LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, June 28, 2012

Malas nk keja tp nk shopping tudung

As salam.

Rasanya pasni selagi x bercuti kerja,mmg post dlm blog ni adalah boring & boring.
Sungguh boring nk dtg keja.
Sblm ni bgn pagi ,after subuh ,pas asben p opis,sambung mentido sampai kui 8 pagi.pastu siap2 p opis.smpi opis tepat kui 9 pagi.boss x kisah pun sbb dia pun slalu lmbt..haks..haks..yg penting keje jln.

Skang...sambung tdo ,jam bunyi kui 8 pagi snooze 10 mins pastu snooze lagi dan lagi..last2 ,nak dkt kui 9 am baru nk drive p opis. Kota damansara ke Jln Ampang bkn dekat la weii..
Ni suma sbb sy mula menghidapi sindrom sakit kepala.jadi,xnak tanggung risiko xleh drive ke apa,so dh ckp ngan boss ,i'm gonna be late..until i cuti bersalin...hey,ni baru nk mc.sblm ni mmg dtg keje ari2 since 1st trimester.xpenah mc ke apa.keja jln cam biasa..so,akhir2 bln ni maaf la...

Esok boss balik from outstation..nk settle kan appraisal,pastu nk bercuti ..tp,lagi 2 minggu.mean, mid july dah xnak dtg opis.wah,dulu kemain ingat akan dtg opis smpi hari terakhir la konon..tp,xnak take risk..xnak zalim kt body..jadi mari la bercuti..cuti masih byk lagi.dtg keje pun dh makin xproduktif.bukan ke lagi xbagus..

Cerita smlm..selamat habiskan puasa.lega.siap mengidam nk mkn kt waroeng ayam penyet d curve.sayangnya perut kata xsedap pun.ayam penyet kt wangsa walk lagi best.ikut tekak la ye.
Pastu mengidam nk beli tudung adijuma.mengidam ke mengada..yg penting,hari ni dtg opis pki tdg bawal yg dh bertahun di lupakan..rasa cam zaman universiti plak. >_<.
Pastu rasa nk beli tudung lagi.ntah apa punya perangai,yg bkn2 plak nak.

& si kecik ni xhabis2 kicking..jap2 mengeras..hai anak ..mmg la xtau apa dia nak.tp,selagi boleh bergerak..gerak la puas2 kt dlm tu ye.
& masih lagi pujuk..please bertahan kt dlm tu..at least lg 3 minggu ke.maklum la,plan nk cuti lg 2 weeks..bg la chance mama awk ni rest dulu ye..

hasilnya hari ni..x dpt posa sbb sakit perut mkn smlm..tsk tsk..

Wednesday, June 27, 2012

Promosi kerja kawin kompleks kraf

As salam.

Hari ni puasa.
Puasa ganti hari ke 7. Esok insya allah hari ke 8 aka last day.
Next month dah nk puasa baru sibuk nk ganti.

Dah lama puasa ,suddenly puasa ( last hari tu masa bln 4 ) ,bb sgt cranky kt dlm. She mcm expressing her lapar & buat karate non stop.
After pujuk2 now she ok.

Then,lunch member opis ajak p kompleks kraf kt Jalan Conlay.
Jgn xtahu, kompleks kraf ni one of our lunch spot jugak.
Lauk2 dia can be said sedap & xmahal sgt.

Kompleks kraf tgh buat promosi kerja kahwin.
Tapi,byk jugak booth tuk batik.Lawo2 ,harga pun lawo.
Dewan divide by benda yg dijual.So,ada dewan khas tuk pelamin & baju kawin.Lalu je,mak dah kawin kot.

Jalan2 sampai tgk food.hmm..nasib posa,so x de lah dok men test segala dessert yg manis2 tu.
Tapi,sempat jugak beli wajik, puding diraja ( katanya dessert ni feveret diraja pahang ) & maruku.dpa dap..x saba tunggu berbuka..ha..ha..

Those yg nak kawin tu,boleh la intai2. mana tau ada yg berkenan.Booth xde la byk ,tp yg penting ,selesa..xpanas.sbb dlm dewan.

wajik, puding diraja & maruku di sebalik files.


Me not in the mood of working anymore.
Counting another 2 weeks to kerja.Then ,nak off ..nak lepak2 ..find time for myself b4 ada new addition to the family..insya allah..
x saba nya mama nak jumpa awak ni .. ^_^... mcm muka sapa la awk nanti ye...

Tuesday, June 26, 2012

As salam.

Saja nak letak..masak salmon grill semalam. P giant last week, salmon tgh murah. Beli 2 ketul yg besar tu dlm RM10 saja. & still fresh.

So,balik smlm try buat salmon grill with white sauce.1st time buat nk tiru ala2 Ikea tp kuah terpekat sket.next time kena kurangkan tepung sbb tu penyebab jadik too thick. but but tetap sedap.
Ada org tu siap kikis2 periuk korek sauce.


For him

For her
Abaikan flash setting dari kamera cap ayam tu.
Yang penting salmon tu crunhy outside & juicy inside.
Salmon tu grill atas pan kejap with olive oil ( perap with pepper & salt dulu ) pastu masuk dlm oven for 15 mins & done.

Enjoy to the fullest..yums .. >_<..

Antenatal class by PMC Sg Buloh

As salam..

