LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Monday, December 17, 2012

Cek up Eryna 4 bulan

As salam.


Kejap sungguh masa berlalu.Dah 4 bulan si tembam busyuk nih.Actually , 4 bulan tak dak cucuk or cek up. tapi, kami p follow up sbb doc serena bagi refer letter kat hosp selayang. 
So,both of us cuti on friday since nak bwk Eryna p spital & malam tu ada dinner kt flamingo ..so ,alang alang better cuti terus.

Sampai spital dah kui 11 pagi.first time p hosp selayang.ingatkan tak dak parking, upenya ada covered parking.senang jugak terus park.kat luaq nampak cam buruk ,tapi kt dalam cantik jugak.baru renovate kot.Kami terus p klinik pakar paed bwk refer letter.sekali,kena appoinment lagi sebulan baru mai.


lengang kan klinik paed sini



with her abah..mcm bapak penyayang eh..yep..he is


Aiyak..mcm malas la nak tunggu lg sebulan.ada 2,3 famili ja kt situ so, tak pasti mana p habis paed.maybe byk kes baby kt ward kot.some more nak p spital selayang tu itself rasa mcm bercinta ja.
So,we decided to go to demc.refer to pakar sana pulak.smpi kui 1 ptg ,so asben drop sebab nak jumaat.lepak la dgn eryna kt situ sebab kui 230 pm baru kaunter buka.sedap jgk lunch kat kopitiam situ.murah pun ye.makan nasi,ayam msk merah & lemak nangka dgn teh ais cuma RM6.90.sedap & murah.

Eryna sempat beramah mesra dgn 2 org budak laki.auw...kecik2 dah pandai ye..main gelak gelak lagi.hoho..elok kaunter buka, terus cepat ja dpt turn jumpa Dr Koshi.

Update Eryna :

Berat : 7.94 kg
Panjang : 71 cm

* ehem..berat cik kak naik 500 gm saja.ni mesti sebab dia dah start aktif..hiks hiks..

Dr tu baca referral letter terus dia kata ,she do not need to go under special treatment.even tho still early to say ,but ,since she's responding very well to sound & sight ..plus growth semua ok.he confirmed that eryna is fully recovered from her birth trauma.alhamdulillah.. :)

Eryna ada sket la ekzema.mmg dah noticed yang tu must be ekzema.sometime ada merah ,sometime ok.so,next month masa cucuk 5 bulan nak wat allergy test kt sana.

Now,dah ada 2 paed la plak.laki aku prefer Dr Serena.so, tak tau la nk continue ke tak Dr Koshi. for me both pun best.sebab they explain semua details.so,tgk la after cucuk 5 bulan nak lari p kat serena ka pulak.sebab klinik tu selalu penuh.dr koshi pun ada tnya jugak..pesal tak continue serena sebab lagi dekat.dia kenal doc tu.siap ckp "owh,tulisan serena ni still sama" masa bc referral letter tu.

DEMC of cos la best compared to klinik.ada baby's room some more sgt cepat.eh..ke sebab kami p weekdays..tak pernah plak try p klinik serena time weekdays.tgk la gena kan..kalu emergency ,maybe go to dr koshi sbb dr serena ni time buka klinik pun tak brp user friendly.


klinik paed DEMC yang comey

Eryna main air liuq..see the red spot kt both cheek


After settle semua ,dapat la ubat ekzema .standard la kan,actually ,boleh beli kt farmasi ja. Moisturizing lotion ,shower gel cap Cetaphyil.cuma yang krim sapu tu ja tak dak jual over d counter.so far, baru pakai,she respond quite good.nampak kurang sket la.ke sebab aku tak makan benda yang bagi allergy ke tak tau lah kan.




ubat ekzema eryna



Pastu sempat melencong p tengok home decor.Nak tgk model tilam ???



Oh yeah..beli tilam percuma itu baby................T______________T



ermmm...macam best ja tilam nih

testing testing



Wednesday, December 12, 2012

Tarikh yang tak berapa keramat itu 1212

As salam.

Hari ni date keramat ke ? Kemain lagi kat radio suma dok citer pasal 121212. Kalau hari ni weekend,mesti majlis kawin bersusun kan. Tapi, aku bet, mesti ramai ja buat wedding hari ni. Skang ni kan nak kawin ,buat ja bila2 pun. Nak harap tunggu date yang best ka apa ka melopong la kalau tetiba dewan full booked, katering full booked. paling kesian kalau kat kampung lar, kan banyak sgt kenduri ..alih2 orang p for the sake of courtesy ja, pastu tak makan pun. dah membazir makanan..itu memang sgt kasihan.

Aku takdak la special sgt pasal date ni. tapi ,remind me of those days. Actually ,kalau member aku tak post kat fb dia pasal anniversary dia & hubby dia ..sumpah aku tak perasan pun..haha..
Sebab hari kawin dia tu lar , hari aku membuli laki aku. masa tu tak jadik laki lagi la.Minah ni set2 besfren jugak la.geng sama2 bising dlm kelas 5 S tu.abis spm ajak melepak umah. member aku bdk hostel ,duk plak kat sungai petani..so, hari last day spm tu ,aku ajak geng2 aku 8 orang mai tidoq umah.penuh woo umah aku.dah lah umat dah memang ramai..imagine ada tambahan 8 ekoq lagi..kikiki..pastu kami masak2
( mak aku la masak of cros ) sebab nak bwk p dinner last dgn cikgu2 ..best nya zaman itu...rinduuuuuuuuu...


spm 1997..klasik betul pic nih..dinner ngan cikgu2


So,berbalik kpd member ni ,masa dia kawin tu ,aku tak pikiaq pun nak balik semata2 nak p wedding dia.mcm dekat sgt lar kan KL - sg petani .tapi, aku balik sebab masa tu baru abis exam acca ,pastu malas nak msk opis.jumaat tu aku balik naik flight.hari ahad karang naik flight jugak la. memula parents aku nak ikut sekali ( kena paksa actually ) , ajak p wedding pastu nanti depa antaq p epot.



kami selepas 12 tahun spm


Sekali ,ada member ni msg kata dia pun ada kat perlis jugak.so,dia ajak join dia, nanti dia antaq p epot.Pagi tu ,aku get ready baju nak balik kl sekali senang. bwk back pack ja pun dah kata 3 hari ja pun balik. kami p konvoi ngan sorang lagi ,keynah.anak dia baru 2 masa ni.masa aku kawin ,tgh preggy no 3. tu ha, yang paling kiri pic kat atas tu. yang lawak nya aku ngan key nah ni, kami boleh chat dgn org yg sama.
Masa dulu2 ,zaman remaja tgh nak naik syeh tu kan..semua org aku rasa gila chatting.zaman tu frenster aku tak on lagi pun. aku aktif kat ym ja.sanggup tur p cc seksyen 2 shah alam ngan geng2 aku nak ber ym .tapi, masa tu aku bukan gatal nak carik bf sgt pun sebab dah ada yang steady la konon..tp,last2 tak jadik jugak..kihkih..saja ikut2 kawan, kang boring duk dlm bilik sensrg.

