Monday, October 31, 2011

Lunch @ Ruz Aladdin

As salam.

Aku xpenah tau pon kewujudan restoren ni kt tepi MRR2 ,right beside Flamingo.dah brp lama ulang alik ikut MRR2 masa stay kt Keramat dulu,still xtau,until today budak opis ajak g sana makan.selera Johor asli katanya..

Owh,upenya,restoren ni tepi jalan aje.dekat kedai perabot..no wonder xperasan..senang nk parking keta.masuk je,dah ada space.

suasana kt dlm restoren..sunyi aje...tenang sket nk mkn

dari tepi jalan mrr2

Kebulur punya psl,aku order mee rebus,member aku order soto & beriani kambing..perghh..mmg best sgt la mkn masa panas2 dgn air kalamansi..masyuk habis..& the lamb pon sgt juicy..lembut plak tu..portion sgt byk,sampai xhabis member aku makan.aku pon xlarat nk tlg dia habiskan lamb tu..sebab dah full dgn mee rebus..

Bagi aku,if mee rebus tu xbyk sgt kacang ,lagi meletops kot.sbb bukan ke mee rebus ke pekat dek ubi ?tp,aku xsure la kalu ini style sana..




the starter,tauhu bakar kuah pedas kicap

nasi beriani gam RM18

mee rebus aku RM9,90

Total damage tuk lunch saje RM 18.70 sbb kalamansi tu rupenya aku xperasan Rm7.50..sbb mee rebus tu RM9.90..so,kena posa la minggu ni..apa makan mahai2 ni..kopak la..ehehehe...

tapi...kenyang yg hamat..mata layu aje.....alhamdulillah...

Monday, October 24, 2011

Lunch @ Wadi Hadramawt

As salam..

Eh,betul ke eja tuh..ok,ni kali ke 3 mkn kt sini..1st ms farewell ex-boss ,2nd last month...

nape tetiba mkn makanan aran ni sbb nya :
-office cuma kt sebelah
-nk makan lamb mandy
-xde choice sbb kt Amp walk ni bosan..ari2, kalu x makan kt Musafir ,secret recipi,yellow hat ,Persia or Floral cafe...muntah darah la dh sethn lebey kerja sini melantak itu hari2..

jadi,tgh2 lunch panas pon,cat walk je g situ.aku dah xleh nk rasa difference between sini & Rawsha. mcm xde beza..yg penting lamb nya best gile.tp,still aku terliur2 lagu ke'juician' lamb yg ayah aku beli kt cafe masjid uniten..itu terbaik for now..bila la dpt g sana beli..sedap yg hamat...

roti ni apa nama ntah.,,medium pon dh penuh bekas raga tu,,cer kalu order large.mau terkeluar raga tu


grill lamb..sodap mkn dgn roti..sambal kt bwh tu...meletops


lamb jugak ..msk apa ni eh..pon sedap cuma liat sket

baglawah lamb ( eh betui ke eja)..rempah mcm2 ada..yg xsuke rempah byk xleh pilih ni

sambal belacan arab tuk mkn dgn mandy / baglawah tadi

ok..aku dah xsaba amik mandy..jdknya pic mandy aku xde sbb aku dah hancurkan dia..he..he...
we pegi 7 org tadi..so,rasa la ko sket aku sket..baru mesreee gitu kan..total bill RM 155.aku suke sbb xkena tax..so,aku mkn tadi with mango lassi cuma RM 22.. ok,fine..skali skala boleh la ye nk melahap lunch more than RM10..hari2 kalu ,bankrupsi la..

owh ,ya..the lassi pon sedapppp....next month dtg lagi la nampaknya.

Another weekend

As salam.

Weekend ni genap 3 bulan we kawin.xde celebrate apa pon,plus xingat plak.tup2 ms nk tdo,terpandang date kt phone,baru prasan..eh..dah 3 mths upenya..time flies..gaduh pon byk kali dlm ms 3 bln ni..waakakaka..tu aktiviti wajib...

btw,tgk wayang adalah riadah minda both of us.since last week husben dh belanja tgk real steel,jdk ,minggu ni,giliran aku plak.so,booked la citer ke 100 Jackie Chan -1911 .ok,sblm tu..upenya GSC dh pki scan bar code aje eh ?? gile peghak kan..sbb slalu tgk wayang xde plak tau..punya la gegas2 queue (padahal dh ada printed tiket ),skali bdk kaunter kata g scan je.so,now dh bijak bestari,no need to queue kt 'reservation counter' dah..trus menonong je scan & pass !!.

