Wednesday, November 28, 2012

Eryna lagi dan lagi

As salam.


Tadi baca post kak engku bidan bersalin tu..klik .hari ini entry pasal perkembangan bayi.
Alhamdulillah..as for Eryna ,at her 3 months age ,she has achieved  all & ada ter'advanced' sket..>_<.
As a mama, memang like pheww...sapa yang ada anak mesti rasa tak sabar nak tau apa yang baby mampu buat day by day ..

Aku akui ,kekadang ada obses sket .like tiap saat nak tau apa dia buat. Kalau dia tgh tido tu,kekadang boleh psiko diri sendrik ,dok asik tengok Eryna bernafas ke tak..psiko kan..
Hmm..maybe sebab Eryna pernah ada history tak best masa lahir dulu, jadik aku mcm rasa tak sabar nak tunggu cepat la habis bulan ni..nak tgk samada dia hit milestone dak untuk the next month..huhu..
Alhamdulillah..so far, since the day she was born until now ,semua nya ok minus part dia lemas about minutes & tak crying masa tu ja lah.

Sebab tu bila tengok atau baca part babies yang ada problem masa lahir or after delivery ,memang sgt touching.aku rasa, semua org pun feel the same kan.but, aku mcm extra over sebab teringat waktu2 Eryna warded dulu.
Eventho kes dia tak seteruk babies yang pre-matured ,pastu ada plak tu diagnosed with lung problem,heart problem..she is way much better.cuma bak kata doc, they can't say everything is ok esp on the brain sebab too early to tell.Kena monitor progress masa check up.
Bak kata doc Serena ,masa dia started reading ,mesti aku lega selega nya sebab dah lepas stage risau tu.
Ada sorang doc tu ( kat hosp sultanah bahiyah ) kata ,ada baby lahir normal pun ,tapi tak jugak pandai. So,it's all depend on parents to teach & developed the brain.
Sebab tu jugak aku sedaya upaya telan segala supplement supaya Eryna cerdas & bijak.Insya allah..
Nak ajar membaca awal lagi..kehkeh..skang ni start la ajar color2 ,nyanyi sebab dia suka tgk benda kalerful nih.sengih memanjang cik kak tu.

Bila bayi lemas, means oksigen tak sampai ke otak.so, akan effect brain. Alhamdulillah, Eryna eventho faced the same thing ( tang lemas tu aje ) ,tapi she was actived & gave a very good respond .Doc pun tak suggest buat test MRI .Aku pun tak sanggup nak lihat the proses.sebab tu ,aku sgt kagum dengan ketabahan hati parents adik adam tu..ok..stop..aku dah nak emo..



gegirl sgt pakai riben bunga setompok..gigih meniarap 



Doa ku semoga Eryna panjang umur ,murah rezeki ,sihat ,bijak,cerdas & sentiasa dalam lindungan Allah.


Mission yang possible

As salam.


Hari apa ntah kami round2 kat belah Subang Bestari.Ada misi yang soo penting demi masa depan kami sekeluarga. -_____- .
Tapi before teruskan mission ,kena makan dulu lar.Perut ai ni semedang ja lar lapaq lapaq.gemuk karang mula la sibuk nak sarung korset.padahal elok ja buka benda alah tu ,terus jatuh semua.pfftttt...

Masa tu cik Eryna tidoq.ai pun tak paham,asal dlm keta je dia mcm kena mandrem mesti nak lalok.nak nak pulak kalu pekena susu..terus dia melena.tapi dgn syarat lah ,kena di pangkuan.atau pun kat car seat ajaib tur.

Nama cafe ni D Arab Cafe.pernah makan tapi tapau kat branch nye yang kt Uniten sana.Ni adik laki yang suggest.sedap katanya.Konsepnya cam Saba tu .Ada nasi mandy,khabsah,hanith..cenggitu lah.
Cuma,di melayukan.katanya tokei tu orang Indon.Kaya lah kalu benar, sebab bisnes kad dia ada la dekat 10 branches dah dia buka.

Kami order Lamb Khabsah & air tea arab.Price RM 16 kot per plate.ke silap.entah lah.dah lupa pulak.Nasi Mandy dia mahal sket Rm25 ,sebab tu order Khabsah sbb dia paling murah..kih..kih..some more aku yang bayor,jadik aku paksa asben suh amik yang paling murah.kejam tak kejam..welll......

Teh arab plak..nama cam gempak ,tapi teh lipton pastu letak bunga cengkih tak paham sangat kasi kat mana celah rasa arab.ke memang begitu.....>_<.



menunya

kedainya

Tengah sedap2 makan cik kak bangun.terus laju2 makan nasib tak tercekik.
Oh yes, sejak ada anak ni, ai selamba ja belah kiri kendong anak ,belah kanan mencekik.Since most of the time dia tido ,so ,masih boleh makan.cuma tak berapa nak menikmati sebab kena makan lelaju..tsk tsk..





sempat snap lagi sblm anak bangun

Cuma yang hairan bin ajaib tu ,rasanya dulu dia include skali ngan kuah mcm gulai.skang ni bagi clear soup saja.mcm tak best ja.yang tomato blend tu memang la ada skali..terasa kekurangan di situ.

Rating food bagi aku sedap aje.asben aku je kata mcm tak fresh,bukan sebab lama.tapi maksudnye ,tak fresh sebab maybe di masak di satu tempat pastu distribute kat branches.aku rasa sama je ngan Saba tur.apa2 lah ye.

Dan..



ada org tgh usya nasi lar..


Pastu teruskan mission yang possible...insya allah..kalau menjadi kenyataan nanti kita story morry lagi...



Monday, November 26, 2012

Monthly cek up Eryna 3 bulan

As salam.


Kejap ye dah 3 bulan upenya umo cik Eryna.eh..ni dah msk 4 bulan ni.actually,ni entry tertangguh la ni.byk sgt mende nak kena pikir katanya..>_<

Hari tu kami cek up 3 bulan Eryna kt Klinik Pakar Kanak2 Serena kt Sg Buloh.hasil mengoggle & suggestion jugak.Kami decided to have at least a paed tuk monitor progress Eryna.memula ingat nak p DEMC.ada member suggest kata Dr Koshi (betui ke eja ni) .Best katanya.tapi,hala ke shah alam la puloks.umah kami ni lagi senang nak ke belah sg buloh sana.
Sebab pakat kata klinik Serena tu very the busy one,kami pun sedaya upaya la mangkit awai nak p sana.tapi last2 jadik kui 9 am baru nak kuar.sampai sana tengok,tu dia..kasut dah bersusun luar klinik.

