Friday, May 6, 2011

Korea day 9 & 10

As salam.

Hari ni dah masuk hari ke 9,kami cuma jalan2 kt Seoul & last minute shopping aje.Aku dah janji with my korean fren,Sun nak jumpa & meet the other fren,Hee Jong.dia ni  ex-room mate aku & aimy masa datang Msia dulu.Wakil taekwando Korea.& for this year,dorang ada opening performance kt Hanok village depan Minister.so,we are so lucky dpt tengk.timing baik punya..
Agak bangga di situ dpt kawan femes..ehehhe..

hee jong ni glamer tau masa datang msia.org lain glam sebab cun ayus gitu,tapi dia sebab brutal.dia kan taekwando,pastu tak reti ckp english.dia dah jelajah dunia dgn taekwando,now lecterur kt Suwon.


pekena coffee best kt dongdaemun ...4 kali beli kt sini

jumpa Sun b4 gerak ke Hanok

Coffee yang best tu la,kt makcik tu.kalu turun kt dongdaemun historical tu,wajib beli kat sini.dorang baik giller.ada skali tu kami order 3 caramel latte,tapi dia buat latte.pastu kan,dia tak marah pon,siap buat lain even masa tu aku dah minum sket,dia siap ckp 'kencana kencana' maksudnya..takpe..pastu senyum je..kiranya,kalu dia nak maki after that pon,aku tak kisah sebab depan aku dia baik je..

Sementara tnggu Sun,kami sopink sikit souvenir kat Dotta & am-pm mall..masa ni ada street performance..rasa cam tengok group super junior pon ada..dorang perform atas stage & ramai giler org support dorang..




Kt Hanok,tnggu hee jong perform..ramai bdk skool masa ni


Hee Jong tgh perform kt blkg


Hee Jung kt depan skali perform depan menteri
6 thn lepas Hee Jong perform kt Menara uitm shah alam


kidnap kejap pas dia perform

minah ni baru pas perform

6 thn lepas kt klia nk antar drg balik korea

Then,lepas dah habis performance,kami pegi Dongdaemun lagi & sambung sopink dengan dorang...Hee Jong umah dia kat Suwon ,so tak dapat lepak lama sangat sebab esok dia nak keje..cuma sempat jalan kt area situ and pegi artificial lake kat dongdaemun..
Hee jong ni tak berapa reti english ,so Sun la translate balik..conversation tu agak lambat la sebab nak kena translate dulu kan..hua...hua..



Sun & Hee Jong belanja seafood yg sedap gile

Around 11pm camtu, kami pon balik naik subway sesama.Hee Jung arah ke Chungmoro,kami turun Hyehwa...Sun sekali dengan kami la sebab umah sewa dia pon sebelah guest house kami.
Masa ni penat tak yah ckp..dengan barang belum kemas lagi..esok dah nak balik..rasa cam kejap je..padahal dah 9 hari la. masa tu kejapppppp je kan...


aku nye belian-kasut,stokin,baju tido,begs,souvenirs,apron...ha..ha..

Esoknya,last day..sob..sob,after check out kami pegi Han river.sebab ada banyak masa lagi kan..barang suma tinggal kt Min mintak dia jagakan..dia siap provide big store tuk kitaorg..

Kat Han River ni suppose ada festival cherry blossom,tapi postpone sebab bunga takde.kami naik subway turun kt Yeiodo.lama jugak kat sini & naik cruise.. relax2 sebab takde tempat nak pegi pon.at 330 pm dah balik hostel ,tukar baju & Sun dah tunggu we all.ingatkan nak dinner ,tapi dah tak sempat..


atas cruise-bdk korean ni dtg tegur we all-kiut giller
auwww...rindu giller kt sini..tgk stokin hello kitty tu..

last naik subway kt Hyehwa..tsk.tsk

dah nk balik,Sun dtg for farewell
last pic dgn Min-yg sgt baik hati tolog we all

At 630pm,van dah sampai nak ke airport.kami sampai Incheon around 8pm & tunggu la flight at 11 pm.naik je flight terus pengsan,sedar2 dah kul 445 pagi ,awai 15 min kt Lcct...End of journey to Korea.Hope to come back again..maybe masa winter lak kot...baru syiok...alhamdulillah..trip yg sgt happening...

