kelas 5 S tu.abis spm ajak melepak umah. member aku bdk hostel ,duk plak kat sungai petani..so, hari last day spm tu ,aku ajak geng2 aku 8 orang mai tidoq umah.penuh woo umah aku.dah lah umat dah memang ramai..imagine ada tambahan 8 ekoq lagi..kikiki..pastu kami masak2
( mak aku la masak of cros ) sebab nak bwk p dinner last dgn cikgu2 ..best nya zaman itu...rinduuuuuuuuu...


spm 1997..klasik betul pic nih..dinner ngan cikgu2


So,berbalik kpd member ni ,masa dia kawin tu ,aku tak pikiaq pun nak balik semata2 nak p wedding dia.mcm dekat sgt lar kan KL - sg petani .tapi, aku balik sebab masa tu baru abis exam acca ,pastu malas nak msk opis.jumaat tu aku balik naik flight.hari ahad karang naik flight jugak la. memula parents aku nak ikut sekali ( kena paksa actually ) , ajak p wedding pastu nanti depa antaq p epot.



kami selepas 12 tahun spm


Sekali ,ada member ni msg kata dia pun ada kat perlis jugak.so,dia ajak join dia, nanti dia antaq p epot.Pagi tu ,aku get ready baju nak balik kl sekali senang. bwk back pack ja pun dah kata 3 hari ja pun balik. kami p konvoi ngan sorang lagi ,keynah.anak dia baru 2 masa ni.masa aku kawin ,tgh preggy no 3. tu ha, yang paling kiri pic kat atas tu. yang lawak nya aku ngan key nah ni, kami boleh chat dgn org yg sama.
Masa dulu2 ,zaman remaja tgh nak naik syeh tu kan..semua org aku rasa gila chatting.zaman tu frenster aku tak on lagi pun. aku aktif kat ym ja.sanggup tur p cc seksyen 2 shah alam ngan geng2 aku nak ber ym .tapi, masa tu aku bukan gatal nak carik bf sgt pun sebab dah ada yang steady la konon..tp,last2 tak jadik jugak..kihkih..saja ikut2 kawan, kang boring duk dlm bilik sensrg.

Pastu ,aku kenal mamat nih ,dia masa tu study kat na eh..tak ingat.aku suka chat dgn bdk2 uni saja sebab aku suka borak2 pasal kelas ,sports ,aktiviti kat kelas..boring nya bila ingat balik..macam tak fun je aku nih..so..dalam byk2 kat chat room, dia ni kepala best.pak lawak pulak tur.pastu ,kami jumpa.dia mai shah alam.aku rasa mamat ni uniten kot.
Geng aku dulu, nak jumpa member chatting ,mesti semua p. masa tu kami berempat. ada kereta naik keta, kalu tak naik bus pastu suruh org tu mai belah2 shah alam.syok ooo pikir2 balik. nanti boleh jadi kawan2.bdk skang ni aku rasa berani sgt date sorang2 dgn org tak kenai..dah la tur ,p tmpt yang sunyi..hoi..aku dulu pun bukan baik gila pun..huha huha jugak..tapi ,nak jumpa orang tak kenal ,mmg kami p ramai2.kalau tak, mmg tak jumpa lah.
Eh..dah melalut..so,mamat ni dia mai lambat sket.pastu aku suh member aku kol tanya dia sesat ka.elok member aku letak phone,dia ckp..weh, aku tnya mamat tu dia kat mana.mamat tu jwb "jap..jap tgh parking merc nih"..aku was like.ko biar betik.ni pakcik tua ka aku duk chat nih..pastu mai la mamat ni sengih2..tau merc dia tu motor kapcai dia lar.saja ler tu dia mmg sengal..kihkih..

Dipendekkan cerita, key nah ni pun chat ngan dia jugak .tapi tak pernah jumpa kot.mamat ni tanya mcm mana aku kenal keynah..sebabnya ,kan kami selalu forward2 email ,so, masa aku fwd kat dia ,ada add keynah sekali. dia familiar email keynah tu..kesimpulannya ,dunia kami ber3 ni kecik ja.eh..aku tak kapel dgn dia eh..keynah pun tak.kami jadik kawan baik sampai skang.yang lawak lagi tu,dia boleh plak kenal abg aku sebab depa sama2 geng fotografi.so, dalam fb aku tu ,mutual friend kami adalah key nah & abg aku..T___T..

Hoi..melalut sangat nih..yang wedding tu ,maka nya kami melepak sana sampai kui 4 ptg sebab nak membuang masa jugak since flite aku kui 8 malam.pastu merayau2 p bandar sp.siap beli tudung ariani kat situ tgh year end sale.
Pastu aku suh ja kwn aku antar p epot terus.kang kesian dia nk drive sensrg .boring tak boring kat epot tu lar tetiba aku tingat nak kontek laki aku.sebabnya malam tu ,abg ipar aku tak leh nak amik kat epot sbb keja malam ,pastu akak aku mmg tak berani drive malam.dia baru dpt lesen masa tu ,some more ngan anak kecik lagi. abg aku pulak ,outstation kot.kiranya ,so to happen semua org bz bee.aku plak mmg plan nak naik bus/taxi ja balik.tapi seram jugak sbb nya flite aku landed at 1030 pm gitu.