Klinik ni kt Bukit Rahman Putra.dkt dgn PMC Sg Buloh.senang ja nak cari.lagipun sbb dah familiar ngan area situ.
Register,dapat no,bdk kaunter tu suh p makan dulu.masa tu dah 930 gitu la.dia kata mungkin sejam.pergghhh..lama kan.mana taknye,doc Serena tu sorang ja nak handle semua.dah kata klinik dia.
Lalu kami pun p sarapan dulu kt kedai mamak sblh tu.Pulak tu, penuh bdk ngan mak bapak bdk dlm mamak tu.aku suspect,ni mesti nak p klinik serena tu.kalu tak,mesti kedai mamak tu tak laku..hahaha..

Cantik jugak klinik ni.dia buat timber flooring,pastu ada la tmpt bdk2 nak main.memang riuh dlm tu ,dah mcm taska.kasut pun kena bukak kt luar.bagus jgk kan..hygienic katanya.


si bam bam layan tido


curi2 snap dari tepi..hihi



Lalu,pas sejam makan,kami masuk,aku tgk makin ramai ja.kami p sabtu sbb ahad tutup.klinik ni operation hour nya pelik sket.
Isnin-jumaat dia buka half day ,pastu sambung balik dari kui 6-9pm.sabtu half day saja & ahad plak tutup.agaknya doc ni penat lah sbb nengok kan patients hari sabtu tu saja ,aku yang penat.huhu..

After sejam pas makan tu baru kami masuk.huhu..lama nya lahai..dekat 2 jam jugak.dah mcm kt klinik kesihatan puloks.
Cik Eryna pulak mentidoq after pekena susu.dia xkisah pon tmpt tu nak hingaq tunggang terbalik pun takpa.janji di atas riba memang sedap la dia kroh kroh..

Doc tu mmg best.details dia explain semua benda.Eryna kan pernah ada history masa dia lahir dulu.
Alhamdulillah,according to doc dia achieve everything at her age.plus bila doc tiarapkan dia ( masa ni cik kak tu baru pandai mengiring,boleh meniarap kalu kita tolong tiarapkan..>_< ) ,kemain tinggi dia angkat kepala.doc pun kata dah keras cuma ubun still lembut la baru 3 bulan katanya..dia pun sibuk angkat montot nk pegi grab toys kt depan dia.

Cuma,doc suruh p hospital selayang utk buat eye & ear test.dia kata,kalu tgk Eryna development,mmg tak perlu pun sbb she has a very good respond to sound & colors.tapi,dia kata sbb tu adalah normal procedure tuk baby yang pernah diagnose with HIE masa lahir.( she is stage II which babies diagnose at stage I & II usually develop well like other baby..alhamdulillah )..
Doc tu tak bleh buat sbb dia klinik ja.

So far,alhamdulillah,Eryna achieved all milestones at her age & sangat tembam dgn jaya nya.dah la tu,makin panjang laks dia.

Eryna at 3 months :

Weight : 7.4 kgs
Height : 73 cm
Head : 41 cm ( kot ..tak sure..hahaha )

Semangat nya  anak mama..^_^.

Pasal klinik lak ,kalau tak sanggup tunggu lama ,tgh rushing ka ,not advise la sebab patients mmg ramai.Tapi,to have a good paed kan mmg susah.Now, we will stick to Dr Serena dulu..unless dah hilang sabaq tu p kt doc lain la pulak..kui..kui..




Friday, November 23, 2012

Aksi terlampau di pagi Jumaat

As salam..

Salam jumaat.
Selalu pagi2 ,after susun barang Eryna barulah mamanya mandi.
Kalu dia dah bangun ,slalu cik kak tu akan lepak2 dalam bb cot layan perasaan.tu pun after dia nampak muka mak apak dia dulu la.if tak,harus jerit soprano dulu.
Sebab tu,if dia stll tido,kena cepat2 mandi kalu tak mmg bersilat la nak tenangkan jiwa lara dia tu.

Pagi tadi cik kak bangun kui 720 am after berdesah2 takleh tido masa kui 6 am tadi.
Malam tadi kami anak beranak bersusun kt hall sebab nak ekon.panas nye pasal.Kt bilik tak dak ekon,ntah bila tuan umah ni nk pasang tak tau la.
Elok ja apak nya p koje, dia bangun..so..kita layan la dia dulu..tgk dia dah bertenang sket ( selalu time ni tak mo susu lagi sebab dah pekena masa kui 5 or 6 am ) ,mandi pastu jenguk kejap apa dia buat..owh..dari dalam toilet dok dgr cik kak "menyanyi" riang..
Amik dia kejap,tukar pampers pastu tinggal dia lepak lagi kt tilam.

So,siap2 pakai baju suma..jenguk lagi sekali *masih menyanyi*..

tetapi...dengan gaya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
auw...sexy u...

Tadi saja kasik bogel.suka ok di bogelkan sebab dia dah over sweating..>_<
Steady ja dia meniarap pastu kepala kemain lagi siap uh ah uh ah..slalu ,dia camtu gak tapi nak membebel tak mampu sebab semput katanya..tetapi tadi..kemain ko yeh...





tgh attack gajah kaler hijau dgn air azimat dia tu

Mama loves u to the bit..sukey sukey..
Oh ya,semalam ,after dah almost 1 week asik meniarap kt umah..buat pertama kalinya dia tunjuk skill kt umah babysitter...hihi...eksyen nye dia tu..pasni takleh dok atas kusyen dah le.


Thursday, November 22, 2012

Eryna dan stroller nye

 
As salam 
 
Sebelum ni kami bwk Eryna pakai carrier.almost 2 bulan jgk la.memula cam takut je,boleh ke cik mek tu stabil kt dlm tu.then,hasil goggle, kita kena make sure kaki baby tu dok kangkang.bukan nye lurus.
Masa beli tu,mmg dah tak larat nak mendukung dia dah.pastu dok pikiaq nak beli ke tak stroller.last2 beli ja carrier sbb masa tu aku dah semput dokong dia dlm OU.pfffttt.....
 
