LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Saturday, April 23, 2011

Seoul Day 2


As salam.

2nd day at Seoul ,hari ni ala2 military training sket.sebabnya we all ikut DMZ tour atau pun Demeterialized Zone (DMZ)...alalalala..ntah betui ke dak eja main taram jek..yang penting p ke border la..ke arah korea utara.

Nak p DMZ boleh mintak guest house book kan.so,nanti depa arrange pick up terus bayar kat driver.
Si Min ni cakap kui 730,punya la we on time,skali 8 lebih baru mai.

Mesti Min ni saja gtau awai takut kami lambat..silap org la weit..kami cepat punya..
Jadik,sambil buang2 masa tunggu pick up,ber'cam' whore le memasingnya.

 
muka suci di pagi hari smbil tnggu tour bus

Pagi di Seoul sgt terujas dgn weather yg sgt windy n cold..best giller la..maklum la,Msia kan panas gitu..terus lupa daratan kejap..mulut lak berasap2..perghhhh...

baru 2nd day..tgk la brp hari nk rindu Msia kan..then,cam biasa la kalo  ikut tour ,nak kena cargas..mula-mula singgah Amusement park ( ada dlm itinerary ) tp  tak buka lagi sbb still early,just beli coffee n posing pastu terus ke DMZ..sini byk tak leh amik pic.so, asal ada chance je,mcm apa la pose tak hengat.

G DMZ wajib amik tour sbb tak leh g sesuka hati nk redah.kang kena tembak padan muka...ahahahha..tipu je yg kena tembak tu...


beratur beb nk amik pic kt benda alah ni.

tmpt train ke apa ntah

Kat sini kena lalu tunnel tonggek and kena bend down masuk tunnel tu.nasib tak tinggi sgt,cam my fren asik terantuk je sebab dia tinggi..tertonggek mcm nk putus nyawa.hu..hu..mana la tak panggil military..

Tp,overall best p sini..worth to g.lebih kurang history antara korea selatan and korea utara..tp,biasa la,si tour guide ni asik ckp north salah..
since tour ni punya la laju,pegi ke satu tempat ke satu tempat tu pantas,jadiknya aku pon dah blur tour ni actually pasal apa betul nya. >_<.

pic kena amik dr jauh..sbrg nun adalah North Korea


Oppa2 army ni kontrol encem plak..

tour guide kitaorg yg very nice
Pukul 1230 pm dh habis suma tour,on the way back tu,bas singgah Hong Dae ,lalu la Olympic stadium & area citer 'Coffee Prince' .Terus tingat Go You -mamat Korea pujaan aku after Won Bin..hik..hik..
Pastu,dorang bwk g kilang Jade,tp,tak beli la jade tu..nak nak aku yg bwk ala2 kadar je kan won..tak koser.


amik pic lagi kt hong dae..depan kedai jade

Pastu,bus ni akan drop balik kt mana dia pick up tadi,so,kami mintak bus drop kt Itaewon.tmpt org Islam.alang2 nanti dah tak leh makan beef,so we end up mkn kt Arabic which cost 15,000 w.

Mahai la tuh kalo convert mcm rm45,tp ko duk sana,tak kan suma benda nk convert kan..nanti kalo asik mkn nasi n vege mau pengsan..so,kami bedal like there's no more beef or lamb or chicken tomorrow..nak nak org macam I yg dh 4 hari tak makan proper since kt Hanoi..

Itaewon ni paling hujung.kalu tgk map Seoul ,Dongdaemun-Myendeong-Namsan-Insadong-Itaewon..ha gitu la lebey kurang...


As salam restoren - Itaewon

The only mosque kt Itaewon & maybe in Korea..ramai plak jumpa Msia kt sini

Itaewon pon chanteks
Sempat singgah solat kat masjid itaewon.
Masa kat masjid,siap ada makcik ni ( Msia la ) tegur kitaorg cakap,dia perasan kami masa dalam flite.siap tnya,tak perasan depa ke..ala..makcik,punya ramai masa tu,mana nak notice.aku rasa depa notice sebab kami gerak in group yg suma young ladies except mak shammy la..ke sebab geng kecoh kot >_<...dorang pulak datang ngan tours..tunggu bus amik kt situ..

