Thursday, July 26, 2012

39 weeks sudah

As salam.

Semalam sudah 39 weeks.
Last week masuk je 38 weeks doc ratna ku bagi mc.so hepi xpayah pegi keje dah.
Pastu kena paksa lah ngan parents suh balik kg ja.hoh...konfliks jugak sekejap sbb dah planned baik nk bersalin kt pmc, alih2 nk blk kg puloks.
Tapi,pikir2 balik,ada betul nya.alang2 dpt cuti,baik rest kt kg je.kalu dok kt umah ,nk msk dah xlarat -berdiri lama sket mula la nk ter'peleot'.
Pastu,xkan laki p keja,lunch nk order mekdi pulak.xpun mkn nasi lauk telo hari2..ho..xsanggup jgk.pastu,kalu terbongkang camne..sensrg lak tu.
Last2 ,atas diskusi hangat ,hari khamis tu balik la kg..hasil persetujuan doc ratna.dia siap ckp "awk ni masih boleh jln jauh ni.elok lah jugak balik awal"..so,balik ke perlis la kita yuks..

Akhirnya ,maka p la transfer cek up kt Dr Annuar Hussainy di INS Alor Setar .xbyk info psl INS ni sbb dulu tempat ni adalah utk fertility.yg glamer kt a.s ni Kedah Medical Centre ( KMC ) or PMC .
Kenapa pegi INS ? Sbb ayah ku suggest Dr Annuar.both my sis bersalin dgn dia.tp masa tu dia kt Mahsuri ,pastu msk pmc.
Hari tu ,option jugak antara KMC or INS.kalu KMC ,Dr Kamaruzaman.last2 cek up dgn Dr Annuar jugak.

Ok,perkembangan ibu & baby masa 38 weeks :

Berat mama : 78 kgs - membesar bagai johan
BP : normal
Uri ,air ketuban : normal

Berat baby : 3.4 kgs - ni mmg terkujat sbb last week ms 37 weeks ,bb adalah 2.9 kgs... >_<

Biasalah,kuat mkn..mana xmembesar dgn anak2 skalik...

Update 39 weeks pulak :

So far,alhamdulillah,berjaya puasa sampai today ,hari ke 6.
Paling best ,xrasa lapar sgt mcm ganti posa ritu.
Baby sgt behave..good girl >_<

& bermaharaja lela kt umah yo..nak apa..sila order..he..he..
balik perlis,rugi xpekena seafood..
jadi ,sblm en asben balik kl,jelajah kuala ps & sg baru beli udang besaq..yums sgt..'

pastu  pekena nasi kandar..
apa lagi eh..cucuq cempedak ,pastu ketam..& also order tart nenas special..
insya allah kurang la kempunan terliuq tgk org mkn nanti ek..hi..hi..

Ok,tadi cek up at 39 weeks..

Berat mama : 76 kgs - yeay ..mesti sbb posa nih..bagus !!!
Berat baby : 3.3 -3.4 kgs - xberubah..
BP : normal
Uri ,ketuban ; cukup elok..

Baby belum engaged ,not to worry kata dr sbb dia kata ,as long kepala kt bwh ,nothing to worry about.
sbb kepala akan turun anytime from now.
So,edd 1/8 still sama.now just tgk if ada any labor sign ,kalu xdek ,1/8 dtg balik & he will decide.
& saya..alhamdulillah..masih lagi xnerves & xnak stress diri sendiri.
for me ,Allah je tau bila bb nk kuar.so,xkisah la bila,yg penting dpt bersalin dgn selamat..

Amin....

Wednesday, July 11, 2012

37 minggu sudah

As salam.


Pejam celik sudah 37 weeks.wah..cepatnya.rs cam baru jek dpt tau preggy pastu beli brg bb..p jln2..makan itu ini..hu..hu..
Hari ni dpt update dari bb center.katanya bb dah full term..wohoo..xsaba nih.tp,masih lg bekerja.
Rasa cam nk cuti skang jugak.
Hari Jumaat ni handover ,then next week sudah free.ingat nk cuti hari 1st puasa tu.
Tapi,kalu lah dpt mc dari doc..alangkah bestnya.dpt cuti awal..lepak2 dulu..

Hari ni,perut rasa mengeras plak.Time drive plak tu.Woo..risau gak,tp cepat2 pujuk budak kecik ni..sabaq dulu na.kuar la lepas gaji nanti.haks..bkn apa,ingat nk mkn buffet ramadhan best2..sempat lagi tu..
Pastu still ada benda alah nak beli lagi ni.benda2 xpenting pun.brg2 sendirian berhad.

Lepas pujuk2 ,dah ok.
Tapi, ni jadi lagi.but xkonsisten lah.ho..ho..main2 lak dia.
Ikut pembacaan ,itu tanda rahim tgh bekerja.ye la,dh makin hampir pun kan.
Rasa mcm nk dekat jugak..sbb tang mengeras dah rasa,ari2 dah rasa sengal2 sket ....& terbaru dh rasa back pain sket..wowowow..mak kata tanda2 la tu.tp,it will take at least 1 week gak tu..
Wallahulam..
Mintak2 weekend ni cek up ,doc dpt bg mc.kalu x,mmg burn annual leave lah.xpelah,mmg dah malas nk msk opis.boss pun dah bg green lite.keja pun dah settle.appraisal pun done ( plg penting.)..

