Wednesday, October 31, 2012

Bila Taufan Sandy menyerang

As salam.

Asyik citer psl Eryna ja kan..well,begitulah bila ada anak..anak 1st lak tu..excited nya len macam..ohhh..miss u darling...

Ok,back to the topic.rasanya suma org tau psl taufan sandy ni.how it become chaos kt amerika.mungkin ada yg akan ckp..Allah turunkan bala kt Amerika.depa mana penah di duga sebegini hebat kan..
tapi..kan ke ada student kita kat sana..
ada jugak yang kerja kt sana.
ada yg menetap kt sana..
jom doa semoga depa selamat.

Well,tadi baca kosmo about students kt Institut Teknologi Stevens kena bergelap.duk dlm bilik saja xleh kuar..oh my..kesian..
Other than that sebab..i've been there..yes,masa last visit on May hari tu, kami tumpang rest kt one of the student room.bilik kwn my sis.masa tu we olls from Washington & nak overnite kt New Jersey before fly back to Msia.

Since hotel2 kt New Jersey ni mmg mahal ,xmampu mokcik pokcik ni ha..sekadar nak tumpang mandi je kan..so,kami tumpang lah blk students.masa tu,bebdk ni dah start cuti summer.


the gemuks me kt car park Stevenson.d building kt blkg tu lah Manhattan.Its just across the river


Kolej ni mcm tetiba wujud kt tgh2 bandar Jersey ni.
Nak ke Manhattan dlm 25 mins naik bus.macam ada lorong2 ,pastu tetiba ada kolej.begitulah..quite big tapi bersepah..

Ingat lagi, masa tu baru smpi kt Stevenson nih,pastu nak mkn kan..so,my sis tu tgh excited nak mkn Msian food.lalu..dia sibuk ajak p mkn kt restoren Msia nih..apa nama eh..xingat pulak.own by Msian chinese..

Masuk je,dah tentu2 depa serve pork kan..mak ayah teruih turn off .asben pun xbagi makan.masa tu kan tgh preggy Eryna.eventho xmakan daging tu,who knows the pan yg depa guna tu kan.

Yes,kt oversea u are acceptable to eat kt restoren yg serve pork tu with regard choose seafood lah.but but..kita kena very sure yg tempat tu xdak anything halal sampai kita terpaksa makan kt restoren tu..am i right ?
In this case ,restoren halal aka pakistan cuma 2 blok je beza..so,apa kes nak makan kt situ plak.kan..ha..ha..


melepak ngan ayah tunggu bas nk p Manhattan..


Nilah Stevenson area which d college just behind the street


Now, wondering mcm mana tmpt tu skang kan bila cik sandy menyapa...



Mak & ayah kt times square



Me at times square in May 2012

Pic dari cik google..Times Square yesterday

Mudah2 an..Allah melindungi Msian kt sana..doa jugak semoga mat salleh2 kt sana pun selamat.harta benda boleh di cari..tapi ,tidak nyawa...

Eryna p sekolah ,mama pegi office

As salam.

Begitulah rutin kami anak beranak.
Mama p opis ,anak p sekolah aka umah bbsitter.How i wish ,i could stay at home ,spending whole day with her..be the first person to see her new progress every single day..bukan nya akak bbsitter yg akan update "Hari ni Eryna dah pandai ketawa mengekek" or "Eryna dah pandai berjalan..LOL" or Eryna itu ,Eryna ini..ok..stop dreaming pleaseeeee...


Her morning smile...she will smile & giggles bila ada org kt sblh..or else she will cry & cry..takut kena tinggal ke sayang ?


Well,every day Eryna akan ikut p "opis". Umah di Kota Damansara ,ofis di Jln Ampang .Umah pengasuh dkt keramat.Dari KD ke Jln Ampang ikut NKVE-Duke dlm 40 mins ( without jem )..kalu jem..bertabahlah aku dlm sejam lebey.

Awat jauh sgt antaq Eryna smpi keramat sana ?
1st - kt KD aku xkenal org .dlm erti kata lain, mmg dari awal xmo antaq nursery,nak orang kt umah jaga.sbb ? bagi aku ,she's still a baby & apa saja org buat kt dia ,redho je lah kan.dia bkn reti nak habaq .nak2 cerita negative psl nursery ni xakan pernah habis.

2nd - aku mmg nak kak nas ( bbsitter ) jaga dia.why ? dulu dia jaga anak kakak.now,si shafiq dh besaq.dia cuma jaga shasha yg dh msk 2 tahun.
& aku mmg kenal kak nas dan percaya dia.insya allah.kak nas ni pembersih.umah dia kemas ja.
hari2 bila p antaq Eryna dlm kui 830 am tu ,dia dh siap msk .kain pun dah sidai.so,bila Eryna & shasha ada,dia tumpu kt bdk kecik dua org tu saja.
anak2 dia dah remaja ,yg kakak tu bila balik sekolah,pun layan2 bdk2 ni jugak.