Ni kira 1st time kami akan naik subway kat Korea..ho yeah...terujas...aku sgt kagum tgk sistem subway depa..atas tanah,bwh tanah,suma ada..& sangat la disiplin orgnya.masuk subway pon sopan je..memasing diam je ..yang bising adalah kami..wahahhaha...

masa tgh queue kt escalator jumpa K-pop bwk gitar pink..he..he..


Since still awai,from Itaewon,.kami singgah Coex Mall..best mall ni..nak-nak masa malam..ni kt area Samsoeng ( subway turun kt Samseong ) .aku rasa la...ha..ha..:)..besar jugak..lepak-lepak buang masa, update kat FB ( hehehehe ) ..warm up la esok nak jenjalan lagi ...


COEX Mall..mahai la..window sopink je

wajib pekena coffee..sedap..lorat..mcm kt msia xde dunkin donut

selain pose,kami adalah shivering at this time..area Coex Mall

Lama kat sana,siap merayap tengok area town..cantik nya alahai..teringat-ingat until now..
Then,kami pon gerak balik naik subway...Guest house tu kt Jong-nu, kena turun kt Hyehwa station,so,kengkawan yang terer baca subway line tu,kami lantik terus jdk chief..wahahaha..aku mmg hekot je.malas nk fening.ko sesat aku pon sesat..dalam subway cam biasa semua org pandang la muka kami yg bertudung ni ..ok ,kami tau kami jelita..bosan..heh...

masa ni dh kui 11 cmtu kot.

Ni adalah place where we stop to go back to the guest house

Masa ni la,kuaq ja dari subway sambil mendaki tangga tonggek( tinggi giller ok tangga dia).
Stairway tonggek ni la kami panjat hari-hari sampai la our last day kat sini.penuh memories..
Elok kuar je ststion ,baru nmpk Jong nu ni best..sebab sini area universiti .sooo happening..upenya sini malam2 kedai suma bukak..
Pastu ada pakcik jual stroberi gemuk,heaven nya mkn sejuk2..masa ni below 5 degree.

smlm  cam sunyi,skali harini happening wooo..sejuk masa ni

kt street ni penuh kedai..best..bersih plak tu..


From stesen,kena menapak tak sampai 10min dah smpi kt umah..malam before balik bilik, singgah G-mart -mcm 7E tu-beli stok susu & bakery for breakfast..tiap malam without fail..yg lawak tu,akak yg sama aje jaga bila malam.dia pon dah kenai we all.nasib dia leh ckp 'englishi'..he..he..

And as usual ,balik umah,basuh baju -actually ni keje kitaorg every nite.sbb kami bawak baju dalam 6 helai aje,so ulang2 tayang ,lagipun,nak pakai kt dalam aje..kat luar tu mmg wajib hari2 winter coat..save luggage kan :)

End of day 2 yg best..


Seoul .Korea Day 1

As salam.

At last ,moment yg ditunggu pon tiba..imagine ,lama tau kami beli tiket ni,since Aug 2010..
Giler dah berabuk tiket & at last kami sampai jugak Seoul .
Alhamdulillah ,tiada duka walau pon sedikit hanya yg best2 aje.
Kalo  tak best pon sebab Juan aka our only 'boy'  tak dapat hekot...

ni ms dpt sad news,juan xdpt p..


Camne plan g korea ?camni,shammy ni gileee sgt ngan korea-aku plak & aimy penah la plan g korea masa kat uitm dulu under exchange programme.

Ada la problem, tak jadik..sampai la ada tu,masa tengah lepaks,kunun la cakap,weh,kita g korea nak..pastu esoknya,air asia announce ada tambang murah..aku terus mesej la gengs ajak.

Yang beli tixs dulu aku & shammy.kui 5 pagi tu beli.RM400 return tickets.
Masa tu,aimy tak leh decide,so kami gamble kalu tetiba kami ja p.pastu aku kol juan,ajak.
Juan pon beli..