Pastu ,aku kenal mamat nih ,dia masa tu study kat na eh..tak ingat.aku suka chat dgn bdk2 uni saja sebab aku suka borak2 pasal kelas ,sports ,aktiviti kat kelas..boring nya bila ingat balik..macam tak fun je aku nih..so..dalam byk2 kat chat room, dia ni kepala best.pak lawak pulak tur.pastu ,kami jumpa.dia mai shah alam.aku rasa mamat ni uniten kot.
Geng aku dulu, nak jumpa member chatting ,mesti semua p. masa tu kami berempat. ada kereta naik keta, kalu tak naik bus pastu suruh org tu mai belah2 shah alam.syok ooo pikir2 balik. nanti boleh jadi kawan2.bdk skang ni aku rasa berani sgt date sorang2 dgn org tak kenai..dah la tur ,p tmpt yang sunyi..hoi..aku dulu pun bukan baik gila pun..huha huha jugak..tapi ,nak jumpa orang tak kenal ,mmg kami p ramai2.kalau tak, mmg tak jumpa lah.
Eh..dah melalut..so,mamat ni dia mai lambat sket.pastu aku suh member aku kol tanya dia sesat ka.elok member aku letak phone,dia ckp..weh, aku tnya mamat tu dia kat mana.mamat tu jwb "jap..jap tgh parking merc nih"..aku was like.ko biar betik.ni pakcik tua ka aku duk chat nih..pastu mai la mamat ni sengih2..tau merc dia tu motor kapcai dia lar.saja ler tu dia mmg sengal..kihkih..

Dipendekkan cerita, key nah ni pun chat ngan dia jugak .tapi tak pernah jumpa kot.mamat ni tanya mcm mana aku kenal keynah..sebabnya ,kan kami selalu forward2 email ,so, masa aku fwd kat dia ,ada add keynah sekali. dia familiar email keynah tu..kesimpulannya ,dunia kami ber3 ni kecik ja.eh..aku tak kapel dgn dia eh..keynah pun tak.kami jadik kawan baik sampai skang.yang lawak lagi tu,dia boleh plak kenal abg aku sebab depa sama2 geng fotografi.so, dalam fb aku tu ,mutual friend kami adalah key nah & abg aku..T___T..

Hoi..melalut sangat nih..yang wedding tu ,maka nya kami melepak sana sampai kui 4 ptg sebab nak membuang masa jugak since flite aku kui 8 malam.pastu merayau2 p bandar sp.siap beli tudung ariani kat situ tgh year end sale.
Pastu aku suh ja kwn aku antar p epot terus.kang kesian dia nk drive sensrg .boring tak boring kat epot tu lar tetiba aku tingat nak kontek laki aku.sebabnya malam tu ,abg ipar aku tak leh nak amik kat epot sbb keja malam ,pastu akak aku mmg tak berani drive malam.dia baru dpt lesen masa tu ,some more ngan anak kecik lagi. abg aku pulak ,outstation kot.kiranya ,so to happen semua org bz bee.aku plak mmg plan nak naik bus/taxi ja balik.tapi seram jugak sbb nya flite aku landed at 1030 pm gitu.

Since masa tu ,laki aku tgh mengayat aku ,so, aku mmg niat nak mengetest la jugak.kalau dia mai amik malam tu ,boleh la aku consider.eksyen sangat la ko kan..sebabnya..ada la sebabnya..yang tu ,simpan sendiri lar..so,pung pang pung pang..bila aku kata aku kat epot nak balik apa la..as expected mamat tu pun dgn bersungguh2 nak amik.bagus sgt..haha..menjadik jgk taktik aku kan.tapi,aku buat2 tarik tali.dah masa tu nk board dah..so,aku cuma tinggalkan persoalan kat dia like, nak amik,mai ler.pastu off tepon..kah kah..

Tapi,pastu dlm flight gelabah..nak balik naik taxi lar.kalu dia mai betul macam mana...apa aku nak buat eh..hoi..benci betul.dah la lamaaaaaaaaaaaaa giler tak jumpa.asal kat chat room fb tu nampak dia on9 ,aku terus off..haha..pastu dia duk msg aku,awat nmpk on9 tapi bila tegur tetiba ilang..aku kan masa tu ,bukan la benci tapi rasa annoyed sket ngan dia ni...so,mmg padan muka aku kan..orang aku annoyed tu last2 jadik laki..huwaaaa..pas dia amik malam tu ,asal weekend ajak kuaq.aku pasti lah jual mahal lagi..aku kata malas drive.dia kata takpa,dia drive..aku dera lagi ..kata takmo p jauh dari umah aku.dia kata takpe..geli pulak rasa nya kan..orang kalau dah kemaruk tu aku rasa semua pun takpa.sebab laki aku masa tu duk shah alam.so,nasib la turun kl.pastu hari2 after opis nak dinner sesama.aku cam biasa, tak koser nak lepak jauh2.dengan kuasa veto ,laki aku amik kat umah..dia dgn busuk2 sbb dari opis, tapi aku dah wangi berseri sbb dah sampai umah ,jadik tuan puteri tunggu orang mai amik.wahaha..

Begitulah serba sikit kisah 1212 aku.actually, bukannya aku ingat pun date aku & asben aku jumpa balik after some years tu, tapi yang jadik ingat tu sebab wedding kawan aku & sebab tu jugak aku terbuka hati nak jumpa face to face.padahal niat asal tu nak carik sapa yang boleh amik aku kat epot.bila aku story balik kat laki aku di sebalik nya ,laki aku kata.." tu dia..kejam nya.jadikan dia sandaran" well..nasib la kan..-__-




Tuesday, December 11, 2012

Janji kena peluks

As salam.



Sila tiru macam saya...di mana2 saja pun boleh tido...............janji saya berada di pelukan..



baby room Paradigm Mall

food court OU

superwoman letih

What's your style ????

Eryna 4 bulan

As salam.


Jumaat aritu Eryna dah 4 bulan.wah,pantas sungguh masa berjalan.tetiba dah 4 bulan.makin hari makin gewam syok gomol2 si tembam tu.
Ari tu tak antaq p bbsitter. sebabnya ,anak sedara akak tu mai tidoq umah dia & budak tu sakit mata.menyirap je tgk budak tu dok agah2 Eryna masa aku p nak amik dia ari Khamis tu.Mak pak budak tu pun, ko larang2 la anak ko tur jgn nak dekat2. Ni ,seinci je dia melepak kt blkg tu.Aku tak salahkan akak bbsitter tu sebab nya bdk tu yg datang umah dia kan.Kang kalau ko tegur lebey2 boleh konflik adik beradik ipar pulak.Dah kata bdk tu anak sedara belah laki dia.


Eryna & kak syasya kat umah pengasuh...so cute baju sama --___--




So,fikir punya fikir..Jumaat tu tak nak antor.sehari je pun.hopefully hari isnin nanti budak tu dah balik umah dia lar.Niat di hati nak bwk Eryna p opis je.Tapi, sedap pulak tido.padahal sempat je pun nak p opis.
Cik kak tu kan mana reti tido lama waktu siang.be it weekend or weekdays.mesti awal punya lah bangun.tapi,aku paksa jugak dia tido.kih..kih..baru lah tau payah jugak nih nak handle sensrg.sebab dia mcm tau lepak kat umah with mama,asal hilang sket ,jerit.wah,nak mandi pun dia bagi masa tak smpi 5 mins je.rasa cam tak mandi pun ada.boley je nak wat dunno ,tapi rimas la dgr jerit2 nih.kang jiran ingat kena dera pulak kan..huhu..

Niat nak masak lauk bodoh2 mcm sardin pun tak boleh kot.apa tah lagi nak membasuh pinggan mangkuk yang bertimbun dlm sink tu.dgn baju dah termuntah2 dari bakul tak berlipat, cadar semua tak kemas.hoih,sangat semak rasa.memang cik kak mengepit mama habis habisan hari tu.tapi,aku layan kan aje.bukan nya selalu pun.
Apa lagi, lunch terus tepon mekdi.alamak..caner eh..org boikot aku sibuk order.cannot tahan sebab prosperity...tak le aku tau yang nak delivery skang kena RM18 baru dia nak antor.so,untuk cukupkan order, aku beli la pie nenas.oh m geee..sedap ok pai nenas tu,sebab ai hate apple pie..too sweet for tekak aku.dulu pie pisang pun aku suka,tapi,ntah kenapa tetiba dah tak dak sampai la.

