Tuesday, November 22, 2011

suka atau duka..Allah maha mengetahui..dedikasi utk seorg sahabat

As salam.

Today,semua Msian happy..g keje sengih..g makan sengih..citer psl sukan sea ni mmg xakan habis..maybe until next sea games another 2 years..hoh,mmg we deserved it..kt FB,tweeter..suma menghupdate je ..termsk la aku..wah..galak la kt wall aku men post2..rancak weh..kt umah aku berdua je ngan laki,tapi jerit mcm kedai mamak jugak..

sambil2 mkn bread puding,ngap ngap..jerit jerit...wah..syiok la..agak2 jiran sblh aku ni menyumpah aku ke x eh..he..he...selalu tu senyap aje la..tetiba ..fuhh ..main jerit2 weh..

Btw,Allah tu maha besar..DIA yg maha mengetahui..cukup2 la citer psl we menang gold football smpi di sini..yg penting maruah MALAYSIA dipertahankan..like,seriously,kalu kita xmenang smlm pon,DIA juga tahu..they all play well..syukur syukur..

Stop about happy,now aku nk share sikit story,yg aku harap akan sentiasa menyedarkan aku tntg kekuasaan ALLAH..moga aku xakan lalai sebagai hamba nya..xakan alpa..sentiasa bersyukur atas kurniaan NYA.berat mata memandang,berat lagi yg memikul..

Aku ada sahabat yg aku kenai since secondary. D we panggil..comel orgnya..aku penah sekelas dgn dia masa Form 3. D ni org kl,tp,dia ikut parent dia ke Perlis sbb ayah dia keje kastam/imigresen kt Pdg Besar masa tu.aku penah g umah dia ngan member2 ..naik bus ko..g lunch..mak dia pon baik betui.cantik mcm dia jugak..


hoih...hodoh betul aku ms form 3..hua..hua..last day nk cuti rasanya ni

Itu 1st time aku naik bus jauh smpi pdg besar wei..maklum,aku ni g skool dgn ayah,ayah aku blk kerja kang,dia akan pick up..so,jarang sgt la nk merasa naik bus,unless ada aktiviti petang..kalu rasa nk menggatal..naik la bus..sbb boleh usya bebdk skool lain..kata sek all girls..gatei la xdak laki kt skool kan..
Eh..gatal bdk dulu xsama ngan now..haik,bdk skang..main tegur2,tampar2 mcm kan itu abg ko ye..Berani usya2 je lah..gile ko nk mengediks,ayah aku tu org jabatan pendidikan,bus stand tu berdepan je ngan building Pendidikan Pelajaran tu..lum sempat balik umah,dah smpi ke telinga bapak aku karang..

Ok..back to D..we sama kelas until she moved back to kl..masa tu dah lost kejap until 2008,we jumpa balik..kt mana ? kt FB ye..FB ni byk connect ngan geng smkap..ngan senior2..geng sek ren suma..pastu,we planned buat reunion smkap..ramai jugak actually stay kt area kl/s.alam,but xramai turn up..
D yg organise..dia buat kt umah dia.We buat pot luck.D order karipap telur ( besaq tul curry puff tu ),aku msk spageti bolognease,yani bwk kfc,cik piah bwk kek indulgence.7 org je turn up..yg lain tu,tetiba kansel..ada yg segan..mcm2 la..


pot luck on the day..kfc yani punya

nyum nyum..sapa bwk satay ni ek..ke D jugak order..spageti aku msk tau.. :p

us,after more than 13 years back

depan : D, aku & Dah. blkg from left : mizan,yani & mazni..

hoi..bersungguh2 si D ngan camera dia tu

After that reunion,lama D sepi aje..slalu tu ada jugak dia komen2 kt fb.upenya she's pregnant. opps..lupe,ms reunion tu dia still in honeymoon mood..perantin baru..pastu..dia deliver..masya allah,her daughter is so pretty..pretty ok..baby ni cantik..just like D ( sbb aku xpenah jumpa hubby dia face to face..so aku rasa muka Dian mcm D ..)
tp,aku still xsmpt nk g jenguk dia..padahal bkn jauh sgt umah dia tu..

Then...after months...we sgt shocked dgr yg baby tu kena admitted.ingat kes biasa..upenya,she got tumor..subhanallah..imagine,a baby yg belum pon msk 1 year old,kena operate bcoz of brain tumor.maha suci Allah..firman berkata : Allah menguji manusia utk menilai keimanan kita sbg hamba nya  & DIA hanya menguji mereka yg mampu utk menghadapi ujian itu..
aku yakin,D adalah org bertuah itu..