Sambungan dari entry sblm ni..hiks..
At last ,kami decided to stick kt PMC Sg Buloh rather than blk perlis pastu bersalin kt INS even rasa mcm nak jugak Dr Annuar tu..tp,lepas class smlm ,asben kata ,baik la stick to PMC .Alang2 dh ada doc with all the records & so forth..
mmg mcm leceh la bila pikiaq nk blk kg nanti after dah deliver nanti..dah satu hal nk menghangkut brg2 yg bersusun dlm bilik tu.Rasa mmg xmuat keta tu..al maklum la keta kecik kan..
tp,since  my mak pun dh agreed nak mai sini nanti..tawakal & doa ,apa yg di planned tu menjadi la.

So,yg antenatal class ni ,alkisah ,mmg duk goggle la kt mana yg best nak p.hosp kerajaan pun ada gak.private pun byk.rata2 fee per couple dlm RM100 with food.
Tapi,std la review hosp kerajaan ni of cos la, org kata yg bg talk pun ala2 membaca slide & boring.xtau la,kita xpenah attend.hanya bc review.maybe xsemua lah.

Masa goggle tu ,jumpa la psl antenatal PMC ni,.
Several review kata class dia quite best.& plg penting free..yes its free..wah,terus la kol & still available sbb masa tu bln lepas.
Before this ,apa yg me tau, conducted kt PMC building itself ,tp kali ni buat kt Sri Damansara club house.Half day class with tea break..& mmg berbaloi2 ok..

Kami smpi 15 mins lewat sbb terlepas simpang.ingatkan dah start,tp biasalah ada lagi couple2 lain yg lmbt & masa tu pun the organizer tgh arrange brg ,distribute goodie bag etc .
Class tu full.tp, xcrowded..seats semua penuh. rasa dlm 20 couples camtu.Sgt comfortable..

Tea break sekali masa pukul 1030.
Food pun ok. ( ibu mengandung xdpt dipisahkan dgn makanan..haks..haks..)
Spread dia adalah bihun goreng ,karipap kentang ,vege popia & tuna sandwich..sgt healthy plus sedap.
Air plak free flow tea & coffee ..

Ni antara yg ada dlm jadual smlm :

i ) Food nutrition talk - sponsored by Enfamama
Owh ,me mmg minum Enfamama .so,bila dpt extra sample susu syok la.
pastu depa siap bancuh lagi for tester.
Speaker dia best. Talk about food intake.brp kalori yg diperlukan.mitos2 dlm pemakanan.
Eventho sponsored by enfamama ,dia x sentuh lgsg psl susu depa tu bagus ke apa.yg dia stressed ,keperluan untuk consume kalsium bg pregnant mum.

Masa bg talk tu ,dia selang seli ngan gift.saja la nk attract audience kan.so,masa dia tnya soklan tu ,I dpt jawab betul..dpt la hadiah ini...he..he..


buku ala2 my 1st year book..so cute


ii) Stem cell talk
Nowadays kan dh byk awareness psl d need to store stem cell.
For me,mmg bagus & berguna cos we doesn't know what will happen in future.
mintak jauh la benda yg tak elok..but, no harm to simpan pun kan.

They charge for registration fee dlm rm 2000 rasanya ,then annual fee is rm250.
bleh buat installment.mean ,sebulan dlm rm 24 mcm tu.hope xsilap la info ni..ha..ha..

Terfikir jugak dgn asben nak x buat.at least for the 1st child.sbb the stem cell ni can be used for other siblings if needed.
to be decided later.quite interesting.

iii) Pregnancy journey - by Dr Wan Ratna
Ya allah ,punya lemah lembut doc ni. ni kalu tgh sakit ,dgr suara dia, boleh redakan kesakitan tu.
Talk ni lebey kpd those yg baru approach 1st trimester sesuai la kot.Sbb citer what to expect trimester by trimester.
To me yg ala2 nk meletup ni,dh msk 3rd trimester ni ,dah lalui semua tu kan..focus more on labor time je lah..tp,overall enjoyed very much


Dr Ratna yg lemah lembut orgnya

iv) In labor - Dr Zarul
Dr Zarul ni la yg di recommend oleh kwn2 yg bersalin kt PMC .Dia bagi talk b4 & during labor.
Preparation ,sign to expect masa nak bersalin ,sampai la baby keluar .
Best sgt. & he pun sgt funny & relax.


Dr Zarul yg best

v) Vaksin - Dr Faizal ( eh betul ke eh )
Dr ni dari HKL kot.dia bg talk apa vaksin yg needed for baby & awareness psl rotavirus tu..
Ni pun ok..good info.

vi ) Exercise during pregnancy - physio dari KJMC
Session ni last skali.just show senaman yg bleh di praktikkan masa pregnant & also masa labor pain.She's quite young ,tp fun..

Ingatkan ada talk psl breastfeeding .They did mention la psl benefit skit2 tp xbyk.
Rugi jugak hari tu x join talk kt KK Kelana Jaya tu.sbb KK buat masa office hour ,pastu ptg pulak.payah sket la nk join.

& also kalu ada slot tuk after birth like nak jaga baby ke..rasa lagi best..

But,overall ,mmg best lah. At least dpt ilmu even ada tu dah agak lambat lah kan.

For me..elok p class ni masa end of 1st tri or masa 2nd tri..sbb kalu dah nk due dah..apa yg doc/speaker ckp masa journey tu,kita dah go through the process pun.

Goodies bag yg dpt on the day

Those interested can call PMC Sg Buloh .kelas ni rasanya once a month kot.
Phone : 03 -6156 4735


Monday, June 25, 2012

Weekend yg penat - wedding & antenatal class

As salam..