Sampai opis,sebab aku kepoh sgt,si lk nak ikut & ajak caryn,so,dh jadik 6 masa tu.
Pastu aimy mesej kata dia boleh p & dinan aka adik dia join..total=8 org..
Cun2 la amik 2 bilik yg ada 4 katil.

Booked bilik masa dec,siap survey macam la.
Last2 decide nk duk kt B-Inside guest house kat area Jongnu-gu..

Aku kan ada member korean, so,aku tanya dia,skali,dia dok menyewa area tu gak and dia kata sangat strategik..
Kami amik bilik jenis en.suite,mean suma ada - toilet,dapur,tv,internet suma la.
Rega dlm 600 tuk 9 hari after 5% discount.
Since april ni peak season,so,kena plan awal nak dok mana,kalu last minit,nanti rega dah lain..


kenangan ms kt uitm with bdk korea..Sun yg berdiri pki baju putih & skirt jeans..nk g jumpa dia la kt sana

We all ni backpackers tegar ,jadik,tak pakai travel agent.semua sdn bhd hasil bantuan kawan2 yang penah dok Korea & kwn kami yg memang org Korea tuh.
Suma buat sendiri..sebab kalu engaged tour ,mesti lagi mahai..we kan jimat.com.

Aku plak a days before fly ke korea, 4 hari kt Hanoi,Vietnam from 28-31/3/11 atas urusan kerja.
And so to happen, flight ke Seoul plak 1/4/11 jam 130 pm.
Kira tak sampai 24 jam kot terus fly lagi..macam stewardess plak rasa nya..weeeeweeee...

Sampai Msia from Hanoi at 630 pm & so to happen lak en boss nye luggage plak xtau g mana.so,tunggu la lg 30 min ,upenya tersilap transit.rasa lama sgt la sbb luggage belum kemas & we still kt airport..mana dgn jet lag ( 3 jam pun jet lag..ngade kan ).

So gedebak gedebuk tunggu taxi suma, dlm kul 9 pm baru smpi umah..blk,kepala serabut sbb luggage korea lum settle..terus ym aimy & asking her apa je dia bwk..

Malas nk pikir ,just dump in everything dlm bag..terus zzzz...ms tu pening lalat gak sbb dari Hanoi-KL-Seoul.tapi,semangat punya pasal,esoknya smpi lcct,terus segar bugar..

At 1 pm dah check in.masa ni gile berkobar2 rasa tak percaya lagi nih,,,,
Wahaha..betui ke ni..sebab nya aku ngan aimy penah ada sejarah pasal Korea ni..so its like miracle..syukur kepada Allah ...last trip before getting married...he...he..( mcm la pas ni aku  tak pegi mana2 dah)



excited giller

Air Asia X ni best sbb big space

Bz mengira duit berjuta2 won...
Actually,aimy & dinan seat lain.sec papa dia dah book ngan seat.
Aku mmg nk jimat.com,so aku beli tiket je.

Shammy & mak dia pon beli seat.LK & caryn plak tercampak jauh sebab depa check in lambat sket.
Tempat aku tu actually ada org.tetiba kan,couples tu tak turn up..
Depan seat  kitaorg tu couples kan,kawan depa la tu..

Mamat tu siap pusing cakap kt aku,seat ni kawan dia punya,tapi kwn dia tak datang sebab wife dia preggy..boley...terlebih ramah..
Awek dia diam je.pastu macam2 la borak dgn dia..
klako mamat tu,dia p jeju island straight from seoul.
Pastu,aku ajak la aimy & dinan join aku,tu yg kami dok skali tu.

Tu aku dok kira duit siap2 tuk guesthouse,taxi & entrance..aku kan ketua kumpulan ..
konon la,sbb aku banyak dapat info dari kawan aku yg kt korea tu..