D,aku xmintak izin ko nk publish kt sini...niat aku ikhlas,,hanya berkongsi ..supaya sesiapa yg terbaca ini..akan sentiasa mendoakan yg terbaik tuk D,Dian & husband..



the pretty girl of D



Petikan FB D :

akan merindui wajah sebegini..>>byk info harini dr docs>>isnin depan akan di tranfer ke HKL (menaiki ambulance-kena sampai sana 9am)>>kena buat kimo-planning dlm 1thn process nyer>>PNET cancer yg ada kt Dian adalah kes yg sgt2 jarang kena pada baby>>mungkin da ada sejak saya mengandungkan die>>dan akan ada jangka hayat utk Dian>>die xakan normal mcm knk2 lain lg sbb da kacau sistem saraf otak-mungkinkah akan Dian akan duduk cm dlm gmbo ni (sbnrnya sya sgt jeles tgk anak2 kwn2 yg da berjalan yg sebaya die)>>>>urmm byk lg info tp sye xtau da nk cter..dlm keadaan skrg saya amatlah pasrah dan redha..terima kasih kpd semua keluarga & sahabat2 yg telah melawat kami dan tak putus2 doakan kesejahteraan buat Dian~~harta yg sgt2 bernilai ini~love xoxo


Paling aku terkesan :

Petikan FB D :

tepat waktu hari kelahirannya pertama.ubun2 Dian da keras;) kelmarin Dian da start panggil mak..0h bahagianya.hikmah setiap kejadian..ameen.xoxo


subhanallah..benar lah syurga itu di bawah tapak kaki ibu..aku teringat betapa mak aku juga adalah insan yg sentiasa bertungkus lumus membesarkan kami..now..insya allah..aku juga bakal menjadi ibu..terkesan sgt2..

& aku sentiasa ikuti update D kt wall dia..sesungguhnya,D adalah seorg ibu yg tabah & Dian is so lucky to have her as a mother.moga Allah terus merahmati pasangan D & Idan.
amin ..amin...


p/s : actually,ada pic masa Dian kt kemo,operation,but aku rasa xperlu aku show kt sini without D's consent..cuma,sesiapa yg terbaca blog ni..doa kan semoga keluarga ini mengharungi dugaan ini dgn tenang & sabar.


Eja dress vs mine :)

As salam..

Saja je entry kali ni.....



Eja masa FFM yesterday night...



and ...........................................















this is me during my big day









spot the difference ??? hoih..muka xsama pon..ye lah,sbb i'm talking bout the dress..ada iras iras sipi2 kan..kan..ok.fine..aku perasan la ni ye..but,the moment aku tgk Eja naik atas stage smlm,terus aku cam ..eh..ni mcm ala2 dress masa aku kawin ritu la...

ho..ho...ada iras iras x...DRESS ok !!!DRESS !!! .....................


ala,kecoh kan..padahal,aku pon curik ilham from mag Pengantin,pastu beli lace,chiffon,satin ,then send kt tailor..owh..nostalgia betui carik kain tu..masa dpt idea dress ni,aku & bf ,aza g Jakel.pastu,nmpk kt mag ..eh..canteksnya dress ni..aku dah meroyan2 nak jugak design tu,so,aza tlg snap & print kt aku..

pastu,xlama pastu..pas dah ada date nk kawin,bln 5 ms tu,aku kontek akak tailor aza tu,& antar kain..lace tu beli kt Madras Jln Tar..murah je RM 199 for 2 metres..yg baju recep lagi satu,lace tu mahai sket..1 meter dlm RM 200 kot..sbb aku beli 2 metres,almost RM400 ..dpt diskaun jugak..

but,the chiffon tu mmg aku double suka.aku dah jelajah all kedai masa tu kt Jln Tar..kamdar,nagoya,kedai2 kecik kt situ,sari maya,gulatis..but no materials can beat Jakel punya chiffon..dia berat but very soft..nicely jatuh ikut body (nak nak kalu jenis bolat2 cam aku ni )
the crepe satin & silk satin pon aku beli from Jakel..since aza penah keje dgn 1 of designer butik dulu,so,dia dpt rega designer ya...
sgt2 murah i tell u...tuk both recep,all chiffon & satins tu aku dpt lebey murah dari lace mahai tu ye..

ok..stop about wedding nye citer..dah basi..yg penting..dress eja lebey kurang dress aku..suke..pasti nya dia lebih mahai yo ..tgk lace dia pon canteks bebeno..



ok..itu aje...^______________________^




Weekend activities.