Since masa tu ,laki aku tgh mengayat aku ,so, aku mmg niat nak mengetest la jugak.kalau dia mai amik malam tu ,boleh la aku consider.eksyen sangat la ko kan..sebabnya..ada la sebabnya..yang tu ,simpan sendiri lar..so,pung pang pung pang..bila aku kata aku kat epot nak balik apa la..as expected mamat tu pun dgn bersungguh2 nak amik.bagus sgt..haha..menjadik jgk taktik aku kan.tapi,aku buat2 tarik tali.dah masa tu nk board dah..so,aku cuma tinggalkan persoalan kat dia like, nak amik,mai ler.pastu off tepon..kah kah..

Tapi,pastu dlm flight gelabah..nak balik naik taxi lar.kalu dia mai betul macam mana...apa aku nak buat eh..hoi..benci betul.dah la lamaaaaaaaaaaaaa giler tak jumpa.asal kat chat room fb tu nampak dia on9 ,aku terus off..haha..pastu dia duk msg aku,awat nmpk on9 tapi bila tegur tetiba ilang..aku kan masa tu ,bukan la benci tapi rasa annoyed sket ngan dia ni...so,mmg padan muka aku kan..orang aku annoyed tu last2 jadik laki..huwaaaa..pas dia amik malam tu ,asal weekend ajak kuaq.aku pasti lah jual mahal lagi..aku kata malas drive.dia kata takpa,dia drive..aku dera lagi ..kata takmo p jauh dari umah aku.dia kata takpe..geli pulak rasa nya kan..orang kalau dah kemaruk tu aku rasa semua pun takpa.sebab laki aku masa tu duk shah alam.so,nasib la turun kl.pastu hari2 after opis nak dinner sesama.aku cam biasa, tak koser nak lepak jauh2.dengan kuasa veto ,laki aku amik kat umah..dia dgn busuk2 sbb dari opis, tapi aku dah wangi berseri sbb dah sampai umah ,jadik tuan puteri tunggu orang mai amik.wahaha..

Begitulah serba sikit kisah 1212 aku.actually, bukannya aku ingat pun date aku & asben aku jumpa balik after some years tu, tapi yang jadik ingat tu sebab wedding kawan aku & sebab tu jugak aku terbuka hati nak jumpa face to face.padahal niat asal tu nak carik sapa yang boleh amik aku kat epot.bila aku story balik kat laki aku di sebalik nya ,laki aku kata.." tu dia..kejam nya.jadikan dia sandaran" well..nasib la kan..-__-




Tuesday, December 11, 2012

Janji kena peluks

As salam.



Sila tiru macam saya...di mana2 saja pun boleh tido...............janji saya berada di pelukan..



baby room Paradigm Mall

food court OU

superwoman letih

What's your style ????

Eryna 4 bulan

As salam.


Jumaat aritu Eryna dah 4 bulan.wah,pantas sungguh masa berjalan.tetiba dah 4 bulan.makin hari makin gewam syok gomol2 si tembam tu.
Ari tu tak antaq p bbsitter. sebabnya ,anak sedara akak tu mai tidoq umah dia & budak tu sakit mata.menyirap je tgk budak tu dok agah2 Eryna masa aku p nak amik dia ari Khamis tu.Mak pak budak tu pun, ko larang2 la anak ko tur jgn nak dekat2. Ni ,seinci je dia melepak kt blkg tu.Aku tak salahkan akak bbsitter tu sebab nya bdk tu yg datang umah dia kan.Kang kalau ko tegur lebey2 boleh konflik adik beradik ipar pulak.Dah kata bdk tu anak sedara belah laki dia.


Eryna & kak syasya kat umah pengasuh...so cute baju sama --___--




So,fikir punya fikir..Jumaat tu tak nak antor.sehari je pun.hopefully hari isnin nanti budak tu dah balik umah dia lar.Niat di hati nak bwk Eryna p opis je.Tapi, sedap pulak tido.padahal sempat je pun nak p opis.
Cik kak tu kan mana reti tido lama waktu siang.be it weekend or weekdays.mesti awal punya lah bangun.tapi,aku paksa jugak dia tido.kih..kih..baru lah tau payah jugak nih nak handle sensrg.sebab dia mcm tau lepak kat umah with mama,asal hilang sket ,jerit.wah,nak mandi pun dia bagi masa tak smpi 5 mins je.rasa cam tak mandi pun ada.boley je nak wat dunno ,tapi rimas la dgr jerit2 nih.kang jiran ingat kena dera pulak kan..huhu..