 
Since kepala & body cik kak kita ni keras ( tak lembut lembai sgt la ),so dia able to sit well dlm carrier tu.siap boley tidoq2 lagi everytime dokong dia.tu tanda dia selesa lah.sbb cik mek tu kalu dia tak comfort ,harus dia menjerit bagai nak rak.
Tapi, mengenangkan agak payah nak mkn kalu guna carrier ,some more she's getting tembam..we risau jgk sbb now she dah start grabbing things.so,dibuatnya dia grab food pastu makan camner.paling best kalu dia libas air ke apa..risiko tu..so,we decided to buy her stroller.
 
 
please don't dsturb
 
 
Masa tu,pas celebrate my besday lah.Terjah butik Mom's care , ada diskon masa tu.ada tak ada ,sket je stroller yang tinggal.aku mmg tak budget la yang mahai2 macam Quinny mak nenek tu.budget RM400 -RM500 sbb member2 opis pakat nak kasi duit as hadiah..murah rezeki kamu,sik Eryna....sebelum tu, ada la survey kt Jusco,tapi nan hado yang best.bulky sgt.
 
Sales girl kt butik tu plak mmg heibat..heibat tak heibat kami terus beli.terrer sungguh dia meracun kami..tp,dia mmg best sbb able to explain & layan we olls.lama jgk kt dlm tu..
Memula amik kaler lime ,tp last black jugak lah sebab lime nampak cam cepat lusuh aje.
 
Jom tgk gadget baru cik Eryna , 
 




yumsss..shedapnyeee

Tabiat baru cik kak ni.suka sgt hisap apa2 benda yang dia nampak.kalu takde benda sgt,dia makan lengan dia yang mcm kuih pau tu.sabo je la.
Anak aku ni mmg semua pun ok.test aje, dah suke plak..so,jadik je lah.
Stroller ni cap Halford ,rega after less RM355 kot.murah aje.yang penting sangat light.seyes ringan.nak fold senang ,nak assemble pun senang.boleh guna up to 4 years aka 20 kgs...err...anak ai baru 3 bln dah 7 kgs..acaner tuhh..*diet Eryna ..diet*

Sebab Eryna dah bangun masa tu,so,kira terus guna lah..best stroller ni..cuma tak leh recline je lah..alah,boleh la tu kan.benda free laks tu..huahua..apa nye kedeks nih..


So..tell me..ni besday mama ke Eryna nih..hai,dia plak dpt hadiah tau.gigit baru tau !!!

Apabila cik P datang menjengah

As salam.
Hari ni nak citer sx sket.sket jeeee....
Selama ni kan, aku ingat bila bfeed period mmg takkan mai.Maybe sebab bila join grup2 kt FB ni ,ada lah baca komen2 yang majoriti kata org yang bfeed takkan mai period.ada tu ,sampai anak dah cecah setahun,dua tahun pun takdak.so,memasing mcm yippiee hope horray sebab tak yah nak pakai protection ka apa kan.
Jadi,aku pun dah set mind yang mesti period tak mai lah.
tup tup..elok ja 2 bulan msk ja bln ke 3, tepat 25 aribulan ( ni time period aku since dulu ) ,tetiba cik P datang.apakah..masa tu raya haji.aku ni kan dah beria2 citer ngan asben ,yang org bfeed konpem cik p tak mai.
So,bila habaq ,laki pun panik kejap.dia ingat membahayakan..tsk..tsk..
Aku plak bukan panik apa.mcm takut kot la susu merudum..tak mo tak mo..dah azam istiqamah tak sangga ni nak kasik Eryna sampai 2 years.huhu..
Maka,bila aku tanya cik goggle..ternyata apa yang depa duk pung pang pung pang kt grup tu salah.rupanya,its a normal to have period after 60 days eventho bfeed.cuma,common nya ,ibu yang bfeed mmg akan dtg lambat sbb hormon.so,apa cer yang datang on time ni ? subur kah ? actually,its depend on the body & hormon.and yes, kadar subur tu adalah tinggi.
And as long keep pumping & df anak ,insya allah susu mesti ada lah.


hasil tenusu sblm lunch tadi
Alhamdulillah..eventho period mai ,susu aku tak berkurang.masih lagi kalu mengepam 15 mins -30 mins managed to get full bottles both side.lega ok.lagipun benda ni kena set mind.kalu kata takdak,takdak la dia.
Jadik mommirs yang ada experience mcm aku,jgn la gelabah cicak nak stress.doa + usaha..errr.maksud aku..kena pump la dok..buat rutin mcm biasa.
Cuma,yang aku risaukan tahap ke"fertile"an aku nih..sebab nya aku tak makan pil perancang..kiranya semulajadi begitu >_<. Ni kira bila mai period harus lah double triple protection wa cakap lu.kalu boley biar lah Eryna pandai manage herself ,at least bak kata mak aku..pandai habaq bila nak p toilet.
Aku pun planned maybe lagi 3 tahun kot,,tapi kalu Allah bagi rezki nak wat gena kan..but,at least we know how to prevent from...errr..sambung la sendrik yeh.
Oh yes,one thing aku notice ,sejak minum horlicks balik ni,susu makin pekat.I like 10,0000 kali like.Its work on me.yummeh...
& kena amik supplement jugak la ye nak kasik menten energy.pump masa tgh letih is a big no no..

lihatlah daku yang kekenyangan >_<
Sekian...


Tuesday, November 20, 2012

Eryna dah boleh meniarap yeay

As salam..
 
Pencapaian terbaru Eryna semalam.Actually since 2 bulan lebey lagi dia dah start mengiring.tapi,malas betui nak balikkan badan dia.malas ke..ke berat bontot..hihi..
Tup tup smlm dia tunjuk skill.am just a happy mama.Ingat dia nak mengiring as always..sekali dgn jaya nya cik Eryna terus meniarap,cepat plak tu..



1st - gerak ke kiri dulu



2nd - hiyah hiyah..lepaskan bontot

yes !! berjaya..alamak tangan tersepit

Part tangan tersepit tu agak funny.member siap bunyi "hiyah hiyah" .dah mcm nak bersilat anak mama nih.chomellll sgt..



my sexy back babeh :0

Bila tangan tersepit ,terus alihkan..pastu letak balik..& dia mengiring & meniarap balik..bagus anak mama..tapi kan tak lama sangat proses senaman tu..sebabnya....







I letih you....................................


Shiannnn anak mama..senaman memalam buta..terus dia pengsan sampai pagi..^_^
 
 
 
 

Monday, November 19, 2012

Celebrate birthday di hari Deepavali

As salam.

12 Nov ari tu adalah besday tuan punya blog yang ke 31.tapi,ayat standard ,tak rasa tua pun...
Jatuh plak di hari Isnin & esoknya plak Deepavali.Tulah jadinya celebrate besday belated aje.