As salam..

Alahai,cepat nya masa berlalu..dah nk habis Nov dah..aku ni nak exam weh bln dec nanti..apa kah,buku tak buka2 lagi.Weekend adalah aktiviti santai & mkn2..mana la xgemuk.pastu sibuk pki PB sbb hujung minggu ni nk blk kg,takut org kata aku preggy plak..owh,sungguh xhowt ok,org ingt ko preggy padahal ko buncit..*blush*

Jadiknya,hari sabtu,menu nya adalah :


asam pedas ikan pari with buah kundur,mempelam kicap & pekasam lampam


Since mempelam yg my mil bagi ada lagi,so habiskan stok ..sedap tau mempelam tu letak kicap manis,kicap masin & kicap pekat..pastu gaul dgn cabai melaka..kena plak ngan pekasam..perghh..sedap weh..semua habis licin xsempat nk ulang dinner... :)

Pastu,hari ahad menu adalah :


ulaman,ikan kembung grg & rendang betik

rendang betik ?



Yg rendang betik tu ,laki ai masak..wah,berkecah dapur ye sekali dia msk..huru hara xyah ckp..mak aih..pening..since dia xpenah msk lagi so far,so,kita kena redha sahaja ye..sbb nanti byk komplen kalu,dia dh xnak try msk lagi..jadik,kena harus puji memuji di situ.

Rendang betik ? aku pon xpenah mkn..actually,rasa dia mcm pajeri nanas tu..sbb ada kerisik..rasa sedap,not bad..cuma sbb 1st time mkn,rasa pelik la sket..laki aku kata,kt kg dia org masak ni ms kenduri..aik..sama negeri pon xtau kan..sbb kg aku..jgn kan kata kg..mak aku pon tak  penah msk benda ni lah..jadik,1st time..

After mkn2,lepaking...aku siap membuta depan tv ,laki plak sibuk main games..petang sket,we pusing2 sg buloh cari pasal..hmm..itu aje la weekend..jumaat mlm nk blk perlis..yeay !!!


Monday, November 21, 2011

Santai santai tgk sukan sea

As salam.

Wah,aku suke giller Msia menang  vs Myanmar..eh,suma org Msia mesti la suke kan..Tapi,aku rasa kan,ada percubaan Indon saje nk jumpa Msia kt final ni.drg saja buat2 kalah,pastu menang blk,pastu lawan balik..kiranya baru la gempak seh dpt menang on final.sian,players Msia smpi kena naik Barracuda balik hotel.dasar ***** betul la org Indon ni..eh..aku kutuk2 kang dosa..hu..hu..

Ok,aku plak cam biasa,mengadap tv tu kena la ada mkn2 depan tv.laki ai jenis paling2 ada kopi o cicah bahulu panas pon layanz..maka nya,hari tu,aku msk cucur kentang & megi goreng perasa kari ( share aje..sharing is caring..padahal mengejar masa sbb game dh start weh... )

megi goreng perasa kari -letak udang,fish cakes & telur grg hancur

bancuhan tepung nk goreng

end product..with sos thai

root beer for me & hot tea for him


Gelas hard rock tu mmg cantik..kekenyangan air minum gelas gedabak cenggitu.itu kenangan ms kt Phuket.HRC ada set drink ,sapa yg beli air tropical freeze tu free gelas.total dlm RM 64 kot.kira sgt murah la kan,sbb gelas tu cantik..ekslukip lagi tulis HRC Phuket. & air tu pon sgt sedap.actually,blended banana with pineapple..perghh..menitik2 air liur plak bila tingat..sedap sgt..

Waiter HRC tu  penah duk Penang,so he can speak a little bit Malay plus sgt friendly ok.dia ni org sana la,tp muka cam Msian je.dia la yg melayan aku & hubs that night.mcm2 dia borak.& masa nk bayar,dia cuma punch yg tropical fruits set glass tu aje.yg lain,on house..best kan..apa nama dia,dah lupa plak..maklum la,nama siam,susah nk ingat..

and yang mug tu,yg Arsenal tu,pon sama beli kt Phuket.masa tu kedai jual brg Arsenal tu dah nk tutup for good.kedai tu dlm Jungceylon.aku tnya bdk tu,nape nk tutup,dia pon xsure..dah la masa tu,time yg Arsenal kalah teruk ngan Man city ..yg kena kutuk Arsenal masak merah tu..7 gol ek bolos..so..agaknya,sblm di malukan lebih teruk,baik tutup aje terus kan..agaknya la.