1911



upenya psl revolusi yg berlaku ms thn 1911.since tgk citer tanpa baca sinopsis ,jdk agak2 blur apa la citer ni..nasib jugak ada narrator,so that blur tu kurang..overall,quite interesting & rsnya 2 hours are not enough to tell everything bout the whole story.sbb ni kan history yg pjg..jdk bila ada skip2 story...mcm a little bit disturb la..

Real steel

ok,ni best to the max..2nd time tgk ye.pas abis citer jackie chan tu,we terus lari nk beli tiket next show.ms tu tgk ada 1120pm & cun2 la we baru kuar.ms nk beli b4 tgk 1911 tu,dah xsempat sbb queu nya pjg sgt..

skali,dh full house,cuma ada screen depan..ok,azab ye tgk kt depan..we dah experience byk kali ( unless terpaksa mcm ms tgk citer hantu mak limah )..so,we opt for next show 1235 pm..which lg sejam..apa nk buat ek ???

so,we pegi surau dulu,sbb nanti mesti smpi umah almost 3am..so dah xyah fikir nk isyak bagai,bleh zzzz...after that,siap g massage kt ogawa sat..lega la sket tulang belulang ni... :)..

& the excitement tu ttp sama eventho dah 2 kali tgk..still xbosan..still terujas..100% aku bagi..sukeeee gileeeee..steven spielberg ni genius la.he can think something beyond our mind..masha allah..kurniaan ilahi tu...

he is soooo hawt !!!

& this boy is soooo cute..
anak mat salleh ni bijak2 eh..natural je berlakon..even bdk pompuan gediks 3 org dlm citer ni ms awal2 tu pon soooo natural..

so,that's how we spent our weekend..kul 4 am mata xleh tutup lagi sbb dh lepas masa tdo..nasib bgn jugak for subuh & pengsan blk..so,sunday we just lepak je kt umah..aku kan tgh mood gile memsk kan..jdk,lunch msk kerapu 3 rasa,telur dadar & terung gerung kunyit..pastu, buat laundry,sapu sampah,iron baju laki...wohooo..sounded like real house wife kan..

then...ptg sket..laki kan layan rugbi,bontot dh melekat kt sofa..main orderrrrrrrr je kan..jadik,msk cucur udang rangup pulaks..sedap plak plus hubs suke plak tu..double joy kan sbb laki i sokmo ke bertambah apa bini dia msk... :)

pastu dinner...msk ringkas aje..nasi lemak oriental..sbb nya main masuk je apa yg ada dlm fridge..udang,fish cake & telur..owh ya,telur tu akan jdk makanan ruji sampingan sbb dh nk expired next week..hubs punya salah ni..punya la lama dia membelek benda alah tu,skali xperasan expiry date..jadi,hari2 kena pelbagaikan masakan telur..sabo je la....

Happy Monday !!!!

Wednesday, October 19, 2011

New procedure to apply for visa

As salam.

Pagi ni awal2 pg dh so semangat check requirement for visa to US..mak aih,dh la tiket nk g sana around rm5k ++ ,pastu visa lak around rm 450 ( usd 140 )..kerek lah US govt ni,ingat org hadap sgt nk pegi negara dia..eh..mmg aku hadap..dah mimpi2 niagara fall ni..^____________________^

Copy paste from the website :

New requirement for Visa

The U.S. Embassy in Kuala Lumpur is pleased to announce changes in procedures for applying for a nonimmigrant visa:


How To Apply For A U.S. Visa 

Step 1 Obtain a visa photo. See http://www.ustraveldocs.com/ my/ my-niv-photoinfo.html for requirements

no hal for pic..plg cepat & efektif amik dkt ampang point.kt sana most of photo shop ada std ,just mention nk p negara mana,then dok atas kerusi,no sengih2..siapppppppp.....

Step 2 Complete the visa application online at http://ceac.state.gov/genniv/. Print the Confirmation Page when finished.

buat online pulak..siap kena upload digital photo plak tu.mmg tugas tambahan to apply for parents.


Step 3 Pay the fee at any Malaysian branch of Standard Chartered Bank. Bring your passport and the printed confirmation sheet. (If you have a Standard Chartered account, you can pay online. See http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.html)


start 2010,fee dh naik from usd 131 to usd 140 ...nangessssssssssss..
std chartered ???why la guna bank ni..punya la susah nk cari kaunter dia..now dh move in to tmpt plg bz lak tu...damn damn..