Expenses :
Nak selesa bawak la RM 3,000 = 1 juta WON. trip ni untuk 10 hari..paling sikit kalu nk bawak pon dalam RM 2,000. nanti kang apa benda nak beli pon garu kepala,nak makan pening,nak beli barang pening sebab duit tak cukup.Bajet ni hanyalah for tours,transport,meals & kalau nak shopping banyak, bawak la extra won.
Untuk flight ,aku dapat murah giller, RM 480+ return flight by AA.
Accomodation ,untuk 10 hari dalam RM 600 .
Masa kami pegi 1000 KRW = RM 2.80 ..

End of Seoul holiday :)



Korea day 7 & 8 -Dongdaemun,Myeondeong and Suwon.

As salam.

Since semalam dah puas merayap & nak bagi kaki berehat kejap,so today we separate group pegi area Seoul je.kami kuar dah 1030 am sbb tak rushing .One thing masa kat sini,everyday mesti minum latte or caramel latte.it's a must.macam kita pekena teh tarik..dah la murah , 2500 w.heaven la..*terus aku terliur*


Morning recharge


Hari ni tetiba ujan lebat since morning.kami pegi Lotte World.ala mcm Times Square tapi lagi best kot sebab indoor games dia lagi gempak.kami tengok2 je.tak de mood nak membeli pon.tengok hujan makin lebat so,terpaksa kansel plan nak pegi Hongdae ,tempat shooting 'coffee prince' tu.. :(..


hero idaman ku...nape plak pic ko xensem ni

Paling vengang tu,si LK & caryn pegi semata2 nak jeleskan aku..siot je tau..heh..tp,dirg kata,mahal la situ.ko nak amik pic,kena order kopi dulu,pastu tak leh share.kalau share,sorang je leh msk...wah,eksyen,mentang2 la tempat tu bekas shooting,kaya la org tu..pastu dorang kata tak sedap .ha,..ha..sian..


dedicated to u caryn ..kt coffee prince shooting.....fine,..eksyen ye..


Lotte world
ada korean race plak,starting kt lotte world

byk mainan kt sini,..xnaik pon

nasi goreng seafood

Pastu, pegi Dongdaemun ( again ) ,sebab sangat besar kot. & lepak sana shopping sampai la malam..aku macam biasa,mesti beli benda mengarut..siap beli stokin tebal2 tu sebab kiut tau..pastu beli kosmetik sebab bekas dia comey sangat..ha..ha..

Pastu pegi Myeongdong (again) tapi ujan still lagi.kami selamba tak pakai payung.then,my korean fren bagi tau,kena guna sebab takut radiation..punya la selamba kan..kami cover pakai hood je..

Myeondoeng-suma org pki payung

singgah pekena hot choc
Since esok nk pegi Suwon,kami balik awal sket & relax..aku tengok barang dagangan makin bertambah..aku beli luggage 20 kgs je..takpe..pandai2 la sumbat nanti kan..he.ehehehhe..

The next day,pegi Suwon..Trip to Suwon ni  amik travel guide.baya 66,000 w include return to Seoul ,lunch,tips ,entrance fee & drinks.mak cik yg jaga ni sporting abis & kami memang satisfied ngan servis dia.Suwon ni around 1 hours + from Seoul.

Pakej ni pegi tgk  Dinasti tomb,Temple,'korean great wall' ( ni punya la penat mendaki smpi atas ),tengok palace tempat shooting filem famous yg kim chi tu,apa tu,,yang org nyanyi 'onara onara' ..ha yang tu lah & lunch ikan bakar yg gile best.menjilat2 jari u..kedai ni mmg serve seafood sahaja..

Pastu dia bawak g local market kat sini..ala,cam pasar kita jugak,..aku mesti la beli benda merepek jugak..aku beli suar tido ( sbb kiut ),stokin comey.tu pun nasib tak beli apron..ntah apa2 la aku ni kan..