3rd - berkait dgn alasan ke 2 ,keramat -Jln ampang dlm 15 mins.jadi ,dkt dgn opis.kalu any emergency ,insya allah,setakat nak rush back tu xdak masalah lah.
some more ,boss sgt sporting kalu nak  tgk baby..
so far ,until today..alhamdulillah..xpernah pun p umah bbsitter tgk baby during office hour.

4th - akak aku duk sama kuarters ngan kak nas.dia blk sekolah ( skang dia kena ajaq sesi pagi ) ,mmg naik atas main2 dgn Eryna.so,hati tu sejuk sket la at least ada sedara sendri tgk2 kan.

Jadi..atas alasan2 ni lah , harap2 terjawab lah soklan awat antaq Eryna jauh sgt..kesian baby..

Well..who said aku x kesian..kesian ok..lama kot dia duk dlm car seat tu.but, I have no option ,this is the best for her..at least for now.
As a mother ,we always want d best rite ..so,this is the best for her.wah..speaking lah kan pepagi cenggini.
Imagine ,kalu antaq kt nursery or sapa2 kt KD nun..ingat hati aku tenang ka nk buat keja ? Ada kang,asal lunch drive balik KD semata2 nak tgk Eryna.kalu dekat lain cerita kan..

Apa2 pun,sentiasa doa semoga Allah permudahkan segala urusan....
Insya allah..



posing dlm kereta..cik Eryna rileks plak tdoq dlm car seat

Thursday, October 25, 2012

Bekalan susu harian Eryna

As salam.

Eryna since balik umah after warded dulu fully bfeed.Hajat nak bg dia rasa mommy 1st milk xdapatlah.mmg sedih kalu ingat balik.
Tapi,as long as Eryna sihat,aku redha je la eventho dia kena top up ngan FM ms kt ward dulu.
Cik Eryna ni mmg kuat menyusu.dan jugak memberak.ha..ha..bagus anak mama.
Tapi,now dia dh terrer dah..berak sekali sehari..eh..dah kenapa asik nk citer benda2 nih waktu lunch time gini..

Actually,nak cter psl susu yg di provide kt bbsitter hari2.
Masa awal2 dulu xtau nak kasi brp oz skali minum sbb kan ke dia direct ngan kita je kan.
Pastu try 2.5 oz.mmg licin.
Jadi,masa 1st week antaq sana,bekal 2.5 oz per 4 bottles feeding.
Masa tu kan nk training je kan.& bg 4 botol dulu tgk camne.masa tu pun ,antaq lambat,tp blk awal.
& she cuma habiskan 3 botol je.

So,bla dh start keje,bagi 5 bottles from 9am-5 pm.kira last dia minum before balik umah.
Memula maintain 2.5 oz.tp,pas seminggu kak nas ( akak bbsitter ) ckp, mcm dia xbrp kenyang.xsmpi 2 jam dah nak lagi.nanti dh feed botol baru,ada plak xabis.
Jadi,bagi 3 oz pulak.Eryna pun dah 2 bulan lebey kan.
Pastu baru2 ni,up lagi..botol 2,3,4 kasik 3.5 oz...sbbnya dia kalu pagi tu slow sket minum.
Petang2 tu dia lapar cepat.sbb xtdo kot.cik kak tu payah sket tdo siang.tdo kejap2 je.

& dia mmg terror sbb boley abis semua botol.
Yang botol ke 5 tu slalu dia minum ms kui 5 lebey.kekdg kalu cik kak tu tdo ,dh smpi umah kak nas pun, kena tunggu dia minum dulu.kang dia menghamuk2 dlm keta sapa nk jwb.cheq mmg xsanggup.

Basically ,rutin harian adalah :

2/3 botol = fresh milk ( pump pagi or mlm hari )
balance botol = thawed milk.



Stok susu..itu susun in two lines tu...


Nak ikut xsmpi ati nk bagi ebm ,tp ,susu aku jugak kan.some more sayang sbb ms pantang ritu dpt buat byk la jugak.meriah fridge ok.
2 kali pump = 20 oz..pastu darab la ngan 30 hari...hoho
Yang thawed tu suma last month punya ( sept ) ,so,akan expired Dec 2011.

Memula kasik 3 fresh ,2 ebm.tp,sbb ebm plak dh  letak dlm 1 liner = 10 oz ,jadi syg la kalu isi 2 botol je, means hanya akan guna 3 oz x 2 = 6 oz.habis,xkan lagi 4 oz nk buang.
Jadi, buat ms skang ,selagi susu yg dh beku dlm liner tu 10 oz ,akan continue bahagi kpd 3 botol.
Skang ni bila simpan stok ,mmg buat ,1 liner = 4 oz.

Aku labelkan botol sesiap,so,kak nas akan bagi ikut turutan.
Sebabnya botol 1 & 5 = fresh  while 2,3 & 4 = ebm.
Waktu pagi biar kasik fresh ,pastu bg ebm.kang nk balik ksk fresh.
Reason yg no 5 tu fresh sbb if let say xabis ,leh feeding mlm.Kalu ebm dah confirm2 kena buang after 24 hours thawed.