Takdak surprise pon.Tepat kui 12 am, 12 Nov en asben yang tgh sebok main game *dah tua bangka pun main game* ,wish besday.dah..itu aje.
This year takdak bunga katanya.very not romantik one.sbb nya dia ckp,bagi bunga last2 di biar layu layuan..abis tu,takkan nak simpan bunga kering puloks.

Jadi,mari la kita makan kt Chillis.last year pun mkn sini jgk.tapi,masa tu Eryna kt dlm perut,baru berusia 2 weeks I guess.hihi..tapi,masa tu tak tau plak preggy.cuma perasan makin gemok*makin ye,makin*


starter wajib..nachos
besday gurl punye

Itu aje pun tak abis..siap tapau.sbb lamb tu portion dia besaq kowt.yg penting mash potato tu sgt heaven..*meleleh*

Eryna buat apa ? Owh..she's sporting one...


lihatlah pipi tembam ku


Best kan mentidoq.sbb dia baru pekena susu lemak berkrim..tu yang ashikkkk je mata tu.mmg sampai kami habis mkn dia tdoq..

Sampai kami sudah makan kot dia bantai mentidoq.besday gurl makan tanpa gangguan.sbb kali ni en asben yang kendong si bam bam.so,dia kena careful makan takut cik kak terjaga..haha..
Kali ni dpt free brownies takmo depa nyanyi.sbb masa tu dok meja depan kat kaunter.some more masa last year,bingit plak dengar depa nyanyi dgn off tune.baiklah tak payah.Buat alasan baby tgh tdoq..so tak yah la ko nak nyanyi2.

Hadiah besday ? Handbag ? dalam anganan sahaja.memang bo-layan abis.
Tau apa hadiah .... repair alarm keta.haha...alkisah,alarm keta tu dah rosak sbb central lock dia dah jem.so,kena tukar the whole parts.selama ni guna manual je lah.sbb org tu dah offer,laju2 kol perodua order parts.nasib keta baru servis ,kalu tak,suh bayaq servis skali.*dasar kedekut..muahahaha...*

Sekian,itu saja cerita cuti kami..

Friday, November 9, 2012

Cantik menawan dengan BEUTSKIN ESSENCE

As salam.
 
Eh..ada 2 entry plak eh hari ni.macam dah xde keje ko eh asik main internet je eh.
Ok,sebelum anda semua men"syak" wasangka yang bukan2 ,ingin ku katakan ,ada entry tu dlm draft.so,kira auto publish.sbb bila idea mencurah2 ,ai will text tapi pastu peram.
 
Syshshsh..nak kongsi sket ni...pasal BEUTSKIN ESSENCE.Dah tau???..fine..nampak sgt mcm ketinggalan zaman kan..org semua dah cantik cun melecun, ai baru nak terhegeh hegeh.
Tapi, sebab produk ni best sgt..nak jugak share dgn korang.bila sharing baru lah caring.
Takda lah nanti korang kata aku sombong tak mo sharing sharing *eh..macam kan muka tu cantiks sgt la nak educate org psl kecantikan*.
 
OOO..patut la makin cun Adira sekarang yeh
 
Sebab muka tak brp flawless..moh ramai2 kita kasik cun lagi tertarik.
Apa ? ramai artis guna..eleh..tak heran pun.takdelah sebab ko retis maka harus di ikut..but,still they are the good testimonial..at least kan..
But..sbb terbukti berkesan..tak payahlah kisah pasal artis tu nak makan apa pun..>_<.
 
Sebelum tu kena tanya : ( ala2 FAQ laks ) :
 
i ) korang rajin ke tepek toner,moisturiser,krim malam,serum,bla,bla,bla..
 
- rajin ? bagus..sbb ai is pemalas.hmm..bkn malas..tak sempat kekdg lupa.sbb bila anak tdo,kita pun tumpang sekaki.pastu sedaq ja dah pagi upenya.nasib sempat cuci muka,tu pun kekdg terbabas jugeks.
 
Dah..itu aje soalannya..hahahantu betul kan.
 
Cut it short ,ai consume this hot selling meletops product sbb tak sempat nk belek muka lelama.Bila amik produk yang boleh generate beauty *wah kau * from inner ,jadi why not.harga kalau kira balik dgn set pencuci muka yang di beli dah mcm sama.In fact lagi untung sbb set nak mencuci dah boleh di tong sampahkan aje.
 
Lagi pun ,ni bukan takat untuk skin muka saja ,tapi the whole body.Sebab tu lah ai beria2 over nak ajak korang jom beli sebab dia mmg best kebabom.
Tapi,bukan la makan hari ni sok lusa dah nampak.Kena konsisten lah ,pastu minum air masak byk2.Aku kalu tak sebab makan pil ni pun,mmg sentiasa la dahaga sebab fully bfeed kan.Nak nak after pump or bila Eryna menyusu.
 
Malas nak citer panjang lagi...jom terjah BE GOJES . konfem tak menyesal...
 
Bye..salam jumaat ..happy weekend.
 
 
 

Portable baby cot & baby cot Eryna

As salam.
 
 
Baby cot adalah satu keperluan.Masa awal Eryna lahir,rasa cam tak payahlah kot.Tapi,mak plak sibuk suh beli.sbb nya ,katil kt umah tu Queen..mana muat nak tdo 3 org.dah la Eryna tu leh tahan lasak,belum campur bapaknya lagi..mama nya aje sopan tdo >_< .
 
 
Masa dlm pantang tu,aku beli portable baby cot.Harga RM80 je & beli online.
Camne rupa benda alah tu ?

 



Image from en goggle


image by si bam bam
 
 
Cot ni kalu tutup mcm briefcase gitu.So,bwk ke hulu hilir pun ok.Masa balik kl ritu,letak je dia kt dalam tu.byk jasa benda alah ni..selain dari berguna masa bwk g jalan2 ,boleh juga guna kt umah.
Bila letak dia dlm ni..tak dak la rasa takut tertindih anak ke.eventho kami cuma berdua ja atas katil tu * eh..bapaknya tido mana?jeng..jeng..*
Baby cot ni  ada macam penghadang lembut kiri kanan .so,untuk baby yang belum leh mengiring sesuai la guna.sbb dia menten kt dlm tu.
 