Fuhh..skang ni tetiap weekend ja penuh dgn aktiviti p sana sini. Hajat nk melawat kengkwn yg bersalin ,srg pun xterlawat.
Dah la ramai kwn yg bersalin thn ni. ada tu ,dh bersalin dari thn lepas, tup tup anak dia dh nk msk setahun dah..
niat nk p tu mmg dah ada ,tp hajat xkesampaian..ada ja benda nk kena buat.tup tup diri sendiri pulak dah makin dekat hari..hadoih..

Weekend lepas mmg full dari pagi smpi malam .
Badan dah letih..dtg opis dah mcm mak panda. Makin xsabar nk cuti la.
Mmg need time for myself b4 deliver.
xnak la nanti deliver ,stress like happened to 1 of my fren.she gave birth two weeks earlier ,some more baru balik opis ,then dgn x disangka bersalin.adui..
can't imagine that ever happen to me.sbb tu ,to be safe,better la cuti awal..tp,awal pun xawal sgt la..kang nanti mati kutu apa nk dibuat pulak kt umah tu ye..

Sabtu pagi awal pagi dh p Putra Height ,kazen kawin.ni recep umah my paksu.Side the bride dh buat last month kt kelab golf subang.ha,ms recep belah pompuan ni a little bit funny sbb mc nya tu sgt la xbuat homework.main belasah ja apa nk ckp.The thing is, mc tu ex- tv3 famous host once upon a time..sama batch set2 azura abdul karim,normala samsudin,dang suria..ha..tu geng2 dia la tu.so,d expectation is quite high la since she dah over exp kan.now dia freelance & ada bukak salon..teeetttttt....

1st ,masa announced tuk org yg nak tepung tawar ,dia dh silap.mix up nama my mum dgn org lain pastu bila mak pengantin betulkan ,dia still silap lagi.
sudahnya,mcm stuck kt situ seketika.dah la org duk tunggu nk mkn masa tu.

Paling klaka..ni mmg lawak habis.my kazen tu pilot.& my paksu ( ayahnya lah ) pun adalah pilot.entah ajaran sesat mana ntah ,after habis video klip mempelai, dia asik sebut "kedua2 pengantin adalah juruterbang MAS bla bla"..ok fine,memula sekali ok lagi.pastu ,dia ulang lagi masa cake cutting "Pasangan adalah juruterbang MAS ..mungkin mereka bertemu & bercinta di alam biru "..kah..kah..masuk kali ke 3 ,abg i siap ckp..wei..please la p habaq kt dia..sudah2 la apa dia merepek tu.
Yg sedara mara & kengkwn kazen i ni asik pandang sesama sendiri sengih2.ni mesti kes dia tgk masa klip tu,ada 1 pic tu ,wife kazen i ni pki baju uniform dia.so,dia assume..owh.minah ni pun sama pilot ni..
Ikut kan mak pengantin ,the script was like ..anak & bapa adalah juruterbang...hadoi..kesian si S ni..kalu xsure xyah lah ulang sampai byk kali..sesuka dia je..bayar dah tentu2 mahal..std retis katakan..


The bride's side

Ok,enough said..so,d wedding now sebelah laki.so,lama la sket stay..smpi ke malam.ulang alik mkn xtau brp kali.ini anak sulung paksu,so jemputan pun ramai..dlm 1000 nk dkt 2000 jgk la.
tp,sbb khemah dia byk ,so xnampak crowded.lauk pauk adalah sedap & kater tu asik replenish ja.
area kuih muih pun spread byk plus siap book cendol pak akob seksyen 16 shah alam skali.
panas2 mmg terbaik la kan...






That's actually our 'special VVIP guest' ..hanya kenduri2 saja dpt jumpa.masa my wedding hari tu, he stilled kt states tgh operate for 2nd time kalu xsilap.alhamdulillah ..he's getting better & recovered now.
Actually ,ustaz harun ni as we call him pak lang ,adalah kazen ayah.mak dorang ( arwah nenek ku ) adalah sepupu. so,ayah & keluarga datuk harun is dua sepupu. tp,ayah sgt rapat dgn pak lang harun sbb depa sama2 belajar kt kolej islam kelang dulu.
ayah muda dari pak lang ,so ayah citer ,masa duk sana,pak lang ni la duk jaga dia.pastu masa my bro studi kt smap kajang ,dia slalu gak tdo umah pak lang harun.masa wedding i dulu, adik2 dia adalah dtg ,yg mana duk kt perlis tu, & one of his adik ,kami panggil mak teh che bi berjiran pulak dgn parents in law .
Masa ni dia dah nak balik dah...sempat ajak bergamba.sbb nya masa dia dtg tu ,ramai gak guest2 lain duk amik pic. sempat la sembang sat..

Eh..panjang sgt entry.antenatal class kena sambung pasni..


Thursday, June 21, 2012

Makanan yg perlu di makan sblm bersalin

As salam..

Dah nk msk bulan July..fuhh..sekejap sgt masa berjalan.
Masuk bln July ,maka get ready to labor room la ye.
Mak kata insya allah senang beranak.amin..masin mulut mak.
Sbb mak ckp ,dlm 6 org anak ,beranak kt sy plg mudah. Sbb mak adalah kategori even dh bersalin 6 kali ,tp setiap kali bersalin ,teruknya mcm baru nk bersalin pertama kali..terharu...
Mak ckp lagi ,masa pregnant with me ,she did'nt even notice dah pregnant 5 bulan.Sbb masa tu tgh mengulit anak yg beza setahun,lalu xperasan...so..sy adalah kecil dlm my mother's womb tp membesar bagai johan di luar. >__<
Sbb tu xrisau bila org kata my perut is kecik x nampak mcm org dh 8 bulan..janji sihat..