Korean great wall
ni masa kt atas

top of 'korean great wall'
After mendaki great wall tu,turun bawah ada warriors performance..sambil2 tengok performance,makcik travel guide siap buatkan air panas & makan rice cake...sedap nya...

ni tgk performance kt bwh tu
Then,kami pegi Dinasti Tomb..cantik plak tmpt ni..masa ni cherry blossom dah keluar2 manja & dah boleh take off winter coat kejap la..

kena jalan2,besar plak tu tmpt ni,,penat oooo


kt Dinasti tomb
Pastu,dia bawak la kami p temple.tapi,bukan la kami masuk situ,just tengok dari luar.dorang ni percaya,kalo amik batu kat situ,letak atas batu,dream come true..pastu kami kan poyo,saja la main lari2 buat bising sebab sibuk nak wish macam2..pastu kena sound sebab situ kan temple..tak senonoh.haahah...


grill fish terbaik punya
dgn makcik tour guide
palace tmpt shooting filem kimchi yg femes tu

amik pic lg kt depan palace


Around 5 pm gerak balik Seoul n asked her to drop kt Hanok Village sebab ada cultural performance.hari tu masa pegi kan tutup..masa ni sejuk tak yah ckp la.Aku siap pakai stokin 3 lapis jadik warmer kt tangan,menggigil kot..berguna gak socks comey aku tu..

Caryn dah tunggu kami kat sana sebab yang trip Suwon ni dia tak pegi..dia pegi merayap sensorang kat Seoul..biasa la,minah ni survivor..

ok,xpaham apa..tp enjoy..ada 7 org je..iaitu kami..haaa..a.a.a


sejuk okehs..nmpk shammy hold apa-tu la dia jumpa meja ms kt suwon,siap beli..ha..ha..

Pas Hanok,naik subway balik kat stesen Chungmoro..masing2 dah beku.aku tak tau la berapa degree masa ni...dah lewat malam jugak ni sebab area guest house tu pon macam dah banyak kedai tutup .
Sempat jugak singgah night market kat Myeondeong & dinner kt sini..masa ni suma dah almost flat..

biskut gula tu sgt manis & sedap ok

dinner time..flat betui masa ni..

Esok nk santai2 area Seoul aje..tapi,aku & aimy ada plan nk jumpa Sun & Hee jong,another korean frens yg penah jadik room mates kitaorg masa kat Msia..


Korea day 6 @ Everland

As salam.

Hari ni pegi Everland.Speaking bout Everland,memang terbaik la..sampai sekarang teringat2 betapa best giller kt sana..superb..speechless..dah la sangat besar n tak cukup masa la nak main semua.dah macam Disneyland pon ye.tempat ni jauh gak from Seoul pastu dia mcm tempat yang ujung dunia,takde pa pe,cuma Everland.kalo mcm Genting,Lagoon kan ada la sopink mall,hotel,ni takdak..semata2 Everland..sesuai ngan nama nya.

Nak g sini,dari Hyewa station ,naik subway turun kt Dongdaemun Historical & Culture park.Dari sini naik bus yg Min dah booked.Bus ni memang pick up kat sini.Jangan silap p turun kt Dongdaemun pulak..lain tu..
We paid 10,000 w for return bus & entrance fee is 31,000 w pakai foreigner coupons.Took almost 1 hours + la jugak nak sampai.bus ni stop,pastu ada shuttle bus untuk bawak ke entrance.padahal dekat je pon..sini tutup kul 6 pm,so kalo lambat,tido la kt sini..

amik pic dgn patung comel kt entrance

ada zoo jugak kt sini

penguin tgh swimming

Sampai tengok punya la sesak,upanya Korea tgh school hols ,no wonder crowded everywhere.I memang kagum sgt dengan theme park dorang.siap ada safari tu.ada giraffe,bear,elephant,tiger,lion,.kami naik bus shuttle utk masuk safari ni.cuaca windy tu,heaven betui.