Label botol 1-5

Dah siap isi 1& 5 = fresh , 2,3 & 4 = ebm or 1,3,5 = fresh .2 &4 = ebm

Tadaaa...dh susun lek lok dlm cooler bag


Selalunya ,aku akan pump dlm pukul 5.30 pagi.If mlm tu dh pump,pagi tu mmg x pump la,kasik ja yg pump mlm tu.fresh lagi kan.kes malas nk mangkit la ni.

Pastu dh complete 5 botol ,boleh la letak dlm cooler bag.
Dulu guna cooler bag Medela,tp,dah beli baru.Autumnz punya.murah pun murah.Ice box ja guna medela.

So far,belum ada kes tertinggal susu.hoi,kalu la ( jgn oiiii ) ,mmg masak la nk patah blk oi..tinggal pam boleh la marmet.tp kalu tinggal susu..acaner tu...kena pump dlm keta back to back..hoi..sian cik B saya..haks..haks...

Dan..lastly..steril suma botol dlm sterliser cap little bean....

love-little bean- ^_^


And..aku juga kasik warmer ( come with package ms beli dgn steriliser )..tinggal umah kak nas terus.sbb kt umah Eryna is direct feed,,mmg aku xguna...
Bagus warmer ni..at least xyah la susahkan dia.

For me,kalu boley..jgn make things complicated to bbsitter.like, nak anak minum susu ibu ,tp, kasi  bbsitter ebm yg frozen tu. tak ke satu hal dia nk kena thaw dulu ,pastu sukat msk botol..
mau nya ms tu,bb dah menangis bagai..ada juga dia bagi minum susu sejuk.sian baby lar..

So,to make things easier..allocate sesiap brp nak kasi per feeding..kalu bley beli warmer,lg sng..kalu xabis pun,leh letak balik botol dlm warmer..benda ni keep warm & maintain khasiat susu tu.
Begitulah...
Yang penting..ko senang hati ..bbsitter pun senang.....





Selamat hari raya Aidiladha

As salam..

Selamat Hari Raya Aidiladha.
Kami beraya di kd saja..xtau nk buat apa esk..jalan2 ronda sopink mall maybe ??
Kesian kt Eryna nak travel jauh2.some more a little bit leceh kalu xdak somebody to accompany esp bila nk p toilet or nk p solat.
Solat boleh tukar2 nk en asben,tp nak g toilet kalu nak mandikan bb or tukar pampers mcm leceh laks sbb dah konfem2 penuh..public holiday la katakan..semua org nak balik raya kan..

Alkisah,dah niat smlm nk posa.
Tup tup,dh bgn baru tingat..apa nk mkn niiiiiiiii..
Malas nk msk punya psl..pastu bley tdo balik..
Bangun pagi plak,tekak sakit..hu..hu..

Last2 berbuka awal la kita..
Bekpes mekdi since jalan sgt lengang.still got a lotttt of time b4 kui 9 am.

Akhir kata dari cik Eryna sblm p 'opis' rini :


mulut membentuk huruf O tu tanda tgh 'buat projek' ler tu.hoho


Wednesday, October 24, 2012

Dah gemuk balik

As salam.

Hari tu kan baru feeling2 rasa slim *ayat xmenahan*.
Memang feel slim river kalu sarung jeans yg beli kt factory outlet usa tu.sbb size dia kan ikut minah salleh.patut nya kan beli 1 size smaller kan.
So,pagi tadi kan..tetiba rasa gemuk sket dari smlm.
Puas pikir nih apa la aku dh makan all this week sampai mon mon balik nih.

Yelah ,baru tingat..
Apa x gems nya..
Weekend ritu ,memula mkn Nandos.
Pastu esknya plak melantak kt ikea.dgn meatball,dgn spageti,dgn kek lagi.
Pastu p melaka,belasah nasi arab..lamb lagi.asam pedas lagi.
Cer tgk..mana celah nak slim oiiii..

& tadi..hajat nk diet agak xmenjadik sbb .......................



for her

for him
 
 
Ada org tu rini keje abis awal..jadik kita pau lah makan kt kedai nelayan nih.kata org nk belanja tu suke mancing khennn...
 
Jadi,mlm ni no dinner..


& untuk kepadatan kembali susuk tubuh..kena pakai pb balik la nampaknya*walhal aku xpernah percaya pb bagi aku kuruih pun*...




Monday, October 22, 2012

Berat sudah kembali ke azali


As salam.

Hari ni marilah kita bercerita tentang slim world.
Masa preggy tu ,last weight adalah 78 kgs.
Naik 20 kgs ye kawan kawan..sgt ngeri..

Masa disahkan preggy at 5 weeks,berat dh 60 kgs.mmg dah naik masa tu.
Imagine ,ngeri xngeri nak kena slim down *masalahnya...slim ke*.