Step 4 Go to www.ustraveldocs.com/my to make an appointment for an interview at the Embassy, or call 03-2302-3988. (You must wait at least 4 hours after paying the fee). When making an appointment, you will also choose where you want your passport sent if your visa is approved.

ngada kan..org dah baya,lagi nk kena tunggu.& being known embassy,rsnya should be patient enough to deal with them sbb so many cases kt opis ni,delegate waited for ages just nk tunggu embassy buka..sbb plg utama,the workers la yg kurang efficient.

Step 5 Come to the Embassy for your interview on the appointed day. Plan to arrive at least 15 minutes early.
sesudah subuh pon boleh smpi la.

Step 6 Passports with visas will be returned to you at your home or business at no extra cost, or you may opt to pick them up at one of several service centers around Malaysia. You will specify the method and address when you make your appointment (Step 4).

ok,i will pick up myself.my off xsmpi 5 mins drive dh smpi embassy

NOTE: Receipts purchased in the past from Alliance Bank will remain valid for one year after the date of payment. But applicants will need to call the above phone number to make appointments; if the fee was paid at Alliance Bank, the appointment cannot be made via the web site.

ok,of all above..kena take note ...buat photo dulu,submit on9 & bayo fee baru kol drg buat appointment,..so,parents have to settle kan ( in 1 day pon kan beres ni ) ,baru kan buat interview..

so,boring kan..apa la nk interview bgi..org tu nk g tgk anak konvo la.xkan nk g perang kot.so boring !!!

p/s : pray hard i can join them ..please please..nk sgt g us..

Tuesday, October 18, 2011

Dapur org = dapur saya temporary

As salam.

Dah lama nk amik pic dapur yg skang is my new feveret place.balik opis je,tukar baju,terus sarung apron & kelentang kelentung kt dapur.cer kalu dapur tu xcantik,rasa cam malas yg hamat even nk jerang air pon dah malas..<.....>

not so big,just perfect for 1 chef aje
this is the kitchen yg fully renovated by the owner.still baru.she siap provide us with pinggan mangkuk cutleries segala.even periuk atas dapur tgh msk tu pon are hers. we,still beli sket2  ( mesti la from ikea ) ,so now kena buat labelling coz all her brg pon from ikea..even the sudu garpu ^_________^.

cuma one thing,she xput bidai,so bila masak,org depan & atas akan nmpk la esp ms kt sinki lah.so,nk pki sexy xboleh,nanti hubs jerit2 suruh cover..LOL..dh la msk dapor panas,lg mau kaver kaver..percubaan kami nk psg bidai still tertunda sbb susah sgt nk psg benda alah tu sbb kena paku.

the oven is mine,yg lain brg owner..he..he..

kalu umah sendiri xpe la nk ketuk ke apa.ni umah org kan.rsnya last tenant,drg cuma tampal kertas myk which hubs xberkenan..wah..xberkenan pon,at least nk sexy xde la susah..ni nk jugak tampal bidai tu,smpi ke sudah xde jugak psg..

so,itu sahaje my feveret for now.dpt msk tu adalah one of the therapy. ( nanti kalu jemu,mmg xberasap la dapor tu ^______________^  ).

smlm msk sambal rebur telur,kerabu kcg botol n taugeh by hubs & ikan kembung grg..wah,,,bestnya dpt mkn ngan nasi panas2..today need to re-stock haiwan2 kt pasar mlm sek 7 ,kota..double joy !!!

Monday, October 17, 2011

weekend housewife

As salam.

Weekend adalah the most waiting part kan.sbb ms ni leh kemas2 brg apa yg patut.yes,i still got so many things to kemas.plus brg from keramat,still ada lg kt sana.so,b4 berakhirnya jum,maka jum itu lah perlu amik lg brg2 iaitu hadiah2 yg dpt ms majlis hari tu.hajat di hati nk buat stim tofu,tofu dah lama kesejukan dlm fridge,tp,xdpt buat lg sbb steamer kt umah kakak ( alasan... ^-^ )..