Tak sempat naik suma benda pon,especially roller coaster kayu yang famous,sebab tak sanggup nak queue.
shammy & caryn awai2 dah queue naik roller coaster..sampai 4 kali naik..giller ah..


recharge battery dulu beli coffee


cable car ni dekat tmpt zoo terus direct bwk ke zon lain

safari pon ada ok...

dlm bus nak tgk safari

ada bear,giraffe,tiger,lion,gajah kt dlm safari


kt blkg tu roller coaster kayu.nmpk pump shoes tu ??aku beli kt Ehwa rega 10,000 w
Kat sini ada 4 season garden..besar tak hingat..masa ni tulip.. cantik mcm2 kaler ..rasa cam nk bawak balik sekuntum dua..

train ni bwk pusing 4 season garden

ni original tulip okesh
view 4 season dari atas

main benda alah tuk bdk kecik sbb yg lain kena queue panjang


Yang best outside food is allowed.sunway lagoon patut wat mcm ni.dah la entrance fee pon murah,tempat lawa gile,sangat la berbaloi.kami makan roti n serunding sebab dah budget malam ni mesti melantak bibimbap lagi..takut muntah darah mkn bibimbap je,so we choose to eat bread aje,..bibimpap tu nasi with vege with egg.aku kalu order bibimbap,mula la kena ada aksi goreng telur sebab aku kan gheti makan telur mata ,so,penat dowh nak kena explain supaya depa paham,i nak telor goreng..kih..kih..

dah macam tugu pon ada minah2 korea ni

Aku takde la regret tak dapat naik roller coaster & mainan lain tu sebab bagi aku,benda yg aku bleh dpt kt Msia,tak naik pon takpe.Memang la tak sama,tp,aku tau mcm mana hazab naik benda2 tu,jadik baik tak payah..

Yg penting aku masuk safari ,pastu ada jugak main splash water yg takde kat Msia..


nak balik dah ni..tatatatata...

Jam 530 pm kami dah kuar sebab takut miss shuttle bus.kira ngam2 je tau,tu pon kami cuma main 3 rides,dari pagi sampai petang .sebab tempat tu luas..kalo ko nak main semua,alamat la tak sempat dek non..

Then,dari everland, bus drop kt tempat naik tadi la..alang2 turun Dongdaemun tu kan,kami pegi la Namdaemun sebab dah tak jauh..hajat di hati nk beli brooch.sampai dah tutup pulak after 530 pm.kena come back.even masa tu ada masih bukak kedai,punya la takmo jual..sebab situ konsep nya,after 530 pm tak boleh jual..dah la situ besar & panas .pening kepala tau...

Dorang jual wholesale bukan retail.kalau nak beli setakat seketui dua,p tempat lain lah senang..seller kat sini kerek sket,nak pegang barang pon dah stare semacam,kt sini jugak jumpa pakcik korea ni ckp indon,comey je rasa ,muka korea cakap indon..rupanya dia dok indon berbelas2 tahun.dia la help kitaorg..tunjuk jalan sebab kitaorg dah agak lost dalam market tu.


dinner bibimpap kt myeogdeong

Then,kami berpecah,kami p Myeondeong,just for dinner.as usual,makan bibimbap la.from one place to another place quite close, jln kaki pon boleh,tinggal larat ke tidak je.subway pon hanya 1 stesen je..

Kalu nk tukar duit , ( if like my case from USD to KRW ) ,advisable tukar kt Myeondeong sebab rate dia sangat berbaloi & rendah compared to others..

Kat sini,ada night market yang best & happening..aku personally suke Myeondeong dari Dongdaemun..masa ni aku dah start beli  handbags,baju,stoking..ok,bab stoking memang can't help sebba dia sangat cute & murah lak tu..ehehhehe...

Myeondeong jugak syurga kosmetik.berpuluh-puluh jenama kosmetik dengan free gift boleh jumpa kat sini.rambang mata oooo..

Owh,upenya dah nak masuk hari ke 7.esok lepak Seoul aje...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...