Jgn xtahu, siap ada list makanan yg nak di mkn.nanti lama nk kena pantang mkn kan .
nak2 pulak masa tu Ramadhan & raya..fuhhh..mencabar iman...xpe xpe..nak kurus punya psl..

Nak makan :

Johnys steamboat - done
Durian - done
Nasi kerabu Keramat Au1 - done
Nasi penyet API wangsa maju - done
Seafood - done
Nasi mandy Saba - done
Mempelam harum manis -done ( sampai muak -ayah bg 7 bijik ,pak mentua bg 7 bijik )
Meatball Ikea - done ( almost every mth since preggy )
Cucuq pisang & cekodok -done ..LOL
Ais krim - a must dessert at least seminggu skali.. :)
Nasi lemak keramat Au3
Kfc yg baru
ketupat rendang
Nasi penyet the curve


See..dlm byk2 tu xdak pun rasa nk mkn yg mahal2 mcm tony romas ke ,chillis ke..
Sbb kita xmengidam ,tp nak mkn sbb xmo rasa bersalah ( boley ?? ).

& hari ni lunch nasi kerabu..yum yum..puas hati..

nasi kerabu keramat au1 ..terbaikk

nasi lemak keramat au 3 -dh byk kali mkn tp nak mkn lagi

mkn seafood kt ana ikan bakar bb bangi -ikan pari bakar petai ,udang ,ketam & sotong

harum manis all d way from perlis

Mungkin rezki bb ,apa nk mkn mesti dpt..alhamdulillah..
Mempelam harum manis tu ayah & FIL ada dusun.masa mengidam tu,buah lum msk ..masa tu plak get ready nk p usa.so,kalu ada pun ,by the time balik ,mcm dh xbyk..
Harum manis ayah pulak,berbuah banyak..tp di tebuk ulat..sbb masa tu ayah kalut nk p umrah..dgn masa tu pindah rumah..
Kuasa tuhan...FIL kirim buah & peram..alhamdulillah semua cantik..manis plak tu.besar2 mkn smpi kenyang..
& buah pokok ayah pulak..dia bwk byk bahagi kt anak2 kt sini..kakak & abg dpt rasa srg sket sbb semua xelok..
tapi..alhamdulillah..saya dpt rasa semua 7 biji tu xdak yg buruk langsung..subhanallah..
rezeki anak katanya...
Tapi................
paling sedih yg susah nk dpt
even buat muka kesian gile
even nangis or org utara kata 'keriau' smpi mcm apa
even apa2 lah
mmg susah nk dpt ni...


iaitu ...Air Coke...hu..hu
sebab en asben xbagi
padahal bkn minum sebotol besar

but but akan diusahakan jugak bila nk dkt2 bersalin..nak jugak minum..sbb masa tu org kata ,nk bedal apa pun bedal lah kan..he..he..


Tuesday, June 19, 2012

Last day cek up kt KK Kelana Jaya

As salam.

Hari ni last day cek up kt KK Kelana Jaya. Dah sealed buku pink sambung kt pmc sg buloh pulak. Sedih jugak ... ( apakah sedih ) ..padahal everytime p ,mesti stress sbb lama sgt tunggu padahal nk check berat ,BP ,darah & urin jew. but but ,kita xkomplen2 lah sbb free katanya.Nak sekejap ,bayar mahal kt private sana..

Since result pun all this while clear ,except cek up ms 32 wks je BP tetiba tinggiii sket..tp,after 2nd urin test dah normal.then, MGTT pun ok.jadi nurse pun sng nk lepas. 
Depa pun xterhandle ramai sgt patient. 
Actually ,ibu menganzung ni xde la ramai sgt g cek up ,tp sbb mix dgn babies ( kt situ jgk la babies timbang berat & so forth ) ,so lama tu leh tahan jgk la.

Overall..sy suka cek up kt sini..honestly.nurse2 kt situ mostly muda2 so drg ni pun rilex2 ja. yg sister2 ni pun baik. even sgt bz ,tp bila depa attend kita ,sgt berhemah. 
Eh..kalu aku la,tensen jgk nk layan patients ramai dgn byk kerenah.thumbs up to them...support KK Kelana Jaya.. :). 
Insya allah..next bb ( wah..dah berangan nk 2nd ok ) ...kalu masih berada di sekitar situ mau jgk continue cek up situ. besides pg private la...


no last for today - 2044 ..org cina xsuke eh no 4 ?



spot the words ? hi..hi.. <__________>


Dan..at last..barang2 bb dah siap dlm beg & lipat dlm storage box. 
Kami dh decide ,andai doc kata safe to balik kg ,maka akan bersalin di kg lah .
So,pasni nk standby barang mak nya pulak.byk tu nk pack sbb plan nk habiskan pantang 44 hari kt sana.hew..hew..brg hospital mama dah ready ,cuma brg nk bwk blk kg belum lagi.byk tuh, dgn set pantang ,medela breast pump lagi..& bla bla...

And baju raya pulak mcm mana ? wawawa..xdak baju raya la thn ni.sbb xpasti masih mampu kah muat dlm baju kurung dgn keadaan pantang yg xabis lagi tu.berat smpi hari ni saja dah 75 kgs..perghh..dh naik 15 kgs ye..tp,xdak lah asik pikir nk kurus nk kurus macamkan apa..bikin stress ja nanti.yg penting now, semua pun in good condition..insya allah..


confinement set saya


mendobi & dobi


Hmm..apa lg eh..rasa malas nk keja dah.padahal br msk 34 wks plus..& hajatku nk cuti 2 weeks b4 lah.biar la exercise kt sopink kompleks lagi bagus.some more dh diskus ngan boss & he's ok with it.nasib boss adalah bapak2 penyayang gitu..