Mug tu rega RM20 aje.very cheap sbb normal price dlm RM45 & masa tu semua brg less 50%.siap jersey dia tinggai RM50.cantik lak tu..since laki ai kan Arsenal fan ,padahal xde sapa nk minat club tu weiii...mmg die hard fan betui la..

eh,aku ni tgh citer psl sukan sea kan ?..btw..congrates Msia...& kami mkn dgn licin sbb Msia pon dah sumbat gol...horey !!!!


Friday, November 18, 2011

Tiket wayang hadiah dari Nuffnang & TGV

As salam..

Aku baru balik pas mengambik tiket kt Nuffnang.jantung aku tgh berdegup laju lagi ni sbb rushing gile nk g sana. Like entry aku pasal besday aku tu,so,aku gagah kan jugak pegi amik..tiket free beb..4 keping plak tu.dasar suka brg subsidi kan..ehhehe


knowing Jln Sultan Ismail,aku mmg kena plan time.kalu pegi in between lunch,mesti stuck dlm jem & kalu pegi ms hi-tea time tu,mesti stuck jugak sbb org berpusu2 nak balik.Sbb ni 1st time aku g Nuffnang,so I have no idea at all mana la tmpt alah ni..tgk goggle maps..ooo..dekat aje la..


 
Aku actually,dh msk lorong yg betul ke arah opis tu,tp,sbb dari depan tu aku nampak building Heritage,aku ingat itu la bgnan nya .padahal itu Heritage Spa..ok,jln lagi ke depan ( panas nya yg amat hai...kete park tepi2 aje )..apa kes aku nk park kt open parking tu,kena bayo RM3 ..ches..baik je park kejappppppppppppp je kt situ..insya allah*sambil tawakal moga keta kecik aku selamat*.


 
Jalan2 dok gak blur..hoi mana la building ni.tgk dah betul dah Jalan Yap tu..nasib aku bijak skett ( sgt la )..upenya,sebelah aku je.sengal !!!..


At last jumpa jugak la building ni..mmg heritage..& staff Nuffnang ms tu tgh mkn2..aku suka opis ni nye konsep..open concept..cuma,sbb ms tu mcm hingar bingar dgn org ( ke staffs dia..or guest ) ,so,rasa mcm a little bit crowded je dlm tu..but,who cares kan ? kekdg..envi yg sempoi tu lagi org suka,dari yg sgt formal kan..


Btw,thanks sbb bagi tiket free ( tiket wayang je..kecoh..lain la tiket g tgk Blogger Award tu..LOL )..at least free..itu penting..haks..haks...


 
Aku tgk byk jugak bloggers2 yg belum redeem tiket tu.berpages2 dia bwk list tadi masa search nama tadi..weii...cepat ar g amik..valid until 15 Jan 2012..xnak,aku sanggup pegi lagi amik..
Ok,aku dah plan nk tgk Twilight & maybe Immortals...hmmm...TGV OU tgh under construction plak..maybe TGV Piramid is the nearest..tp,aku xbrp suke Piramid sbb jem 24/7..xpenah xjam.cukup la 2 thn ulang alik g keje dulu..tp,kalu terpaksa,pegi jugak la situ kan...



 

Thursday, November 17, 2011

Starts my day with lempeng & sambal bilis :)

As salam.

Smlm ptg aku balik umah, baru perasan,daun kari yg in law bagi tu cantik je naik nye dlm pasu.tau la umah xde tanah ni..nk cucuk tanam susah.since en somi suka sgt mkn kari,mak mentua pon kasi pokok daun kari yg dah di semai complete dgn pasu.tugas kami cuma cari tanah je.aku beli kt Giant je.rm4.50 penuh satu pasu besaq tu..

Al-maklum,kt sini dedaun tu suma nk kena beli..xde pree nya.plus nk bertanam mana nya aku nk letak serai ke,daun kesum ke bagai..insya allah..impian beli land house xpenah berkubur,tetapi sentiasa azam to work hard,earn more money so that can buy dream house..& most important is DOA..amin..