Jom layan pic makanan..wahaha..mentang2 xdak alah..asik tunjuk makanan jelah.
Ni cempedak ayah bwk.boleh dikatakan every mths parents turun sini.
Memula buat visa p us la,pastu depa p umrah,pastu kami p states,pastu kazen kawin -memula recep wifey ,pastu recep dia pulak ,pastu ni latest ,my sis yg baru grad tu ada interview.
So,mcm2 la buah2an bwk..
harum manis,jambu batu ,rambutan,manggis,dokong,pisang,durian,cempedak..ho..ho..bestnya..mmg xkempunan la nanti tme pantang..hiks..


serawa cempedak mak msk ,tp sago xdak plak..but still yums..

cempedak goreng sy msk..dap dap

Dalam fridge still ada balance cempedak lagi .mlm ni boleh goreng lagi.mana tau sok lusa terbersalin ,xde la daku kempunan..
Ish..tapi,mintak2 bb kuar lepas 25 aribln ye...nk sambut anniversary lagi nih..nanti xsempat mkn best2.. >_<




Tuesday, July 10, 2012

Alhamdulillah ....ada jugak la dari xdek

As salam.

Alhamdulillah.hari ni appraisal..dpt 20% increment ( act ,ku mintak 35 % ,but boss approved byk tu jew )..boss kt HQ kedeks ,xde tunggakan plak.huh..kalu la dpt from Jan - Aug tu wah..lompat bintang yo...

Hmmm..tp,anggap je la rezeki smpi di situ.Jgn xada lgsg..
Hopefully next year dpt lagi ..amin..

Apapun,ini semua rezeki si kecik kt dlm ni..
& hopefully ,ada lg khabar gembira dari en asben.
Silalah berdoa wahai anak  >_< ...

Update pregnant :

37 weeks sudah..
Kamu makin aktif di dalam.main2 sepak lagi.
Agaknya sbb masih byk ruang ,maka suka memain lagi eh..
Weekend ni mari kita lihat sudah brp berat kamu.
Mesti ada peningkatan nih sbb rasa berat jek.
Janji sihat ,alhamdulillah..

Tuesday, July 3, 2012

ermmmm

                                                                             As salam.

Lunch today.
Simple sbb dah mkn 1 tupperware mee grg masak smlm.
Plus member cari mkn mc plak.so..malas nk kuar..




xde mood mcm biasa.dokumen dari 4 negara smpi serentak.mcm tau2 dah nk cuti.
mcm saja nk suh settlekan jugak b4 cuti.xsaba nk cuti weh...

appraisal lum settle.kalu yg ni settle ,nak apply cuti terus.malas malas..ho..ho..
curi2 jugak minum coke.tekak teringin benar.hai anak, mama awk ni sorok2 kt opis takut kena sound ok.

Weekend hari tu p cek up 35 weeks +. lg 2 weeks baru jmpa doc lagi.
Dr Zarul xdek ,jadi jmpa Dr Ratna pun ok.lemah lembut ya amat.
& proses sgt cepat.
Sampai PMC kul 840 am camtu , dkt kaunter ckp dah ada 7 patients tnggu turn.
Dia ckp weekend slalu depa ni dtg awal pagi even tho buka kui 8 am.
So, xpe la.x bfast lagi.boleh la mkn kt restoren kt situ.sedap jgk.pernah lunch skali ms buat cek up opis dulu.
Proses pun cepat -register ,test urin ,amik bp ,berat then p bfast.
Masa bfast ,akhir nya dpt gak mkn lontong.sedap...
Mmg lama mencari punya payah nk jmpa...hi..hi..
30 mins bfast ,msk klinik ,xsmpi 15 mins dah jmpa doc.
Pastu dlm ms xsmpi 10 mins dh settle semua.
Alhamdulillah doc kata semua ok.siap si kecik tunjuk muka lagi ,waving la tu.
doc kata ,'bagus ,bagi kerjasama'..he..he..


lontong sedap.. >_<

Then , ingat nk sopink tp tensen lah nak pilih baju or seluar.ingat muat ka.
Last2 sopink stationeries utk opis...LOL...
& bantal nak tdo.xde mood tgk baju...alasan : sbb gemuk mana muat.

Jusco OU ada member's day card 3 & 4 Apr ( eh..rini la start ) ..ada eyeing on something..tp ,ikut rajin.skang ni mengah2 dah jalan. sbb perut makin menekan..hu..hu..

Owh ya ,bb sudah 2.2 kg's..doc kata normal & good progress for 1st child.ho..ho..takut la kalu besar2 kang mama xleh nk push..asal normal sudey...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...