Minggu ke 40.sgt bosan counting bila nk bersalin.abaikan bilik yg selerak

Aku adalah org yg xkisah sgt nak slim janji leh sarung balik jeans & baju sudey.
Masa preggy ,muka tu xdak la kembang sgt.kalu duduk org xtau pun tgh membuyung.
Tapi kang ,elok bangun ja,konfem lah sbb ke body ke bawah sgt gemuks..dah mcm apa dah.

at 36 weeks..masa ni dpt mc from dc ratna.2,3 hari b4 nak blk kg.
aku yg sgt gemok di minggu ke 36 b4 long mc leave


Berat adalah xpernah turun,makin naik adalah sampai at one time naik 5 kgs,lalu terpaksa buat MGTT ( minum air gula ) .nasib x muntah ,kalu x ,jenuh nak kena ulang test.
& akhirnya ,ku biarkan berat naik janji sihat.
Alhamdulillah, mmg xdak morning sickness ke apa.
Still balik keja boleh masak lagi.cuma ujung2 ja x larat sbb lenguh.

Pastu aku mmg xsuka nak leceh2 sgt.contoh : pakai lotion x nak kulit kering..ish..mmg beli lotion ,tapi last2 expired.
Sbb tu ,aku suka amik supplement to build from inside.
Sbb tu beli bio -oil tu guna sat pastu jadik pekasam.
Hatta nak pki krim muka pun malas.apa la nak jadik ni..kang kedut cepat padan muka.
VCO Tanamera yg ada in package tu ,x main la sapu ,minum terus..ha..ha..maybe itu membantu Eryna easily kuar sbb licin * kowt eh ?? *

Tapi,alhamdulillah..even tho malas, x dak plak strech mark. masa awai2 ingat kt montot ada ,sbb tgk perut clear ja..lega mmg xdak.
As I said ,bengkung pun pki sat saja.sbb nya tali tu bersusun mcm tali kasut..gila xrajin nak pakai.pastu, asal nak pki bengkung, Eryna dah hohek hohek * masa pantang dia mmg sensitif sgt time malam*
Try pakai pb ( my sis yg bagi masa kawin dulu,harap aku beli is no no ) ,tp masa tu xlepas ok..nampak sgt gemuks.

Tapi,after 30 days,saja la testing pakai yg bengkung tu ( apa ke nama eh ) ,muat u olls..apa ke maksud tuh..wewittt...
Pastu,mlm tu marilah kita bergirdle.aku mmg xpakai long bra tu sebab waktu malam,cik B adalah penuh,kalu pakai sakit u olls.
So,pakai lah girdle tu..size girdle tu kecik sket ,so ada rabak sket dikerjakan..ha..ha..

Then,dah lama jgk ni xpakai sbb aku consume Shaklee ( ever since preggy ) ,so mmg sentiasa dahaga.
Imagine brp kali nk p toilet ,brp kali plak nk bukak pakai..nak pakai pun dah terkinja2.
Malam2 plak,asal nak pakai ,lupa..last2 tdo gitu.so far ,almost 2 weeks sejak balik kl dah xpakai..
Baiklah,malam ni pakai balik kalu rajin.wahahah...
Beli lotion mustajab kaler kuning tu,baru skali guna.

Yang pasti ,saya xdak strech mark *waving*
Dah muat pakai jeans lama.
Baju pun muat tapi tapi...x muat kat cik B.. * marilah beli baju baru *.
Tapi,perut tetap muncit..of cos..tu mmg azali..hahah..

Maybe ,sbb rajin amik supplement ,maka masalah2 di atas lari ..maybe kan ??
Selain shaklee ,amik jgk kolagen tapi selang2 sbb Eryna fully bfeed.takut dia xbiasa.
& amik jugak jamu.ni pun kena selang.tp,seyes best mkn jamu ni..badan rasa warm ja.

& until now teringin nak timbang tapi xjumpa penimbang..
sbb orang2 kt opis ni suma ckp I is kurus..x nampak cam baru bersalin.. * bangga di situ ? *
Aku x rasa lah kurus ,cuma aku dpt balik berat dulu.sbb 9 bulan depa nampak aku gemuk,jadi tetiba dah pakai jeans ,nampak la mcm slim.
Tapi,cik B x kurus ye..stok susu byk la tu..

Apa pun ,bagi aku ,kalu ada strech mark pun ,berbangga lah sbb itu tanda anda pernah mengandung & melahirkan anak.
Kalu body x slim world pun ,berbangga lah sbb bkn semua wanita dapat melalui pengalaman terindah mengandung & melahirkan.

Bagi aku ,confidence starts from inner.
Aku xpenah sematkan dlm hati nak kurus sbb takut laki lari sbb gemuk.Never..
Aku nak kurus sbb diri sendiri.*sbb pakai baju apa pun lawa*
Pikir pasal diri sendiri ,apa yg selesa untuk diri dari psiko apa yg org lain pikir.