Pokok kari ni,org utara kata 'daun kala kole'..sila sebut dgn elok,jgn silap sebut..nanti org ingat mencarut plak ye..eheh..cantik je naik daun kari ni...& petikan pertama pon berlaku,tu yg terus decide nk masak gulai tu ( kari is gulai ..sbb ada kwn aku ni org pahang..dia akan sebut gulai..refer to kuah.so,aku selalu confuse kalu dia sebut gulai,sebab it might be kari or asam pedas or any yg berkuah ).
maka,jadilah gulai udang seperti INI .

daun kari yg subur kt depan umah.. :)

Since smlm pulak,en somi blk lambat,maka aktiviti dapur xberjalan.tapi,aku ni tetiba lapaq..tgk dlm fridge ada pisang 6 biji kakak aku bwk hari tu,so,aku lenyek2,letak tepung gandum,garam..maka jadi lah lempeng xde kelapa parut.eh..sedap pulak mkn hujan2 ko.pergghhh..org lain bising jem kt jalan sana sini dlm tweeter drg,aku dah bersilang kaki depan tv makan lempeng & sambal bilis sambil tgk Tentang Dhia.*heaven*..


lempeng tuk minum ptg & dragon fruit
Sudahnya,bancuhan yg lebey tu,aku sempat msk lagi pagi tadi & bwk dtg opis.sambung bfast pulak..ish..sedap betul rasa pisang ni..manis berlemak..ayah aku jugak tu tanam...


Lempeng again for bfast & big cup of hot coffee


Starts a day with beautiful thing.....a must have coffee..baru lah perut kenyang la la la..baru rs happy nk buat keje..ehehehe...selamat bekerja semua !!!

Wednesday, November 16, 2011

Korea lagi...korea..

As salam..

Aku dah lama xtgk drama korea ni.since kawin ni,xsmpt nk buka lap top..eh..sbb aku xbwk blk laptop opis..laptop laki plak,hari2 dia bantai main game..jadik ,aku hanya mengadap master chef sblm terbongkang zzzz depan tv..kang nanti pas habis en somi ber'juang' tu,dia akan kejut kan aku .
ok,aku berat sketttttttttt,jadi,jalan sendri ye pegi bilik *sadis*..

tetiba,kwn aku bgtau,ada citer thai,tp shoot kt korea.dia kata,memori ni sbb journey to korea.aku plak mmg xde connection kt umah ( bila mau psg unifi ni ??? ) ,so sempat lah b4 blk opis smlm,aku buka 1st part kt youtube..

tajuknya....

Hello Stranger ... *full version aku baru dpt kt YT..durations : 2 hours*

since aku baru tgk Part 1,aku xleh la komen smpi habis.basically,citer ni pasal,org thailand g korea.yg bdk pompuan ni g as backpackers & yg bdk laki ni ikut tour.yg agak pelik tu,camne bdk laki ni bleh g ikut tour sensrg..maybe akan citer in other part..

sbb 1st part ni ,bdk laki ni kena dajal ngan member2 dia,so dia g airport xde luggage semua.sehelai sepinggang.& smpi sana,org ikut tour,dia boring je sensrg sbb xde gengs.
pastu kesejukan sbb masa tu tgh 0 degree.

yg minah ni plak,dia tipu boyfren dia,ckp dia g korea ngan kwn dia,but actually she went alone..yg aku suke of cos la,dia tunjuk seoul,ke'peghak' kan minah tu..sama la cam aku..ha..ha..suke suke..tempat2 shooting tu plak exactly yg aku p..so,lagi double suke..plus guesthouse yg dia duduk tu,aku penah nk book..tp,atas sbb2 tertentu,we opt for others...details more at sini ...

Jadik,after Part 1 tu,aku dh ketagih nk tgk next,sbb ni kan filem..which actually 1hour plus je..ok..sabar2..hari ni after office hour,sambung ok tgk...^______^.

So,sapa yg tgh plan nk g Korea tu,tgk la citer ni as a teaser..trust me..hati mesti terkinja2 xsaba nk sampai sana...heheheeh...


Entry bercampur campur

As salam.
Hari isnin aku memsk seperti biasa.apa yg ada dlm fridge tu,aku buat la apa yg boleh.kekdg ulang balik resipi.seyes,aku ni kekdg bleh blur xtau nk msk apa.sbb since weekdays aku mmg msk,jdk pening jugak 5 hari tu nk msk apa.slalu benda ulang2.macam gulai,asam pedas or masak kicap.masak lemak tu ada la jugak in slot sometimes..tu pun..kekdg,aku rasa asik repeat aje lauk utama.

Bila berdua aje yg nk mkn,nk msk spageti ke lasagna ke,kena buat portion besar,sbb bahan2 nya come in big canned. mcm tomato in can tu.kalu buat half,nanti half simpan,apa plak aku nk msk..buat nasi tomato ???
eh..aku bleh kecikkan sukatan ..hmm..kena lebih kreatif memsk..for now,dinner,mmg nasi putih la jadik pilihan sbb tekak kampung en somi.nanti kang dia lapar tgh mlm,xke aku jugak yg kena kerja keras pikir apa plak nk msk..