Pas lunch, susu,cik kak tido..aku pun layan.elok aja letak dia menjerit2.so,pangku lagi lena pulak.last2 aku pun layan tidoq.memang payah la nak handle kalu bwk p opis.gipun cuti still ada 5 hari nak kena habiskan by dec.cuma 10 hari ja allowed to carry forward.
Kesimpulannya,aku mmg salute housewife yang ada anak kecik, pastu gap dekat2 tapi still able to handle nak masak,laundry,kemas & all..masih byk yang aku kena belajar cara2 nak jadik superwoman nih..tabik spring abis nih...

So,lets see Eryna milestone at 4 months :

- sudah pro meniarap
- kepala sudah tegap
- makin kepoh bila dengar bunyi.sibuk nak mencari mana datang .padahal,orang lalu sebelah je kot.siap    kepala teleng2 nak tgk.
- dah pandai mengekek2 over.senyum tu toksah kata.pantang orang agah
- pandai menyanyi
- suka menjerit penuh perasaan.macam eksaited dengar suara sendiri
- dah boleh pusing badan masa meniarap
- sudah maju meniarap setapak dua.
- dah boleh pegang kaki sendiri
- mula menghisap apa aja benda dia nampak.dulu pun suka jugak tapi dia tak berapa kuat nak     pegang.now,setakat bantal dia tu, siap angkat tinggi2 pastu gigit nyum nyum
- masih lagi fully bfeed..alhamdulillah.masih jauh target ..mudahan Allah permudahkan..amin..
- makin demok.oh,suke gile tgk jari2 demok dia tu.sedap betul peluk gomol2 sedap badan dia penuh.best sgt.janji sihat,body montok mama mmg suka.kang besar baru diet yeh.
- sudah pandai protes apa dia tak suka.
- apa lagi yeh...hmm..so far yang update kat bbcenter tu semua dia achieved...alhamdulillah...

Mari mari tengok aksi Eryna montoks.



makan ulat

tido ala2 sexy

melting...........>_<


Sayang musyuk Eryna >>>>> luvs luvs

Monday, December 10, 2012

Tuai padi antara masak...........................

As salam.


Hari Jumaat aku EL.sebabnya..nanti later story morry..now tgh lapar sesgt sebab baru pas ngepump..hanya org yang pump je tau tahap lapar or dahaga nya pas pump..

Hasil pump pagi ini.



alhamdulillah..sukey nih


Bukan untuk menunjuk atau pun riak.nauzubillah..tak nak takbur nanti Allah tarik balik rezki,cuma untuk motivasi diri supaya sentiasa ada supply untuk Eryna.
Arini kena extra effort pump untuk esok..sebabnya pagi tadi semua botol kasik yang frozen ebm..kekeke..tapi bukan lama sgt pun..stok bulan sept punya je pun.date baru 28/9..ni semua gara2 kefenatan semalam malas nak pump malam2.pagi pulak,bangun je dah 630 am pun.terus ready botol je.maafkan mama ye cik Eryna.hopefully awak minum abis semua tu.esok mama kasik semua fresh kat awak..hihi...



Ok,,nak g makan dulu la..lapor sangat dah ni...



Thursday, December 6, 2012

Amukan Eryna kat giant kota damansara

As salam.

Semalam after office saja gatal nak p Giant. mcm tak boleh tunggu weekend.nak jugak pegi padahal dah tau time tido cik Eryna adalah paling lambat pukul 10 pm.
Sampai Giant mesti la nak dinner dulu.lapar kot.masa tu nak dekat kui 9 dah.nak cari kedai makan pun berkawad satu Giant tuh. tetiba mcm rasa ada suara jeritan2..oh my..upenya anak ku sudah bernyanyi riang.lately ni Eryna dah pandai menyanyi .dah la suka buat jeritan soprano.nyaring betul dgr se Giant tu hah. anak sapa lar tu >_<

Memula,member ok lagi.tapi dia mana nak duduk lepak dlm stroller tu lelama.ngam2 food sampai, dia dah menempik  mintak pertolongan.last2 makan la omak mu ini dengan sebelah tangan..tsk tsk..pastu, time masuk Giant mmg mencabar sebab dia start jerit2 lagi..aduh..terpaksa la berdokong..stroller tu kasik tolak aje lah.bila tgk dia ok ,letak balik dlm stroller.ada la 2,3 kali amik letak amik letak..hoi..memang lenguh segala urat ni hah..


Nak beli barang pun kena lelaju sebab member dah tak bleh kontrol tahap ngantuk tuh.tgk jam..alamak..dah kui 10pm, patut lah member bising.-_-. express betui la sopink semalam.elok ja masuk keta ,upah sket terus lena cik kak tuh..huhu..tak pass la dia nak kuar malam.



membebel

sudah start nak jerit

ini bukan nangis tapi jeritan soprano


Dan pagi tadi..cik kak ada style tido baru pulak.................



superwomen style


She did on her own.memula ingat dia nak meniarap as usual ,upenya nak sambung tido.Every morning, dah jadik tebiat dia..mesti tido atas katil.so,angkut dia dari bb cot letak je atas katil ,member terus buat aksi begini pastu sambung zzzz...
hai la anak..sungguh comel kamu ini.. -________-.




Skinny jeans Uniqlo yang best

As salam.

Hari ni Uniqlo bukak new store kat Paradigm Mall KJ. Aku dah tentu2 kat opis.celah mana nak menyebok kat sana pulak.Sejak berjaya beli slack opis yang best kat Uniqlo ,aku agak konfiden dah nak beli pants kat sini.
Bukan apa,ai ni jenis kat montot tu al- JLo sket ,so, pempaham la betapa payahnya nak jumpa pants yang melekat di hati. Paling selamat beli jenis getah, puas hati. sebab ,asal beli aje, paha dah ngam nih ,skali pinggang besor.dah kata pinggang ai ni kecik ,tapi montot al-J Lo.agak tak stabil di situ.

Macam jeans ,hanya Levis yang aku boleh pakai tanpa pakai belt or risau ada gap kat waist.Tapi,sebab Levis mahal,jadi dah 2 tahun aku belasah yang sama.hahaha.Beli same version kat factory outlet niagara falls tu ,besar la pulak.Sampai sudah tak alter.Oh ,am so heart Levis Demi Curve jenis boot cut.

Yang Uniqlo ni,aku saja la test2 kot la muat.tgk promo cam gempak jerk.masa tu nak beli pants utk office wear.eventho office aku ni allowed pakai jeans, tapi mcm nak muntoh plak asik belasah jeans yang sama.basuh ,kering ,pakai.itu aje.dah lasam dah nengok.nak beli baru rasa kedekut pulak. RM250 woi.tak koser sangat.
So,sekali aku try ,walawei..cun sgt sebab elok je kat waist & hip. adakah seluar itu di design utk aku ? Cuma kena alter sket kat kaki.momantai lah sebab free.apa ada hal nak tnggu 30 mins.Tapi,now waist aku mengecik sket ,bila pakai button loose,mcm kena jahit extra button.tapi montot tak pulak ko mengecik yeh.

Bila Uniqlo announced kat FB ada promo skinny jeans kaler2 tuh kat all stores,aku apa lagi..memang panas montot.elok ja kui 12 pm, aku dah chow p klcc *kali ni check kunci keta betul2 takut hilang*.As expected, orang dah berpusu2.aku tgk seluar dah tunggang terbalik campur kaler.hoho..org Msia ni kalau bab sales laju je.




cun cun kan kaler dia.go & grab yours now

Aku pun dgn tamaknya cari cari cari size yang sesuai.asal amik je 26,pastu 27 pastu 25..hoi,mana muat nih.bdk sales girl tu cakap size sampai 29.aku dah mcm nak nangis kat situ.sebab nya jeans aku kan size 30. Konfem la tadek size.tapi,bdk tu cam tau2 ja kehibaan aku..dia cakap size 29 tu besar.sila la try dulu.*so sweet talker la you*
Aku cuma nak kaler putih.yang lain tanak..tapi ada size 28..so,aku grab je dulu.yang penting test dulu.aku try kaler biru size 29 & merah size 27.