Niat nak masak lauk bodoh2 mcm sardin pun tak boleh kot.apa tah lagi nak membasuh pinggan mangkuk yang bertimbun dlm sink tu.dgn baju dah termuntah2 dari bakul tak berlipat, cadar semua tak kemas.hoih,sangat semak rasa.memang cik kak mengepit mama habis habisan hari tu.tapi,aku layan kan aje.bukan nya selalu pun.
Apa lagi, lunch terus tepon mekdi.alamak..caner eh..org boikot aku sibuk order.cannot tahan sebab prosperity...tak le aku tau yang nak delivery skang kena RM18 baru dia nak antor.so,untuk cukupkan order, aku beli la pie nenas.oh m geee..sedap ok pai nenas tu,sebab ai hate apple pie..too sweet for tekak aku.dulu pie pisang pun aku suka,tapi,ntah kenapa tetiba dah tak dak sampai la.

Pas lunch, susu,cik kak tido..aku pun layan.elok aja letak dia menjerit2.so,pangku lagi lena pulak.last2 aku pun layan tidoq.memang payah la nak handle kalu bwk p opis.gipun cuti still ada 5 hari nak kena habiskan by dec.cuma 10 hari ja allowed to carry forward.
Kesimpulannya,aku mmg salute housewife yang ada anak kecik, pastu gap dekat2 tapi still able to handle nak masak,laundry,kemas & all..masih byk yang aku kena belajar cara2 nak jadik superwoman nih..tabik spring abis nih...

So,lets see Eryna milestone at 4 months :

- sudah pro meniarap
- kepala sudah tegap
- makin kepoh bila dengar bunyi.sibuk nak mencari mana datang .padahal,orang lalu sebelah je kot.siap    kepala teleng2 nak tgk.
- dah pandai mengekek2 over.senyum tu toksah kata.pantang orang agah
- pandai menyanyi
- suka menjerit penuh perasaan.macam eksaited dengar suara sendiri
- dah boleh pusing badan masa meniarap
- sudah maju meniarap setapak dua.
- dah boleh pegang kaki sendiri
- mula menghisap apa aja benda dia nampak.dulu pun suka jugak tapi dia tak berapa kuat nak     pegang.now,setakat bantal dia tu, siap angkat tinggi2 pastu gigit nyum nyum
- masih lagi fully bfeed..alhamdulillah.masih jauh target ..mudahan Allah permudahkan..amin..
- makin demok.oh,suke gile tgk jari2 demok dia tu.sedap betul peluk gomol2 sedap badan dia penuh.best sgt.janji sihat,body montok mama mmg suka.kang besar baru diet yeh.
- sudah pandai protes apa dia tak suka.
- apa lagi yeh...hmm..so far yang update kat bbcenter tu semua dia achieved...alhamdulillah...

Mari mari tengok aksi Eryna montoks.



makan ulat

tido ala2 sexy

melting...........>_<


Sayang musyuk Eryna >>>>> luvs luvs

Monday, December 10, 2012

Tuai padi antara masak...........................

As salam.


Hari Jumaat aku EL.sebabnya..nanti later story morry..now tgh lapar sesgt sebab baru pas ngepump..hanya org yang pump je tau tahap lapar or dahaga nya pas pump..

Hasil pump pagi ini.



alhamdulillah..sukey nih


Bukan untuk menunjuk atau pun riak.nauzubillah..tak nak takbur nanti Allah tarik balik rezki,cuma untuk motivasi diri supaya sentiasa ada supply untuk Eryna.
Arini kena extra effort pump untuk esok..sebabnya pagi tadi semua botol kasik yang frozen ebm..kekeke..tapi bukan lama sgt pun..stok bulan sept punya je pun.date baru 28/9..ni semua gara2 kefenatan semalam malas nak pump malam2.pagi pulak,bangun je dah 630 am pun.terus ready botol je.maafkan mama ye cik Eryna.hopefully awak minum abis semua tu.esok mama kasik semua fresh kat awak..hihi...



Ok,,nak g makan dulu la..lapor sangat dah ni...



Thursday, December 6, 2012

Amukan Eryna kat giant kota damansara

As salam.

Semalam after office saja gatal nak p Giant. mcm tak boleh tunggu weekend.nak jugak pegi padahal dah tau time tido cik Eryna adalah paling lambat pukul 10 pm.
Sampai Giant mesti la nak dinner dulu.lapar kot.masa tu nak dekat kui 9 dah.nak cari kedai makan pun berkawad satu Giant tuh. tetiba mcm rasa ada suara jeritan2..oh my..upenya anak ku sudah bernyanyi riang.lately ni Eryna dah pandai menyanyi .dah la suka buat jeritan soprano.nyaring betul dgr se Giant tu hah. anak sapa lar tu >_<

Memula,member ok lagi.tapi dia mana nak duduk lepak dlm stroller tu lelama.ngam2 food sampai, dia dah menempik  mintak pertolongan.last2 makan la omak mu ini dengan sebelah tangan..tsk tsk..pastu, time masuk Giant mmg mencabar sebab dia start jerit2 lagi..aduh..terpaksa la berdokong..stroller tu kasik tolak aje lah.bila tgk dia ok ,letak balik dlm stroller.ada la 2,3 kali amik letak amik letak..hoi..memang lenguh segala urat ni hah..