Jadinya,usaha bwk brg2 pon berhasil dgn harapan Jum ptg dpt zaas blk umah dgn laju tp upenya kt nkve leh tahan jugak jam..maybe bcoz friday.hari biasa,usually i can managed to arrive within 40 mins aje.

ini tol jln duta @ 515 pm.sungguh xbest kalu lane smart tag adalah xsmart mana pon

singboard ni about 500 m susur ke kota damansara
aku mmg pantang any vehicles selain motor yg suka msk lane kecik tu just sbb ko nk potong line.bg aku mmg biadap.be it,kalu lambat,hello !! suma org pon lambat la.unless ko mmg sgt emergency smpi xsmpt nk jumpa tandas,so,baiklah..

bkn apa,kalu ko yg besar2 ni dh amik lane motor,so,salah sapa kalu jadik eksiden ke apa.ada skali tu penah,ms tu nkve jam yg hamat.ms ni 1st time la guna nkve kui 7 am nk g opis.testing jln katanya..

so,dh sah2 ms tu kt twitter,radio suma dh bgtau,ada eksiden kt tol jln duta,ada 5 keta kena.,so,mmg no other way ko nk pegi sbb dah sah2 sapa guna nkve mmg jam,jdk be patient la.jdk ada la berpuluh2 keta xsaba,yg besar2 ni dh cilok lane motor.

aku mmg sumpah ms tu ,ada honda putih cilok ..aku ckp,apa ke b***h ko amik lane tu,habis motor nk lalu mcm mana.dh konpem2 motor kena ikut bontot honda tu.ms tu hubs ada kt sblh ,xlama pastu dlm 10 mins ke depan,hubs ckp "eh,ada eksiden la kt lane motor...eh,tu honda yg awk sumpah tu"..kan..mmg masin kan mulut aku.kan dh xpasal2,instead of ko nk cepat,ko dh kena bwk org g spital..baru la padan muka ko kan..after that eksiden,geng2 motor ni hon sepanjang jln sapa2 yg amik lane drg.padan muka,aku sokong 100%..


sbb tu lah,aku xpenah ye,xpenah amik lane kiri eventhough exit ke umah aku tinggal lg 500 m sbb aku nmpk motor kt blkg ,plus belum time nk turn even ms tu bleh je aku nk cilok sbb ala,kan ke depan tu aje.kalu aku stay on lane,mau dlm 10 mins gak nk tunggu kan..

pada aku,rakyat Malaysia ni masih perlu bykkkk sabar..maki dlm keta xpe ( sbb aku pon kekdg bukan sabar mana,tp still xakan curik lane motor ) ..sekadar sharing ..

eh,..tajuk mcm xde kena mengena...abaikan..

cerita weekend

As salam.

Aku noticed yg every weekend,mesti sabtu je lekat kt umah..tu pon sbb ada pelawat ^_^ ,usually,sabtu adalah hari cuti memsk ,sbb weekdays aku xpenah fail msk ( hubs yg bg cuti ).penah,we dinner at 1030 pm sbb aku ada hal blk lmbat sket..hubs xde la suh msk sbb blk lmbt,tp,aku mcm kesian sbb dia dh terbiasa dinner kt umah ,so,aku msk jgk,lauk bodo2 pon,still aku msk 3 dishes...

Last sat,my sis dtg with her fren & anak dia.lama jugak melepak smpi nk dkt maghrib baru blk.dia cuma request spageti bolognease ( ini feveret dia & her fren sbb aku telah di chop terer msk ni oleh depa  :p ) ..ms tu,aku baru bgn ye ( after subuh,smpt antar hubs depan pintu sbb dia nk g desa water park..ada family day ..eh,aku ni xdibwk nya plak ...huh.. ) ,pastu zzzz sbb jum mlm double penat..

after lunch ala kadar sbb xde peneman,jdk nya terus buat truffle sbb hubs request buat since last 2 weeks plus bahan suma dh ada..1st trial & alhamdulillah,.,,menjdk...double joys....

peach je beli sbb hubs suke buah ni aje,kiwi ehsan mak aimy
so,rezki my sis & her fren jugak..bekas besar tu sapa nk habiskan eh ??? hubs tambah byk kali..quarter dh settle,..uwaaaa...byk lagi tu ..dia kata mampu habiskan..tgk la apa jadik hari ni..rs cam bykkkk je...

for me,when we cook,mesti ikhlas & baca bismillah dulu,insya allah,apa kita buat akan menjdk..not only cooking..anything..so far,apa yg i msk,xpenah lg di tong sampah kan..alhamdulillah..nk jamu perut hubs kan..pahala insya allah...compared ms single..slalu xmenjdk..ada je problemo..at once,penah msk bihun,sebungkus tu kena tong sampah..sbb too pedas,bihun too lembiks,but now,alhamdulillah,msk 3 bungkus ( tp keoyteow la ) sekaligus xjdk hal..so,adakah dulu xikhlas ???? keh..keh...