Jom tengok model muslimah in action :



putih cun 

merah lagi cun gilles

ni standard mcm normal jeans



Sebab kesian kat queue yang panjang tu ,aku tak try semua kaler.
Ada lagi cun..purple,hijau,grey,hitam..memang mengugat iman..& harga yang maha murah RM 49.90..dah la best jeans ni..sejuk & strech..kualiti of cos tak perlu dipertikaikan lagi.. tak nampak lah sexy nya.
Aku pakai skinny ni dgn baju labuh la.ada anak ni nak labuh2 sket.cover apa yang tak berapa nak elok tu.huhu..
Pastu akak angkat aku sound apasal pakai baju besar tak cantik..saje je tau kak ani ni..gigit baru tau..ai dah insap nih..baju aku yang maha kedut tu patut pakai belt,tapi bila pakai mcm ********..so,baiklah tak payah pakai.


Punya seksaited dapat beli jeans putih idaman ,makan 1901 je lunch sbb dah nak kui 2 pm woi.laju2 balik opis tak sabo nak mengetest kat umah nanti. nasib ada orang kt opis nih, kalau tak ,aku dah pakai dah ni..>___________<


Last, show lagi sekali :


kaki ke depan baru nampak va va va..-___-

Yang putih tu size 28 ,aku tak putus asa carik gak size 29 so that nampak loose sket..at last jumpa gak.,makasih la sapa yang tak jadik amik tu. weekend ni kalau kat  OU or Paradigm mall ada kaler ungu size 29 aku nak la. tapi kena tunggu approval comment dari orang tu, kalau tak free ja kena kutuk..LOL..



Tuesday, December 4, 2012

Rutin biasa di hari hari yang biasa

As salam.



Dah lama vlog ni takde pic makanan dari dapur ku itu kan.Well..sekarang ni memang jarang sgt memasak.Sejak beranak ,masak time weekdays aje.tu pun selang selang.weekend mmg tak pernah masuk dapur langsung.hahahahaha..dasar pemalas sangat.
Weekend mesti ada ja tempat nak p..ada tu ,both days p makan kenduri.memang save budget betui.sapa2 nak kenduri ,sila la jemput kami..insya allah ,kalau kl / selangor konfem kami sampai.makan free sapa takmo wei.. -___-

Everyday ai balik opis kui 5 pm.amik Eryna ,kalau tak hujan memang terus balik ja.tapi,kalau hujan tahap tak nampak jalan..samada lepak umah my sis or umah bbsitter tu.Pas maghrib baru balik.So,kalu dah maghrib baru nak balik ,memang kirim salam la nak masak.lotih yang hamat tau.>-<...
if masak pun,yang simple.com macam cucuq or megi.har har har.

Kalau balik time standard ,mean cuaca ok semua,by 630 pm dah sampai umah..selalu landing2 dulu layan cik kak kita.dia pun pandai mcm tau2 aja kena duk umah orang tadi,so manja nya boleh tahan la.nak p dapuq yang celah bedah tu pun dia boley bising.layan2 dulu ,ajak main rocker feveret dia tu,layan dia menonggeng sepam dua,pastu mesti lar nak upah susu.pastu ,dlm 7 lebey kang abah dia balik ,kita passing baton lar.kalu tak,camne nak masak.



Eryna & haiwan2 feveret nya


So,after both of us dah siap settle mandi,solat suma,ai akan berjuang kt dapur jap.abah dia kena layan Eryna sampai aku abis masak.Memang kena masak simple2 aje ,sebab time tido Eryna is between 8 -9 pm.kalu lebih dari tu ,nanti dia akan buat amukan.sangat tragis ok sebab nanti sambil nenen dia boleh membebel pastu siap sedu2.drama betul anak mama nih.gigit baru tau.

Sejak dua menjak ni, aku layan je masak ayam ala nandos.paling senang dlm dunia.marinate sesiap ayam a day before.yang tinggal cuma nak bakor ,pastu just goreng fries & baked beans je.siappppp..sedap & senang kebabom.tak sempat Eryna nak membebel dah settle semua dah.>_<

Kat dalam fridge memang akan ada ayam & teloq.benda lain tak dak takpa..tapi 2 nih wajib ada.sebab boleh masak mcm2 dgn ada benda alah berdua ni.satu kombinasi yang serasi..kukus..grill..panggang..kukus..


Makanan yang simple gillers selalu masak  :

- bihun / keoy teow goreng ( ai tgh berpantang tak makan mee kuning )
- nasi goreng ikut suka
- sambal sardin ,teloq dadar ,ayam kicap ,ayam kari simple
- ayam nandos bakar
- hot dog & fries
- megi kari yums

Boleh dikatakan semua foods kt atas tu ai memang asik ulang2. nak masak lauk 2,3 jenis macam dulu agak payah sebab Eryna ni memang bijok bestari.dia boleh bertahan dgn abah dia dlm 30 mins aje.pastu dia akan buat peel sampai kena bawak dia masuk dapor sekali so that dia boleh usya muka mama dia yang maha jelita itu *pui*...
Pastu,abah dia pulak feeling gelabah cicak ,asal budak tu ekkk sket dah nak suruh aku amik.so, camner nak masak tuh..amat tak feel ok nak masak kalau anak asik merengek.ish..anak baru sorang ,propa je lebey nih.



ayam nandos tak semenggah tapi sodap yang hamat -__-


Actually ,takdak la susah mana pun .sebab cik kak tu jenis cepat boring.kiranya 10 mins dia meniarap ,10 mins lagi kang dia nak main dlm rocker ,kang lagi 10 mins dia nak dukung2 kang nanti dia nak kita bwk dia jalan2.dia boleh tau ok ko duduk ke jalan.kihkih..klako betul lah time dia buli abah dia tu.aku memang suka je.sebab kalu dgn aku ,dia memang nak ngempeng sokmo.

Jadi ,itulah rutin kami ..pas masak ,makan ..tugas basuh pinggan mangkuk adalah hak milik kekal en asben.dia memang dah sign kontrak dgn indah water tu.
Aku plak akan dodoikan Eryna pastu dia dah lelap ,letak dalam baby cot.masa ni baru nak steril susu botol, thaw susu dari freezer ,pastu simpan susu untuk stok beku bla bla bla..sidai baju ,lipat baju..rutin sama la begitu..sebab tu weekend harus keluar walaupun sekadar p giant.sesak rasa melepak kt umah aje..



halloo..mau gusti ka ??



Monday, December 3, 2012

Medela freestyle lagi best dari Gangnam style

As salam.


Rasanya breast pump cap Medela ni tak perlu di review lagi kan.most pun mmg setuju angkat seploh jari yang ia sgt best gilles.
Since the 1st day guna,memang sgt memuaskan.out of 10 ,aku kasi 8.tak bleh la bagi full star sebab baru nak masuk 4 bulan guna.kalu bp ni still bertahan sampai Eryna dapat adik ( insya allah ) ,baru bagi full star.

Dulu,masa nak beli bp, aku did survey mana yang best.of cos medela & avent at the top.Aku dah berkira2 nak beli avent manual ,tapi ,dgn keja skang ,manual is not a good choice.Hey, red mummy tu pun guna avent eletric masa keja ok.pump manual hanya praktikal masa pantang or if ada boss yang tak fussy.