Nak beli barang pun kena lelaju sebab member dah tak bleh kontrol tahap ngantuk tuh.tgk jam..alamak..dah kui 10pm, patut lah member bising.-_-. express betui la sopink semalam.elok ja masuk keta ,upah sket terus lena cik kak tuh..huhu..tak pass la dia nak kuar malam.



membebel

sudah start nak jerit

ini bukan nangis tapi jeritan soprano


Dan pagi tadi..cik kak ada style tido baru pulak.................



superwomen style


She did on her own.memula ingat dia nak meniarap as usual ,upenya nak sambung tido.Every morning, dah jadik tebiat dia..mesti tido atas katil.so,angkut dia dari bb cot letak je atas katil ,member terus buat aksi begini pastu sambung zzzz...
hai la anak..sungguh comel kamu ini.. -________-.




Skinny jeans Uniqlo yang best

As salam.

Hari ni Uniqlo bukak new store kat Paradigm Mall KJ. Aku dah tentu2 kat opis.celah mana nak menyebok kat sana pulak.Sejak berjaya beli slack opis yang best kat Uniqlo ,aku agak konfiden dah nak beli pants kat sini.
Bukan apa,ai ni jenis kat montot tu al- JLo sket ,so, pempaham la betapa payahnya nak jumpa pants yang melekat di hati. Paling selamat beli jenis getah, puas hati. sebab ,asal beli aje, paha dah ngam nih ,skali pinggang besor.dah kata pinggang ai ni kecik ,tapi montot al-J Lo.agak tak stabil di situ.

Macam jeans ,hanya Levis yang aku boleh pakai tanpa pakai belt or risau ada gap kat waist.Tapi,sebab Levis mahal,jadi dah 2 tahun aku belasah yang sama.hahaha.Beli same version kat factory outlet niagara falls tu ,besar la pulak.Sampai sudah tak alter.Oh ,am so heart Levis Demi Curve jenis boot cut.

Yang Uniqlo ni,aku saja la test2 kot la muat.tgk promo cam gempak jerk.masa tu nak beli pants utk office wear.eventho office aku ni allowed pakai jeans, tapi mcm nak muntoh plak asik belasah jeans yang sama.basuh ,kering ,pakai.itu aje.dah lasam dah nengok.nak beli baru rasa kedekut pulak. RM250 woi.tak koser sangat.
So,sekali aku try ,walawei..cun sgt sebab elok je kat waist & hip. adakah seluar itu di design utk aku ? Cuma kena alter sket kat kaki.momantai lah sebab free.apa ada hal nak tnggu 30 mins.Tapi,now waist aku mengecik sket ,bila pakai button loose,mcm kena jahit extra button.tapi montot tak pulak ko mengecik yeh.

Bila Uniqlo announced kat FB ada promo skinny jeans kaler2 tuh kat all stores,aku apa lagi..memang panas montot.elok ja kui 12 pm, aku dah chow p klcc *kali ni check kunci keta betul2 takut hilang*.As expected, orang dah berpusu2.aku tgk seluar dah tunggang terbalik campur kaler.hoho..org Msia ni kalau bab sales laju je.




cun cun kan kaler dia.go & grab yours now

Aku pun dgn tamaknya cari cari cari size yang sesuai.asal amik je 26,pastu 27 pastu 25..hoi,mana muat nih.bdk sales girl tu cakap size sampai 29.aku dah mcm nak nangis kat situ.sebab nya jeans aku kan size 30. Konfem la tadek size.tapi,bdk tu cam tau2 ja kehibaan aku..dia cakap size 29 tu besar.sila la try dulu.*so sweet talker la you*
Aku cuma nak kaler putih.yang lain tanak..tapi ada size 28..so,aku grab je dulu.yang penting test dulu.aku try kaler biru size 29 & merah size 27.

Jom tengok model muslimah in action :



putih cun 

merah lagi cun gilles

ni standard mcm normal jeans



Sebab kesian kat queue yang panjang tu ,aku tak try semua kaler.
Ada lagi cun..purple,hijau,grey,hitam..memang mengugat iman..& harga yang maha murah RM 49.90..dah la best jeans ni..sejuk & strech..kualiti of cos tak perlu dipertikaikan lagi.. tak nampak lah sexy nya.
Aku pakai skinny ni dgn baju labuh la.ada anak ni nak labuh2 sket.cover apa yang tak berapa nak elok tu.huhu..
Pastu akak angkat aku sound apasal pakai baju besar tak cantik..saje je tau kak ani ni..gigit baru tau..ai dah insap nih..baju aku yang maha kedut tu patut pakai belt,tapi bila pakai mcm ********..so,baiklah tak payah pakai.


