Monday, April 30, 2012

Alhamdulillah..

As salam.

Alhamdulillah..byk kena bersyukur nih..saya sudah 26 weeks + last week. Bb kicking makin menjadi2.xpelah nak ,teruskan gerak ,jgn diam aje. Masa pegi scan ,still xnampak the gender.aiyo,bb so shy la.doc ckp kena buat 3D baru nampak.but ,for me, xkisah la gurl ke boy janji sihat walafiat ,sempurna akal & fizikal..amin......
Bb mmg sgt naughty tau.dia suka pusing2.plg funny ms kt KK ,nurse nk detect heart beat dia siap tendang2 smpi nurse ckp ,'eh,tendang plak dia..eh.tendang lagik"..hiks..smpi nurse ckp, bb boy nih..hew hew..
Then,masa g klinik pun sama, doc nk measure pun susah sbb dia main2 kt dlm tu.Alhamdulillah everything fine & sgt clear bb sihat ,dah sempurna kejadian nya. nampak kepala, jari ,tulang belakang,kaki,heart beat yg kuat ,organ dalaman pun dah terbentuk..alhamdulillah...

Itu kegembiraan yg pertama.
Yg kedua ..saya dah dapat beg idaman saya..yeay !!!!....
Ini yg saya suka.actually ,i was looking a big spacious bag yg i bleh campak all my thingy during travel nanti.Tau la,i dah xbleh nk pki beg galas kt blkg ,so,nk cari something yg i bleh sandang je.dlm tu dah list nk letak telekung la,vitamin la,tumbler la,slipper la,stokin la,snacks la & mcm2 la list..so,this beg is just a good option...


tadddaaaaaa !!!!

Ni lah dia MBMJ hillier hobo..ok,dia adalah sgt besaq ok.gile besaq.masa smpi thru pos laju tu ,saya dah terkulat2 tgk packaging dia & percayalah ,ia adalah besar..
Bought from website sini begchanteq2.blogspot.com  ..akak ni mmg best & cepat je servis.
I paid 2 kali ,final payment buat, terus dia post esok nya dah sampai..wah..ni saya akan posa la beli beg..mind u ,this is d 1st ever i penah beli handbag semahal ini ya.
Beg paling mahal pernah sy pki adalah guess.iaitu beg hantaran.that's it.yg lelain ,I mmg byk handbag tp cap biasa2 je mahupun uptown.tp,semua beg2 tu dh msk tong sampah sbb masa spring cleaning hari tu ,zip dah koyak la, faulty here & there & xbleh pki pun..
So,yg ni adalah leather..jadik ,saya akan teruskan lenjan sepuasnya2..hu..hu..


tgk lah betapa besarnya ia.miley cyrus pki nmpk stylo yo..

Kegembiraan yg ke3.saya dh dpt kebenaran dari doktor utk terbang..alhamdulillah..doc kata as long mummy is healthy ,xdak masalah..amin amin..pasni kena bgtau bb takut dia terkejut / cranky plak sbb air pressure kan lain..some more the journey would be 6 hours + 13 hours..phew..masak la atas flight nanti.insya allah..doa kan yg baik2 saja...amin amin ya Allah...

Insya allah,saya akan bertolak Jum via Emirates airline at 730 pm ...doa byk2 moga2 everything is fine..

Friday, April 20, 2012

Sudah 26 weeks or 25 weeks ?

As salam.



Start your day with this joy choc.sedap sgt esp the 1 yg pjg tu.rasa mcm ferrero rocher tp versi German.my boss came back from Berlin,so he gave me this.can't resist eh..makin naik la berat nih.Its so sinful that once u eat ,then u can't stop.camne tuh..


Ok,stop about food kejap..Hari ni jumaat ,mesti dpt update pregnancy. Bb center kata 26 weeks.Pusrawi kata 25 weeks.maybe based on size & growth length kowt. Hati saja nk kata 25 weeks so that in another 2 weeks ,exactly friday jugak nk fly over so nk hoping its still 27 weeks.hew hew..

Dlm hati jgn ckp la,quite risau jugak takut doc xnak sign consent letter.Tapi,what I did & will always do ,tawakal to Allah.benda dah jadik ,dah beli pun tiket ..xkan nk burn.as a mum-to-be ,mestilah sayang kpd little b inside.always ckp2 dgn dia yg we insya allah will fly over long haul flight.so,have to help mummy not meragam or so forth.obviously,i wouldn't want to deliver early-not at other people country-nauzubillah..mintak dijauhkan ya Allah,ya Rahman ya Rahim.