Boss ai ni mmg baik tapi dia kan laki.so,what u expect nak lelama kuar lunch.of cos time lunch aje la leh pump.slalu mmg terlajak sket la campur p solat lagi.mana sempat sejam oi.
Kat opis ai pump sekali masa kui 11 am ,pastu kui 4 pm lagi sekali.kalu en boss ada ,mmg sekali aje.malas plak nak naik surau buat kali ke 2.
Boss aku tu plak,waktu takdek kat meja tu lah tetiba nak itu nak ini.
So,sepanjang bulan ni, aku pump dua kali sebab boss balik kg.memang yippie yippa la.siap gila kuasa ,ai guna bilik dia.so,bilik dia skang dah tukar jadik nursing room..wakakaka..shhhshshshhh....

Jom tengok apa best sgt Medela nih..

i - beg tote ala2 shoppers bag
eh,beg ni memang besar ok.muat 1 tupperware & 1 cooler bag.kalau nak guna jdk beg shopping pun boleh.sebab kaler dia hitam hanya orang yang beli bp ni saja yang tau tu beg tetep..-____-





cooler bag ,4 bottles medela & adaptor include in package minus tupperware ikea




ii- adaptor yang best
medela fs guna adaptor.charge macam handphone tu bertahan seminggu or lebih depend on how many times ko guna lah.kalu setiap 2 jam pump, cepat la kong kot.mcm ai, kekdg tu nak dkt 2 weeks baru recharge.
kat adaptor ni ada timer ,so ,masa pump boleh la tau dah brp lama pump.ai slalu 1 sesi buat 15 mins je.boley jugak set time sesiap.nanti by 15 mins dia auto stop.kan senang keje.
pastu boleh adjust sampai level 10 kot.ai slalu guna level 5 & level 6 tu dah cukup tinggi tuk buat tetep engorged kot.& suction is very soft.tak pernah la cik N ai melecet or whatsoeva sebab pump ni.
dia punya flow pun bukan pump all times,means bila engorged ,dia akan let down & pun boleh kontrol kat button tu.best gillers kan.macam main game pulak..


iii- ada 2 corong sbb double pump
corong ni ikut size.ada 20 cm & 27 cm.jugak depend on size tetep.well..i used 27 cm..enough said..>_<
oh well ,duo pump adalah terbaik.kalau pump satu,sian sebelah lagi membazir.macam bila bb menyusu,selalu baju terus leaking sebab malas nak amik botol tadah susu..bunyik mcm tadah air paip aje kan.
Mak aku kata corong tu macam speaker radio..huhu..



corong radio ni tak bleh dgr lagu



iv- boleh go free style
sambil pump nak gangnam style pun boley.nak driving boley.nak iron baju boley..apa ? nak ehem ehem..owh,itu tak boleh...>_<
ok,so far ,ai tak pernah buat perkara2 di atas. medela ni ada provide skalik macam wayar ( eh ? ) ke apa tuk lekat kan kat bra & melekat la benda alah tu kat tetep.so,boleh la sambil pump sambil free style.
aku paling hebat pun ,sambil pump sambil layan internet or tgk tv or makan or tido..-_____-

Apa lagi eh..eh,memang best la medela.sangat mudah.praktikal esp tuk travel.tak pakai bateri or electric.
Kalu masuk hutan 5 hari sempat la kuar hutan baru bateri kong.
Imagine ,kalau guna jenis yang guna electric,tgh pump pastu guruh pastu petir plak..ngeri ooo tetiba kena sambar..haha..jahat giller kan..mana de kes kena camtu kan..
Yang penting suction tu tak sakit langsung & so far every time ,hasil perahan alhamdulillah tak pernah mengecewakan.
Ada la cons here & there ,tapi ,rasa nya sket sgt nak compare dgn tahap best dia tu.




gadget medela letak dlm tupperware senang sket

Sebab aksesori dia ada banyak la jugak..ada la dlm 4 benda kena assemble ,maka aku letak dalam tupperware instead of letak dlm plastik beg.senang sket nak basuh.main campak2 je.
Yang tak best ,kalu 1 of the aksesori tertinggal /hilang ..memang sedih la sebab tak leh nak pump,macam kes aku dulu tertinggal seketui aje aksesori,dah tak leh nak ber free style.

Ada web yang jual murah RM1350 aje.boleh tgk sini . that's the cheapest ai tau lah. like myself ,ai beli direct from usa & depa post kat my sis. so,basically free postage with price cuma RM 1,050 aje.

So,ini maybe antara cons nye. bab nak pasang tu senang je.tak smpi seminit pun,masa awal2 dulu ye le terkial kial.skang sambil tido pun boleh pasang ok.*berlagak sungguh*.
Lagi, coller tu cepat cair.tak de la cair jadik air terus ,but ,ais tu tak brp lama bertahan.kira kalu opis tetiba letrik takde ,mau terus mencair .selalu pas pump ,aku sumbat aje coller bag tu dlm fridge. kang kui 445 pm ,reminder clock akan berbunyik suh p amik.in case la kang terlupa.maklum ,aku kang sekarang ,kalau tak hilang barang ,asik la lupa memanjang.apakah petanda ??? >_<


ehem..hari2 bwk 2 bag.,.spot the medela bag ?


Jadi ,tepuk dada tanya budget jugak.berbaloi ke beli bp mahal.bagi aku, sebab susu formula pun tak murah ,ai tetap mengatakan tak rugi beli.calculate sendiri lah berapa kos nye.rasanya takde beza pun..silap2 susu fm lagi costly...
Doa2 la sama kasi susu tak malu2 alah nak kuar.insya allah..mesti boleh !!! -_-



Weekend yang huru hara..thanks to Eiffel Tower

As salam.

Weekend ritu so so make me chaos.Salah sendiri ,terima lah padah nya.bak kata laki aku ,cuai ...
Alkisah ,hari Jumaat tu ,mengular p lunch kt klcc.Masa tu kui 1230 kat opis lagi.tau kan,klcc tu kalu hari jumaat memang ramai umat some more school holidays, lagi ada hati nak p.
Member opis ni nak p kinokuniya katanya & offer naik keta dia ,terus setuju.kalu kena nek bus, ai mmg tak sanggup lah.*diva sangat ko yeh*
Masa kocoh2 tu lah ,berlari p kt my keta nak amik parking kad pastu terus lari lagi p kat keta member tu.motip nak lari ? konon kejar masa lar tu kan.Tick tick alarm pastu terus letak kunci dalam handbag.

Smpi klcc, cari parking 30 mins baru dpt.laju2 p food court ,full ok full.jalan laju2 p Miss Kwan.yang tua tu Madam Kwan,ni lum kawin lagi..ha..ha..order nasi bojari sedap pastu makan penuh perasaan.pas abis,janji tunggu kt Nose.teruja tengok ada sale 50%.sekali tgk..semua kasut tak best.time tu baru notice charles & keith lagi kebabom best.tapi,too late bebeh..dah nak pukul 2pm..
Masuk dlm lift ,raba raba handbag ,baru notice..eh..mana kunci keta aku ? *mode: panik*..sampai masuk keta asik ckp "mana kunci keta"mana"mana"..mcm org meroyan pun ada..debor tak debor sebab ni dah kali ke dua kes cuai .hari tu tertinggal dlm keta..ok lagi sebab dah sah2 ada..tapi kali ni..nehi ok nehi..matiks la.

Pergi balik klcc.masa solat zuhur,sempat doa mintak jumpa la kunci tu.tau pun takut.padahal balasan tu sebab mengular.orang bagi rest sejam ,jadik 2 jam.padan muka,pehtu kena nek bus pulak .hahahaha.
Pegi balik tempat parking..yilek..masuk nose..tadek..pegi Miss Kwan pun yilek..pegi lost & found pun tarak.pastu tepon asben sebab dia kena antor kunci.*mode : takut*.