Punya seksaited dapat beli jeans putih idaman ,makan 1901 je lunch sbb dah nak kui 2 pm woi.laju2 balik opis tak sabo nak mengetest kat umah nanti. nasib ada orang kt opis nih, kalau tak ,aku dah pakai dah ni..>___________<


Last, show lagi sekali :


kaki ke depan baru nampak va va va..-___-

Yang putih tu size 28 ,aku tak putus asa carik gak size 29 so that nampak loose sket..at last jumpa gak.,makasih la sapa yang tak jadik amik tu. weekend ni kalau kat  OU or Paradigm mall ada kaler ungu size 29 aku nak la. tapi kena tunggu approval comment dari orang tu, kalau tak free ja kena kutuk..LOL..



Tuesday, December 4, 2012

Rutin biasa di hari hari yang biasa

As salam.



Dah lama vlog ni takde pic makanan dari dapur ku itu kan.Well..sekarang ni memang jarang sgt memasak.Sejak beranak ,masak time weekdays aje.tu pun selang selang.weekend mmg tak pernah masuk dapur langsung.hahahahaha..dasar pemalas sangat.
Weekend mesti ada ja tempat nak p..ada tu ,both days p makan kenduri.memang save budget betui.sapa2 nak kenduri ,sila la jemput kami..insya allah ,kalau kl / selangor konfem kami sampai.makan free sapa takmo wei.. -___-

Everyday ai balik opis kui 5 pm.amik Eryna ,kalau tak hujan memang terus balik ja.tapi,kalau hujan tahap tak nampak jalan..samada lepak umah my sis or umah bbsitter tu.Pas maghrib baru balik.So,kalu dah maghrib baru nak balik ,memang kirim salam la nak masak.lotih yang hamat tau.>-<...
if masak pun,yang simple.com macam cucuq or megi.har har har.

Kalau balik time standard ,mean cuaca ok semua,by 630 pm dah sampai umah..selalu landing2 dulu layan cik kak kita.dia pun pandai mcm tau2 aja kena duk umah orang tadi,so manja nya boleh tahan la.nak p dapuq yang celah bedah tu pun dia boley bising.layan2 dulu ,ajak main rocker feveret dia tu,layan dia menonggeng sepam dua,pastu mesti lar nak upah susu.pastu ,dlm 7 lebey kang abah dia balik ,kita passing baton lar.kalu tak,camne nak masak.



Eryna & haiwan2 feveret nya


So,after both of us dah siap settle mandi,solat suma,ai akan berjuang kt dapur jap.abah dia kena layan Eryna sampai aku abis masak.Memang kena masak simple2 aje ,sebab time tido Eryna is between 8 -9 pm.kalu lebih dari tu ,nanti dia akan buat amukan.sangat tragis ok sebab nanti sambil nenen dia boleh membebel pastu siap sedu2.drama betul anak mama nih.gigit baru tau.

Sejak dua menjak ni, aku layan je masak ayam ala nandos.paling senang dlm dunia.marinate sesiap ayam a day before.yang tinggal cuma nak bakor ,pastu just goreng fries & baked beans je.siappppp..sedap & senang kebabom.tak sempat Eryna nak membebel dah settle semua dah.>_<

Kat dalam fridge memang akan ada ayam & teloq.benda lain tak dak takpa..tapi 2 nih wajib ada.sebab boleh masak mcm2 dgn ada benda alah berdua ni.satu kombinasi yang serasi..kukus..grill..panggang..kukus..


Makanan yang simple gillers selalu masak  :

- bihun / keoy teow goreng ( ai tgh berpantang tak makan mee kuning )
- nasi goreng ikut suka
- sambal sardin ,teloq dadar ,ayam kicap ,ayam kari simple
- ayam nandos bakar
- hot dog & fries
- megi kari yums

Boleh dikatakan semua foods kt atas tu ai memang asik ulang2. nak masak lauk 2,3 jenis macam dulu agak payah sebab Eryna ni memang bijok bestari.dia boleh bertahan dgn abah dia dlm 30 mins aje.pastu dia akan buat peel sampai kena bawak dia masuk dapor sekali so that dia boleh usya muka mama dia yang maha jelita itu *pui*...
Pastu,abah dia pulak feeling gelabah cicak ,asal budak tu ekkk sket dah nak suruh aku amik.so, camner nak masak tuh..amat tak feel ok nak masak kalau anak asik merengek.ish..anak baru sorang ,propa je lebey nih.



ayam nandos tak semenggah tapi sodap yang hamat -__-


Actually ,takdak la susah mana pun .sebab cik kak tu jenis cepat boring.kiranya 10 mins dia meniarap ,10 mins lagi kang dia nak main dlm rocker ,kang lagi 10 mins dia nak dukung2 kang nanti dia nak kita bwk dia jalan2.dia boleh tau ok ko duduk ke jalan.kihkih..klako betul lah time dia buli abah dia tu.aku memang suka je.sebab kalu dgn aku ,dia memang nak ngempeng sokmo.