Menu hari isnin,


gulai udang dan kcg panjang,pekasam & budu

Gulai udang tu actually terover masam.ms letak jus asam jawa tu xperasan byk plak aku ambik..sudahnya,asik tambah santan,air,garam & gula..pon xhilang2 masamnya..hujung2 baru kurang sket..kuah tu mmg std kena byk sbb laki ai stok mkn kuah mcm minum sup..

ada skali aku buat asam pedas ikan pari,kuah tu half mangkuk,ms tu 1st time buat,licin kuah tu siap laki ai dok perah bunga kantan kasik kuar air..mak aih...so,since then,aku mmg akan buat kuah banyak kasik banjir.

Pekasam tu nmpk cam rentung je kan.but,actually,its just fine.maybe flash  :p ...usually,aku akan grg bwg & cili kering so that harum je bau nya.jgn xtau,pekasam lampam tu we bleh mkn srg sekor..*tepuk tepuk sbb pandai dah mkn pekasam*

& budu tu,as an option if xde sambal belacan.even we bkn kelate mari,tp,ttp jugak mkn..sedap upenya rasa dia.slalu mkn dgn kacang botol,but since byk timun leftover from nasi ayam nye menu,so,we habiskan ini dulu..xbaik membazir..

& betik adalah hasil tanaman my ayah.manis sesgt.ayah mmg rajin berbudi kt tanah since young..dah pencen..lagi mcm2 dia tanam..

terangkat habis dpt kena dgn nasi panas2 ni weyh..mmg licin ye..alhamdulillah...




nasi tomato pertamaku



& nasi tomato seperti di atas ni adalah yg pertama buat.pon,menjadi ( dah lama buat ni...)..cuma sbb terlebih letak tomato puree,colours tu a little bit terang..tp,xmasam,maybe sbb dah sebati ngan susu cair..
jgn tnya y nmpk tomato je kt dlm pinggan tu,sbb ayam msk merah tu actually,left over from msk apa ntah..so,dah dipotong kecik2,jdknya dia kurang menonjol..nak2 semua kaler kt situ adalah merah kan..tp,double happy sbb jadi..yeay !!!!

Menu smlm plak xde..sbb normally,selasa,aku akan cuti sebentar dari dapur.masa ni lah time nk g cari bahan mentah kt pasar malam seksyen 7,KD..
smlm,hasil pencarian,beli sotong yg stok bleh mkn 2 minggu agaknya..sbb laki ai,hantu sotong..xdilupa ikan pari tuk di msk asam pedas -al maklum,mak mentua ai udah kirim siap2 daun kesum & buah kundur masa nk blk kl ritu..


Dah,kena goggle my resipi carik idea nk msk apa ni..daaaa.....

Saturday, November 12, 2011

Masakan masakan yg biasa

As salam.

Since lately ,i'm so into cooking,jadi,hari2 pas blk opis,memsk tu adalah satu passion that i really looking fwd.dish nya setakat 3 jenis je ( main meal,sayur n side dish ).tp,lately,badan rasa lesu aje.mcm xcukup tenaga.asal mlm kui 11 pm,mata tersengguk2.wah,tugas as part time housewife ni bleh tahan berat jugak ye.memsk,basuh baju,lipat baju.tonyoh toilet pon ye jugak.bgn pagi kemas katil pon ye jugak.hmm..nasib iron baju hubs antor dobi..setelah aku menghanguskan kemeja opis dia..hua..hua..

Btw,menu hari khamis adalah ,

kobi grg tiram,telur dadar & ayam masak hitam bermadu. :)

table setting tuk family kecik
Ayam grg bermadu msk manis hitam tu sedap okesh...^_______________^.even rupe dlm pic mcm eh..apa tu..tp,dia ada kaler2 lain seperti tomato yg kaler oren tu..laki aku smpi kikis2 kuah tu sbb suke ..*happy*...

& menu hari jumaat ,

sotong grg kunyit,pekasam & mempelam letak kicap
nampak sotong grg kunyit tu cam kan kcg panjang je upenya kan.sbb nya sotong2 cap giant ni comey2 sgt..xnmpk tenggelam dek sayur tu..tp,hidangan ni membuka selera nak2 pekasam pak leh ni.& jugak mempelam kicap tu..perghh..terangkat habis..sedap sgt..*terliur*..

itu saje masakan minggu ni..sampai la,at 12 am tepat,hubs wish besday..eh..eh..dah tue aku ek..*sedih*sob*sob*...