& latest ,dpt pakai balik baju kurung raya thn lepas yg bersaiz 'S' * vangga lagiks*
Soalannya : dapatkah ku menten berat itu ???

baju itu bersize 's'.. :)


Sekian....

Eryna berweekend di Melaka

As salam.
 
 
 
Hallo...monday morning.
I always lovesss monday ..pui..xagak2.nope, I hate monday..sbb weekend puas menguli2 eryna, when it comes to Monday ,rasa separuh hati nak bwk dia antar pengasuh.well..that's life for now.hu..hu
 
Btw, last weekend kita p jalan2 Melaka.not actually jln2 sbb p sana pun atas sbb lain.
But,plan asal dh cancel ,tapi, ttp kena pegi sbb dah booked hotel.
Seri Malaysia je ,kt Ayer Keroh. Per nite RM 220 book thru Agoda.
Hotel ni dah buat some revonation ,so bilik pun cantik.at least xle horror mcm seri malaysia kt penang tu.gile xbest.dgn tv ala2 zaman2 batu.
Nasib yang kt sini dah up sket..tv ala2 melekat kt dinding gitew kan.
 
Back to cik Eryna ,she was soooo good ...sleeping beauty all the way to Melaka.
Sampai2 hotel ,telah memberak dgn jayanya..wahhaha..bagus anak mama.
We gerak from Cyber ( sbb pekena nasi arab kt Saba dulu ) dlm 3 ptg & smpi dlm kui 5 ptg kt sana.
 
 
Eryna sleeping beauty in her cot
 
 
Apa aktiviti ?
xde pa pe.cik Eryna still too young nk paham pa pe pun.
Nak bwk g pool kang tenggelam anak mama tu.
Yg penting for her ,bwk jalan dia mmg suka lah.
Asal dpt susu,mandi,membuang segala benda baik lah dia tu..
 
ni baru pas memberak..huhu
 
 
 
with mama..tp sedey la pic blur laks tu..eryna pakai skirt tu

Hari Ahad bwk Eryna p jmpa kazen2 aka anak maklong kt merlimau,pas lunch balik ke sarang.
Sampai umah dah maghrib & alhamdulillah ,Eryna xdak la kata nk meragam malam .sbb kan ada jgk baby yg jenis meragam nak nak after jalan jauh...
 
So,Eryna is pass jalan2 ..pasni boleh la kita jalan2 lagi ye...
 


Thursday, October 18, 2012

Hari ni terpaksa ber'marmet'

As salam.

Aku rasa tahap urat putus aka kelam kabut itu makin menjadi2 pulak.
Pagi tadi xde lah kalut sgt pun , tapi ntah mcm mana lah bleh plak terlupa benda penting..
Penting sesgt utk pumping mother like me..yg depend on pump machine kan.
Tu lah dia ,elok ja nak pump tadi ..buka2 beg pump..hok aloh...
Elok2 nk psg aksesori..upenya xbwk plak apa kebenda nama tuh..
Makanya xdapek la nk berpumping dgn medela hari ni..
Tapi..kita ada solution...
Yes,kena marmet..no choice..
I is xsanggup part cik B bengkak tu.pastu nanti mula la meleleh habis basah baju..
Masa last week gara2 lambat pump ( usual time dlm kui 12 tgh hari ) ,habis lencun smpi ke kaki ha.
Dah la masa tu tgh lunch ,ingatkan apa dah..hu..hu..
Nilah hasil marmet selama 30 mins....


Dpt 8 oz...alhamdulillah

Rasanya kalu guna medela tadi mau penuh 2 bekas,silap2 xcukup..
Lenguh ok 30 mins marmet.
Selalu eksyen ken..double pumping smbil layan tenet..kalu waktu pagi tu,siap boleh tdo..
Skang ni,padan la muka.sesekali pump kata nak rest..sila bekerja wahai tangan..hu..hu..
Now,i was thinking to buy spare pump.at least kalu tertinggal xla kelam kabut nk marmet.
Ni nasib duk sensrg..cer kalu tetiba ada org msk bilik tadi..mau ke 18 sxxxxx...ha..ha..
Maybe nanti2 nak beli medela harmony lah.tapi single pump..eh..boleh la dari xdek kennnnn...


Part medela yg berehat tgh hari ni..mlm ni siap ko

Susu oh susu,,,Eryna punya pasal ,apa pun sanggup...



Tq mama "kata Eryna" ..hahaha..so poyo mama

Luv u Eryna...

Tuesday, October 16, 2012

Apakah ini ???

As salam.




I'm now pumping mother.but alone.Before pop out,there was a gud fren of mine whose pumping everyday at surau.in fact ,2 times during office hour.
So,now,passing d baton lar sbb she's no longer here.in other word ,resign.