& spageti juga habis licin di mkn oleh 4 org ( padahal spageti pack tu for 6-7 paxs) ...suke tgk org mkn bertambah..senyum the whole weekends... :)

Friday, October 14, 2011

Andainya dpt ku ulang masa silam

As salam.

tu dia tajuk.pjg mcm xde  noktah.biasa lah,kalu tgh mode : caca marba ,mcm2 yg nk tulih.dlm Islam,kita dilarang berkata "kalau".ada hadis sahih psl ni..ye,even me not ustazah pilihan nor perfect like others esp in religion,tp tau la jugak sket2 hasil amik Syariah ms spm dulu..dpt A2 lg ok..alhamdulillah..

ok,berbalik pada "kalau",jdk tukar la jdk "andai"..eh,sama aje kan..ok,xnak discuss about that pjg2.

apa yg tgh pikir adalah,sbb smlm,after sooo long,tergerak nk buka buku audit.rs dh berkarat,padahal cuma last sem aje xamik exam.aku ni pesen,tgk org grad,tgk pic org,aku pun gediks la kejap.pastu kang hilang..tp,mmg kena work out on this sbb dec ni exam..

jadik,yg dpt di ulang ms tu adalah,aku nak pass acca.owh,that part is the most touching.ok,aku paham ada hikmahnya suma ni.nape aku susah nau nk pass kan.

Allah ni sentiasaa bg ujian sbb nk uji hamba nya.dgn diploma & partly acca ni lah,aku layakkan diri aku until at this stage....nk merasa jdk boss,cepat2 la grad weiiii.....see see,apa ni,jgn xsyukur plak..

Buat acca kt uitm shah alam was the best moments in my life ever...

masa ni dinner kt hilton.best sgt

This time,aku join committee APAcS ( Ass of Prof Acc Students ) jdk apa ntah biro nya.dinner kt hilton PJ,siap aku tdo kt hotel sbb papa aimy dh book..dlm bilik tu aku n aimy je.gila kuasa kan..he..he..committee kan dpt 1 bilik je,so mana muat nk tdo rermi.

ms dinner ni,we menari atas stage.ni idea amin & sara la.we dance lagu 'Hanya Memuji' & 'Season in the Sun'..partner aku masa tu azam, pastu bleh plak xcukup org,so aimy kena pair ngan lala..auwww..so sweet la ingt blk..

we on stage..sblm perform geng2 laki ni siap nk tarik diri,tp sara paksa jugak..ha..ha,.


ni masa "APAcS" family day 2003.ms ni  baru msk buat acca

time ni senior nye time handle APAcS.tgk abg depan aku pki baju milo tu kan..dia ni sgt la cute..ramai plak tu minat termsk la aku & d gengs ..wahahaha..

eh,aku bkn minat yg tergolek2 tp suke tgk aje..sbb dia baik & sweet je.pastu bijak lak tu.kiranya in pakej la jdk Presiden.dia ni & the gang menjdk gemilang ms tu.siap ada frenship day,dia plg byk dpt bunga & candies.tp,aku xbg ye,sorry..aku kasik mmg kt kwn aku aje.

pastu dia pandai nyanyi & jamming..siap ms tu with d gangs mmg menjadi pojaan la.ada lg srg brader tu plak hensem.bak kata member aku,jejaka terhebat malaya.
apa citer la drg ni suma.tp,confirm dh jdk top mgt kt big co sbb memsg dh grad dgn jayanya.

ni masa rat race buat kt bursa saham..best sgt ms ni.pas race p mkn nandos rmi2 kt bangsar
owh,kalu tgk balik zaman2 uitm ni mmg best la.terbaik sgt... xtertulis,bila ingt tu rs berkobar je nk studi..buka buku dah zzzz ,hows la ???
tp,pass acca ni adalah big thing dlm hidup aku..tp,dgn malas aku ni,boleh ke pass ?ni bdk tadika pon boleh jwb-mmg xlah kan.

Renungan jumaat ?





Jika isteri menangis dihadapanmu….


“hargai lah ia sblm terlewat…”


Jika seoran...g isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..

Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.

Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,

jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.

Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …

Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

Dia TERHARU & Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..

Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .

Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI...
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA….