Friday, November 11, 2011

Hadiah Hari Jadi Sayaaaaaaa

As salam..

Cantik kan date hari ni..111111..aku kurang bernasib baik sbb lahir a day after.kalu x,cantek aje no ic aku..811111 instead of 811112.eh..dah 30 thn aku..xpe,jiwa muda..kah..kah..

Btw,benda2 hadiah ni aku dh dpt sms since early Nov .usually kalu kita join card members ,maka nya akan dpt mcm2 la hadiah..contoh : Jusco, Carlo Rino,Celcom ( free sms & call ), La Senza ,Gucci ( ok, tipuuuuuuu :p ) & so on...

Semlm,tgh rilex2 tgk citer baru pengganti Sofiyya tu , btw,drama baru ni xbrp kick..
Sambung balik,dpt email from Nuffnang ,

Dear Nuffnanger,

Happy birthday from all of us at Nuffnang and the good people at TGV Cinemas!
As part of the TGV Birthday Surprise for Nuffnangers, you've been selected to receive FOUR (4) complimentary passes for any movie* at TGV Cinemas outlets nationwide, which we hope will make your birthday a special one indeed :)
Feel free to drop by and collect your passes from the Nuffnang office before 12 December 2011 (Monday). Our office is open from 9am - 6pm on weekdays (with the exception of public holidays), and is located at;

12B-5 & 12B-6, Heritage House,
33 Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.

weeee..terbaik wok !!! aku baru je subscribe Nuffnang & dpt plak free tickets..ok,maafkan aku yg sgt 'peghak' sbb ni 1st time ok dpt hadiah dari Nuffnang..thanks to TGV jugak..

Bila nak collect ni eh..dah mcm2 movie terbayang2 kt kepala hotak ni..double joy !!
Thanks to both !!! ^___________________^

Wednesday, November 9, 2011

Kisah raya korban

As salam.

Macamkan tajuk karangan sekolah puloks.Alhamdulillah,dpt blk kg lagi kali ni.rindu giler nk balik.apa jadik pon,xkira la apa saja raya atau apa saja cuti,aku akan tetap di perlis sbb both of us org senegeri.gilir2 blk jengah kuarga memsg.even cuti xpanjang,pepandai la bahagi2 time.janji semua org bahagia.

keta bumper to bumper kt highway

kali ni balik,bukan lagi ke umah lama ayah..tp,ayah dah pindah.dia dh xsanggup nk mengadap jiran yg xserupa jiran..so,ayah dah siap sedia rumah teres setingkat kt tanah dia..dkt dgn umah mak ngah.dulu,tanah tu jadik tempat ayah tanam bermcm2 jenis pokok.sbb ayah mmg xgheti duduk saja..apa lagi bila pencen,dia jadikan plak tempat bela kambing sbb tanah tu sgt luas..sayang kalu biar xde benda..at least,ada nya kambing..cerah sket tanah tu..slalu upah org,mau upah saja dlm rm1000..parah la kalu tiap2 bulan upah..

btw,aku ttp rasa sedih sbb rumah lama tu la tempat kami membesar & dah 5 kali kenduri kawin berlangsung kt situ..upenya,majlis kahwin aku was the last event b4 move out..moga2 pakcik yg duduk sekarang akan jaga umah tu dgn penuh kasih sayang..

Apa pun,umah baru ni juga sgt la cantik cute..ada 7 bilik ( srg satu jugak tu bilik ) ,5 bilik air,2 living hall,2 dapur ( wet & dry ) ,tmpt nk bbq & lagi tenang.....tenang dari everything..penat aku bertawaf dlm umah sbb luas pulak.cuma,brg2 masih berterabur coz baru sebulan pindah..imagine,35 thn xpenah move out,tetiba pindah...imagine brp byk brg nk kena hangkut baiiii....

About raya korban plak,we gerak from KD around 1230 pm & jalan a little bit slow ..& rest tdo kt bidor sambil tunggu subuh.sampai kt perlis dh almost 10 am & pekena nasi beriani hameed..sedap..terlepas rindu nk mkn.. :)

This time,hubs buat korban lembu begitu juga mak ngah sefamily.ayah plak korban sekor lembu tuk pelajar tahfiz kt Cambodia.nasib anak2 balik raya,sbb kalu x,my parents nk p Cambodia ikut konvoi korban..
aku bukan saja gemukkan badan dgn daging korban,tp jugak dengan kambing korban bapak mentua abg aku.wah,terbaik wok !!! yummeh..gulai kambing,kurma kambing & kambing panggang..kena plak dgn kerabu mangga & kerabu kcg botol..perghh..tambah xhingat dunia...