Dalam 6 jam dah smpi..instead,15 min earlier..
Sampai je,pas amik barang,taxi dh tunggu dengan nama aku..
Masa tu,berasap2 bila cakap..best dowh..peghak sungguh..kih--kih--

fresh from oven AA -tgh tunggu luggage
kejap je tunggu luggage & imigresen pon pantas


Masa sampai tu quite sunyi .macam neighbourhood kat citer korea tu.
Agak2 kebuluq,terus masak megi with bergedil & serunding & bilis..masyukkkk...

guesthouse kami..pintu depan tu ada password baru leh msk ye..ada 4 bilik je dlm ni

Guesthouse kami ni ada 2 big houses.kami punya khas for en-suite..means suma facilities ada dalam bilik..kat umah ni ada 4 bilik aje.

Main guesthouse kena jalan ke depan sket.
Owner guesthouse tu,si Min tu dok situ la..sana agak packed sebab kena share benda..eii..cam tak hygienic je kan.

Mee cintan at Korea..feeling korea
ni bilik kami-ada tv,pc siap internet.wifi dia kuat lak tu..abaikan semak samun tu

Bilik ni lengkap for 4 pax ada suma include fridge & micro wave.
Utensils & detergent pon lengkap.Periuk belanga in good condition & macam baru..yelah,sapa yg beria2 memasak kan..kami pon,berapa kali je msk..

kitchen & washing machine


toilet..just nice la & complete

Bilik tu pon best..malam2 kami basuh baju,sok pagi konpem kering sbb lantai tu kan heater floor,so keep u warm...sebab tu baju pon tak bawak banyak sebab hari2 pakai jaket je.

Esok nk g DMZ..kena tdo..lalaaa


Monday, April 18, 2011

Training at Hanoi,Vietnam

As salam.

Lama tui xmenulis kt sini. Paling geram lappy dinosaur kt opis tu wat hal asik aborted xleh nk blog.Ngok ngek nya lappy.

Btw ,almost 2 weeks away.wah,mcm2 happened. I just came back from Seoul ,North South Korea ( at last ) last week. Now ,kena cerita pasal ms kt Hanoi dulu.

From 28/3 -31/3  kena attend finance training & give support to GRC Hanoi di samping menjadi
secretary en boss yg confirm due to leave Msia for good on 15 May .So,I was there to be a witness ( so call ) for all hand over of work matters.sian,boss aku dh kena transfer.tsk..tsk..xsmpi sethn kt msia,kena blk france.

Normally,we will take MAS as flight option, tp since MAS xde morning flight,so we chose Air Asia which I need to be at the airport kul 5.30 am sbb flight kul 615 am & pukul 4 am dh suh taxi limo mai amik .takut x bgn u.xpenah2 kena morning flight awai pagi buta.


buat2 bagi mata besaq,actually ngantuk gile babas & mamat sebelah ni "mengeroh"..tensen

& I hate lcct sbb rasa diri mcm kt negara asing..waaaa,xsuke xsuke...naik je flight terus zzzzz..sedar2 stewardess announced dh kt Hanoi which suhu dah 11 degree.dh siap prepared with winter jacket since en boss yg 1 week earlier than me kt sana dah warned suh byk winter coat sbb dia tau konpem I xtahan sejuk punyer.jdk,heret la jeket yg patut nk bwk g korea tuh.

Sampai airport je,dgn konfiden la p tunggu luggage.pastu ada la 30 min camtu,heran semacam..mana la aku nye luggage ni..org semua dah blah,& tetiba ada new flight dah msk plak..huwaaaa...rs nk nangis kt situ.dah la org semua pandang2 ,ok tau I cun  ,ye sbb pki tudung ..then, dgn penuh cuak ,p kt kaunter ,upenya sblh lain la..terus lari pegi dgn penuh kemaluan  sbb dari jauh nmpk my luggage jek..the only laks tu..ahaks...dgn selamba g amik, sempat makan mc d yg tapau dr lcct ,pastu lepak dulu baru naik taxi p opis.


windy je hanoi-hotel aku kt blkg opis je

hanoi during winter .ms ni dah rasa cam dok Korea..