Notes : found this at my fren's wall.lately ni byk wall yg berunsurkan ilmiah/renungan ke apa ke kt fb.most of them mmg boleh leleh air mata baca.
 
 
tapi kan,bila aku tgk blk yg di sebut di atas,aku tertnya2 ,apa pengertian isteri solehah itu ?
-basuh baju & lipat kain & gosok kain sefamili ?
-kemas & cuci seisi rumah hatta sental toilet ?
-masak
-tunggu suami balik & hantar suami pergi
-layan suami
 
 
errr..apa lg..mcm2 kan.aku xpasti aku jatuh kategori mana & how hubs categorised me as his wife.that's all very transparent & depend on people la kan.
 
 
anyway,i still thought,everyday is a learning process..sbb tu lah,hubs slalu sentap dgn aku.kalu dpt type sensitif ni mmg padan la muka.kena plak dgn vini yg ala2 aje.hmm..what to do !!!

Wednesday, October 12, 2011

New hobby !

As salam.

New hobby ? Memasak can consider as hobby x ? Since move in, the cooking spirit is membuak2 xleh nk tahan..wah,the passionate ,dh habis msk,siap bleh pkir esok nak dinner apa.ya,itulah me now since dpt my own 'office'. ok,ai adalah jarang msk,even blk kg,ai will help dlm potong memotong sahaja & let my mak do that.ada jugak msk,tp sgt jarang.

then,b4 kawin,my sis is in charge sbb i tumpang her house-so tugas ai adalah jaga anak sedara main toys or layan him asking upin ipin..wah,sungguh mudah skali-tunggu turn nk mkn,ai will hidang & basuh d dishes..as simple as that.

jadi,bila dpt my own kitchen-even ni adalah owner punya-tp sbb she has a new set of kitchen cabinet+ nice stove,ai always looking fwd to cook.alhamdulillah,so far as ai msk,no complaints from hubs yet he mkn nasi 1 pot setgh ( or maybe lebih coz aku bangsa mkn lauk byk,nasi sekadar sesenduk dua aje ).now,ai train him ,nasi hanya limit ke 1pot stgh je ,sbb kang hari2 dinner 2 pot,membuncit plak bgi johan.dh la lunch pon mesti dia mkn kt opis kan..yg penting,lauk suma kalu ada kuah tu dia mmg kasi licin bersinar punya..alhamdulillah..lagi smgt nk msk membuak kan...

so far,i dh msk,gulai ikan bawal,udang masak lemak cili api , sambal sotong & sambal sardin (sardin pon u need skill ye,if just pour buta2 wihout put extra chilli paste,the taste sgt la xsedap ) with tambahan lauk & sayur.owh,my style,ai will cook complete meals ,ex : 1 main dish , sayur & add dish mcm telur dadar or ikan grg.this has been practised since then.kes tgk apa mak masak,then kita pon apply.rs xcomplete kalu mkn 1 lauk je.

for now,our fridge mmg always full dgn binatang2 ,sayuran & ulaman,stok kentang,bwg,halia & others .& in case kalu ada sesapa ding dong dtg,i always have things to cook nk jamu.( ni kes belajar dr kesilapan ..kih..kih..).

yesterday ,went for pasar mlm at the area & mmg stock up baik punya.ada ikan pari,ikan kembung,ayam,sayuran2,fish cake & so on.wah,in my head now mcm2 tgh pikir nk msk.today,balik nk msk asam pedas melaka.owh,seyes xsabar nk blk msk tau.usually,aku smpi umah around 6pm ( if jam kt jln ampang,if clear aje,zass thru duke & nkve can reach at 545 pm ) .
so,ai will quickly tanak nasi ( takut lupa ) ,masak main dish ( slalu main dish will took some time sbb based nya kuah ),so ms ni terus take time goreng ikan/telur/any additional dish & last is sayur. & sometimes,between cooking ni,ai will do laundry ( depends on baju kalu dh penuh machine,then xnak penuhkan bekas laundry tu )..so,dlm 1 jam 30 mins (kekdg kejap je kalu benda basah dh siap siang ).siap bleh tgk safiya & sambil tgk buletin utama after maghrib around 8pm dh selamat msk perut..

so,that's my routine & i'm enjoyed doing that.hopefully,the passion tu always there & xhilang smpi bila2..he..he..


Tuesday, October 11, 2011

Weekend affairs

As salam...