Asben plak stuck almost 2 hours from Jln Tun Razak nak ke Jln Ampang.bodos nye traffic.rasa nak jalan je p kat keta dia.seb baik ujan.*ni konpem auta..tak sanggup nak jalan*>_<
Balik from opis kui 8 pm.kesian Eryna kena duk umah bbsitter lama.syian si busyuk tu.dup dap dup dap takut sbb tepon kak nas,susu semua dah habis..matik la kalu dia nak lagi.sambil2 doa lagi,jangan cik kak tu melalak kalu tak mana kak nas nak cari susu.susu dia ? owh ..dah lama dia tadak susu..-____________-
Malam tu dapat tazkirah free dari ustaz asben.tensi ok.nak defend diri dah memang tahap kalah mati.so,diam diam sudah.
Keta plak tak bleh start sebab bila pakai remote alarm ,kena off button alarm dulu.tak pulak tau kat mana nak off.nape la tak fikir nak tepon sapa2 yang expert pasal nak off alarm.So,keta kena tinggal kt opis,esok baru amik.



inilah aku pada hari kejadian..sobs sobs


Sabtu pulak..pagi2 kol perodua.sekali senang sajork ok nak off button tu.bila mamat tu ajar ,rasa nak hentak kepala kat dinding sebab senang yang hamat.
Kol klcc plak,baik giler security service tu .dia telah berjanji akan cari the whole building..sekali,tak sampai 5 mins ,dia return call cakap ada jumpa.phewitt rasa nak lompat bintang kat situ.nasib tgh pegang Eryna masa tu..kehkeh..

Security : Cik kena sahkan kunci ni cik punya ye.Jadi, ada berapa kunci.
Ai le : Ada 3 kunci pastu key chain Eiffel Tower
Security : Key chain apa ? 
Ai le : Eiffel tower *dengan slang* yang paris tu...poyo sangat padahal orang yang kasik.
Security : Owh,yang Paris tu.saya dah jumpa sebijik macam cik describe nih.tapi kt blkg remote ni ada nombor.cuba cik baca apa no tu.
Ai le : Eh eh..nak main teka teki pulak ye ( ok..ni dalam hati je )..Ala,saya tak ingat sebab tu no siri alarm la.saya baru tukar remote.
Security : hmm..kalu camtu ,takpe,datang la amik kt parking management office .sebab key chain Eiffel Tower  cik ni ,saya rasa boleh la bagi..




owh Eiffel Tower..sila tunggu kedatangan ku..>_<


Jadi,begitu..kalu takdek key chain tu, agaknya apa aku kena buat nak convincekan depa kunci tu aku punya.keta dah sah2 kat opis lagi.
So, p klcc amik kunci pastu p opis.lega ok..tapi sebab telah menyusahkan hidup en asben,aku kena bayar ganti rugi.Senang je,sogok dgn makanan sudah.kihkih.tapi,aku baik hati kasik duit minyak lagi ok.
Cuma ,yang sgt tak suke tu,tetiba jadik sangat sopan santun.apa saja kena sound ai is redha.selalu aku kan suka balas balik hujah laki aku kan..but but..kali ni kena sealed terus.kesian betul kat dirik sendirik.


So,begitulah weekend yang aku cari pasal.Sempat jugak p mid valley usya expo baby.tak best sangat.hanya beli shower,lotion & baju seketui cap Pureen.pastu nampak Dynas yang sgt gojes.rasa segan ok nak lalu sebelah dia sebab rasa diri macam emak dia pulak.she is sooo slim..-___-.

Hari Ahad plak, gara2 takut tercicir kunci ,terus tinggal semua kunci kat umah dengan harapan en asben bwk kunci umah.sekali dia pun lupa bawak,padahal pintu dah kunci.aku jugak kena blame sebab tak bwk kunci.hoish..no fun ok no fun..nasib my bro ada duplicate tuk dia,berdesup jadik the saviors.
kalu tak...............pffftttt...................

Pastu,pegi fabulous mum butik kt TTDI ,sebab nak beli diapers bag.Yang available kaler putih,merah,kuning,biru.kat online kaler grey ada pulak.tapi,sebab cantik,amik jugak kaler putih.
Amik yang medium jer sebab yang papa nye bag tu dah mcm beg lap top.Price RM 53.91 after diskaun.



comey nih..ada zebra stripe.spacious lagi tu.


Best ok beg ni.dah la compartment luas.selamat tinggal beg anmum free..dah ada yang baru,yang lama letak tepi dulu..sian kat beg anmum tu.banyak jasanya.
Fabulous mum tengah sale sampai Jan 2013.cepat la pegi kat outlet dia.lagi puas hati.kalau malas boleh ngadap kat laptop je,nanti dia charge kos pos je.
Antara yang selalu aku beli adalah nursing bra.serius ok,yang cap Kelly tu best giller.sebab tu beli lagi 3 pcs.ingat nak beli lagi nanti.ingat : sila beli cap Kelly..memang best.

Pengajaran : duplicate kunci extra letak kat opis satu ,kat rumah satu ,kat handbag satu..pehtu kasik jiran sekali senang.>_<
Itu sajalah entry sengal yang sungguh panjang.............................





Wednesday, November 28, 2012

Eryna lagi dan lagi

As salam.


Tadi baca post kak engku bidan bersalin tu..klik .hari ini entry pasal perkembangan bayi.
Alhamdulillah..as for Eryna ,at her 3 months age ,she has achieved  all & ada ter'advanced' sket..>_<.
As a mama, memang like pheww...sapa yang ada anak mesti rasa tak sabar nak tau apa yang baby mampu buat day by day ..

Aku akui ,kekadang ada obses sket .like tiap saat nak tau apa dia buat. Kalau dia tgh tido tu,kekadang boleh psiko diri sendrik ,dok asik tengok Eryna bernafas ke tak..psiko kan..
Hmm..maybe sebab Eryna pernah ada history tak best masa lahir dulu, jadik aku mcm rasa tak sabar nak tunggu cepat la habis bulan ni..nak tgk samada dia hit milestone dak untuk the next month..huhu..
Alhamdulillah..so far, since the day she was born until now ,semua nya ok minus part dia lemas about minutes & tak crying masa tu ja lah.

Sebab tu bila tengok atau baca part babies yang ada problem masa lahir or after delivery ,memang sgt touching.aku rasa, semua org pun feel the same kan.but, aku mcm extra over sebab teringat waktu2 Eryna warded dulu.
Eventho kes dia tak seteruk babies yang pre-matured ,pastu ada plak tu diagnosed with lung problem,heart problem..she is way much better.cuma bak kata doc, they can't say everything is ok esp on the brain sebab too early to tell.Kena monitor progress masa check up.
Bak kata doc Serena ,masa dia started reading ,mesti aku lega selega nya sebab dah lepas stage risau tu.
Ada sorang doc tu ( kat hosp sultanah bahiyah ) kata ,ada baby lahir normal pun ,tapi tak jugak pandai. So,it's all depend on parents to teach & developed the brain.
Sebab tu jugak aku sedaya upaya telan segala supplement supaya Eryna cerdas & bijak.Insya allah..
Nak ajar membaca awal lagi..kehkeh..skang ni start la ajar color2 ,nyanyi sebab dia suka tgk benda kalerful nih.sengih memanjang cik kak tu.