& after meet & greet bebdk opis Hanoi ,en boss suh check in ,rest suma.so ,apa lg ,msk bilik ,makan nasi ngan lauk cap Msia ,terus zzzz lagi sbb sejuk best yg amat xyah pki air cond .Personally ,I love to be in Vietnam. Remind me of Cambodia cuma weather je lain .pastu siap2 nk jengah opis since hotel I stay ni jln kaki xsmpi 5 min pong ..happy....


room ni xbesaq sgt,tp good enough for short stay + ada bath tub.. ;)



Then, mlm siap2 sbb esok nk g to Bac Ninh province sbb training tu kt hotel sana.Around 1 hour drive.

So,2 nd day ,nama pon training kena ada dwi language sbb bkn semua leh spekong.yg I tau org vietnam ni kuat temper ,cepat baran tp cepat cool & helpful jugak.Masa ni,otak asik tingat kt 'Won Bin ' aje..xpon 'Gu Jong Pyo"..whahahaha...dok kira jam ja..siap doa jgn la bg flight delay ke apa sbb next flight to Seoul xsmpi 24 jam pong...

As usual ,my main challenge is no halal food .So,aku cuma take rice yg hotel sedia kan tu & vegi berlaukkan en 'Alif'' & ayamas import from Msia..waaaaaaaa..sedey dowh..tgk ayam drg makan,terliuq tau..nasib iman kuat di dada...yehaaaa...

ayam gemuk yg mengoncang iman..

senyum maintain sbb mkn vege je

3rd day ,blk ke Hanoi balik.ni last night kt Hanoi la since on day 4 ,nk blk KL ,flight kul 4pm ,we kena leave Hanoi to airport at 12 pm camtu.

Final day at Bac Ninh..sejuk ooo

karaoke session request by mr boss

us after training
Apa la maknanya jadik seorg perempuan kalo xmau bersopink kan..jadik,mlm tu aku tekad nk meredah bandar Hanoi.My aim is nk beli baju Vietnam yg labuh tu..gile dah termimpi2.So,dgn bantuan bdk opis,dia tunjukkan jalan & siap bg map .aku gamble je p merayap sensrg sbb drg pon ada komitmen kan & plus ,Hanoi is very safe bukan like Philippines.

Memula,pegi kt area ni (dah lupa tmpt ) tp seyes penuh dgn stores jual  jaket n segala mala.seyes Hanoi is alive during night.aku selamba je redah usya .tp disadvantage jln srg ,no pic please..kang xpsl2 kena samun.safe pon ,still kena beware la kan..

hasil tangkapan di Hanoi...
Pastu ,aku rasa cam ala,xbest la nk membeli sbb cam mahai jek.dah la fening ngan juta juta currency tu,,then ,I proceed to down town .At first, imagine cam uptown kt Danau Kota tu,but this down town is much much better than ours..gile besar xhengat..pon,xsmpt nk snap sbb masa terus rambang merembat segala benda.itu pon xsmpt jelajah semua sbb tgk jam dh kul 10 pm..okesh,kalo la my parents tau anak dia merayap srg2..he..he..

Ada jugak ternmpk Msian kt sini,puas aku usya so that at least she nampak la aku, & boleh la berborak apa yg patut..malangnya dia xnmpk or buat xnmpk even tho we were at the same stores...sombongnya org Msia ni...
Balik hotel terus berendam dlm bath tub yg best..hallo....hotel ni 2 star aje tau,tp ada bath tub..kalo kt Msia ,yg hado..3 star pon lum tentu ada tau..hati dah berkobar nk g Seoul to sempat pose pose with new Vietnamese traditional dress...i likey...

Day 4,after short discussion kt opis,terus driver antar g airport & ms we sampai,cun2 aje gate dah close..gile suke...ha..ha..xmo terlepas flight..kali ni naik MAS & sempat la layan Narnia part 3..pastu baru nk titon ,dah announce ,' To Malaysian ,"Welcome Back"..i like the statement whenever I fly with MAS..rasa terus berkobar nk smpi blk umah tau..

So,itu la dia kisah Hanoi yg for me, will not hesitate to come again just for shopping ..
ha..ha..owh ya, I think the country itself is also nice ..yg penting ,proud to be Malaysian ! Hoye hoye !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...