Pesal pulak nak beli baby cot ?
Yelah, takkan selamanya Eryna nk share katil kan.salah satu cara nak ajar dia tdo sendiri.so,after survey2 ..ada several yg kami aim.
Kat jusco ada 2 types.( mcm duta jusco kan..semua pun beli kt jusco) >_<..
Up to 2 years & 4 years kot.harga pun lelain.Yang type 1,RM 299 ..satu lagi RM 469 kot.so,kami KIV,survey2 lagi ..tgk jugak yg Ikea punya..tp,cam xbest jek..kecik kot.
 
Pastu masa kami p Amcorp Mall,kt kedai luna tots tu tgh sale.RM299*kot* dpt baby cot complete dgn tilam & bedsheet..mmg murah sesgt..tapi..sayangnya ,bdk sales girl tu dari kami masuk.punya lama la duk belek..dia sedap duk bersembang dgn kwn dia.tak layan langsung..pandang pun tak engko.haish..adakah kami ni invinsible family ????
Amboi adik..kalu iye pun kan..boleh kot nak senyum ka apa.Kalu la dia ringan mulut sket,konfem kami dah rembat hari tu jugak..whateva...rugi la owner luna tots tu.
 
At last ,pencarian berakhir kt my dear warehouse sale tu jugak.dah alang2 sampai sana..takkan nak rembat car seat je kan..beli skali la baby cot..price ? RM 278.dan bersaiz besar dlm 24 x 48 ..up to 3-4 years ikut berat..*Eryna..sila diet*.
Dan,again..malas nk pikiaq lagi dah..so,beli la terus.nak pasang pun senang.*kata asben ai la..sbb ai is  tgk aja..hahaha*.
Baby cot ni ada ada macam transparent plastik kiri kanan atas penghadang.kira kalu budak2 gigit,bukan la dia tokak kayu tu.sejibik cam kt jusco yang mahal tu.
 
Apa jadi kt portable baby cot tu ?
Eh..mesti la guna jugak.Aku letak benda alah tu kt atas tilam.so,Eryna tido dlm cot atas cot..gitu..
Dan,being Eryna..mak ok jer ..asal bley tdo..nyenyak je dia kt dlm tu..


sebelum..dlm portable bb cot

selepas..dlm bb cot..lihatlah gediksnya saya.. ^_^

 

 
Baby cot ni mmg togel.xdak proper tilam,bed sheet mahupun kelambu.later2 la deko.yang penting dah selesai 1 lagi misi..phew....




dont play2 ok.ni eryna punya ok.*serious face*
 
 


Thursday, November 8, 2012

Dilema seorang wanita

As salam.
 
 
 
Memang parah jadi fomfuan eh.
Tengok orang cantik..terus zas jom cari rahsia kecantikan dia.
Orang beli Ephra..aku pun sibuk jugakkkkkkkkkkkkkkkk..3 kotak sekali beli.ada lagi sekotak setgh lum habis..
Beautskin essence apa kebenda tgh hot..pun sibuk...ciss betul la depa ni kan..huhu..
 
Tengok henbeg idaman..terus sawan..jiwa meronta ronta tak leh tido malam.
Begitulah hendaknya ai skang ni..
Orang pakai peplum...aku pun nak jugeks..
Pastu beli,sekali..jadik pelam aje..tak muat kt cik B.yes..sejak dua menjak ni tak muat la plak.last2 peram dulu peplum tu sampai jadik mempelam masak. >_<.
 
Dan kegatalan pulak p tgk henbeg coach.sbb skang tgh sale.
Oh my..dah la mmg dok aim beg ni..skali ada plak sale..
Tinggal RM 960 aje weh..aje ? ye la..kt store klcc tu RM 2 k ye..tawaf 100 kali pun tak mampu beli sayang oooiii..
Tengok website henzebeg ini..tidaks..tidaks..aku dari semalam smpi nak buat apa pun tak leh..dok tingat..ni masuk opis ,brp ratus kali duk terliuq tgk gambaq saja..huhu..
 
 
nak ni

atau ni
 
 
 
Acik acik sangat kan taste ai..sbb beg ni adalah besaq.ai mmg suka sebab leh sumbat memcm.Bila mengadu domba kt asben kata coach tgh sale..kot la ada org nk support half.mmg tak lah kan..
Ayat dia.."masa p factory outlet ritu, saya dh suh awk pilih..awk kata,tak pa lah..beli purse saja.so dah tak dak la na"..
Cissss...padahal,masa tu,seingat aku la kan..guna kad dia aja pastu nanti kena bayaq balik.of cos la ai takmo sbb masa tu baru ja beli beg semata nak p sana.tetiba la kan..kata dia belanja..mmg la purse tu dia bagi sbb murah saja la...................eiiii...


tu aku que nak bayaq hendbeg org lain bkn aku punya.tsk..tsk..

 
Ok..teruskan berangan..
 
Sebab tgh sedey melara ni..ai beli baju jelah kt pop look . kebetulan nak redeem voucher..jadiklah buat pengubat lara hati..huhu...
 
 
cantiks kan..murah je
 
Itu ajelah nak citer..dah..sambung layan lagi kot ada yg best best..tapi sambil telan air liuq saja..kot boleh kenyang.....
 

Car seat baru Eryna

As salam.



Yeay !!! Eryna dah ada car seat baru.hadiah dari my boss tapi beli sendiri..aci dak..hahaha..
Since Eryna lahir,mmg tak berniat nak beli car seat sbb my sis duk offer suh amik anak dia nye.sbb si shafiq tu x mo langsung duk atas tu.mmg dia pakai sekali ja.tu pun sbb nak bawak balik si kurus tu ( amboi..sbb anak hang debab kan,panggil la org kuruih ) dari perlis ke kl pas pantang..
Jadi,syukur ku ucapkan.toksah beli..tak ke save di situ..>_<..

Akan tetapi,bila Eryna duk atas tu..hmm..boley la kot takat 2,3 bln..alkisah..cik kak kan tembam sket..aku tgk macam dah penuh je seat tu..& some more itu mmg tuk baby aje.kira paling lama ley guna up to 1 year kot.tp,kalu Eryna mungkin hanya 6 bulan..hohoho..*kutuk anak sendiri*.