Rasa mcm hari tu dpt tau preggy..ni dah nk pop out dah..i'm gonna miss those moments..maklum,masa ni lah dpt full attention..fully pampered..angin pun boleh tahan jgk skali skala dtg.insya allah..ada rezki ,no 2 will coming in another 2 /3 years..kalu xterbabas la..haks..haks...



Thursday, June 14, 2012

Finally ...Dc to New Jersey to Nyc

As salam..

Last entry :



New Jersey..New York..bandar yg sesak & padat...tp cantiks.kalu tengok citer maid in manhattan tuh,kan ada scene tunjuk bandar manhattan..yes..can't believe I was there.
Dari atas bridge dah nmpk jelas.cuma,terkilan tak sempat p Statue of Liberty.dek kerana kekangan masa.
Kalau nak ke Statue,make sure naik ferry queue dari New Jersey sebab orang tak ramai.kalau dari New York,my sis cakap akan ambik masa sejam dua ,which will waste your time.



From DC ke New Jersey around 4 jam.tapi sebab stop lama jugak untuk rest,jadi,pukul 3 pm baru smpi.
After lunch semua ( kebab la jawabnya ..no more cooking ) ,memang tak sempat nak p tengok statue of liberty...frust...sbb p sana kena naik boat ke seberang laut and have to take  at least half day.memang tak sempat sebab esoknya dah nak kena p airport check in at 8 am.flight pukul 10 pagi.

Kat jersey,tumpang bilik my sis nye kawan.tak berbaloi nak sewa hotel yang mahal tu sekadar nak mandi.
Malam tu kami  kuar lepak kt NY Times Square. Masa memang tight,naik bus from jersey to Manhattan,patut 25 mins je.tp sbb jem maha dasyhat,jadi la nk dekat 2 jam.

Sampai sana dah kui 630 pm.after solat musafir,round times square.happening tempat ni.
Tak habis round kalu 3-4 jam tu.ada madame tassauds,Ripleys Believe It or Not,M&M choc store yg cute mute & besaq ,planet hollywood,hard rock cafe & mcm2 lah.benda wajib beli,fridge magnet hard rock lah.bertambah collection fridge magnet kali ni :)


thats nyc -view from new jersey


times square nyc

Sebab ke NYC ni too short time ,tak dpt nk bagi full idea what's more they have kt sini.but, of cos bandar metropolitan kan.what else u can say..amik pic pun kat building saje.

Then,penat melepak kat sana,time to go home.naik bus tapi sebab dah tengah malam,kejap je..25 mins dah smpi kt hostel Stevenson.
Pastu boleh plak turun bus silap block.sana block by block memang jauh.jangan ingat 15th street dgn 16th street tu dekat.
Mau amik masa jgk tu.

Sampai hostel pun dah kui 12 am.mandi,solat,by 330 am dah get ready to subuh.
Then shoot ke JFK airport.sampai airport pun stilled awal lagi dalam 630 am.melepak je la sementara tunggu kaunter buka.

1 best thing ,kami sewa keta kat buffalo,tapi boleh drop kt mana2 tempat as long as company tu ada operate kt situ.
Since co Hertz ni ada operate kt JFK airport,so sangat senang lah.lepas letak barang kat airport ,kami terus la return car kt office dia.
Opis car rental ni sebelah airport JFK jer,naik airport train untuk ke building sebelah.


Then,dah settle check in suma,kui 10 am dah tunggu nak depart.nak exit imigresen from NYC sangat laju je.tak sabar nk halau kita blk agaknya. :p

Flight from JFK to Dubai as usual penuh.
Tapi kali ni,dapat seat depan.

Tak mcm ritu,dapat paling belakang.sesak napas.masa tu dah letih sangat,memang flat habis dalam flite.
Bangun makan,tidoq selama lebih kurang 14 jam.tengok2 dah smpi dubai.kat dubai pun transit  tak lama dalam 2 jam je.lega sgt.tak sabaq nk sampai msia.

Dari dubai ke msia pulak flight tak penuh.dapat la konker seat..ni pun makan,tidoq ja.tak sanggup nak tengok movie dah.


At last after 7 hrs,landed jugak kat klia.penat  tak yah cakap.weekend tu memang makan tdoq ja la.fenat katanya..

Overall,experience yang best dpt p usa.the longest journey ever travel so far.
p/s : Ada org tu bley plak tak ingt mana letak dompet.boleh ? Mengagau punggah balik bagasi.haru.luckily,dompet tu jumpa.tapi nun tertinggal kat buffalo,atas meja umah my sis.nasib baik.kalu cicir ka kena copet ka,tak ke haru nak wat report segala mak nenek dlm tu.

 My personal view  :

- Local people kt Buffalo more friendly from NYC nye org ..org bandar la katakan..eksyen je.

- NYC adalah sgt rimas ok. sbb bandar yg maha busy. Naik public transport is the best options
- Washington pulak penuh dengan tourist. bandar ni mcm putrajaya ( ok..can't compare lah ,they lagi hebat... ) ..tempat bangunan pentadbiran.
- Overall : I luv Buffalo more . aman damai jek.

End of journey to USA. :)

From Buffalo to Washington dc

As salam.