Sabtu,my fren since secondary nk dtg.srg ada 1 anak,nk msk 2..srg lg mmg 2 anak dia..my gud fren tu,jdk plan nk msk spageti & buat truffle..jdk,sabtu after bgn di tgh rembang matahari,jln2 cari mkn lg 30 min nk mula *ok,bgn lmbt tp dh bgn subuh*,zasss,buat laundry,msk udang msk lemak cili api,sayur kobis grg tiram & ikan bawal grg rangup-after kenyang,siap nk g beli brg sbb nk buat spageti xde sos & minced meat,nk buat truffle,xde casourel-ada hati ms tu dh pukul 3pm nk ke ikea,pastu ke tesco walhal member janji kui 6pm smpi..

kui 5pm,kuar ikea,msk je tesco,baru beli brg basah sket,,tetiba member kol,"wei,aku dh kt tol sg buloh la..xjdk la antar mak ayah aku g umah angah aku,depa ikut aku skali la"..tu dia,gelabah beruk beb,tuan umah dok luar lagi.lg malu sbb org tua ada weiiii...

laki den,terus pot pet pot pet*kena ceramah* byk kali lak tu..wah,mentang2 dh sah2 salah bini dia kan,sedap je la kena..cer kalu kena ke dia..*tp mmg salah aku gatai lagi nk singgah sana sini*,patutnya g kedai blkg umah tu aje beli brg.dowh !!!

& otak trus pikir nk msk apa.org mai jauh wooo..amik keoyteow,nasib ada amik fish ball & fish cake,pastu amik taugeh,zaasss,baya,nk kuar parking,lupa  bayo plak..ye la,slalu msk tesco/giant/carefour mana de kena bayo farking kan..lg skalik kena ceramah *diam aje nanti kang kena blk jalan kaki*..

sampai aje,both families pon baru smpi tgh cari parking.malunya tp buat selamba badak..waahahha..nasib dh kenai mak ayah dia..kah..kah..jadiknya sambil msk,sambil sembang diiringi mak ayah dia yg asik dtg tnya "msk apa tu" + si ayah pulak mmg jaguh memsk..*cover dgn senduk*..at last 30 min siap msk kueyteow pedas & xpedas tuk budak2..*tepuk tgn sbb berjaya*..

malam after member blk,pegi lg tesco sbb hubs xpuas hati byk benda nk belek katanya.ok,fine pegi lg..kali ni..ketulahan pulak,sbb hubs telah tertinggai kunci motor beserta kunci umah mangga suma elok j kt motor dia.
sedangkan kami dh bersuka ria kuar umah.pastu siap xnak salahkan dia tu,siap ckp "ish,ni 1st time ni.,xpenah mcm ni" sambil garu2 kepala.nasib ye bang kita dok apartmen with security guarded,kalu x,mmg elok je licin umah mcm nk pindah lg skali..xpon,motor tu tinggai plat no aje buat kenangan...

itu apa nama tu-tulah namanya sbb dia slalu ckp bini dia ni xorganise ,suka letak brg sana sini-vaiklah,sapa yg careless now *yeay,kita seri *

sunday,after amik laundry ngan hubs,nmpk la flyers "30 dishes buffet,rm8.80,harga warung,standard hotel" gitu la lebey kurang.wah,ayat xingat kan..ok,meh sini kita tgk betui ka iklan ko tu.smpi situ,mmg xde sapa.itu kt Risda s.alam seksyen 9-ada srg je,staff dia.ms tu dh kui 3pm ,so lauk yg adalah hanyalah di pinggiran.

mana celah 30 dishes tu ???


ok,fine..maybe dia kira pau 2 jenis ,kuih 2 jenis ,buah 2 jenis,ulam 4 jenis = 10 jenis termsk dlm 30 dishes -tp yg kt atas tu xsmpi 20 jenis pon.ms tu,yg ada = sup ayam cair,sambal ikan kembung,sayur bendi,taugeh msk lemak,paru grg,ikan kembung msk lemak cili api..ye,maybe aku silap kira la ye..

ni je yg leh diterima tekak-paru tu kami sebat smpi habis
rasa ? hmm,warung lg sebab la bang..tp,warung celcom dkt klcc ni lah..kalu warung lain,xtau la..nasib rm8.80 per pax kan.dpt jugak sebat pau,kuih & buah as dessert.len kali jgn la beria2 sbb nk bg org dtg pomot mcm apa ntah,tp,yg hado aje..

suasana cafe -nice-betui la lebih dr warung,cuma rasa je yg warung lg best dr sini.

pau tu ok la,tp kuih dia mmg sedap *nasib jugak ada yg sedap*
pastu,pas mkn,g sogo,pastu g plak jusco OU,pastu sempat singgah giant KD smpi giant announced kui 12 pm dh nk tutup,sils berambus-baru sibuk nk bayar..wah,sungguh letih badan-then blk umah kui 1230 pm ,husben & wife berebut2 mkn sushi beli kt jusco *sadis*..