Bila bayi lemas, means oksigen tak sampai ke otak.so, akan effect brain. Alhamdulillah, Eryna eventho faced the same thing ( tang lemas tu aje ) ,tapi she was actived & gave a very good respond .Doc pun tak suggest buat test MRI .Aku pun tak sanggup nak lihat the proses.sebab tu ,aku sgt kagum dengan ketabahan hati parents adik adam tu..ok..stop..aku dah nak emo..



gegirl sgt pakai riben bunga setompok..gigih meniarap 



Doa ku semoga Eryna panjang umur ,murah rezeki ,sihat ,bijak,cerdas & sentiasa dalam lindungan Allah.


Mission yang possible

As salam.


Hari apa ntah kami round2 kat belah Subang Bestari.Ada misi yang soo penting demi masa depan kami sekeluarga. -_____- .
Tapi before teruskan mission ,kena makan dulu lar.Perut ai ni semedang ja lar lapaq lapaq.gemuk karang mula la sibuk nak sarung korset.padahal elok ja buka benda alah tu ,terus jatuh semua.pfftttt...

Masa tu cik Eryna tidoq.ai pun tak paham,asal dlm keta je dia mcm kena mandrem mesti nak lalok.nak nak pulak kalu pekena susu..terus dia melena.tapi dgn syarat lah ,kena di pangkuan.atau pun kat car seat ajaib tur.

Nama cafe ni D Arab Cafe.pernah makan tapi tapau kat branch nye yang kt Uniten sana.Ni adik laki yang suggest.sedap katanya.Konsepnya cam Saba tu .Ada nasi mandy,khabsah,hanith..cenggitu lah.
Cuma,di melayukan.katanya tokei tu orang Indon.Kaya lah kalu benar, sebab bisnes kad dia ada la dekat 10 branches dah dia buka.

Kami order Lamb Khabsah & air tea arab.Price RM 16 kot per plate.ke silap.entah lah.dah lupa pulak.Nasi Mandy dia mahal sket Rm25 ,sebab tu order Khabsah sbb dia paling murah..kih..kih..some more aku yang bayor,jadik aku paksa asben suh amik yang paling murah.kejam tak kejam..welll......

Teh arab plak..nama cam gempak ,tapi teh lipton pastu letak bunga cengkih tak paham sangat kasi kat mana celah rasa arab.ke memang begitu.....>_<.



menunya

kedainya

Tengah sedap2 makan cik kak bangun.terus laju2 makan nasib tak tercekik.
Oh yes, sejak ada anak ni, ai selamba ja belah kiri kendong anak ,belah kanan mencekik.Since most of the time dia tido ,so ,masih boleh makan.cuma tak berapa nak menikmati sebab kena makan lelaju..tsk tsk..





sempat snap lagi sblm anak bangun

Cuma yang hairan bin ajaib tu ,rasanya dulu dia include skali ngan kuah mcm gulai.skang ni bagi clear soup saja.mcm tak best ja.yang tomato blend tu memang la ada skali..terasa kekurangan di situ.

Rating food bagi aku sedap aje.asben aku je kata mcm tak fresh,bukan sebab lama.tapi maksudnye ,tak fresh sebab maybe di masak di satu tempat pastu distribute kat branches.aku rasa sama je ngan Saba tur.apa2 lah ye.

Dan..



ada org tgh usya nasi lar..


Pastu teruskan mission yang possible...insya allah..kalau menjadi kenyataan nanti kita story morry lagi...



Monday, November 26, 2012

Monthly cek up Eryna 3 bulan

As salam.


Kejap ye dah 3 bulan upenya umo cik Eryna.eh..ni dah msk 4 bulan ni.actually,ni entry tertangguh la ni.byk sgt mende nak kena pikir katanya..>_<

Hari tu kami cek up 3 bulan Eryna kt Klinik Pakar Kanak2 Serena kt Sg Buloh.hasil mengoggle & suggestion jugak.Kami decided to have at least a paed tuk monitor progress Eryna.memula ingat nak p DEMC.ada member suggest kata Dr Koshi (betui ke eja ni) .Best katanya.tapi,hala ke shah alam la puloks.umah kami ni lagi senang nak ke belah sg buloh sana.
Sebab pakat kata klinik Serena tu very the busy one,kami pun sedaya upaya la mangkit awai nak p sana.tapi last2 jadik kui 9 am baru nak kuar.sampai sana tengok,tu dia..kasut dah bersusun luar klinik.

Klinik ni kt Bukit Rahman Putra.dkt dgn PMC Sg Buloh.senang ja nak cari.lagipun sbb dah familiar ngan area situ.
Register,dapat no,bdk kaunter tu suh p makan dulu.masa tu dah 930 gitu la.dia kata mungkin sejam.pergghhh..lama kan.mana taknye,doc Serena tu sorang ja nak handle semua.dah kata klinik dia.
Lalu kami pun p sarapan dulu kt kedai mamak sblh tu.Pulak tu, penuh bdk ngan mak bapak bdk dlm mamak tu.aku suspect,ni mesti nak p klinik serena tu.kalu tak,mesti kedai mamak tu tak laku..hahaha..

Cantik jugak klinik ni.dia buat timber flooring,pastu ada la tmpt bdk2 nak main.memang riuh dlm tu ,dah mcm taska.kasut pun kena bukak kt luar.bagus jgk kan..hygienic katanya.


si bam bam layan tido


curi2 snap dari tepi..hihi



Lalu,pas sejam makan,kami masuk,aku tgk makin ramai ja.kami p sabtu sbb ahad tutup.klinik ni operation hour nya pelik sket.
Isnin-jumaat dia buka half day ,pastu sambung balik dari kui 6-9pm.sabtu half day saja & ahad plak tutup.agaknya doc ni penat lah sbb nengok kan patients hari sabtu tu saja ,aku yang penat.huhu..

After sejam pas makan tu baru kami masuk.huhu..lama nya lahai..dekat 2 jam jugak.dah mcm kt klinik kesihatan puloks.
Cik Eryna pulak mentidoq after pekena susu.dia xkisah pon tmpt tu nak hingaq tunggang terbalik pun takpa.janji di atas riba memang sedap la dia kroh kroh..

Doc tu mmg best.details dia explain semua benda.Eryna kan pernah ada history masa dia lahir dulu.
Alhamdulillah,according to doc dia achieve everything at her age.plus bila doc tiarapkan dia ( masa ni cik kak tu baru pandai mengiring,boleh meniarap kalu kita tolong tiarapkan..>_< ) ,kemain tinggi dia angkat kepala.doc pun kata dah keras cuma ubun still lembut la baru 3 bulan katanya..dia pun sibuk angkat montot nk pegi grab toys kt depan dia.

Cuma,doc suruh p hospital selayang utk buat eye & ear test.dia kata,kalu tgk Eryna development,mmg tak perlu pun sbb she has a very good respond to sound & colors.tapi,dia kata sbb tu adalah normal procedure tuk baby yang pernah diagnose with HIE masa lahir.( she is stage II which babies diagnose at stage I & II usually develop well like other baby..alhamdulillah )..
Doc tu tak bleh buat sbb dia klinik ja.

So far,alhamdulillah,Eryna achieved all milestones at her age & sangat tembam dgn jaya nya.dah la tu,makin panjang laks dia.

Eryna at 3 months :

Weight : 7.4 kgs
Height : 73 cm
Head : 41 cm ( kot ..tak sure..hahaha )

Semangat nya  anak mama..^_^.

Pasal klinik lak ,kalau tak sanggup tunggu lama ,tgh rushing ka ,not advise la sebab patients mmg ramai.Tapi,to have a good paed kan mmg susah.Now, we will stick to Dr Serena dulu..unless dah hilang sabaq tu p kt doc lain la pulak..kui..kui..




Friday, November 23, 2012

Aksi terlampau di pagi Jumaat

As salam..