Entry sambungan :


Makanya start la perjalanan jauh about 8 jam ke DC from buffalo.
Dalam kepala ni dok ingat highway depa macam kita lah.straight ja kan.but no no.

Kitaorg siap lalu kampung,turun naik bukit ala2 adventure gitu.
Siap ada sign board tupai melintas,kereta kuda lalu,org naik snowboard la ( masuk winter ada yang ber snow board di jalan raya ) ,rusa la,siap ada bear sign lagi.so cute..macam kita,sign gajah melintas kan.so sana,gitu lah sign nya.


Ada sekali tu  lalu macam filem war horse pun ada.cantik sangat scenery nya.kuar hutan,masuk kampung..lama la jugak.sempat berkelah makan lunch kat petrol pump.owh,pump shop dia cantik.even kat kampung,tapi bersih.
Kami tumpang basuh pinggan mangkuk segala sebab pantry depa lawa & bersih.
Tersedia dengan toilet bagai macam R&R.
Dah la tu vending coffee sedap plak tu.kalah setarbark u.

Oh yes,kami masak hari2 masa kat buffalo sebab bawak mak ayah kan.
Takkan tahan nak makan kebab hari2.
Being malay,kena cari nasi.pizza pun  tak lalu nk makan hari2.

Since my sis dah grad,dia memang nak sedekah segala barang dapur kat junior dia.
So,keja mak adalah habiskan rempah2 yg dah nak expired tu.
Sian kang junior2 dia sakit perut dapat rempah expired.

Hari2 lepas subuh masak dulu,makan,bawak bekal & baru p jalan2.
Rasa macam dok Malaysia makan masakan mak katakan.
Tak adventura langsung..hehehe.tapi sedap and puas hati.nak cari makanan halal kan susah.

Back to our journey tu,asyik kuar masuk kampung,sampai kami wondering betui ke tidak gps ni.
Tapi,my sis bagitau ,memang cenggitu.
Dia dah penah p DC n travel by car.
So,dia kata memang gitu la.
Kuar masuk kampung,hutan,masuk highway,nanti back to kampung,then dah masuk bandar washington baru la highway.


spot d horse at 1 of the kg area

lepak lunch tepi kg mana ntah


Almost 8 hrs jugak baru sampai DC.
Kat sini tumpang rumah pegawai JPA,En nazrol.
Dia pun baru datang sini masa dec last year for 3 yrs assignment.

Friendly sangat the family.wife dia,kak nisak tu memang best sgt.
Sampai2 ja,dah terhidang nasi tomato ok.
Dia dah siap masak untuk kami semua.ada 9 org termasuk my sis's fren and family.

Pastu ada lagi 3 org junior my sis pun lepak situ.phew..ramai....
Jadik wife diplomat ni kena siap siaga la sebab katanya memang itu part of their duty.
My sis under MARA,kawan dia yang under JPA.tapi depa ok je nak tumpang.
Umah depa duduk pun ya hampun besar yang hamat.cantik lak tu.



d house tmpt we stayed -jpa ambassador



Esknya tu,kak nisak masak breakfast nasi lemak.wah,bertambah2 mak buyong makan.sodap.
Sampai mak marah takut naik badan.kalu lah tau hanya naik 1 kg ja masa 2 minggu p USA ,mau la bedal lagi tanpa batasan.+_+.
Memang asik makan ja masa kt sana.
Tapi,kerap berjalan sebab tu tak naik badan.





Kami kat DC 2 hari je.Malam sampai,dinner pastu lepak2,tido.
Esoknya kui 930 am ready to jelajah DC.
Kali ni tak drive.naik metro subway ja.rombongan cik kiah la katakan.



Nothing much kt DC.Macam ala2 putrajaya.
Kami visit mesuem ( yg shooting filem nite in the museum tu ) ,tengok monument and lawat The Capitol.
Round2 situlah.pastu sempat la p hard rock washington.
Yang pasti sampai ke sudah  tak jmpa white house.give up jauh sangat.nampak dah sign nya,tapi dah malas nak menapak.letih wooo.

Ada la kejadian kelakar  masa naik metro.boleh pulak tersilap baca line.

Metro ni tak la complicated macam naik subway korea tu.line crossing macam2 kaler.
Tapi,tu pun leh silap.
Dah half way perasan,eh kenapa stesen Pentagon.muahahaha..rupanya dah tersasar jauh.
So kena patah balik ke 12th street sebab nak pergi hard rock cafe.


Lets d pics speak :


mesuem shooting night at the mesuem part 2

the capitol

The monument

depan tu actually white house -kes malas nk jalan dah




Balik malam,kak nisa dah siap ready dinner.makan lagik.
Esoknya dah nak p new jersey.DC masa ni dah panas sket even malam sebelum tu ujan sket.

Best sangat dapat kenal d family.mcm sedara sendri plak rasanya.

To be continued - new jersey & new york.


Wednesday, June 13, 2012

Pengsan di Niagara Falls outlet & boat riding Maid of The Mist

As salam

The journey begin.mentang mentang dah ada keta.
Since en somi dah terror bwk keta left handed ,jadik,kami pun pegi la factory outlet Niagara Falls.dalam 40 mins from Callodine Ave iaitu umah my sis.GPS kan ada..mana mau pegi ,momantai..beres...

Best nya hai pegi sini,ni memang tak cukup masa smpi 2 kali pegi.
Masa tu misi nk beli wallet je pun sebab baru jer beli handbag baru masa nak mai us.hihi.
Time hari Jumaat tu, org tak ramai..so,masuk la mana2 store ,relax je.
Paling lama kt Corelle..borong pinggan mangkuk mak nenek. 