Jadi ,itulah rutin kami ..pas masak ,makan ..tugas basuh pinggan mangkuk adalah hak milik kekal en asben.dia memang dah sign kontrak dgn indah water tu.
Aku plak akan dodoikan Eryna pastu dia dah lelap ,letak dalam baby cot.masa ni baru nak steril susu botol, thaw susu dari freezer ,pastu simpan susu untuk stok beku bla bla bla..sidai baju ,lipat baju..rutin sama la begitu..sebab tu weekend harus keluar walaupun sekadar p giant.sesak rasa melepak kt umah aje..



halloo..mau gusti ka ??



Monday, December 3, 2012

Medela freestyle lagi best dari Gangnam style

As salam.


Rasanya breast pump cap Medela ni tak perlu di review lagi kan.most pun mmg setuju angkat seploh jari yang ia sgt best gilles.
Since the 1st day guna,memang sgt memuaskan.out of 10 ,aku kasi 8.tak bleh la bagi full star sebab baru nak masuk 4 bulan guna.kalu bp ni still bertahan sampai Eryna dapat adik ( insya allah ) ,baru bagi full star.

Dulu,masa nak beli bp, aku did survey mana yang best.of cos medela & avent at the top.Aku dah berkira2 nak beli avent manual ,tapi ,dgn keja skang ,manual is not a good choice.Hey, red mummy tu pun guna avent eletric masa keja ok.pump manual hanya praktikal masa pantang or if ada boss yang tak fussy.

Boss ai ni mmg baik tapi dia kan laki.so,what u expect nak lelama kuar lunch.of cos time lunch aje la leh pump.slalu mmg terlajak sket la campur p solat lagi.mana sempat sejam oi.
Kat opis ai pump sekali masa kui 11 am ,pastu kui 4 pm lagi sekali.kalu en boss ada ,mmg sekali aje.malas plak nak naik surau buat kali ke 2.
Boss aku tu plak,waktu takdek kat meja tu lah tetiba nak itu nak ini.
So,sepanjang bulan ni, aku pump dua kali sebab boss balik kg.memang yippie yippa la.siap gila kuasa ,ai guna bilik dia.so,bilik dia skang dah tukar jadik nursing room..wakakaka..shhhshshshhh....

Jom tengok apa best sgt Medela nih..

i - beg tote ala2 shoppers bag
eh,beg ni memang besar ok.muat 1 tupperware & 1 cooler bag.kalau nak guna jdk beg shopping pun boleh.sebab kaler dia hitam hanya orang yang beli bp ni saja yang tau tu beg tetep..-____-





cooler bag ,4 bottles medela & adaptor include in package minus tupperware ikea




ii- adaptor yang best
medela fs guna adaptor.charge macam handphone tu bertahan seminggu or lebih depend on how many times ko guna lah.kalu setiap 2 jam pump, cepat la kong kot.mcm ai, kekdg tu nak dkt 2 weeks baru recharge.
kat adaptor ni ada timer ,so ,masa pump boleh la tau dah brp lama pump.ai slalu 1 sesi buat 15 mins je.boley jugak set time sesiap.nanti by 15 mins dia auto stop.kan senang keje.
pastu boleh adjust sampai level 10 kot.ai slalu guna level 5 & level 6 tu dah cukup tinggi tuk buat tetep engorged kot.& suction is very soft.tak pernah la cik N ai melecet or whatsoeva sebab pump ni.
dia punya flow pun bukan pump all times,means bila engorged ,dia akan let down & pun boleh kontrol kat button tu.best gillers kan.macam main game pulak..


iii- ada 2 corong sbb double pump
corong ni ikut size.ada 20 cm & 27 cm.jugak depend on size tetep.well..i used 27 cm..enough said..>_<
oh well ,duo pump adalah terbaik.kalau pump satu,sian sebelah lagi membazir.macam bila bb menyusu,selalu baju terus leaking sebab malas nak amik botol tadah susu..bunyik mcm tadah air paip aje kan.
Mak aku kata corong tu macam speaker radio..huhu..



corong radio ni tak bleh dgr lagu



iv- boleh go free style
sambil pump nak gangnam style pun boley.nak driving boley.nak iron baju boley..apa ? nak ehem ehem..owh,itu tak boleh...>_<
ok,so far ,ai tak pernah buat perkara2 di atas. medela ni ada provide skalik macam wayar ( eh ? ) ke apa tuk lekat kan kat bra & melekat la benda alah tu kat tetep.so,boleh la sambil pump sambil free style.
aku paling hebat pun ,sambil pump sambil layan internet or tgk tv or makan or tido..-_____-