Salam jumaat.
Selalu pagi2 ,after susun barang Eryna barulah mamanya mandi.
Kalu dia dah bangun ,slalu cik kak tu akan lepak2 dalam bb cot layan perasaan.tu pun after dia nampak muka mak apak dia dulu la.if tak,harus jerit soprano dulu.
Sebab tu,if dia stll tido,kena cepat2 mandi kalu tak mmg bersilat la nak tenangkan jiwa lara dia tu.

Pagi tadi cik kak bangun kui 720 am after berdesah2 takleh tido masa kui 6 am tadi.
Malam tadi kami anak beranak bersusun kt hall sebab nak ekon.panas nye pasal.Kt bilik tak dak ekon,ntah bila tuan umah ni nk pasang tak tau la.
Elok ja apak nya p koje, dia bangun..so..kita layan la dia dulu..tgk dia dah bertenang sket ( selalu time ni tak mo susu lagi sebab dah pekena masa kui 5 or 6 am ) ,mandi pastu jenguk kejap apa dia buat..owh..dari dalam toilet dok dgr cik kak "menyanyi" riang..
Amik dia kejap,tukar pampers pastu tinggal dia lepak lagi kt tilam.

So,siap2 pakai baju suma..jenguk lagi sekali *masih menyanyi*..

tetapi...dengan gaya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
auw...sexy u...

Tadi saja kasik bogel.suka ok di bogelkan sebab dia dah over sweating..>_<
Steady ja dia meniarap pastu kepala kemain lagi siap uh ah uh ah..slalu ,dia camtu gak tapi nak membebel tak mampu sebab semput katanya..tetapi tadi..kemain ko yeh...





tgh attack gajah kaler hijau dgn air azimat dia tu

Mama loves u to the bit..sukey sukey..
Oh ya,semalam ,after dah almost 1 week asik meniarap kt umah..buat pertama kalinya dia tunjuk skill kt umah babysitter...hihi...eksyen nye dia tu..pasni takleh dok atas kusyen dah le.


Thursday, November 22, 2012

Eryna dan stroller nye

 
As salam 
 
Sebelum ni kami bwk Eryna pakai carrier.almost 2 bulan jgk la.memula cam takut je,boleh ke cik mek tu stabil kt dlm tu.then,hasil goggle, kita kena make sure kaki baby tu dok kangkang.bukan nye lurus.
Masa beli tu,mmg dah tak larat nak mendukung dia dah.pastu dok pikiaq nak beli ke tak stroller.last2 beli ja carrier sbb masa tu aku dah semput dokong dia dlm OU.pfffttt.....
 
 
Since kepala & body cik kak kita ni keras ( tak lembut lembai sgt la ),so dia able to sit well dlm carrier tu.siap boley tidoq2 lagi everytime dokong dia.tu tanda dia selesa lah.sbb cik mek tu kalu dia tak comfort ,harus dia menjerit bagai nak rak.
Tapi, mengenangkan agak payah nak mkn kalu guna carrier ,some more she's getting tembam..we risau jgk sbb now she dah start grabbing things.so,dibuatnya dia grab food pastu makan camner.paling best kalu dia libas air ke apa..risiko tu..so,we decided to buy her stroller.
 
 
please don't dsturb
 
 
Masa tu,pas celebrate my besday lah.Terjah butik Mom's care , ada diskon masa tu.ada tak ada ,sket je stroller yang tinggal.aku mmg tak budget la yang mahai2 macam Quinny mak nenek tu.budget RM400 -RM500 sbb member2 opis pakat nak kasi duit as hadiah..murah rezeki kamu,sik Eryna....sebelum tu, ada la survey kt Jusco,tapi nan hado yang best.bulky sgt.
 
Sales girl kt butik tu plak mmg heibat..heibat tak heibat kami terus beli.terrer sungguh dia meracun kami..tp,dia mmg best sbb able to explain & layan we olls.lama jgk kt dlm tu..
Memula amik kaler lime ,tp last black jugak lah sebab lime nampak cam cepat lusuh aje.
 
Jom tgk gadget baru cik Eryna , 
 




yumsss..shedapnyeee

Tabiat baru cik kak ni.suka sgt hisap apa2 benda yang dia nampak.kalu takde benda sgt,dia makan lengan dia yang mcm kuih pau tu.sabo je la.
Anak aku ni mmg semua pun ok.test aje, dah suke plak..so,jadik je lah.
Stroller ni cap Halford ,rega after less RM355 kot.murah aje.yang penting sangat light.seyes ringan.nak fold senang ,nak assemble pun senang.boleh guna up to 4 years aka 20 kgs...err...anak ai baru 3 bln dah 7 kgs..acaner tuhh..*diet Eryna ..diet*

Sebab Eryna dah bangun masa tu,so,kira terus guna lah..best stroller ni..cuma tak leh recline je lah..alah,boleh la tu kan.benda free laks tu..huahua..apa nye kedeks nih..


So..tell me..ni besday mama ke Eryna nih..hai,dia plak dpt hadiah tau.gigit baru tau !!!

Apabila cik P datang menjengah

As salam.
Hari ni nak citer sx sket.sket jeeee....
Selama ni kan, aku ingat bila bfeed period mmg takkan mai.Maybe sebab bila join grup2 kt FB ni ,ada lah baca komen2 yang majoriti kata org yang bfeed takkan mai period.ada tu ,sampai anak dah cecah setahun,dua tahun pun takdak.so,memasing mcm yippiee hope horray sebab tak yah nak pakai protection ka apa kan.
Jadi,aku pun dah set mind yang mesti period tak mai lah.
tup tup..elok ja 2 bulan msk ja bln ke 3, tepat 25 aribulan ( ni time period aku since dulu ) ,tetiba cik P datang.apakah..masa tu raya haji.aku ni kan dah beria2 citer ngan asben ,yang org bfeed konpem cik p tak mai.
So,bila habaq ,laki pun panik kejap.dia ingat membahayakan..tsk..tsk..
Aku plak bukan panik apa.mcm takut kot la susu merudum..tak mo tak mo..dah azam istiqamah tak sangga ni nak kasik Eryna sampai 2 years.huhu..
Maka,bila aku tanya cik goggle..ternyata apa yang depa duk pung pang pung pang kt grup tu salah.rupanya,its a normal to have period after 60 days eventho bfeed.cuma,common nya ,ibu yang bfeed mmg akan dtg lambat sbb hormon.so,apa cer yang datang on time ni ? subur kah ? actually,its depend on the body & hormon.and yes, kadar subur tu adalah tinggi.
And as long keep pumping & df anak ,insya allah susu mesti ada lah.


hasil tenusu sblm lunch tadi
Alhamdulillah..eventho period mai ,susu aku tak berkurang.masih lagi kalu mengepam 15 mins -30 mins managed to get full bottles both side.lega ok.lagipun benda ni kena set mind.kalu kata takdak,takdak la dia.
Jadik mommirs yang ada experience mcm aku,jgn la gelabah cicak nak stress.doa + usaha..errr.maksud aku..kena pump la dok..buat rutin mcm biasa.
Cuma,yang aku risaukan tahap ke"fertile"an aku nih..sebab nya aku tak makan pil perancang..kiranya semulajadi begitu >_<. Ni kira bila mai period harus lah double triple protection wa cakap lu.kalu boley biar lah Eryna pandai manage herself ,at least bak kata mak aku..pandai habaq bila nak p toilet.
Aku pun planned maybe lagi 3 tahun kot,,tapi kalu Allah bagi rezki nak wat gena kan..but,at least we know how to prevent from...errr..sambung la sendrik yeh.
Oh yes,one thing aku notice ,sejak minum horlicks balik ni,susu makin pekat.I like 10,0000 kali like.Its work on me.yummeh...
& kena amik supplement jugak la ye nak kasik menten energy.pump masa tgh letih is a big no no..

lihatlah daku yang kekenyangan >_<
Sekian...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...