So,bila msk opis,en boss ckp ,dia nak kasik hadiah.ekceli dah tau pun dia nak kasi.sbb dia mintak tlg bdk HR tanyakan apa yang ai nak.kantoi di situ..
Tapi, ai buat2 la terharu kunun tak tau dia nk kasi *padahal aku dh tau apa aku nak*.
After diskus2 , ada 3 barang yg agak penting tuk Eryna.
- car seat
- stroller
- baby cot

Tapi,untuk tak mahu kejam sgt ,ai list 2 benda je..either  bagi car seat or stroller.baby cot,bapak Eryna la belikan.huahua.
Pastu ,kengkwn kt opis ni ada buat donation sket..so,depa choose stroller & boss kena la kasik car seat.
Penat hokey p carik benda alah ni.sampai ke Puchong sana nun..nasib jumpa yg berkenan di hati Eryna.*yep,she chose herself*

Boss ai ni suh member  tlg carikan.dan minah ni plak suh beli sendri..nanti kasik resit,kunun2 dia la p beli..mmg bijoks kan.better Eryna pilih sendiri apa dia nak.
Memula p jusco OU,tp byk dah sold out,maybe sbb sale hari tu.kalu ada pun,yang start from 6 mths up to 4 years.
Pastu,p plak jusco Sunway Piramid..pun sama je..then,teringat la my dear warehouse sales kt puchong.Jadi,esoknya awal pagi dah p sana.dekat kilang2 tmpt tu..mcm ntah kt mana2..al maklum,Puchong bukan tmpt jajahan gue...>_<

Kt sana cuma ada 3 choice je car seat tuk baby until 4 years *18 kgs*..aku akan paksa Eryna slim down kalu by the time 4 years berat dia lebey 18 kgs.kang x ley duk atas car seat tu dah..

Jadi,kami pun test letak..& ini lah reaksi cik kak...


ya ampun anak mama..apakah double chin tu demoks

dah stim plak muka dia yeh



Apa maksud tu >_< dia suka ler tu...so,amik je lah.migrain omak nih dah 2 minggu duk mencari tak jumpa yang berkenan.ni dah jumpa amik je la.free plak tu.
Harga ? RM 287.murah je.sbb nya member ai ni p bagi budget kt en boss, dia kata rm 200 lebey.len kali cer hang ckp rm 1000,baru sedap sket *nampak tak betapa tamaknya aku*.

Dan..sudah 4 hari berturut2 cik Eryna macam kena mandrem ngan car seat ni..asal letak je..mata terus lalok oooo....penangan benda baru ler tu..tgk la apa jadik nanti..

Thank you atuk karl...^_^...



no disturb pleaseeeeeeee


Wednesday, November 7, 2012

Eryna dah 3 bulan hari ni

As salam.



Alhamdulillah..sudah 3 bulan cik Eryna bam bam hari ni.doa mama supaya Allah murahkan rezeki ,panjang umur & sihat sentiasa.Tidak dilupa dpt jodoh yang baik *apakah* juga kaya tapi bukan laki org..hiks..hiks..

Kejap je eh dah masuk bulan 11.Eryna pun dah makin membesar.kalu p mana2 ,org mesti ingat dia dh 5 or 6 bulan.maybe sbb dia bam bam.pastu dia jugak adalah tinggi.*itu baka abah dia*.

Ingat weekend ni nak p cek up.Nak p klinik pakar kanak2 Serena kt sg buloh.Hasil dari mengoggle,ramai suggest situ.Bukan x nak p klinik kerajaan (kk )..aku pun cek up situ.tp,tang lama tu tak sanggup lah.dah tu,kk yg aku leh p cuma kelana jaya.
Dah la nk p sana jem xhingat.even kuar awal pun jem sesgt kt LDP tu.pastu nanti jenuh que plak kan.kalu jumpa que haidar tak pe la jugak...>_<...urggghhh..tak sanggup lah.unless ada doc yg bley bgtau progress baby or aku leh tanya soklan ke, i dont mind.Tapi ni, dah tentu2 nurse je ada situ.
Jadi,sebulan sekali labur sket duit p jumpa paed apa salahnya.lagipun bukan duit aku..wakakaka.


Apa milestone Eryna ?

- Dah pandai mengekek geletis sket.tapi bukan tiap masa.kena geletek baru dia kuar bunyi.kalu tidak,dia akan sengih smpi nampak anak tekak.

- Waktu pagi adalah time ramah tamah.selain dari bangun awal ( mcm tau ja kena p skool kan ) ,time ni lah dia akan pok pek pok pek.sbb tu kalu antaq dia p umah bbsitter ,saja tunggu sat nak main2.nanti balik dah malam,cik kak nak tido pulak.

- Suka sgt kalu org cium dia.ni yang tak brp berkenan.sbb sapa2 ja gomol pipi tembam dia tu,dia suka.kalu org yang aku kenal ok lah..tp kalu strangers ? amarah jugak tapi buat buat tak marah..bkn apa,baby ni kan sensitip sket.kang anak ko batuk ka,selsema ka,tak ke berjangkit kat anak aku... *luahan perasaan nampak*.

- Dah boleh mengiring ke kiri or kanan.tapi dia lagi suka belah kiri.kalu time tido,aku suka ubah bagi hala belah lain pulak.kang teleng sebelah puloks.

- Pandai cari bunyi.kiranya,kalu org panggil dia,dia pandai la cari mana arah tu.pastu nanti sengih2..uish..rasa nak gigit gigit di situ ^_^.

- Tak suka kena tinggai sensorang.contoh : pagi2 ,after abah dia p opis,maka tinggal la kami berdua.slalu time aku nak mandi tu la member sibuk memanggil.kemain lagi bising nya.ayat feveret dia " aya aya aya ayaai"..ayat tu cuma kuar bila dia tak puas hati je.


aya ayaya aiiiiaiaa..jerit2 lagi ha time ni marah


- Suka sgt buat aktiviti "kayuh basikal".kaki tu tak bley diam..nak jadi mcm rocket man ke cik kak.

- Suka swimming.ahahah..ini dari baby lagi.time mandi adalah heaven.dia suka la kalu kita kuak lentang kan dia dlm bath tub dia tu.tergedik dgn kaki suma naik.pasni ingat nak beli vikini pastu beli kolam leh memain.

- Dah boleh pegang objek.skang ni mmg suka blanket lah.habis lencun dia isap.2,3 hari lepas start bagi teething tu.dia memula cam blur.apa ke benda alah tu.pastu,aku amik ,letak kat tangan dia,bwk ke mulut.suka la cik kak tu sbb hobi dia kan suka gigit benda.
kalu takdak blanket,hobi dia gigit tangan dia yang tembam tu.

tangan yang montok mmg sedap


Apa lagi eh..masih lagi fully bfeed.alhamdulillah.
Sukatan susu masih lagi 3 oz x 5 botol .balik umah wajib direct feed at least 2 kali before tdo.
Pastu malam pun wajib berjaga 2 kali ,antara pukul 1-2 pagi atau 4-5 pagi.waktu tdo pulak mesti paling lambat 9 malam.kalu lebih waktu,mmg tak larat dgr amukan dia.
Begitulah kisahnya Eryna...
Tunggu cek up nanti nak tau berat..konfem mmg berat >_<




And last..terimalah sup gear box cap Eryna


limited edition of Eryna



Tuesday, November 6, 2012

Camner handle Eryna dlm car seat

As salam.
 