Yang pasti 2nd day kami p situ lagik, tetiba segerombolan geng Phil & Vietnam kasik borong licin Coach.licin ok. 
Nak beli wallet pun yang hado.since dah sampai ,en somi kata ,beli la jgk apa2 kat situ.alang2 mai jauh kan.

Pilih wallet dalam 2 jam ,nasib jumpa yg berkenan.kalu kat msia  tak dpt la harga ni..i dpt beli dalam RM 240 sajorks. ^____^...like like..
Henzebeg coach pun rasa nak jugak rembat ,tp dah  tak dak feel sbb beg yg berkenan masa hari 1st p tu dah sold out.

Ada dlm 50 stores kt sini ( ke lebey eh ) ,tu pun sempat masuk few stores je.
Memang  tak sempat habis la.
Abis,kalu dah masuk coach 3 jam ,corelle 2 jam ,levis 2 jam ,belum lagi yang lain..camne tuh.

Yang pasti 2nd day kt situ, iaitu ahad ( tutup pukul 6pm ) ,kami adalah org last left Coach ..kes  tak jmpa wallet idaman..nasib ada jgk seketui..kalu x...parah.....................

Apa yg kami beli kt sini ?

Me..hanyalah - Levis Demi Curve rm 100 , Coach wallet rm 240 .
Husband - Levis rm 100 ,baju ( levis ,adidas ,nike ) total 10 psg rm 200 .
Others - baju Osh Kosh rm 100 dpt 6 psg & pinggan corelle ( loose item ) rm 250 - 6 pinggan makan square shape ,4 pinggan lauk. masa ni beli 3 free 1.jadi kami actually bayar tuk 9 items & dpt 12 bijik pinggan mak nenek.berbaloi baloi..
Pastu ada la souvenir husben beli for his family.


kt Corelle.last pit stop..berejam2 kt dlm ni.owh yes,we bought d 1 yg ada design hijau tu,of cos yg bentuk square punya :)

Overall sgt puas hati sopink sini.memandangkan we are on tight budget ( si kecik ini juga perlukan ongkos ) , jadi guna cash yg ada saja.
Owh, sempat juga beli medela freestyle kt sini.tapi,thru on9..harga ? cuma RM1040 sahaja... ^________^ ...puas hati sesangat..mission accomplished..
Dan  tak lupa bedak kompek Mac ( sanggup tak beli baru kt msia ) ,dalam rm90 + sahaja...hi..hi..


Kendian..after my sis convo ,kami pegi Niagara Falls.
Ni yang paling ditunggu2 ..1 of the 7 wonders in the world.subhanallah...cantik sangat..am so lucky dpt p sana..melihat salah satu ciptaan Tuhan yg maha hebat..rasa kerdil sgt.


masa konvo amik ramai2 with the students & family

Niagara Falls ni pun  tak jauh from outlet store tuh.
Dalam 40 mins dah sampai.
Parking almost penuh some more its weekend.

My sis punya kengkawan pun ada join skalik.
Agak meriah lah dgn Malaysian.

Kami sempat naik ride the boat -Maid of The Mist .tiket dalam 15 usd for 1 round trip.
Wajib la kalau datang Niagara Falls naik boat ni,baru puas dapat explore :).

Memang sangat best dapat lalu betul2 bawah air terjun Niagara tu.Kena pakai rain coat ( depa bagi ,plastik jer )  sebab kena percik ngan water falls...best nya bila ingat balik..

Ikut planned awal,nak p Kanada jugak for 2 days tapi tak cukup masa ,jadik tak dak lah p sana.
So to happen,masa kat factory outlet tu, bump into Singaporean yang dah menetap di Toronto almost 20 years.
Kalau tau ada tempat nak singgah kan, apply je la visa kanada hari tu.
The reason  kita  tak jadik p pun bcos my sis doesn't have specific plan where to stay ,nk pegi mana & so forth.


kedai souvenir

the entrance

the amazing Niagara..that is Kanada on the other side

ni kt atas, as u can see the boat, later we turun bwh naik bot
atas boat..lalu bwh water falls..speechless
my family......................

aktiviti wajib..singgah HRC

Kt Niagara Falls saja dah took about half day.masa tu perut dah kriuk kriuk..tu pun  tak sempat round habis.besar tempat nih..

since dah bawak bekal & dah janji dengan my sis nye kawan ni nak berkelah ,so drive ke Beaver Island.takde la pantai cantik..its like small tasik yg i think la..airnya mengalir from Niagara jugak..
My emak masak bihun grg ,ada yg lelain bwk cucur ,nasi goreng & sandwiches..kenyang..
Buat ala-ala pot luck.best.

At Beaver Island ..berkelah

Just love the beautiful scenery

Overall...sangat rasa bersyukur dapat lihat & been there..subhanallah..pic jgn ckp la...terlalu byk smpi tak tau nk pilih yg mana... >_<.
Visa ada lagi 10 years valid nih..pasni mana la tau ada rezki jejak kaki kt states lagi kan... :)


Next : Washington DC..

Tuesday, June 12, 2012

Holiday di Buffalo..the quiet town

As salam..

Sementara urat pelupa belum sampai,maka elok jugak coret sikit masa p usa hari tu.maklum la,ada org cakap,org pas beranak ni banyak sangat lupanya sebab urat putus banyak..ye ke..nak salahkan beranak plak.kalu dah dasar pelupa tu takyah tunggu beranak pun.