Apa lagi eh..eh,memang best la medela.sangat mudah.praktikal esp tuk travel.tak pakai bateri or electric.
Kalu masuk hutan 5 hari sempat la kuar hutan baru bateri kong.
Imagine ,kalau guna jenis yang guna electric,tgh pump pastu guruh pastu petir plak..ngeri ooo tetiba kena sambar..haha..jahat giller kan..mana de kes kena camtu kan..
Yang penting suction tu tak sakit langsung & so far every time ,hasil perahan alhamdulillah tak pernah mengecewakan.
Ada la cons here & there ,tapi ,rasa nya sket sgt nak compare dgn tahap best dia tu.




gadget medela letak dlm tupperware senang sket

Sebab aksesori dia ada banyak la jugak..ada la dlm 4 benda kena assemble ,maka aku letak dalam tupperware instead of letak dlm plastik beg.senang sket nak basuh.main campak2 je.
Yang tak best ,kalu 1 of the aksesori tertinggal /hilang ..memang sedih la sebab tak leh nak pump,macam kes aku dulu tertinggal seketui aje aksesori,dah tak leh nak ber free style.

Ada web yang jual murah RM1350 aje.boleh tgk sini . that's the cheapest ai tau lah. like myself ,ai beli direct from usa & depa post kat my sis. so,basically free postage with price cuma RM 1,050 aje.

So,ini maybe antara cons nye. bab nak pasang tu senang je.tak smpi seminit pun,masa awal2 dulu ye le terkial kial.skang sambil tido pun boleh pasang ok.*berlagak sungguh*.
Lagi, coller tu cepat cair.tak de la cair jadik air terus ,but ,ais tu tak brp lama bertahan.kira kalu opis tetiba letrik takde ,mau terus mencair .selalu pas pump ,aku sumbat aje coller bag tu dlm fridge. kang kui 445 pm ,reminder clock akan berbunyik suh p amik.in case la kang terlupa.maklum ,aku kang sekarang ,kalau tak hilang barang ,asik la lupa memanjang.apakah petanda ??? >_<


ehem..hari2 bwk 2 bag.,.spot the medela bag ?


Jadi ,tepuk dada tanya budget jugak.berbaloi ke beli bp mahal.bagi aku, sebab susu formula pun tak murah ,ai tetap mengatakan tak rugi beli.calculate sendiri lah berapa kos nye.rasanya takde beza pun..silap2 susu fm lagi costly...
Doa2 la sama kasi susu tak malu2 alah nak kuar.insya allah..mesti boleh !!! -_-



Weekend yang huru hara..thanks to Eiffel Tower

As salam.

Weekend ritu so so make me chaos.Salah sendiri ,terima lah padah nya.bak kata laki aku ,cuai ...
Alkisah ,hari Jumaat tu ,mengular p lunch kt klcc.Masa tu kui 1230 kat opis lagi.tau kan,klcc tu kalu hari jumaat memang ramai umat some more school holidays, lagi ada hati nak p.
Member opis ni nak p kinokuniya katanya & offer naik keta dia ,terus setuju.kalu kena nek bus, ai mmg tak sanggup lah.*diva sangat ko yeh*
Masa kocoh2 tu lah ,berlari p kt my keta nak amik parking kad pastu terus lari lagi p kat keta member tu.motip nak lari ? konon kejar masa lar tu kan.Tick tick alarm pastu terus letak kunci dalam handbag.

Smpi klcc, cari parking 30 mins baru dpt.laju2 p food court ,full ok full.jalan laju2 p Miss Kwan.yang tua tu Madam Kwan,ni lum kawin lagi..ha..ha..order nasi bojari sedap pastu makan penuh perasaan.pas abis,janji tunggu kt Nose.teruja tengok ada sale 50%.sekali tgk..semua kasut tak best.time tu baru notice charles & keith lagi kebabom best.tapi,too late bebeh..dah nak pukul 2pm..
Masuk dlm lift ,raba raba handbag ,baru notice..eh..mana kunci keta aku ? *mode: panik*..sampai masuk keta asik ckp "mana kunci keta"mana"mana"..mcm org meroyan pun ada..debor tak debor sebab ni dah kali ke dua kes cuai .hari tu tertinggal dlm keta..ok lagi sebab dah sah2 ada..tapi kali ni..nehi ok nehi..matiks la.

Pergi balik klcc.masa solat zuhur,sempat doa mintak jumpa la kunci tu.tau pun takut.padahal balasan tu sebab mengular.orang bagi rest sejam ,jadik 2 jam.padan muka,pehtu kena nek bus pulak .hahahaha.
Pegi balik tempat parking..yilek..masuk nose..tadek..pegi Miss Kwan pun yilek..pegi lost & found pun tarak.pastu tepon asben sebab dia kena antor kunci.*mode : takut*.