Btw,i'm counting next friday for the appointment which I had feeling that doc mcm susah nk bagi tp who knows.tawakal to Allah moga saya sihat ,xde apa2 so that doc terbuka hati nk sign until 2 weeks time travel.Expected to fly at 27 weeks & coming back at 29 weeks +.I'm prohibited myself from reading from forum about pendapat2 public psl long haul flight sbb they might frightened me.so,listen to the expert .I would rather baca opinion from minah2 salleh yg experience sendiri.some of them even travel at 35 weeks in long haul flight without problem.so,me as Islam,other than precautions that I had take ,tawakal to Allah is the best way.always.....
Always recite quran-insya allah-i'm already make it as a habit since last month.My bff gave a books that contain amalan2 ibu mengandung.& saya cuba amalkan after maghrib.semoga Allah berikan kesihatan yg baik untuk saya & bb.& doa yg baik2 sahaja.insya allah.

Ok,now talking about food again ^____________^.
Went out with my gf sbb nk celeb belated besday dia actually.last year tingat lagi,celeb kt korea.since xsure kek tu halal ke x,so we shared beli crepes saje.rasa cepatnya masa berlalu..masa tu still single-& kira tu mcm last trip dgn all the bachelors geng before kawin..now dh msk setahun.how time flies..

besday gurl in green scarf -masa ni kt food court AM-PM mall-dongdaemun

bila dah kawin ni,terbatas sket la nk kuar after office.sbb nk msk 4 dinner lagi..eceh...plus kalu kuar malam,nk blk lambat mcm susah lah.so,planned kuar weekend.breakfast dulu kt mc d .thing that we always did back then.our feberet spot la ni.pastu bwk tumbler refill coffee sesiap.hiks..hiks..last bfast together kt central market.masa tu tgh semangat carik lantern 4 wedding.so,we spent all day sampai maghrib lah.sambung lunch kt Johnys steamboat pastu ended with waffle.owh,bkn mom to be yg ngidam tp bday gurl yg craving..terbalik pulak kan..

& latest pic of me-bolat....




tunjuk waffle dulu lah..





&...................

the bolat me..muka sudah lah..xsanggup tgk badan yg kembang setaman..hew..hew..

Salam jumaat.... ^___________________^.....



Friday, April 6, 2012

Update yg manis manis

As salam.

Hari ni msk 24 weeks. As usual baby center.com dah bg update the progress. Up today ,ada 3 EDD I got from 3 different doctors. Ist doc ms 1st check up nk confirm preggy ,he gave EDD 1/8 .2nd was from UMRA Shah Alam. EDD 27/7 & latest from Pusrawi KD , 3/8 . So,new mom now is confusing which 1 shud i follow. Ikut Pusrawi ,baby is now 23 weeks.

Speaking about Pusrawi ,I decided to have 7 mths check up onwards ( kes xmo pg KK lagi dah ) & as a back up in case xsempat nk deliver kt kg. Masa p tu ,almost 1 hour jugak tunggu sbb xde appointment kan. Doc tu perempuan ,she's quite friendly, tp mcm keras sket. ke sbb dah petang eh.Since I cuma jdk kan Pusrawi as back up je,she advised me to go check up kt klinik biasa je. Just in case I need to deliver kt situ ( sbb the closest to my house ), they will accept lah since they dah ada my record today. & she's a little bit straight bila nk sign letter nk naik flight tu.. tsk tsk..rasanya kena p jumpa Doc Siva jugak la.he's more more friendly..

& good news ,finally patient yg ter'bwk' balik my pink book tu dah return back to KK .ptg ni nak pegi amik. dah satu hal buang masa di situ. haish..sabar je la.janji ada rekod. kalu betul2 lost mcm tu je,mau mom-to-be ni mengamuk kt situ nanti.xmo la drama2 ni.not good 4 baby kan...
Btw ,just pray lot lot to Allah, travel time nanti akan di permudahkan.

Copy sket from baby center.com :

Your baby is still on the skinny side with no body fat but his brain is growing rapidly and he's starting to fill the space in your uterus. By now, you probably have a definite "pregnant" shape and the linea nigra, a dark line of pigmentation, may appear down the centre of your abdomen. Your baby's taste buds are also forming and, believe it or not, his sweet tooth. Could that explain your sudden craving for dodol and kuih lapis? No one knows for sure but it's a good excuse, next time you find yourself stalking the kuih lady at the pasar malam.

Paling xtahan tu , siap update baby's taste bud on sweet -that is sooo true...this week la i suddenly thinking nk makan kuih muih tradisional.pastu siap request kt kakak at my off ( sbb she mmg buat kuih2 ni for order ) ,if ada customer order ,make for me extra..masa tu fikir ,maybe cause puasa kot ,so nak ada benda manis.