Dah 2 hari pumping kt surau since msk opis.
Today, rasa cam malas nk naik atas *surau adalah kt level 10,me at level 9*.
So,by the time en boss p lunch,terus kuarkan pump & arranging the parts pastu bertekun pam sambil layan internet.wah,heaven..xsedar dh almost 20 mins.
Pastu tingat,nk p celcom kjp rini sbb nk re-activate no yg abandoned since bersalin ritu.

Elok je 25 mins, terus stop takut lambat plak karang.
So,kemas2 la accessories medela yg sgt leceh tu...tetiba...dgr pintu terbuka.....
And...........
En boss dh blk lunch.
Aih,cepat bebeno.baru 30 mins.
Nasib cepat sembunyi botol susu ( dpt 9 oz..alhamdulillah ),tapi tapi...
xsempat sembunyi yg ni.......








 
 
 
Lalu ,soklan yg kuar :
 
What is this ????
 
 
Lalu ,ku jawab :
 
Pump for my baby ( instead of answering breast pump...LOL )
 
& pastu en boss terus tershy2 cat..haha..sian dia..tp sempat kaver lagi ,
 
"Owh,lunch for baby"...
 
 
kah..kah...
 
 
 
 

Monday, October 15, 2012

Susu Ibu for Eryna

As salam.

Since preggy ,dah berazam nak fully bfeed Eryna.
Hari2 doa semoga byk la susu.
Siap beli medela freestyle tuh.Ingat lagi, order on 9 ,pastu sent kt address my sis yg masa tu still kt usa.
Pastu ,masa nk blk Msia ,dgn tabahnya heret medela naik flight.nasib transit sekali ja kt Dubai.
Kalu x ,jenuh jgk. Nak check in xberani..punya la syg kt medela tu.
Beli thru on9 dlm RM 1,030 sajork.
Pastu dok belek la ,takut kot xberbaloi beli..hu..hu

Masa mula2 pam, mcm xdak apa kuaq.last2 marmet saja.
Kes nak cepat sbb nak bagi Eryna kt ward.
Pastu,terperam la pump tu kt bilik.
Tak tau bila nk wat stok.Ada org , 2 weeks pantang dh start buat eh.

Pastu,susu plak alhamdulillah banyak.Asal Eryna lambat nyusu,mula la lencun baju.
Last2 pikir, bila lagi nk test pam kan.
Jadi,bermula lah misi buat stok susu.
Selalu pam 2x iaitu pagi hari dlm kui 4 pagi & ptg /malam.Masa ni susu sgt meriah ok.sampai bengkak gitu.plus kesian kt Eryna kalu minum waktu nih sbb tersedak sedak..

Jadi,sikit2 lama jadi bukit..
Inilah hasilnya ....

first time pam guna medela

hari2 seterusnya..masa ni Eryna bgn tdo..xsmpt abis pam

Alhamdulillah..1st attempt pam,dpt penuh 2 bekas 5 oz tu..syukur sgt..
Masa tu,x berapa nk bijak..p letak semua dlm 1 plastik.
Bila goggle, baru tau ,seeloknya isi susu ikut per session baby minum.
Masa tu ,xdpt nk agak brp byk Eryna minum.

So, after that ,bahagikan..dlm liner tu 5 oz saja. for 2 times feeding.
Mmg sgt puas hati guna medela.Cepat & suction dia soft.slalu guna level 4 saja & usually takes around 15 -20 mins tuk penuhkan both bekas.

stok susu bwk blk kl

Stok susu yg ada mmg byk.smpi masa nk bwk blk kl terpaksa beli 2 bekas ice putih tu sbb xmuat.
& now kt umah, bahagian freezer tu mmg khas tuk susu Eryna.
Ada lebey kurang 200-300 oz tuk stok..huhu..

Segala frozen item dah xde.
Kalu dulu buat stok barang basah ,now xde dah..beli kena cepat guna..letak kt chiller..
Selagi susu meriah ,memang keep on pumping ..dah jadik rutin.
Now,dah msk keje ,sama jugak 2 x. Awal pagi & sekali kt opis.

Gaya cik Eryna menyusu




Eryna training bottle feeding..sukses !!!!

Semoga dapat menyusukan Eryna sampai 2 tahun..insya allah...


Eryna many faces

As salam.
 
 
Jom tengok candid shot Eryna...
 


baru bangun tdo ,hobi menguap

tangan harus kuar dari bedung

ralit hisap tangan kiri

morning face...excited sgt tuh

favourite position tdo

kekdg suka tdo kt ketiak

tangan sebelah adalah trademark
 
 
hem..mau berlambak2 pic Eryna nk tepek dlm nih..rindunya kt Eryna.
hopefully she's doing fine kt umah babysitter..
 


Eryna jalan jalan

As salam.
 
 
Ok,fine...skang ni blog ni citer pasal Eryna je lah.he..he..
Sabtu lepas ,saja bwk Eryna jenjln.boring lah kt umah.
Ni bkn her 1st outing.
Masa pas cucuk ritu dah siap bwk g OU.
Tapi,masa tu xbeli baby carrier lagi ,so mmg lenguh abis la bwk si tembam tu sbb abahnya xpandai pegang lagi..
 