Asben plak stuck almost 2 hours from Jln Tun Razak nak ke Jln Ampang.bodos nye traffic.rasa nak jalan je p kat keta dia.seb baik ujan.*ni konpem auta..tak sanggup nak jalan*>_<
Balik from opis kui 8 pm.kesian Eryna kena duk umah bbsitter lama.syian si busyuk tu.dup dap dup dap takut sbb tepon kak nas,susu semua dah habis..matik la kalu dia nak lagi.sambil2 doa lagi,jangan cik kak tu melalak kalu tak mana kak nas nak cari susu.susu dia ? owh ..dah lama dia tadak susu..-____________-
Malam tu dapat tazkirah free dari ustaz asben.tensi ok.nak defend diri dah memang tahap kalah mati.so,diam diam sudah.
Keta plak tak bleh start sebab bila pakai remote alarm ,kena off button alarm dulu.tak pulak tau kat mana nak off.nape la tak fikir nak tepon sapa2 yang expert pasal nak off alarm.So,keta kena tinggal kt opis,esok baru amik.



inilah aku pada hari kejadian..sobs sobs


Sabtu pulak..pagi2 kol perodua.sekali senang sajork ok nak off button tu.bila mamat tu ajar ,rasa nak hentak kepala kat dinding sebab senang yang hamat.
Kol klcc plak,baik giler security service tu .dia telah berjanji akan cari the whole building..sekali,tak sampai 5 mins ,dia return call cakap ada jumpa.phewitt rasa nak lompat bintang kat situ.nasib tgh pegang Eryna masa tu..kehkeh..

Security : Cik kena sahkan kunci ni cik punya ye.Jadi, ada berapa kunci.
Ai le : Ada 3 kunci pastu key chain Eiffel Tower
Security : Key chain apa ? 
Ai le : Eiffel tower *dengan slang* yang paris tu...poyo sangat padahal orang yang kasik.
Security : Owh,yang Paris tu.saya dah jumpa sebijik macam cik describe nih.tapi kt blkg remote ni ada nombor.cuba cik baca apa no tu.
Ai le : Eh eh..nak main teka teki pulak ye ( ok..ni dalam hati je )..Ala,saya tak ingat sebab tu no siri alarm la.saya baru tukar remote.
Security : hmm..kalu camtu ,takpe,datang la amik kt parking management office .sebab key chain Eiffel Tower  cik ni ,saya rasa boleh la bagi..




owh Eiffel Tower..sila tunggu kedatangan ku..>_<


Jadi,begitu..kalu takdek key chain tu, agaknya apa aku kena buat nak convincekan depa kunci tu aku punya.keta dah sah2 kat opis lagi.
So, p klcc amik kunci pastu p opis.lega ok..tapi sebab telah menyusahkan hidup en asben,aku kena bayar ganti rugi.Senang je,sogok dgn makanan sudah.kihkih.tapi,aku baik hati kasik duit minyak lagi ok.
Cuma ,yang sgt tak suke tu,tetiba jadik sangat sopan santun.apa saja kena sound ai is redha.selalu aku kan suka balas balik hujah laki aku kan..but but..kali ni kena sealed terus.kesian betul kat dirik sendirik.


So,begitulah weekend yang aku cari pasal.Sempat jugak p mid valley usya expo baby.tak best sangat.hanya beli shower,lotion & baju seketui cap Pureen.pastu nampak Dynas yang sgt gojes.rasa segan ok nak lalu sebelah dia sebab rasa diri macam emak dia pulak.she is sooo slim..-___-.

Hari Ahad plak, gara2 takut tercicir kunci ,terus tinggal semua kunci kat umah dengan harapan en asben bwk kunci umah.sekali dia pun lupa bawak,padahal pintu dah kunci.aku jugak kena blame sebab tak bwk kunci.hoish..no fun ok no fun..nasib my bro ada duplicate tuk dia,berdesup jadik the saviors.
kalu tak...............pffftttt...................

Pastu,pegi fabulous mum butik kt TTDI ,sebab nak beli diapers bag.Yang available kaler putih,merah,kuning,biru.kat online kaler grey ada pulak.tapi,sebab cantik,amik jugak kaler putih.
Amik yang medium jer sebab yang papa nye bag tu dah mcm beg lap top.Price RM 53.91 after diskaun.



comey nih..ada zebra stripe.spacious lagi tu.


Best ok beg ni.dah la compartment luas.selamat tinggal beg anmum free..dah ada yang baru,yang lama letak tepi dulu..sian kat beg anmum tu.banyak jasanya.
Fabulous mum tengah sale sampai Jan 2013.cepat la pegi kat outlet dia.lagi puas hati.kalau malas boleh ngadap kat laptop je,nanti dia charge kos pos je.
Antara yang selalu aku beli adalah nursing bra.serius ok,yang cap Kelly tu best giller.sebab tu beli lagi 3 pcs.ingat nak beli lagi nanti.ingat : sila beli cap Kelly..memang best.

Pengajaran : duplicate kunci extra letak kat opis satu ,kat rumah satu ,kat handbag satu..pehtu kasik jiran sekali senang.>_<
Itu sajalah entry sengal yang sungguh panjang.............................





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...