Btw, holiday kt states selama 2 weeks adalah syok ( tipu..ada jgk tak best ).tp,kita story yg elok2 je lah.yg emo2 tu suma, elok lah kalu terlupa pun.


Well, Buffalo ni kt NYC, tapi jangan assume bandar NYC situ. USA ni kan besar, even buffalo ni terletak dlm NYC ,tp dia adalah nun jauh ke hujung ,dah nak dekat Kanada.
Kalu drive from NYC ,agaknya dlm 6-8 jam kot.We olls naik flight from NYC to Buffalo dah makan masa dlm 1 hour plus gitu.

Psst.nak citer psl JFK airport dulu lah. JFK ni boleh la dikatakan yg terbusy kt dunia ni..tapi,tak nampak pun mana busy nya.maybe kami sampai awal pagi ( dalam kui 830 am ) cenggitu ,queue imigresen pun cepat je

As usual after isi declaration form, kami terus la g cop passport.yg pelik sket ,passport tu hanya di cop "enter" ,masa balik nanti takde "exit" .means hanya 1 cop je.
Kan standard kalu kita p memana,harus lah ada cop "enter' & "exit" ,tp di USA ni agak pelik di situ.motip ? tak tau la plak nape.

Pastu ,mcm biasa ,amik baggage..pun cepat je.tup tup dah depan mata.eh.. tak byk ke flight yg ke NYC.atau maybe connecting flight kot byk.obviously org yg connect flight xakan melepasi imigresen pun.
Nak amik baggage ,kena bayar usd 5 tuk troli.kedeks nya.kt msia free je kot.huh..

And the most scariest part mesti lah nk lepas kastam.masa ni lah ada mcm2 org citer psl beg kena buka la,brg kena rampas la..
Since my paksu ni pilot & dia memang slalu sgt p usa ( dulu MAS ada flite ke newark ,tp now dh xde ) ,so dia mmg dah "mangli" sgt dgn perangai prejudis americano nih.

Macam2 la dia pesan..itu ini gitu gini. *bikin nerves*..pastu my pak tam jugak dulu pernah bekerja kat embassy & dia pun pesan benda yg sama lah.being org lama ,biasa lah ayah ku itu byk pulak don't nya.gara2 takut sbb dgr byk sgt pesanan penaja la tew..

namun,Allah permudahkan jalan kami....so to happen, my sis punya kwn ,the parents pun 1 flite dgn kami.
Ayah dia sakit kaki, jadi ,dia naik wheel chair lah.satu lah best pasal dorang ,sangat menjaga hal2 yg macam ni lah.

Since he's on wheel chair, jadi,  tak perlu lalu kastam.we did pass through kastam,tp tak payah buka even 1 luggage.sbb drg claim we as family.

Masa tu kami 6 org & terus directly bawak ke fast lane..tetiba dh sampai tower lain & ready to check in for flight to Buffalo.
Lega la sangat.kalu tak,payah & leceh la nk kena bukak luggage yg byk tu.masa tu kalut dok main fb dgn my sis..dia punya la pesan mcm2 sbb slalu nya even tho dia student pun,amik masa at least 1 hour to pass kastam.tp,kami amik masa 30 mins tuk check in next flight.. >_______< ....

Well, tak dpt nk describe besar ke kecik ke JFK ni since kami ke fast lane.kalu tgk citer "The Terminal" lakonan Tom Hanks tu dapat la agak, mmg besar lah kot kan.


Eh..mcm tersasar jauh plak nk citer psl Buffalo..well, Buffalo ni sejuk je.masa kat sana almost a week ,asal kui 4 pm tu ,kena pakai sweater sebab sejukkk sgt.malam je tdo pakai heater..sejuk ok.my sis cakap,a week before kami sampai , stilled ada salji..takdak rezki nk tengok salji nampaknya..

All the way to umah my sis ni, what I can say ,buffalo ni tenang je. bandar terancang yang sangat relaxing.kiri kanan padang menghijau je.dari aiport tu dlm 15-30 mins dah samapi umah dia.suka gila kot tgk umah2 kat sana.mcm ala2 Wisteria Lane - citer desp housewives tu. tak puas tengok umah cenggitu.terujas dan peghak.

Nothing much kt buffalo ni.bandar yg agak sunyi.banyak jugak shopping malls .hari ke 3 sewa keta baru dpt round  sbb besar gak town dia.hari ke 2 sempat g downtown kat buffalo.

Jalan2 downtown,amik gambar ,pastu g harbour .kebetulan hari tu ada hari pahlawan kot, so ada event -mcm kita jugak .tu pun dah amik masa half day ,masa ni naik metro ja.keta lum dpt.
Jom tengok apa yg ada kt buffalo nih...



yg belah kiri tu umah yg my sis sewa.dia dok tingkat atas.kt bwh tu org lain

Ni kt down town buffalo

tasik canal kt buffalo.blkg tu ada event hari pahlawan

pokok maple ..dah nk msk spring
housing area kt sana..suke gile..mcm ala2 Wisteria Lane

Hari ke 3 dapat keta ( sewa Toyota Corolla ) utk 9 hari dalam 700 usd. kereta baru & tip top.
Mileage baru 5000 km masa tu.so,dah dpt keta baru la jelajah g segala shopping malls..shopping malls dorang ni besar2 & luas .p Walden saja dah makan setengah hari ,tu pun tak abis round.

And ada several shopping malls we did go tp as usual tak habis pun nk round.

hmm..to be continued lah...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...