& alang2 dh blk perlis,sempat singgah padang besaq yg xbrp besaq tu nk beli periuk belanga & jugak memborong chili paste & tomyam from thailand..suke..maklum la,kt kl ni mahai bebenor..puas hati..sempat mkn pulut ayam & pulut pelam ( signature dish org siam )..tapi mahai nye smpi RM20 just mkn benda alah tu with ayaq nyoq muda..adui..mesti dia ingat we org kl..penat aku ckp utara,pon kena sembelih gak..hmmm...

kedai mak teh femes ni tutup plak

kompleks pdg besaq
ayaq nyoq kami punya..manis

pulut ayam so-so..mahai je lebey

pulut pelam fav hubs..pelam masam sbb bukan musim dia
& smlm,nasib jugak xjem sbb memasing dh blk kl masa hari isnin..lega la siap lepak kejap kt penang..cuma,kali ni xmkn nasi kandaq..jadiknya,sbb smlm sampai umah dlm pukui 1 pagi,pagi ni p opis pun separuh hati..penat nya usah cerita..eh,tapi hati happy dpt beraya kt kg...

mee grg mamak ni the best aku penah mkn

Nasi kandar nasmir..near Penang Auto-city..sedap cuma servis xbrp best

Thursday, November 3, 2011

House of Wax

As salam.

Today memandangkan aku puasa,maka nya aku mmg xleh bernafas kalu stay kt opis ngadap documents2 ni.boleh magrain nih..nak nak pulak setelah 3 bulan xpuasa after Ramadhan,mula la nak rasa pening la apa la..setan tu setan..

Jadik,nk divert ke arah benda2 lain supaya jgn pikir makanan,..so,aku teringat la yg aku ni dah seminggu meroyan nak menghapuskan 'furry2' ni..ahaks.!!!

mari kita waxing !!

rasanya baru past 3 weeks buat threading kt subang,redeem Groupon..tempat tu ok,threading tu pon best,xsakit..pastu dia letak ubat nk bagi whitening ( xde makna nya kalu takat pegi sekali kan )..overall aku suke..cuma,aku xpercaya lah bila dia ckp,hair xakan grow dlm ms sebulan..memula mmg aku percaya..but but..after 2 weeks aku dh start nampak furry yg i dun like tu..& hasilnya,xsmpi sebulan mcm rupe shave je..or maybe kulit aku dah xlut sbb mcm2 experimen aku buat kt situ..

Aku cuma terfikir nk buat kt Jyothi's kt Ampang Point sbb kwn aku rekemen..tp,dia buat eye-brow threading..After men'goggle' ,dpt jugak kol for appointment..tp,tau la hazab nak pegi kt Ampang tu..cabaran dari start kuar opis smpi nk carik parking..sbb salun ni dkt tmpt yg super busy.

aku buat ni tadi..best ..

threading ni xbuat..cuma penah buat for armpit

Dah la,elok2 nmpk cam ada parking ,upenya budak tu dok melepak aje dlm keta..last,aku park je kt tepi2 dgn harapan jgn la keta aku kena clamp or the worst,kena hentam langgar lari..choi.!!!

Ok ,review tempat ni :

Salun : Jyothi's Salun

Location : Ampang point area -near to Nurul Shukor's touch ,Nasi kandar Pelita.

Staff : sgt warm welcome.ramah tamah..kedai bersih,selesa..xde guys berkeliaran dlm tu..*good*.

Waxing service : kejap je dia buat..main taruk lilin panas,zap zap pki apa benda tuh..done..pastu dia thread sket2 leftover tu..pantas nya dia buat,xsmpi 30 mins ye tuk both half leg & armpit...dh brp kali aku g buat benda alah ni,slalu took around 30-1 hour...owh,aku lupa,maybe sbb dia betui2 wax aje,xde whitening ke aloe vera ke apa..

Tunggu la brp lama the hair will continue growing.dia kata sebulan.tp,aku xbrp percaya,sbb to my skin,kalu tunggu sebulan..hmmm.alamat...yg penting,cepat,mudah..

Total damage : RM 40 ( both legs RM 30 & RM 10 for armpit )..

Cuma,budak xabis2 suh aku buat brazilian..erkkk...ko gile ek..takkan aku nk menadah kasi ko tilik kt situ..aiyo..mmg xkan sesekali la aku buat..nehi nehi...*tutup muka*

Sekian,itu sahaja..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...