So,skang dah ada carrier..mari kita test..
 
Eryna plak jenis rileks..
Dia akan nangis bila nk susu or lampin basah or nak tdo...
So,masa dia tdo dpt makan peacefully even sebelah tgn duk kendung dia,sblh tgn duk suap mkn.
 
Eryna at Paradigm Mall KJ


Susu plak..no hal.dia minum cepat,after sendawa ,msk dlm carrier ,dia suka.siap tertido lagi ha..bagus anak mama !
 
 
Eryna at Ikea
 
Syabas ! Eryna pass outing..pasni leh bwk g jalan2 lagi....
 
 


Eryna @ 2 months

As salam.
 
 
 
Eryna makin hari makin cheeky..geram ok..mesti nk snap pic dia hari2.
Rasa cepatnya masa berlalu..makin membesar bagai johan anak mama nih..
 
Berat ? Sudah 6.1 kg...naik lagi 1.4 kg. syabas anak.minum la susu mama ni.
Nanti antibodi pun makin kuat kan.
 
Apa Eryna dah pandai ?
 
- senyum makin lebar ,pantang kena agah
- suka kena kiss..huhu
- dah recognise tangan kanan
- start masuk semua jari dlm masuk,habis basah mitten dia
- dah pandai tdo malam
- suka usya org lama2,dah la mata bulat..tepat ja dia tgk org
- she's able to lift her head bila bagi senaman meniarap tuh. & boleh ubah dari kiri ke kanan on her own.
 
bulat nya mata,bulatnya badan..semua bulat bulat..
 
exercise sketttttttttttttttt
 
 
& again ,she's so strong.kena jab mmg xnangis.setakat terkejut pastu done.
& alhamdulillah since 1st jab ,Eryna xpernah demam lagi.
hopefully ,anak mama terus sihat walafiat..
 
Eryna @ 2 mths at PMC Sg Buloh
 
Eryna mmg kuat menyusu.
& dia senang nk bagi susu.
& konfius nipple pun masa antar pengasuh..lega sgt sbb dia senang nak di jaga.
Memang ever since pregnant ,she is soo easy to take care of.
Sampai dah bersalin & until now ,Allah permudahkan.
Mudahan Eryna akan dilimpahi kesenangan selamanya ..amin....
 
 
 
 


Eryna @ 1 months

As salam.
 
 
Eryna masa lahir berat adalah 3.8 kg.
Masa sebulan ,berat naik 4.66 kg . begitu jugak panjang.
Wah,makin tinggi kot..huhu..
& berkat susu ibu mmg bam bam la.
Tapi senang sebab kepala dia xlembik ,so,nak pegang senang.
Cuma body semangat sket lah..
Sepanjang pantang ,mak yg mandikan.I is xberani lagi.
 
Cek up Eryna kt klinik kesihatan Kangar.
Sebelum tu ,p buat follow up kt hosp Bahiyah.
Jumpa balik mommies yg bb depa pre-matured tu ms cek up.
 
Eryna kena cucuk rileks je..gud girl
Eryna milestones :
 
- sudey pandai senyum
- pandai tgk orang
- telinga dia mmg sgt sensitif ..pantang bunyi sket..mau lena mesti terjaga
- tdo siang berjaga malam
- suka angkat tangan kiri pastu usya lama2
 
Apa lagi eh..owh yes,pipi makin tembam..makin nampak double chin..ikut sapa la tur...
 
Sayang Eryna sooooooooooo much...


My berpantang story :)

As salam
Hari ni i is malas. Jadi ,nak update citer Eryna byk2 sebelum terlupa.
Maklum urat byk putus gini lah.
Asik lupaaaaaaaaaaa manjang..
Well ,pantang 44 days tu rasa cam biasa jek.
X boring langsung.
Sbb aku xkisah lah setakat nk pantang makan tuh.momantai...
Mak pun bkn strict sgt.

Masa 1st day discharge, sbb dah smpi umah mlm ( lepas visit Eryna kt ward ) , jadik pantang hanya bermula esk hari.
Schedule nya lebey kurang gini lah :
730 pagi - breakfast
800 pagi - urut
930 pagi - mandi air  ( serai wangi + dedaunan yg sgt best )
1000 pagi - tungku
1200 tgh hari - lunch
430 ptg - tea time
530 ptg - mandi
600 ptg - dinner
830 mlm -tungku

Masa urut 3 hari pertama tu ,serius makcik tu xbest.dah la cepat sgt.30 mins,gila xrasa apa.
Cuma dia urut susu xmo bagi bengkak tu ok la.
Yang lain mmg xpuas hati.
So, lepas raya ,hari ke 30 gitu ,panggil tukang urut lain mai.