 
Over kan tajuk ? 

Ramai kwn2 yg tanya..
i ) Macam mana eh bwk Eryna hari2 p umah bbsitter ?
ii) Eryna ok ka naik keta lama-lama gitu .x menangis ka dia..x mengamuk ka dia..

Baiklah ye, Eryna mmg hari2 ikut mama dia berjalan jauh. Like my previous entry , jarak from umah to Keramat  (umah bbsitter ) dlm 40 mins drive ( if takdak jam ).
But,knowing NKVE ,slow moving adalah wajib.kalu x nasib baik ,ada plak lori sangkut ka ,keta eksiden ka..mau berejam bertapa dalam keta.

Mcm mana bwk Eryna ?
Of cos dia duduk dlm car seat.Ni pun mak lang dia yg kasik pinjam.sbb sepupu Eryna tu, xmo pakai car seat tu.

Ok ka dia naik keta lama-lama ?
Eryna start duk dlm car seat masa time nak training dia antar kt bbsitter.first naik,dia ok je.siap boleh tdo ok.

Pastu ,bawak dia p jalan2 .masa tu my parents ada skali dlm keta.tp,depa dok belakang.xmo ganggu dia.pagi tu p Jln Ampang sbb nk amik rocker dia.order on9.masa keta stop nak p amik barang ,cik mek tu menangis pulak.masa tu ,tok dia ada kan..so,tok dia bwk dia kuar jalan2 kejap.

Then,elok ja keta jalan,dia diam..tetiba nangis lagi.so,we thought she might hungry.perlu diingat,Eryna kalu menangis yg xbley blah tu either dia nak susu or she's not comfortable.sbb kalu dia nak hok hek manja2 tu,pujuk2 she will be ok.
Since dia dah tahap xley pujuk,maka stop keta kejap..angkat ja..tu dia..member memberak upenya..dah lah masa tu kt Jln Ampang.kami plak nk p Putra Height.ni,kalu xmembasuh mmg hazab la dengar dia menempik.

Eryna ni,satu tabiat dia...kalu poo poo..elok ja dia settle..cepat2 la salin sbb dia akan teriak & teriak smpi la lampin di tukar.
Nasib masa tu lalu depan opis,so,singgah opis kejap salin lampin & susu kan sekali.Then, p Putra Height dgn tenang sbb dia dah selesa.lama jugak tu nak smpi ,dlm sejam sebab tersesat smpi shah alam..ha..ha..

Kejadian mcm tu ok la kan sbb x p opis.bley santai2.,
Macam mana plak perjalanan p opis ???

pemandangan biasa di waktu pagi

atau pun aktiviti cik Eryna sblm layan mata

Yes..mostly waktu pagi dia mmg tdo ja.all the way.kalu xtdo ,kasik ja blanket kesayangan dia tu,ha,kang dia sumbat2 dlm mulut dia.penuh air liur la kt situ.sambil2 tu monitor jugak,mana tau selimut tu kasik dia fening ka lemas ka.
Kalu dia bebel2 tu,layankan ja,.sambil ckp2 as if dia paham kan..well,i think she understands that she is gonna go to "skool" while mama is working..hehe..

Tapi,ada jugak kejadian waktu pagi yg klako.
Masa tu ,hari ke 3.tetiba ,dia bley start teriak elok ja msk NKVE.memula ingat x pa kot..sekali mcm xley stop.bunyik cam nak susu..oh my...berpeluh ok ..eventho dah half lagi nk jumpa toll duta tuh,tp sumpah mak berpeluh ok.gelabah sey...

Elok ja lepas smart tag ,terus divert kt shell tepi tu bagi susu..fuhhh...xsmpi 5 mins,member kenyang siap sendawa..pffftttt...nasib tgh engorged masa tu..hewhew..jadi,sejak kejadian mmg serik xkasik susu pagi.so,now,mmg satu paksaan bagi susu dulu before kuar.dia sendawa ja baru gerak.
 
So far,pegi keje she's still behave..tapi..tapi..balik opis agak mencabar.sbb time kui 5-7pm time tdo.itu mmg tabiat dah tu since pantang.itu debab kalu xcukup tdo kan..pastu kena plak kaco,harus dia menempik2 tanpa batasan.
Nak balik umah,either balik awal or after maghrib.balik awal tu,means 5.30 - 6pm.
My opis hour abis kui 5pm,so zass shoot Keramat dgn harapan cik kak x tdo.sbb kalu dia tdo,nak kejut plak..adalah satu keputusan yg tidak bijoks.Dia bkn tdo lama sgt sbb siang dia jenis tdo kejap2.so,bagi time at least 30 mins ,susu pastu leh la gerak balik..begitu lah saya tetiap hari.
 
Bleh di katakan,hari2 la tunggu dia bangun.kekdg tu,dah smpi awal,sbb dia tdo..mandi pun belum,susu pun belum..ohhhh..mmg as-soboru minal iman la tunggu.
Lately ni kan ujan kan..so,if lebat sgt..mmg x balik awal lah..dah kenape nak meredah jugak.,dah tentu2 akan jem sbb keta suma slow motion kan..jadik ,time ni lah akan melepak umah my sis.after maghrib baru balik..& mcm biasa,cik kak kita akan mentdoq sampai la balik umah.
 
Any tips ?
Takdak apa2 tips.kalu mmg kena bwk baby naik car seat..please train dulu.awal2 maybe depa akan menangis ka apa ka.bagi apa depa suka.
mcm baby ni ,sbb depa kan xleh nk pegang mainan lagi kan..so,anything yg dia suka to attract her.Eryna,ko campak blanket je..settle..
Maybe dah msk 3,4 bulan nanti,we might consider to buy her toys.ala,yang.simple2 yg lekat2 tu.tak dak la member boring nanti kan.
 