& that what I did masa break the fast yesterday , memula ingat nk buat donut .tp xjdk ,pegi pasar segar kt blkg umah ,pastu terus rasa nk mkn onde gula melaka.then beli la kelapa parut ,tepung pulut.gula melaka mmg dh ada in fridge.balik tu msk simple je 4 breakie..singgang ikan ,kembung goreng & kubis. tgk jam dh 7pm masa tu. less than 20 mins dh nk azan.laju2 blend daun pandan,uli tepung pulut & nak uli tu take time sket.

lauk 4 breakie smlm -simple tapi habis bertambah2 jgk :)

mmg betul xsempat lah, tgh uli dgr azan.minum je air dulu & sambung uli.air dah mendidih2 uli xjugak siap.dpt byk jugak,rasa dlm 20 bijik lebey.tp,suka sbb 1st buat & menjadik.habis ok satu pelengat tuh..suka...

onde2 siap ..cukup la tuk 2 org mkn..

so,itu lah update for this week. seem like kena kontrol la the manis2 thingy kang nanti excess weight kena MGTT lagi.oh no !! xnak dah.bkn sbb rasa air tu ,tp sbb xsanggup nk tunggu lama ..

Hope a great weekend ahead !!!!

Tuesday, April 3, 2012

Masak2 & cerita KK Kelana Jaya

As salam.

Alhamdulillah, smlm selamat ganti posa .ada lg 5 more days to go. Insya allah,kalau diizinkan ,nak puasa sunat . Jadi ,org puasa ni nk mkn sambal udang galah. Actually ,on Sunday p pasar tani Shah Alam beli brg basah. Ni 2nd time p sana. Dedua kali pun smpi dh 12 lebey ,so mostly stall dah nak tutup. Masa ni dpt la harga murah ( still fresh ). So, the mommy dah terliur2 tgk udang galah , dpt pulak offer RM 20 for 3 pinggan .Dlm tu ada 17 ekor. dpt la 2 kali makan.

So,balik kerja smlm,terus zas zas msk sambal udang with kailan goreng.very easy as 30 mins je nk cook.



Udang2 yg bakal menjadi korban

Usually will cook together ,sementara tunggu sambal msk ,can cook sayur .so,dh save time

Wallaaa...sambal udang is ready..kuali peninggalan tuan umah..byk jasa tuh

Seems like this week will masak2 since byk stok brg basah in fridge. Ada kembung ,bawal ,ayam  & udang galah lagi . Cuma berputar2 pikir nk msk simple & fast resipi. Al maklum ,balik keja kekdg xsempat nak salin baju ,terus saja msk . Mummy ni kena mkn latest at 8 pm ,kalu x ,baby marah..so,kena pantas sentiasa... hew..hew..

Actually ,nak story sket psl check up kt KK kelana jaya ni. Overall ,me mmg satisfied dgn nurses kt sini sbb drg ni friendly & kepoh jugak ^______^ ..mean, drg ni suka la gosip2 dgn kita mcm kengkwn. Eventhough kena tunggu smpi 3 jam pun, rasa nk moody2 tu hilang la sket sbb nurses baik .

Cuma nya ,peristiwa buku pink 'hilang' sbb patient terbwk balik tu terus la rasa tawar hati nk p sana. Mendidih2 masa tu ,dah la tunggu lama ,skali masa nk inject kancing gigi tu ,suddenly nurse claim buku tu ( dgn copy2 skali ) ,ada patient teramik. Rasa nk jerit2 maki kt situ. tp,tahan..nanti org tgk kata kita yg stupido kan..Nurse tu plak, agak 'lembut gemalai " lagi kita rasa nk cekik2 pun ada..
Me ni org yg jenis pantas ,cargas ,jadi bila benda penting mcm ni she buat sambil lewa je ,lagi la rasa geram nya...

Balik kpd buku yg hilang tu ,I know that she tried her best to contact d guy to return back the book ,but d point is ,she never call me to inform what has happened. Kita pulak yg susah payah called nk follow up .Yalah , eventhough xde masalah pa pe ,tp kenangkan almost every mth wasting 2-3 hours there & the records is just disappeared in 1 blink ,mesti la rasa xberbaloi .I dh smpi tahap nk buat report dah..
& yesterday ,after so many times called ,at last dpt jugak ckp .the nurse claimed that the guy will return the book on Wed .She kept on saying ," owh,laki tu la pegi amik bwk blk " ..for me ,yes ,dia terambik ,but u r the one yg careless. Dlm bilik imunasasi tu only 2 books aje ada . It was me & the guy .How on earth ,that guy bleh amik buku dia sendiri ?? By right ,the nurse la kena hand over ,bkn that guy yg self pick up .& u did'nt even notice that ??? hmmm.. that's explain the carelessness of her.

Oklah ,nk marah2 pun xguna. Just wait lah on firday nk pg amik. Dah buang masa satu hal pegi sana pulak..ish saba je la..
Btw ,smlm dpt la amik baby bump. Dah besar dah dia.xperasan when its growing. ^_________^...


Me at 22 weeks +

Owh ya, my current weight is 70 kg's. Naik mendadak 4 kg's ..mak aih..nampaknya this mth no more snacking .Since dh buat MGTT last month, so nurse cuma nk monitor je. adui ,in 5 months ,berat naik 10 kg's.. perghhh..agaknya my final month would be how lar..takutnya..takut xbleh nk maintain berat..sobs..sobs...

Whatever it is ,baby sihat alhamdulillah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...