Friday, October 7, 2011

Nasi lemak keramat vs nasi lemak 2.0

As salam.

Aku mmg sukeee nasi lemak kt keramat au3.tmpt aku penah dok dulu b4 kawin.bleh dikatakan,seminggu skali wajib beli.ketagih tu bkn aku srg,melarat smpi ke opis mate aku (yg aku belikan time aku ada mood baik & duit lebey-hik..hik..),smpi le ke ayah aku.

if my dad dtg umah,mesti dia sendri turun bwh g beli.sanggup beratur pjg2 ,sbb kt situ,mmg sokmo kena queue.aku penah nmpk pakcik tokei tu bwk merc ok..jadik,jual nasi lemak sedap mmg akan kaya,kerja mcm aku ntah bila nk kaya *ok.,syukur*.

jadik,since dok jauh sket now,xsmpt nk ke keramat la,jdk,sbb aku dh kempunan nasi lemak,so,try la tukar angin,mana tau ada other option kan.jdk,aku beli la kt akak kt area opis aku ni.aku mintak telur goreng.ni plg pelik sbb awat eh,bila kita nk beli nasi lemak telur goreng,maka nya,si penjual tu xkan letakkan telur rebus sebesar syiling 2 kupang tu skali.bkn kt akak ni aje,so far suma penjual nasi lemak,termsk la restoren gembira kt sek 3,shah alam tu.

tapi,tapi....penjual nasi keramat adalah terbaikk..even,nasi lemak paru dia dh naik 3 kupang ( sblm raya 3.20 ,lepas raya 3.50 ) ,dia ttp letak ye ,so,xde masalah kan nk letak,xkan la sbb kita beli telur grg,maka telur rebus xleh ..nape,ada effect kolestrol eh,,

nasi lemak paru feveret-tgk telur rebus dia letak tu besar ye,bkn nk untung je-
happy friday !!!

Ghulam Mee ke Mee Ghulam

As salam.

Aku xtau kedai ni adalah nama org atau mee tu yg nama ghulam.& aku xtau dia adalah femes.cuma bila hubs dah 2 kali sebut situ sedap ( katanya rmi org ckp ) ,so,after membeli groceries kt giant kj ,pukul 12 mcm tu ( 12 pm ye ), kami pon ke sana.

Owh ya,we safely moved to a new house.sewa aje.bila la nk dpt beli rumah idaman.so far,the apartmen tu cantik,neat aje.+ guarded area & bonus we dpt umah fully furnish -even pinggan mangkuk & cutleries pon owner bg- , + kt  tingkat 1 aje. apartmen ni style every floor cuma ada 8 unit ,which, 1 lift share 4 unit.means,every floor ada 2 lift.
& so quiet, asal maghrib je,bebdk yg bsg main kt taman tu suma dah msk umah..double sukeee !!! & of coz, sbb dapur nya sgt cantik -so far,aku mmg memsk ,terus semangat nk msk tu memanggil2..ha..ha..

ok,back to ghulam mee tu,upenya,tempat tu cam ala2 food court ,rmai org even dh 12pm + weekdays time.dia nye konsep,buat mcm stall,ada byk stall dlm 10 mcm tu kot which suma stall tu adalah owner yg sama pon.bagus kan,nmpk mcm food court betui la.

so,sbb kami baru 1st time dtg,mesti la nk mkn ghulam mee dok ?jadik,ms adik tu dtg amik order, aku pon konfiden je nk order ghulam mee,pastu adik tu teruih ckp ' kak,ghulam mee tu nama owner ni,akak kena order benda lain.mee aje ' ...ok,terus rs balik umah msk sendri mee.mcm terbongoks2 kt situ..

kesimpulannya,aku order mee rojak & hubs mee.mee rojak aku xbest & hubs nye mee pon biaseeee aje..tp,dia claim kt sedap..podahhh..aku rs biaseeeee aja..yg penting,tekak aku kata biasaaaa aje.xdtg blk pon xpe.ok,maybe dia ada benda yg best,tp aku xtau..yg penting,aku order mlm tu xbest lgsg.

ghulam mee tu kt kota damansara,dkt ngan tmpt aku dok skang,so,kalu aku rs xpuas hati nk cuba yg lain,nanti aku dtg lagi laaaa....tp kan,ms kt cashier,laki aku kata kt menu ada 'ghulam mee'..eiii,aku rs bdk tu mesti baru keje mlm tu,sbb dia xtau..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...