Other than that ,baca la ayat kursi ka fatihah ka..hembus2 sket kt ubun2 dia.sambil cakap ngan dia..as if dia faham..for sure she understand lah.
Pastu tawakal lah..
Eryna ni ada jugak 2,3 kali dia meraung mcm kena dera tu.itu tanda nk attention.yelah,pampers x basah,susu dah kasi full tank ..apa lagi dia nak..for sure nak attention kan..so,bila di situasi camtu,aku mmg keras hati jugak drive la sambil selawat2 sket.
Tak makan saman kalu,apa nak buat kan............................... >_<
 
So,all the best & enjoy driving moments with your baby ^_^..
 
 
jom jom tdo




 
 
 

Eryna yang hover eksaited

As salam
 
 
 
Lihat la cik Eryna yang hover pagi2 gini..
 
 
 
buwek buwek


jeles much of my extra chin ???


 
 
Tell me ..tell me..how lar mama nk p opis nak oi..bila agah2 ja,kemain mengediks lagi ha.
Ni kat umah kak nas..slalu kalu antor,kalu org lain la ,antor pastu blah la kan.Ni tak ,mak nya mmg hover jugak..antor siap letak atas sofa ( eryna lum pandai mengiring..pasni kalu dh pandai,xleh le nk letak atas sofa under sapa2 supervise kan ) ,pastu lagi mau agah2 si debab.
 
Well,maklum la,cik kak ni pagi2 mmg ramah tamah.mulut pok pek pok pek.kalu malam,bateri low sket.cakap sket je..mata dah layu..acaner tuh..kena tunggu weekend baru dpt gomol2.
 
Terimalah gambaq terakhir..ntah apa yg dia suka sgt tur ............
 
 
 
 
mcm kak nam sgt kan...smpi x dpt nak capture tangan tu

 
 



Monday, November 5, 2012

Hari yang sungguh sengal

As salam.


Hari ni mmg aku sungguh SENGAL.bkn hari yg sengal,tp org yg duk taip ni hah.

Pagi tadi kelam kabut lagi kan.

Tau apa jadi hari ni ???? tau..tau...

Aku tgh sedih ni..sebab..sebab...






Kunci keta tertinggal dlm keta.atau dlm erti kata lain,aku dah p tinggal kunci ,pastu lock pintu.
sbbnya pintu keta tu kena guna manual skang.so,i yg bijak pandai ni p lock tp kunci p tinggal..sungguh bijok kan.

So,apa penyelesaian ?
Terpaksa tunggu en asben mai opis,nasib dia ada kunci pendua.
Tapi,padan la muka kena naik balik opis.
Hua...........kesian Eryna kena tunggu lama ..
tadi tepon kak nas ,dia kata Eryna tgh mentidoq.susu pun lum minum..fuhh..nasib baik..sian anak mama rini..hu..hu..
mana la abah mu itu...blame on me..sigh..................

Frozen ebm yg berjasa

As salam.

All this while ,aku selalu gak terfikir.apa akan jadi pada frozen ebm yg byk2 tu.sbb life span nye kan cuma 3 bulan from pumping date.Mcm skang ,Eryna is on stok bulan 9 which will expired on dec 2012.

Bulan 9 nye ada lebey kurang 30 plastik plus plus & yang bln 10 nye ada la dlm 30 plastik.abis,kalu dah hari2 pump ,pastu buat 2 x pump..acaner tuh.
Skang ni,aku mcm dah skip pump ms weekend sbb selain dari Eryna direct feeding * dah tu,asik melekap je* , plus kami mmg x gheti duk umah ms weekend...so, x dak la merajin nk heret pump jgk.asal engorged je,cik Eryna sedia ada tuk membantu..kekekke..

Tapi,pagi tadi kan..terus nak kiss kiss frozen ebm ni.yes,penting tuk masa emergency.selama ni, kalu boleh,aku sedaya upaya kasik Eryna fresh dari ladang yg pump either malam or pagi2 buta tu.
Stok ebm tu plak, guna sbb mcm sayang if expired pastu kena buang.pastu duk mengadap fridge bila la ko nak abis ni..
Kiranya ,konpiden la demand sentiasa ada.so, x perlu lah bebyk smpi penuh fridge.

Apasal nye tuh penting ?
Sbb pagi tadi aku terlajak bgn.sedor2 dah kui 645 pagi.hoi,tu mmg dah lambat tu.
Kelam kelibut masa tu la nk susun susu ,pastu cik Eryna bley plak sibuk bangun..adoyai..dia tau plak rini nk kena p skool kan.
Sbbnya smlm tdo asik bangun je keje.tdo kui 10 mlm, tapi kui 12 am bangun,pastu kui 2 am pun bangun & last skali kui 5 am.ingat nk baring la kejap dlm 30 mins ,skali mmg terbaring smpi 645 pagi.



hallooo..am the boss !!!


Nak pump mmg xsompek lah.paling2 nak dpt sebotol kena la dlm 10 -15 mins.kalu si debab tu xmangkit xpa.ni dia mangkit plak..mmg xdapek la.
So,kocoh2 tu mmg tadi depend to frozen ebm & chilled ebm.ok,frozen ebm tu of cos la dah thaw smlm,so dah cair pun.yg chilled tu ,nasib smlm tergerak xmo simpan tmpt atas.

Selalunya aku akan chilled kan ebm sehari,pastu bwk naik tmpt atas.Chilled ebm yang guna pagi tadi tu yg aku pump jumaat lepas.dh msk hari ke 3 ,selalunya aku x simpan atas dah.guna je.
utk yg xtau ,chilled ebm leh tahan 3-5 hari ikut brp suhu dlm fridge hampa tu.
tapi,to be safe ,cium or rasa je.aku tetiap kali nk tuang ebm tu mmg bau dulu.& jgn la ingat bau something tu tanda dah rosak.itu sbb enzim lipase.apa tu ? goggle la eh.aku xde la terer nak explain takut silap kang ajaran sesat.
kalu susu rosak bau dia mcm santan basi.xtau jugak..p beli santan skang..biaq basi pastu bau..hahaha..

Jadi,nampak tak di situ frozen ebm ni berjasa.at least 9 oz diperlukan tadi.imagine ,kalu xdak stok..nangis ok nak pump 15 oz .ko mampu ke nak dpt 15 oz dlm ms 15 mins.aku xmampu kot.masa pantang dulu ,yes,bley dpt sekali pump 15 oz dlm ms 30 mins.itu after Eryna dah minum sampai sendawa2 tuh.
Skang ni,kalu pas Eryna minum ,kalu 15 mins tu dpt 6 oz - 8 oz dh syukur dah tu.
Maka,marilah menginsafi diri..jgn meng anak tirikan frozen ebm..


hasil tuaian lunch tadi..penangan xpump pagi




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...