Ni,mmg puas hati.sekali urut & tungku skali dia buat. Nak dkt 2 jam lak tu.
Ni pun urut lain sbb terjatuh dlm toilet ..hua..hua..very the x senonoh..
Alhamdulillah, even jatuh ritu pun ,xdak effect kt batu merian tu.
Cuma sakit peha sket. dah urut ,ok lah pastu.

Cik yah urut ni katanya mengurut rita rudaini u olls.
So,i adalah taraf retis amik tukang urut yg sama.
Tapi,rita kan diva ,haruslah amik lama.I amik 3 hari jerk sudey..
Pastu tungku sendiri la.

Yes,tungku adalah 2x sehari.& me likey..best ok.nak2 kalu malam.
Tapi,Eryna mmg akan buat perangai time nk tungku.
Saja la tu jeles tgk mama dia tungku.masa tu tok la kena layan dia.hu..hu..
Bfast & minum ptg selalu makan biskut jacob ja.kekdg roti.
Air plak horlicks / milo /kopi radix.

Lunch & dinner mmg request suh mak buat ikan bakar & sup sawi /tauge.
Kekdg selang2 makan daging bakar..sedap ok.
Ikan plak, i is xmakan yg murah2 ni..ha..ha..gatal ok.
Jadi mkn bawal putih, siakap,gelama pastu apa ke nama lagi ntah..demand ok...

Ayam mmg xmakan smpi habis 44 hari sbb takut gatal.
Kambing masa akikah pun bedal..sedap nya....hoho..
Actually, pantang x strict sgt sbb luka jahit pun heal cepat.
Seriously ,day 2 dah mampu jln laju2 smpi kena marah takut ter'bertas'..hu..hu..

Tak tau la jahit tu byk ke x sbb xkose nak membelek tgk plus x berani nk tgk..he..he..
Tapi,dpt agak lah xbyk ,maybe less than 5 stiches.nurse pun kata sikit.
And aku  pun dpt duduk elok even baru msk hari ke 2.
And  dgn tabah jgk pakai bengkung Tanamera tu.
tu pun main skip2 jugak sbb bila letak boreh tu, esok pagi dah kering penuh cadar..hu..hu

Last2 hari ke brp ntah ,pakai korset PB tuh..masa tu dah muat..yeay !!..so,dpt agak musti berat dah turun ken...
But,until now xtau brp pun berat nih..xjumpa penimbang..*alasan*

Eryna masa balik umah discharged from ward..
Note :
Masa pantang aku tak amik any jamu.try jamu mak dara 2 hari je..sebab eryna kena heavy rash sampai kena p jumpa doc amik ubat sapu.

But,I did take shaklee .complete set makan masa preggy ,cuma tambah zinc untuk make sure luka cepat heal.
Alhamdulillah..orang yang mai tgk especially masa akikah tak percaya si eryna bolat itu adalah kuar secara normal with 3.8 kgs.sebab tgk mama nya cergas semacam..hiks..hiks..




Akikah Eryna at 3rd Syawal ( 210812 )

As salam.
 
 
Eryna selamat discharge hari ke 5 .
Dari awal dulu ,aku mmg dah niat nak buat akikah Eryna masa raya.
So that semua org dpt attend.
Kebetulan ,ayah & mak nk buat kenduri pindah umah baru.
So, 2 in 1 .
 
Jadi ,Syawal ke 3 ,majlis akikah Eryna serentak dgn house warming parent's house.
Memang meriah .ramai sgt org datang.
Aku share ngan asben buat kambing sekor. upah org je masakkan gulai kambing.
Tapi lauk lain semua masak sendiri.
Alhamdulillah semua cukup..
Duit raya Eryna pun bykkkkkk...hihi..nak buka tabung haji xbuat2 lagi nih..
 
 
Eryna sebelum botak..lebat nya rambut
Eryna was good masa nak kena cukur.
Dia bley rilex ja.
Memang gud girl la...sayang Eryna 100000000x.. ^_^


sudah botak..hihi
 
 
Since pantang hari ke 15 ,mmg xdak la nak dress up cantik2.
kang org konpius aku pantang ke idak kan.
Memula mcm rasa nk buat buaian ,tp,mujur xbuat sbb ramai sgt org dtg ,kalu buat buaian2 tu ,konfem runtuh dek kena kerja ngan bebdk.
Aku pun lepak kt bilik saja ngan Eryna.
Orang plak xputus2 mai sampai mlm.
& aku sempoi ja pakai kain batik sudey..xdak amik pic yg proper pun..huhu..
 
gemuknya diri ku ..hoho

menu of the day

dap dap...

 
Lauknya :
 
Nasi Arab
Nasi Putih
Gulai kambing
Daging kicap
Ikan goreng
Ayam masak xtau..hoho..
Acar
 
Meriah ken..mcm kenduri kahwin.
Ayah actually tambah menu.Dia nazar masa Eryna kt ward dulu.
 
See, Eryna..semua org sayang sgt kt Eryna.
Hopefully ,Eryna membesar dgn hormat semua org ok..
 
 
oooooo..semua org syg kite ek.... ^_^


 
 
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...